Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wartość opałowa wg PGNiG to około 35MJ/m3

https://pgnig.pl/odolanow/produkty/gaz-ziemny-i-skroplony-gaz-ziemny-lng

Możesz ją podnieść o 1.04, jeśłi masz podłogówkę sterowaną pogodowo.

I to jest max, co wyciągniesz z gazu, wierząc, że PGNiG ZAWSZE utrzymuje deklarowane parametry gazu.

Ja tego nie wiem, ale posiadacze kuchenek gazowych twierdzą, że nie zawsze

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś się orientuje, jaką taryfę mają spółdzielnie mieszkaniowe czy wspólnoty mieszkaniowe, które mają centralne ogrzewanie z jednego wspólnego pieca na blok?

Pytam, bo znajomy mi przysłał zdjęcie kartki powieszonej przez zarząd spółdzielni, która informuje o podniesieniu kosztów ogrzewania z powodu "podwyżki gazu ponad 200%"

Jedynym dla mnie wytłumaczeniem jest taryfa biznesowa dla wspólnych pieców , co poskutkuje "obcięciem jaj" tym, którzy namawiali do nich zamiast indywidualnych.

Słyszałem że firmowa taryfa. Przy okazji zapytam się.

Z nieoficjalnych informacji wynika, że spółdzielnia dostała podwyżki biznesowe. Znajoma mówiła też, że wczoraj w TV też o podobnych sytuacjach mówiono.

W blokach które przekształciły się we wspólnoty i zdecydowały na jeden wspólny piec, panika na maxa. Sytuacja jest tym ciekawsza, że mają w mieszkaniach gazowe podgrzewacze CWU i są odbiorcami indywidualnymi a piec podchodzi pod biznes.

W blokach które przekształciły się we wspólnoty i zdecydowały na jeden wspólny piec, panika na maxa. .

no niestety tak to wygląda. Dodać do tego, że sporo z ludzi tam mieszkających ma kredyty na głowie... Podwyżki rat kredytów + potencjalne kolejne podwyżki stóp... O energii elektrycznej nie wspominam nawet.

Coś się zaczyna wyjaśniać - Sprzedawca gazu powinien stosować zatwierdzoną przez regulatora taryfę dla gospodarstw domowych także w przypadku sprzedaży gazu wspólnotom i spółdzielniom mieszkaniowym, ale na potrzeby należących do nich klientów indywidualnych - przypomina URE.

https://biznes.interia.pl/finanse/news-ure-korzystniejsza-taryfa-gazowa-dla-spoldzielni-mieszkaniow,nId,5739763

• Like 1

U mnie grudzień 142m3 czyli 4.5m3 dzień. Dwie osoby. Dom 100m2 podłogówka. Z 4 razy palone w kominku.

Valiant ecotec plus, sąsiad ostatnio był na szkoleniu i mówi że poprzestawiamy aby kocioł brał pod uwagę temp powrotu a nie zasilania. Żeby też przełączyć z trybu termostat na korekta to można coś przyoszczędzić... Ponoć..

U mnie grudzień 142m3 czyli 4.5m3 dzień. Dwie osoby. Dom 100m2 podłogówka. Z 4 razy palone w kominku.

Valiant ecotec plus, sąsiad ostatnio był na szkoleniu i mówi że poprzestawiamy aby kocioł brał pod uwagę temp powrotu a nie zasilania. Żeby też przełączyć z trybu termostat na korekta to można coś przyoszczędzić... Ponoć..

Jakoś nie chce mi się wierzyć w to że samymi nastawami da się zejść z kosztów ogrzewania. Liczy się temp wewnątrz, zewnątrz i izolacja.

od stycznia do tej pory poszło 910m3 gazu czyli 10158kwh według faktor zostaje jeszcze rachunek za grudzień jakieś 160m3 więc wyjdzie jakieś 1070 M3 czyli niecałe 12000kwh ogrzewanie plus cwu dom 150m2 temo w domu 23stopnie , jak to wygląda jest w miarę dobrze ? to pierwszy rok grzania więc nie mam porównania.

Cytat Napisał majmaj Zobacz post

Jakoś nie chce mi się wierzyć w to że samymi nastawami da się zejść z kosztów ogrzewania. Liczy się temp wewnątrz, zewnątrz i izolacja.

Mi też nie, ale ponoć kocioł mniej taktuje w tedy. Pewnie oszczędność 2-5%. Przy obecnych podwyzkach nie odczuwalne