Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Cześć,

Wpadłem na temat i dodam swoje wyniki bo wydaje mi się, że zużycie gazu jest zbyt duże. A wy co o tym sądzicie?

Połowa domu typu bliźniak łącznie ok. 140m2. Na dole ogrzewanie podłogowe w sumie około 65m2 pomieszczeń + garaż 15m2 w bryle budynku nie ogrzewany. Na górze około 60m2, 5 grzejników + podłogówka w łazience.

Do tego zasobnik 80L dla CWU - grzanie wody do 47 stopni (2 osoby dorosłe i niemowlak).

Ustawiona temperatura na dole na 22 stopnie i na górze na 21,5.

Miejscowość do okolice Góry Kalwarii pod Warszawą. Moja połówka bliźniaka wystawiona w większości na wschód i południe. Trochę na północ.

Piec Immergas VICTRIX 20 X TT 2 ERP + CAR v2 + czujnik temperatury + DIM A-BT ERP

Zużycie prezentuje się następująco za:

- styczeń 2022 185m3 (2073 kWh)

- luty 2022 135m3 (1521 kWh)

- marzec 2022 133m3 (1495 kWh)

Edytowane przez gruby33

Cześć,

Wpadłem na temat i dodam swoje wyniki bo wydaje mi się, że zużycie gazu jest zbyt duże. A wy co o tym sądzicie?

Połowa domu typu bliźniak łącznie ok. 140m2. Na dole ogrzewanie podłogowe w sumie około 65m2 pomieszczeń + garaż 15m2 w bryle budynku nie ogrzewany. Na górze około 60m2, 5 grzejników + podłogówka w łazience.

Do tego zasobnik 80L dla CWU - grzanie wody do 47 stopni (2 osoby dorosłe i niemowlak).

Miejscowość do okolice Góry Kalwarii pod Warszawą. Moja połówka bliźniaka wystawiona w większości na wschód i południe. Trochę na północ.

Piec Immergas VICTRIX 20 X TT 2 ERP + CAR v2 + czujnik temperatury + DIM A-BT ERP

bardzo współczuję to jakiś koszmar.

Co współczujesz ? Co koszmar ?

Nic nie napisał na temat tego domu a Ty już koszmar.

Zaproponuj mu blok żeby było taniej.

Albo klima niech mu dmucha całą dobę.

Z niemowlakiem na pokładzie ma ustawić 18 stopni żeby było tanio ?

Bardzo dobrze gruby33, dzięki Ci za tego posta. Grzej i wrzucaj wyniki częściej .

:D

Cześć,

Nic nadzwyczajnego w Twoim zużyciu gazu nie widzę, oto moje: 10.02 - 03.04.2022 - 262m3 na sumę 764 zł, może sporo, może mało, na pewno bez roboty. Dom jak w stopce, temperatura 21,5 stopnia, CWU, gotowanie.

Też mam PV, ale jestem daleki do pisania, że coś mam za darmo. Dla mnie PV to zupełnie odrębna inwestycja z daną stopą zwrotu.

PV owszem kiedyś się zwróci w porownaniu do innych wariantów ogrzewania. Natomiast są rzeczy juz przestarzałe i niuzasadnione które sa stratą w mieniu dla nowo budowanych budynków np wodna podłogówka jest fanaberią bez uzasadnienia.

W moim przypadku zapłaciłem za prad za ok 4 lata z góry kupując PV , dzięki temu nie straszne mi sa podwyżki cen.

PV owszem kiedyś się zwróci w porownaniu do innych wariantów ogrzewania. Natomiast są rzeczy juz przestarzałe i niuzasadnione które sa stratą w mieniu dla nowo budowanych budynków np wodna podłogówka jest fanaberią bez uzasadnienia.

W moim przypadku zapłaciłem za prad za ok 4 lata z góry kupując PV , dzięki temu nie straszne mi sa podwyżki cen.

Fanaberią bez uzasadnienia jesteś Ty sam i Twoje ubliżanie inwestorom wykorzystującym w swoich domach tradycyjne rozwiązania. PV dla mnie to właśnie fanaberia i wizualne popsucie dachu, chyba że ktoś ma stodolany dwuspad i zero w nim okien. Rozumiesz dokładnie co napisałem?

Fanaberią bez uzasadnienia jesteś Ty sam i Twoje ubliżanie inwestorom wykorzystującym w swoich domach tradycyjne rozwiązania. PV dla mnie to właśnie fanaberia i wizualne popsucie dachu, chyba że ktoś ma stodolany dwuspad i zero w nim okien. Rozumiesz dokładnie co napisałem?

Tak i bardzo mi Cię szkoda. A co ma na celu zastosowanie czegoś co zostało wynalezione w XIX wieku i co nie jest już stosowane w co najmniej 90% domów na świcie?

Pytam zawsze o jedną rzecz jaki sens ma ogrzewanie wody prądem w celu ogrzania powietrza? I jaki sens ma wydawanie piniedzy na ukłądy hydrauliczne i pompy ciepła oraz inne kotły w nowo budowanych domach, skoro za te pieniadze można mieć Pv NA GRUNCIE i prad za darmo a więc i ogzrewanie, cwu oraz prąd na potrzeby gosp. domowego.

Jak na razie zamaist konkretnej odpowiedzi słuszę tylko histeryczne wytyki o akumulacji , sterowaniu i że ubliżam innym. Moim zdaniem to nie musze nikomu ubliżać i nie ma w tym żadnego celu.