Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Skąd wiesz jakie masz dokładnie zużycie gazu na CWU? Kocioł udostępnia takie informacje?

Tak, jest aplikacja Viessmann Vicare dostępna https://play.google.com/store/apps/details?id=com.viessmann.vicare

Podaje mi dzienne, tygodniowa średnia, miesięczne oraz roczne. CWU i ogrzewanie jest osobno i sumowane.

Aplikacja jest dostępna w języku polskim tylko mam angielski bo to mój pierwszy język

Dom z 2008 roku.

222m2 podłogi, 183 m2 powierzchni użytkowej, parter wysokość pomieszczeń 275, góra 230.

Ściana trójwarstwowa: keramzyt 25cm + wełna 10cm + keramzyt 10cm

Poddasze wełna 30cm, podłoga na gruncie styropian 10cm, okna 2 szybowe.

Cały czas mieszka 5 osób.

Podłogówka 100 % powierzchni (na dole gres + parkiet + wykładzina, na górze wykładzina + gres) po 10 sekcji na każdym piętrze

Piec 24kW Vaillant + zasobnik 150L

Sezon grzewczy:

Temperatura na dole 21st C (my chodzimy w krótkim rękawku, ale dziadkowie przyjeżdżający z bloków >> 24 st C w mieszkaniu; u nas marzną :) )

Temperatura na górze 19,5 st C

Sprzęgło na każde piętro i temperatura ustalana na podstawie czujnika temp, zewnętrznej tzw. 'pogodówki' oraz krzywych grzewczych, których parametr ustawiłem po obserwacji całego 1 sezonu grzewczego.

Temp. na zasobniku 47st. C

Zużycie gazu CO + CWU : przez ostatnie 2 lata to średnio 1800m3 za cały 1 rok (od lutego do lutego).

Dobowe w sezonie grzewczym gdy temperatura zewnętrzna oscyluje pomiędzy -3 w nocy + 3 w dzień to 6,4m3 (CO + CWU)

Teraz zimy są łagodniejsze niż np. 7-8 lat temu. Wtedy też robiłem różne wyliczenia i w ekstremalne dla naszego kraju temperatury np. 3 dni z rzędu średnia dobowa temperatura - 17 stopni to zużycie dobowe mieliśmy około 13-14m3.

Ostatni otrzymany rachunek za około 61 dni od 19 października do 22 grudnia : 1117 zł (Vat 0%) i 411m3/4507kWh.

P.S. W salonie koza Romotop 6kW (dopływ powietrza z zew.) palimy okazjonalnie około 5-6 wieczorów w miesiącu/1.5-2.0 m3 rocznie.

Tak to u nas wygląda.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Bodeczek77
dodatkowe informacje

...

Temperatura na dole 21st C (my chodzimy w krótkim rękawku, ale dziadkowie przyjeżdżający z bloków >> 24 st C w mieszkaniu; u nas marzną :) )

Temperatura na górze 19,5 st C...

Hehe... standard z tym narzekaniem. W blokach a szczególnie w gierkówkach gdzie nie ma liczników temperatury są zazwyczaj wysokie. My nie lubimy chodzić do rodziny gdzie można się ugotować tak gorąco. Oni u nas jęczą że im zimno choć ja latam t-shirtch-ie.

Po ile teraz kWh z gazu?

Taniutko, dlatego od początku sezonu nie rozpaliłem jeszcze w kominku.

Bo poza tym ciepło. Jest piątek, wieczór, może coś bym tam sobie rozpalił, żeby ze szklaneczką whisky listy radia 357 posłuchać, ale 7 C na zewnątrz...

1. Taniutko to nie odpowiedź

2.Nigdy nie lubiłeś palić

3.Tym bardziej nie robiłeś tego dla oszczędności

Konkretną cenę masz wyżej, po co miałem dublować. Co do pozostałych się zgadzam, pewnie, jak będzie gaz powyżej 60gr/kWh to czasem rozpalę.

Witam, nie wiem czy ktoś poruszał temat

Czy otrzymaliście FV za gaz na cały 2023 rok?

Pierwszy raz prognoza i trochę mnie martwi nie zużycie nie cena ale ewentualne dopłaty różnic gdyby wystąpiły - jakoś prognozy mnie "osłabiają" i nie motywują do oszczędzania:p

Witam, nie wiem czy ktoś poruszał temat

Czy otrzymaliście FV za gaz na cały 2023 rok?

Pierwszy raz prognoza i trochę mnie martwi nie zużycie nie cena ale ewentualne dopłaty różnic gdyby wystąpiły - jakoś prognozy mnie "osłabiają" i nie motywują do oszczędzania:p

Ale co konkretnie z tymi prognozami Cię osłabia ?

Ale co konkretnie z tymi prognozami Cię osłabia ?

Jak to co?

Skąd można wiedzieć ile zużyję do grudnia2023?

Skąd można znać cenę gazu skoro dzisiaj staniał 11% i jest w cenie gazu ze stycznia 2022?

Jak można wystawić rachunek i żądać za niego zapłatę skoro zima jest ciepła a zużycie jest niewielkie?

Kto wymyślił prognozy na gaz?nikt o tym nie mówił czy pisał? Czyżby nowe trendy p.ORLEN?

Spadłeś ze zużyciem poniżej 1200m3, to z automatu zakwalifikowali Ciebie do prognoz. Skąd mają wiedzieć ile w tym roku będziesz grzał klimą?

Wszelkie odpowiedzi na nurtujące Cię kwestia, znajdziesz na stronie ..... PGNiG, pomyślałbyś?

Zmień sobie przez aplikację taryfę na taką z końcówką "12t" i będziesz płacił co miesiąc za rzeczywiste zuzycie. Warunek jest jednen, jakbyś nie doczytał, musisz podać raz w miesiącu stan gazomierza, inaczej będą szacować sami, a tego nie chcesz.

Jak to co?

Skąd można znać cenę gazu skoro dzisiaj staniał 11% i jest w cenie gazu ze stycznia 2022?

Jak można wystawić rachunek i żądać za niego zapłatę skoro zima jest ciepła a zużycie jest niewielkie?

Kto wymyślił prognozy na gaz?nikt o tym nie mówił czy pisał? Czyżby nowe trendy p.ORLEN?

To proste. Policza ile dni bylo po starej cenie, ile po nowej i usrednia na zuzycie dzienne.X dni policza po starej cenie i Y dni po nowej cenie, za kazdy dzien zuzycie bedzie takie same.

Edytowane przez raxon

Jak to co?

To zmień sobie taryfę i płać miesiąc po miesiącu wg zużycia