Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nawet, gdybyś zużywała 17m3 dzień w dzień, to w miesiącu zużyłabyś 510m3

A Ty piszesz o 2500 w grudniu 2021 i 1900 w styczniu 2022. Kosmos

Ale nawet to 510m3 to bardzo dużo.

Co to za kocioł, kiedy był ostatnio serwisowany i na jakich parametrach (temperatura zasilania) działa ?

Właśnie te odczyty grudzień, styczeń to abstrakcja gdzie jak jest bardzo zimno to odpalamy kominek z płaszczem wodnym. Piec założony w ubiegłym roku w lipcu (zuzycie od lipca do końca listopada 606m3). Pracował na60-65stopni.

Kocioł nie piec.

65 C to strasznie dużo, tam już praktycznie nie ma zysków z kondensacji.

Grzejniki nie zagrzeją domu przy temperaturze zasilania 45-50C ?

Wezwałbym serwisanta, żeby sprawdził, czy jest poprawnie skonfigurowany.

Było i 50 i 60, przy 60 szybciej się dom nagrzewal, 45 nie ma szans bo grzejniki tylko ledwo ciepłe były. Przy 45 i grzaniu cały dzień kominkiem to nagrzało, a i tak zużyło prawie 10m3gazu. Będę szukać przyczyny ale wydaje mi się niemożliwe żeby przy pracy kotla 22kw (ustawiony na taką moc) zużyć 2500m3gazu w miesiąc.

2500 miesięcznie czyli > 80m3 dziennie.

Chyba Twój sąsiad się podłączył i szklarnię z pomidorami ogrzewał :)

Tak poważniej to ten kocioł nie da rady tyle spalić w jeden dzień nawet pracując non-stop z pełną mocą.

22kw (moc kotła) / 11.3 (współczynnik konwersji) * 24h + 10 % (sprawność kotła 90 %) = 51,3 m3 dziennie.

Gdzie poszło by pozostałe 30 m3 ?

Co na to serwis ?

Co na to gazownia ?

Ile dziennie kocioł spala dzisiaj ?

2500 miesięcznie czyli > 80m3 dziennie.

Chyba Twój sąsiad się podłączył i szklarnię z pomidorami ogrzewał :)

Tak poważniej to ten kocioł nie da rady tyle spalić w jeden dzień nawet pracując non-stop z pełną mocą.

22kw (moc kotła) / 11.3 (współczynnik konwersji) * 24h + 10 % (sprawność kotła 90 %) = 51,3 m3 dziennie.

Gdzie poszło by pozostałe 30 m3 ?

Co na to serwis ?

Co na to gazownia ?

Ile dziennie kocioł spala dzisiaj ?

Nie jestem pewien czy osoba podająca tak duże zużycie gazu traktuje temat poważnie.

Po pierwszym tygodniu zwiększonego zużycia zrobiłbym dogłębną analizę z wezwaniem serwisanta włącznie

• Like 1

Ja od połowy sierpnia do dzisiaj 155 m3 (w zeszłym roku było 240), ale ja to mam 20C tam gdzie siedzę, a w sypialni 18, pokoje nieużywane około 17, dzienne średnie zużycie (raz na tydzień spisane liczniki) około 3 m3 dobowo na grzanie dwóch kotów... Ale nocą to one grzeją w sypialni, a CO się wyłącza od 20:00 do 04:00 (no chyba, że spadnie poniżej 20C tam gdzie czujka jest)

Ja nie nazwałbym tego ogrzewaniem. Masz zimno w domu i nie wciskaj fajansu że jest ok.

Nie jestem pewien czy osoba podająca tak duże zużycie gazu traktuje temat poważnie.

Po pierwszym tygodniu zwiększonego zużycia zrobiłbym dogłębną analizę z wezwaniem serwisanta włącznie

Prblem w tym, że nie wiedziałam że tyle licznik wykręcił, rachunki prognozowane i w ub. Roku było ok. Dopiero teraz jak dostałam wyrównanie, to na fakturze były dane co i ile wyszło. Najgorsze te 2mce-grudzien i styczeń, reszta roku znosnie(2500od lutego do końca listopada). Teraz przez 10 dni wykrecilo120m3 tyle, że praktycznie codziennie odpalamy też kominek, który dość mocno grzeje.

Serwis będzie zaraz po nowym roku, a gazownia każe pisać reklamację i ew. Zdejmą licznik i do ekspertyzy wyślą czy działa poprawnie.

Grudzień - 158 m3 CO+CWU 4 osoby. W domu 22 stopnie.

Przestawiłem w listopadzie na ciągłe grzanie na pogodówce. Zużycie większe niż przy programach czasowych, ale komfort też większy. Przy temperaturach +5 kocioł nie jest w stanie grzać na samej pogodówce, więc włączyłem wpływ sterownika wewnętrznego.

Cały rok 2022 - 837 m3

U mnie cały 2022 to 876 m3 . 3 osoby . 115 użytkowej parter+ użytkowe poddasze. Sterowanie pogodowe + Regulatory Salus.

Temperatury ustawione na regulatorach :

3 pokoje 22 "C

1 pokój 21,5 "C

2 łazienki 23 C"

Salon + kuchnia 22,5 C". Czasem ustawiam 23

Kotłownia 21,5 "C

Wentylacja grawitacyjna. ( I to był błąd) Ocieplenie ścian 15 cm 0,32 . Dach 30 cm wełny ( nie pamiętam już lambdy ). Podłoga 15cm 0,32. Fundament 10cm 0,34.

2 wkłady w oknach dachowych musze wymienić bo są dwu szybowe o słabej lambdzie.

Kominek który mam odpalam 2 razy na sezon dla "klimatu" .

Szukam cały czas rozwiązania jak założyć rekuperację bez totalnej demolki. W planie dołożenie wełny na poddasze, Teraz wełna leży stelażu i jest pod same jętki. Chcę pomiędzy jętki granulatem zasypać.

Błąd dodatkowy jaki nie dopilnowałem to przy dachu ekipa pod podbitkę dała 15 cm białego styro. Widać na termowizji jaki to mostek bo jest tam wieniec pod murłatę i słupy żelbetowe miedzy stropem a wieńcem.

Balkon nie ocieplony po bokach i w termowizji świeci na czerwono.

...

Szukam cały czas rozwiązania jak założyć rekuperację bez totalnej demolki...

Też ten temat mnie nurtuje bo budując 17 lat temu krzyknęli mi 20 tyś za reku (chcieli jakieś kanały w rogach podłogi budować) i oczywiście zrezygnowałem.

Z drugiej strony nie przeceniał bym oszczędności z tym związanych. Dołożenie ręku do istniejącego domu nie da takich samych efektów jak uwzględnienie go już w projekcie. Straty i tak będą większe choćby przez kominy które pozostaną nie ocieplone. Druga kwestia to wtłoczenie ciepłego powietrza na dół itp.

No chyba że robimy remont kapitalny...

Też ten temat mnie nurtuje bo budując 17 lat temu krzyknęli mi 20 tyś za reku (chcieli jakieś kanały w rogach podłogi budować) i oczywiście zrezygnowałem.

Z drugiej strony nie przeceniał bym oszczędności z tym związanych. Dołożenie ręku do istniejącego domu nie da takich samych efektów jak uwzględnienie go już w projekcie. Straty i tak będą większe choćby przez kominy które pozostaną nie ocieplone. Druga kwestia to wtłoczenie ciepłego powietrza na dół itp.

No chyba że robimy remont kapitalny...

U mnie są 3 podciągi . Sufit podwieszany odpada żeby wszystko schować . Nie przebije podciągu . Zresztą już mam wysokości na styk .

Zostaje mi :

- zrywać panele i przebijać się od góry .

- kombinować z istniejącymi kominami wentylacyjnymi.

Na jakąś opcję w końcu się zdecyduje.

W projekcie domu rekuperacja była . Nie chodziło mi o szukanie oszczędności na siłę. Ale trafiłem przy budowie na takich a nie innych doradców .

Edytowane przez PLC_00

Ile dziś szacunkowo może kosztować rekuperacja na dom ok 150-170m ?

Bo przy kosztach które mi wtedy proponowano (17 lat temu) i przy założeniu oszczędności ok 25% na ogrzewaniu (nawet po dzisiejszych cenach) to do dziś by mi się nie zwróciła a nie liczę też nieuniknionych kosztów serwisu przez te 17 lat.

[ SPECYFIKACJA ]

Dom parterowy jednorodzinny 234 m3 (z tego garaż 46 m2) z kubaturą 1200 m3 na płytach fundamentowych 25 cm. Budowa budynku rok 2022.

Konstrukcja szkieletowa (Kanadyjska) na ścianach zewnętrznych i wewnętrznych grubości 20 cm z obydwóch stron płyty OSB 12 mm. Dach płaski z białej blachodachówki Pruszyński trapezowe T18 DR na płytach OSB 22 mm.

Podwieszane sufity na całości budynku dla instalacji oraz stolarki. Wysokość od podłogi do sufitów 280 cm oprócz nad świetlikami 440 cm.

Izolowane wełną Rockwool dla elewacji 10 cm, wszystkie zewnętrzne i wewnętrzne ściany 20 cm, podwieszany sufit 20 cm (pomiędzy instalacjami) i dach 30 cm.

Przeszklenie budynki 85 m2 (3 szybowe) oraz na świetliki 12 m2 (2 szybowe). Stolarka aluminiowa od podłogi do sufitów od Fourtech Koszalin. Zewnętrzne żaluzje aluminiowe Portos typu Z podtynkowe (box).

Instalacja wody od studni głębinowej (38 m) przez lampę UV i stacje uzdatniania Viessmann Aquastilla DUO. Oczyszczalnia ścieków biologiczna Haba Bio Easy Flow 8.

Ogrzewanie podłogowe na całym budynku łącznie z garażem na 15 sekcji (maksymalnie do 40 mb każda). Kocioł gazowy kondensacyjny Viessmann Vitodens 111-F (19 kW) z cyrkulacją adaptacyjna i pompą dla przepływu do sekcji.

Kompletna instalacja przewodowa smart home firmy Grentonz wszystkimi dostępnymi protokołami komunikacji. W każdym pomieszczeniu sterownik ścienny (4 guzikowy z czujnikami temperatury i światła) dla oświetlenia, żaluzji i ogrzewania. Jedna aplikacja mobilna steruje całym budynkiem i działa też zdalnie.

Podtynkowe nawiewniki liniowe na kanały wentylacji aluminiowe typu FLEX izolowane wełną Rockwool Klimafix 50 mm. Rekuperacje 200 mm i klimatyzacja 160 mm.

Rekuperacja Thessla AirPack4 500H ENERGY++. Klimatyzacja kanałowa Gree podzielona na strefy nocna (salon, kuchnia i korytarz) i dzieńna (sypialnie).

Dostępna galeria zdjęć na https://drive.google.com/drive/folders/1MO6RNHxslSq5WiecRirISRkazuJzhMud

[ USTAWIENIA OGRZEWANIA ]

Od wakacji 2022 dopiero mieszkamy i jest teraz pierwszy sezon grzewczy dla budynku. Ja pracuje z biura w domu dlatego użytkowanie budynku jest praktycznie cały czas przeze mnie, żonę i jedno dziecko.

Zużycie prądu miesięcznie wychodzi około 300-320 kwh czyli przy obecnych cenach koszt około 250 zł.

Ciepła woda (C.W.U) jest ustawiona na 48°C ponieważ kocioł ma tolerancje +4°C gdzie dogrzewa do 52°C. Kocioł stojący ma wbudowany zasobnik na 130 litrów.

Ogrzewanie ma histereza na 0.5 stopnia czyli jak salon jest ustawiony na 22°C to włączy się od 21.5 do 22.5. Jednak podnosi do poziomu ponad 23°C z powodu że podłoga jest nagrzana przez dłuższy czas po wyłączeniu ogrzewania dla pomieszczenia. Kocioł ustawiony na średnio 36°C dla ogrzewania.

Każde pomieszczenie ma ścienny panel sterujący Grenton Touch Panel 4B. Ustawienia temperatury na salon 22°C, kuchnia 21°C, łazienki 22°C, sypialnie 21°C, biuro 20°C, kotłownia 20°C i garaż na 10°C. Sypialnie na noc od godziny 20 do 4 rano są minus 0.5°C (na 20.5°C) tak by lepiej się spało.

Przy takich ustawieniach temperatury są +1°C i spadają maksymalnie -1°C. Czyli sypialnie na 21°C są przez większość dnia 22°C (+1) i na noc mogą spadać do 20°C (-1).

Łazienki są ustawione na 22°C gdzie średnia temperatura około 23°C. Przy próbach ustawienia wyżej ogrzewanie na 23°C już było za gorąco i nieprzyjemne. Przy sypialniach ustawionych na 22°C to w nocy się źle spało bo było za ciepło.

Według mnie temperatura jest inaczej odczuwalna przy rekuperacji. Mamy porównanie u moich rodziców gdzie jest dom (roku 2019) takiej samej konstrukcji o podobnej wielkości z wentylacja grawitacyjną. Tam temperatura w salonie 22°C wydaje się chłodno i w sypialniach 21°C jest nieprzyjemnie.

Jest bardzo odczuwalna różnica powietrza przy rekuperacji gdzie u nas jest ciepło i świeżo (bez zaduchu i nieprzyjemnych zapachów) aż znajomi nam uwagę zwracają.

Ogólnie temperatura jest tak ustawiona że o każdej porze dnia jestesmy ubrani na krótki rękaw gdzie ja i dziecko dodatkowo w krótkich spodenkach.

[ ZUŻYCIE GAZU ]

Dziennie na C.W.U używamy średnio 2.2 m3 gazu w tym 0.5 m3 jest na cyrkulację ciepłej wody. Korzystamy z dużej wanna od 2-3 razy dziennie i z prysznica 3-4 razy. Jeden prysznic oznacza cały czas włączona deszczownica przez od 5 do 10 minut… moja terapia na stres ;)

Poniżej średnie zużycia dziennie gazu dla średniej pogody dnia. Dla przykładu średnia dnia temperatury od -7 do -13°C wychodzi -10°C.

• [ -10 °C pogoda ] do 15 m3 gazu dziennie (ogrzewanie 12.5 + 2.5 na C.W.U)
  • [ -5 °C pogoda ] do 11 m3 gazu dziennie (ogrzewanie 8.8 + 2.2 na C.W.U)
  • [ 0 °C pogoda ] do 7.5 m3 gazu dziennie (ogrzewanie 5.5 + 2 na C.W.U)
  • [ 5 °C pogoda ] do 6.5 m3 gazu dziennie (ogrzewanie 4.5 + 2 na C.W.U)
  • [ 10 °C pogoda ] do 5 m3 gazu dziennie (ogrzewanie 3 + 2 na C.W.U)

Zauważyłem że czasami użycie gazu jest większe przy cieplejszej pogodzie niż innego dnia przy zimniejszej. Wydaje mi się że powodem jest mocniejszy i chłodniejszy wiatr.

x6.jpg

x5.jpg

x3.jpg

x2.jpg

x1.jpg

Jeżeli są pytania lub sugestie [email protected]