Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Październik: 91 m3 (2,8 / dz.) - 11,5 st C (zew.)

Listopad: 160 m3 (5,7 / dz.) - 4,4 st C (zew.)

Grudzień: 213 m3 (6,9 / dz.) - 0,4 st C (zew.)

Styczeń: 192 m3 (6,2 / dz.) - 3,5 st. C (zew.)

Od razu widać że przestałem oszczędzać bo zużycie podobne do grudnia pomimo że dużo cieplejszy miesiąc :

W ciągu 40 lat były tylko dwa podobnie ciepłe stycznie ale zadań aż tak ciepły. Nie wspominając o styczniu 1987 ze śr.temp. -12,3 st. C. Zobaczymy jak tam luty.

Edytowane przez ex67

600 m3 od 10 wrzesnia 2022 CWU + CO + gotowanie, wprowadzka 1 września więc pierwszy sezon ale wygrzewanie posadzek było poprzedniej zimy i było już grzane na 17 stopni.

Temperatury 21,5 sypialnie, 22 salon i gabinet, 23 łazienka, 20 spiżarnia, ogrzewany garaż i kotłownia 12 stopni (ale prawie tam nie trzeba grzać), niewykonczone pokoje (2 szt) 18 stopni. Harmonogramy grzania (nocne wylaczanie grzania lub jak nie ma dzieci w ich pokojach). Piec Termet Gold 25kW z pogodówką, zasobnik cwu 100l grzany do 50 stopni, 100% OP według projektu Asolta, automatyka Danfoss Icon (11 termostatów ze sterowaniem PWM, 31 elektrozaworów termicznych), rekuperacja Reqnet entalpiczny, dom z poddaszem użytkowym 310 m2 po podłodze, gazobeton 24 + 15 cm knauf etixx 0,031, posadzka 19cm styro 0,034, w dachu 2x15cm ursa platinum 0,032, okna Shuco LivingMD trzyszybowe w ciepłym montażu Soudala bez rolet zewnętrznych. Jest kominek powietrzny żeliwny 12kW w zimnej obudowie z grawitacyjnym DGP ale palone było od wprowadzki moze z 7 razy - za ciepła zima:) Zużycie prądu za ostatnie pół roku (dopiero co mi rachunek przyszedł) = 1900 kWh. Lokalizacja powiat wyszkowski.

Edytowane przez tilnen

Mam podobny metraż. Ile teraz płacisz za gaz? Gaz tylko do ogrzewania CO+CWU?

Dla gazu z współczynnikiem konwersji > 11

Zimą cena 3,50 zł / m3

Latem 5 zł / m3

Zużycie x cena = rachunek.

Latem stawka wyższa bo bardziej ciąży na niej opłata stała przy znacznie mniejszym zużyciu paliwa.

Edytowane przez ex67

Okres: 11-12-2022 - 16-02-2023 Zużytych kWh: 6908kWh - 607m3 w tym CWU.

Piętrowy dom, ok 160m powierzchni, woj. Łódzkie, ściany 20cm styro + 28cm wełny na poddaszach. Wszędzie podłogówka - temp. 21-22, temperatura na piecu 31.

Niby kilka miejsc jak drzwi wejściowe nie do końca ocieplone (brak obróbki dookoła). Nie wiem czemu mam tak wysokie wyniki w porównaniu do postów na forum tutaj.

Edytowane przez ergo14

Okres: 11-12-2022 - 16-02-2023 Zużytych kWh: 6908kWh - 607m3 w tym CWU.

Piętrowy dom, ok 160m powierzchni, woj. Łódzkie, ściany 20cm styro + 28cm wełny na poddaszach. Wszędzie podłogówka - temp. 21-22, temperatura na piecu 31.

Niby kilka miejsc jak drzwi wejściowe nie do końca ocieplone (brak obróbki dookoła). Nie wiem czemu mam tak wysokie wyniki w porównaniu do postów na forum tutaj.

Porównując nasze domy wyszło dość sporo gazu, u mnie w podobnym okresie 370m3, temperatura zadana 21,5 stopnia, na kotle 36.

Pierwszy sezon, szczególnie w domu szybko wybudowanym i zasiedlonym nie jest adekwatny do faktycznego zapotrzebowania

Jeszcze pytanie - bo mam wszędzie parkiet - to też może zwiększać zużycie gazu?

No co Ty, drewno i dobra izolacja to przecież ewenement na skalę nagrody Nobla...

@fotohobby... Mnie się nie pytaj jaki on ma parkiet, ale zakładam, że nie bambusowy... ;P

Edytowane przez INT15

Jeszcze pytanie - bo mam wszędzie parkiet - to też może zwiększać zużycie gazu? Zastanawiam się czy kocioł z dupy nie mam dobrany - Immergas Victrix exa 24 x 1 erp

W pokojach na piętrze rodzaj podłogi nie ma znaczenia, na parterze już trochę tak - zależy od grubości izolacji od gruntu- o tym zdaje się nie napisałeś

No co Ty, drewno i dobra izolacja to przecież ewenement na skalę nagrody Nobla...

@fotohobby... Mnie się nie pytaj jaki on ma parkiet, ale zakładam, że nie bambusowy... ;P

Projektowalismy wielokrotnie podłogówkę pod parkiet, ale co to ma do nagrody Nobla skoro te podłogówki pracują zgodnie z obliczeniami.