Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ile dziś szacunkowo może kosztować rekuperacja na dom ok 150-170m ?

Bo przy kosztach które mi wtedy proponowano (17 lat temu) i przy założeniu oszczędności ok 25% na ogrzewaniu (nawet po dzisiejszych cenach) to do dziś by mi się nie zwróciła a nie liczę też nieuniknionych kosztów serwisu przez te 17 lat.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[ SPECYFIKACJA ]

Dom parterowy jednorodzinny 234 m3 (z tego garaż 46 m2) z kubaturą 1200 m3 na płytach fundamentowych 25 cm. Budowa budynku rok 2022.

Konstrukcja szkieletowa (Kanadyjska) na ścianach zewnętrznych i wewnętrznych grubości 20 cm z obydwóch stron płyty OSB 12 mm. Dach płaski z białej blachodachówki Pruszyński trapezowe T18 DR na płytach OSB 22 mm.

Podwieszane sufity na całości budynku dla instalacji oraz stolarki. Wysokość od podłogi do sufitów 280 cm oprócz nad świetlikami 440 cm.

Izolowane wełną Rockwool dla elewacji 10 cm, wszystkie zewnętrzne i wewnętrzne ściany 20 cm, podwieszany sufit 20 cm (pomiędzy instalacjami) i dach 30 cm.

Przeszklenie budynki 85 m2 (3 szybowe) oraz na świetliki 12 m2 (2 szybowe). Stolarka aluminiowa od podłogi do sufitów od Fourtech Koszalin. Zewnętrzne żaluzje aluminiowe Portos typu Z podtynkowe (box).

Instalacja wody od studni głębinowej (38 m) przez lampę UV i stacje uzdatniania Viessmann Aquastilla DUO. Oczyszczalnia ścieków biologiczna Haba Bio Easy Flow 8.

Ogrzewanie podłogowe na całym budynku łącznie z garażem na 15 sekcji (maksymalnie do 40 mb każda). Kocioł gazowy kondensacyjny Viessmann Vitodens 111-F (19 kW) z cyrkulacją adaptacyjna i pompą dla przepływu do sekcji.

Kompletna instalacja przewodowa smart home firmy Grentonz wszystkimi dostępnymi protokołami komunikacji. W każdym pomieszczeniu sterownik ścienny (4 guzikowy z czujnikami temperatury i światła) dla oświetlenia, żaluzji i ogrzewania. Jedna aplikacja mobilna steruje całym budynkiem i działa też zdalnie.

Podtynkowe nawiewniki liniowe na kanały wentylacji aluminiowe typu FLEX izolowane wełną Rockwool Klimafix 50 mm. Rekuperacje 200 mm i klimatyzacja 160 mm.

Rekuperacja Thessla AirPack4 500H ENERGY++. Klimatyzacja kanałowa Gree podzielona na strefy nocna (salon, kuchnia i korytarz) i dzieńna (sypialnie).

Dostępna galeria zdjęć na https://drive.google.com/drive/folders/1MO6RNHxslSq5WiecRirISRkazuJzhMud

[ USTAWIENIA OGRZEWANIA ]

Od wakacji 2022 dopiero mieszkamy i jest teraz pierwszy sezon grzewczy dla budynku. Ja pracuje z biura w domu dlatego użytkowanie budynku jest praktycznie cały czas przeze mnie, żonę i jedno dziecko.

Zużycie prądu miesięcznie wychodzi około 300-320 kwh czyli przy obecnych cenach koszt około 250 zł.

Ciepła woda (C.W.U) jest ustawiona na 48°C ponieważ kocioł ma tolerancje +4°C gdzie dogrzewa do 52°C. Kocioł stojący ma wbudowany zasobnik na 130 litrów.

Ogrzewanie ma histereza na 0.5 stopnia czyli jak salon jest ustawiony na 22°C to włączy się od 21.5 do 22.5. Jednak podnosi do poziomu ponad 23°C z powodu że podłoga jest nagrzana przez dłuższy czas po wyłączeniu ogrzewania dla pomieszczenia. Kocioł ustawiony na średnio 36°C dla ogrzewania.

Każde pomieszczenie ma ścienny panel sterujący Grenton Touch Panel 4B. Ustawienia temperatury na salon 22°C, kuchnia 21°C, łazienki 22°C, sypialnie 21°C, biuro 20°C, kotłownia 20°C i garaż na 10°C. Sypialnie na noc od godziny 20 do 4 rano są minus 0.5°C (na 20.5°C) tak by lepiej się spało.

Przy takich ustawieniach temperatury są +1°C i spadają maksymalnie -1°C. Czyli sypialnie na 21°C są przez większość dnia 22°C (+1) i na noc mogą spadać do 20°C (-1).

Łazienki są ustawione na 22°C gdzie średnia temperatura około 23°C. Przy próbach ustawienia wyżej ogrzewanie na 23°C już było za gorąco i nieprzyjemne. Przy sypialniach ustawionych na 22°C to w nocy się źle spało bo było za ciepło.

Według mnie temperatura jest inaczej odczuwalna przy rekuperacji. Mamy porównanie u moich rodziców gdzie jest dom (roku 2019) takiej samej konstrukcji o podobnej wielkości z wentylacja grawitacyjną. Tam temperatura w salonie 22°C wydaje się chłodno i w sypialniach 21°C jest nieprzyjemnie.

Jest bardzo odczuwalna różnica powietrza przy rekuperacji gdzie u nas jest ciepło i świeżo (bez zaduchu i nieprzyjemnych zapachów) aż znajomi nam uwagę zwracają.

Ogólnie temperatura jest tak ustawiona że o każdej porze dnia jestesmy ubrani na krótki rękaw gdzie ja i dziecko dodatkowo w krótkich spodenkach.

[ ZUŻYCIE GAZU ]

Dziennie na C.W.U używamy średnio 2.2 m3 gazu w tym 0.5 m3 jest na cyrkulację ciepłej wody. Korzystamy z dużej wanna od 2-3 razy dziennie i z prysznica 3-4 razy. Jeden prysznic oznacza cały czas włączona deszczownica przez od 5 do 10 minut… moja terapia na stres ;)

Poniżej średnie zużycia dziennie gazu dla średniej pogody dnia. Dla przykładu średnia dnia temperatury od -7 do -13°C wychodzi -10°C.

• [ -10 °C pogoda ] do 15 m3 gazu dziennie (ogrzewanie 12.5 + 2.5 na C.W.U)
  • [ -5 °C pogoda ] do 11 m3 gazu dziennie (ogrzewanie 8.8 + 2.2 na C.W.U)
  • [ 0 °C pogoda ] do 7.5 m3 gazu dziennie (ogrzewanie 5.5 + 2 na C.W.U)
  • [ 5 °C pogoda ] do 6.5 m3 gazu dziennie (ogrzewanie 4.5 + 2 na C.W.U)
  • [ 10 °C pogoda ] do 5 m3 gazu dziennie (ogrzewanie 3 + 2 na C.W.U)

Zauważyłem że czasami użycie gazu jest większe przy cieplejszej pogodzie niż innego dnia przy zimniejszej. Wydaje mi się że powodem jest mocniejszy i chłodniejszy wiatr.

x6.jpg

x5.jpg

x3.jpg

x2.jpg

x1.jpg

Jeżeli są pytania lub sugestie [email protected]

Skąd wiesz jakie masz dokładnie zużycie gazu na CWU? Kocioł udostępnia takie informacje?

Tak, jest aplikacja Viessmann Vicare dostępna https://play.google.com/store/apps/details?id=com.viessmann.vicare

Podaje mi dzienne, tygodniowa średnia, miesięczne oraz roczne. CWU i ogrzewanie jest osobno i sumowane.

Aplikacja jest dostępna w języku polskim tylko mam angielski bo to mój pierwszy język

Dom z 2008 roku.

222m2 podłogi, 183 m2 powierzchni użytkowej, parter wysokość pomieszczeń 275, góra 230.

Ściana trójwarstwowa: keramzyt 25cm + wełna 10cm + keramzyt 10cm

Poddasze wełna 30cm, podłoga na gruncie styropian 10cm, okna 2 szybowe.

Cały czas mieszka 5 osób.

Podłogówka 100 % powierzchni (na dole gres + parkiet + wykładzina, na górze wykładzina + gres) po 10 sekcji na każdym piętrze

Piec 24kW Vaillant + zasobnik 150L

Sezon grzewczy:

Temperatura na dole 21st C (my chodzimy w krótkim rękawku, ale dziadkowie przyjeżdżający z bloków >> 24 st C w mieszkaniu; u nas marzną :) )

Temperatura na górze 19,5 st C

Sprzęgło na każde piętro i temperatura ustalana na podstawie czujnika temp, zewnętrznej tzw. 'pogodówki' oraz krzywych grzewczych, których parametr ustawiłem po obserwacji całego 1 sezonu grzewczego.

Temp. na zasobniku 47st. C

Zużycie gazu CO + CWU : przez ostatnie 2 lata to średnio 1800m3 za cały 1 rok (od lutego do lutego).

Dobowe w sezonie grzewczym gdy temperatura zewnętrzna oscyluje pomiędzy -3 w nocy + 3 w dzień to 6,4m3 (CO + CWU)

Teraz zimy są łagodniejsze niż np. 7-8 lat temu. Wtedy też robiłem różne wyliczenia i w ekstremalne dla naszego kraju temperatury np. 3 dni z rzędu średnia dobowa temperatura - 17 stopni to zużycie dobowe mieliśmy około 13-14m3.

Ostatni otrzymany rachunek za około 61 dni od 19 października do 22 grudnia : 1117 zł (Vat 0%) i 411m3/4507kWh.

P.S. W salonie koza Romotop 6kW (dopływ powietrza z zew.) palimy okazjonalnie około 5-6 wieczorów w miesiącu/1.5-2.0 m3 rocznie.

Tak to u nas wygląda.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Bodeczek77
dodatkowe informacje

...

Temperatura na dole 21st C (my chodzimy w krótkim rękawku, ale dziadkowie przyjeżdżający z bloków >> 24 st C w mieszkaniu; u nas marzną :) )

Temperatura na górze 19,5 st C...

Hehe... standard z tym narzekaniem. W blokach a szczególnie w gierkówkach gdzie nie ma liczników temperatury są zazwyczaj wysokie. My nie lubimy chodzić do rodziny gdzie można się ugotować tak gorąco. Oni u nas jęczą że im zimno choć ja latam t-shirtch-ie.

Po ile teraz kWh z gazu?

Taniutko, dlatego od początku sezonu nie rozpaliłem jeszcze w kominku.

Bo poza tym ciepło. Jest piątek, wieczór, może coś bym tam sobie rozpalił, żeby ze szklaneczką whisky listy radia 357 posłuchać, ale 7 C na zewnątrz...

1. Taniutko to nie odpowiedź

2.Nigdy nie lubiłeś palić

3.Tym bardziej nie robiłeś tego dla oszczędności

Konkretną cenę masz wyżej, po co miałem dublować. Co do pozostałych się zgadzam, pewnie, jak będzie gaz powyżej 60gr/kWh to czasem rozpalę.

Witam, nie wiem czy ktoś poruszał temat

Czy otrzymaliście FV za gaz na cały 2023 rok?

Pierwszy raz prognoza i trochę mnie martwi nie zużycie nie cena ale ewentualne dopłaty różnic gdyby wystąpiły - jakoś prognozy mnie "osłabiają" i nie motywują do oszczędzania:p