Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... 1300zl(za faktyczne zużycie) a za ten rok wyszło ponad 17000zl. Dom piętrowy, parter poddasze pow użytkowa ok150m

Rachunki za gaz przychodzą częściej niż raz w roku i nie są prognozowane tylko za faktyczne zużycie. Przynajmniej tak jest wszędzie tam gdzie mi wiadomo. Jeśli życie gazu by rosło to już wcześniej pojawiło by się na fakturach. Gdzie mieszkasz że gazownia stosuje prognozy?

Prognozy i wyrównania to standard ale w wypadku energii elektrycznej.

Zresztą łatwo sama możesz to zweryfikować (zużycie gazu). Sprawdź licznik i porównaj z podanym na fakturze. Tak duży skok jest mało prawdopodobny jeśli podałaś pierwsze zużycie za cały rok.

Choć zużycie 7000 kWh na 150m2 dom i 5 osób wydaje się trochę małe ale 77000 kWh to zkolei jakiś kosmos.

Nie wiem jak ciepłe są domy z bali (albo jak zimne) ale i jedno i drugie wskazanie nie wygląda wiarygodnie chyba że przy tym pierwszym zużyciu oprócz gazu używaliście kominka do c.o. i cwu. Natomiast przy drugim rachunku musiałabyś spalić ok 6800 m3 gazu. Łatwo sprawdzisz na liczniku.

Miałem kiedyś błędnie odczytany licznik elektryczny i rachunek 10 razy zawyżony bo się komuś przecinek przesunął. Bez problemu skorygowali na telefon.

Edytowane przez ex67

Rachunki za gaz przychodzą częściej niż raz w roku i nie są prognozowane tylko za faktyczne zużycie. Przynajmniej tak jest wszędzie tam gdzie mi wiadomo. Jeśli życie gazu by rosło to już wcześniej pojawiło by się na fakturach. Gdzie mieszkasz że gazownia stosuje prognozy?

Prognozy i wyrównania to standard ale w wypadku energii elektrycznej.

Zresztą łatwo sama możesz to zweryfikować (zużycie gazu). Sprawdź licznik i porównaj z podanym na fakturze. Tak duży skok jest mało prawdopodobny jeśli podałaś pierwsze zużycie za cały rok.

Choć zużycie 7000 kWh na 150m2 dom i 5 osób wydaje się trochę małe ale 77000 kWh to zkolei jakiś kosmos.

Nie wiem jak ciepłe są domy z bali (albo jak zimne) ale i jedno i drugie wskazanie nie wygląda wiarygodnie chyba że przy tym pierwszym zużyciu oprócz gazu używaliście kominka do c.o. i cwu. Natomiast przy drugim rachunku musiałabyś spalić ok 6800 m3 gazu. Łatwo sprawdzisz na liczniku.

Miałem kiedyś błędnie odczytany licznik elektryczny i rachunek 10 razy zawyżony bo się komuś przecinek przesunął. Bez problemu skorygowali na telefon.

Trochę źle podałam, te 606m3 gazu było za pół roku(od momentu założenia gazu. Mieszkam niedaleko Lublina, pging miało opcje prognozowane rachunki co 2mce albo zczytywane licznika. Rachunki prognozowane na ten rok były na podstawie ubiegłorocznego zużycia a teraz przyszło wyrównanie. Co do faktury i stanu licznika to się zgadza, tylko skąd takie naciągnięcie? Czy jest możliwość że gdzieś przy liczniku się ulatnia albo coś? Bo nie mam innego pomysłu co by mogło byc

Edytowane przez Emilialime

No cóż skoro stan licznika zgadza się z fakturą to musisz szukać przyczyny gdzie indziej.

Piszesz że dom ma 10 lat. W tym czasie opalaliście go i zapotrzebowanie na ciepło jest znane. Przelicz roczną ilość zużywanego opału na gaz i uzyskasz teoretyczne zapotrzebowanie gazu. Następnie porównaj z licznikiem.

Jeśli dalej będzie duża różnica to:

- Licznik źle zlicza.

- Piec niemiłosiernie przepala.

- Jest gdzieś nieszczelność.

Więcej racjonalnych opcji nie znajduję.

Sprawdź też sobie ile gazu spali piec w ciągu dzisiejszej doby. Przy takich temperaturach za oknem (-10) powinno wyjść ok 8-10 m3 gazu (szacując po Twoim poprzednim zużyciu).

Żadna pomyłka , licznik tyle wykręcił to tyle płacisz. Większość zapłaci teraz dużo więcej. Komfort kosztuje.

A ty wiesz, w ogóle po ile kWh z gazu będzie ? ?

Z weglem porównaj :lol:

a Emilialime zapłaci tyle nie dlatego, że "gaz drogi", tylko dlatego, że nabiło jej 77 MWh co jest absurdalne, bo jak napisałem - kocioł 18kW musiałby pracować na pełnej mocy przez 180 dni przez 24h/dobę żeby tak licznik nakręcić

Komfort kosztuje. Całe 35gr/kWh

Porównaj z węglem.

Sugerowanie, że Emilialime ma problem z powodu norweskiego gazu wskazuje na Twój kompletny brak zrozumienia tematu - ale to nie pierwszy raz, więc już mnie to nie dziwi.

Moderator podzielił moją opinię, więc usunął tę wypowiedź jako mało merytoryczną.

Witam

Od 1 października poszło 360 m3 CO + CWU

W domu temperatury, parter 22`C, piętro 21`C

Temperatura CWU 45`C

Cyrkulacja z powodu żony w domu od 7 do 24, obecnie od tygodnia 24/7

Średnio teraz idzie ok. 7 m3 na dobę, przy mrozach -10 szło ok. 9 m3

byq84 , nie obrazisz się mam nadzieję, wziąłem za wzór Twoją sygnaturę ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez Hartke1985

Dzięki za radę ;)

Właśnie zamówiłem już inteligentne gniazdko i będę działać.

Muszę tylko przepiąć pompę z kotła do gniazdka.

Jakaś rada odnośnie cykli ?

Pompa włącza się w dzień na 5 minut co 20 minut ? W nocy 5 minut na godzinę ?

Będzie trzeba trochę potestować.

Trochę się przestraszyłem, bo zauważyłem, że nie mam zaworu zwrotnego za pompą, ale okazało się, że pompa Wilo Nova ma w sobie zawór zwrotny i odcinający, tak więc powinno być ok.

Ciekawe ile gazu mniej pójdzie.

Ostatnie dwa dni, poszło 12,5m3 CWU + CO.

Pozdrawiam

Edytowane przez Hartke1985

od połowy września do dzisiaj zużyliśmy około 350 m3 CO+CWU, w domu 21,5 C. Najwięcej gazu szło ostatnio przy temperaturach -10 C w nocy.

Ja od połowy sierpnia do dzisiaj 155 m3 (w zeszłym roku było 240), ale ja to mam 20C tam gdzie siedzę, a w sypialni 18, pokoje nieużywane około 17, dzienne średnie zużycie (raz na tydzień spisane liczniki) około 3 m3 dobowo na grzanie dwóch kotów... Ale nocą to one grzeją w sypialni, a CO się wyłącza od 20:00 do 04:00 (no chyba, że spadnie poniżej 20C tam gdzie czujka jest)

Ja mam po 5 minut 5 razy w ciągu dnia w okresach kiedy wiem że woda będzie potrzebna, szczególnie rano, popołudniu do kuchni i wieczorem

Kiedy oczekiwałem na gaz miałem włączoną 24h na dobę to w kotłowni zrobiło się ciepło :) więc przypuszczam że sporo energii poszło z dymem :)

@INT15, podziwiam, w tym roku próbowałem zejść do 21 C i cały czas włącząłem klimatyzacje aby dogrzać przez co wzrósł rachunek za prąd. Po ustawieniu 21.5 C jest dla nas komfortowo i mogę siedzieć bez bluzy.