Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niby kilka miejsc jak drzwi wejściowe nie do końca ocieplone (brak obróbki dookoła). Nie wiem czemu mam tak wysokie wyniki w porównaniu do postów na forum tutaj.

Pierwszy sezon, szczególnie w domu szybko wybudowanym i zasiedlonym nie jest adekwatny do faktycznego zapotrzebowania

Jeszcze pytanie - bo mam wszędzie parkiet - to też może zwiększać zużycie gazu?

No co Ty, drewno i dobra izolacja to przecież ewenement na skalę nagrody Nobla...

@fotohobby... Mnie się nie pytaj jaki on ma parkiet, ale zakładam, że nie bambusowy... ;P

Edytowane przez INT15

Jeszcze pytanie - bo mam wszędzie parkiet - to też może zwiększać zużycie gazu? Zastanawiam się czy kocioł z dupy nie mam dobrany - Immergas Victrix exa 24 x 1 erp

W pokojach na piętrze rodzaj podłogi nie ma znaczenia, na parterze już trochę tak - zależy od grubości izolacji od gruntu- o tym zdaje się nie napisałeś

No co Ty, drewno i dobra izolacja to przecież ewenement na skalę nagrody Nobla...

@fotohobby... Mnie się nie pytaj jaki on ma parkiet, ale zakładam, że nie bambusowy... ;P

Projektowalismy wielokrotnie podłogówkę pod parkiet, ale co to ma do nagrody Nobla skoro te podłogówki pracują zgodnie z obliczeniami.

Powiedziałbym że sporo patrząc że masz podłogówkę, ja na grzejnikach w niecieplonym domu z lat 50 , około 150m2 w podobnym okresie 730m3

Ja uważam że nie ma znaczenia czy masz podłogę czy grzejniki. Wystarczy że grzejniki są na tyle duże że zasilasz je wodą o niskiej temperaturze. Mam i podłogę i grzejniki i na obydwa obiegi bardzo podobną krzywą grzewczą i temperaturę zasilania (ok 30-35). Sprawność kondensata zależy głównie od tego parametru.

Ja uważam że nie ma znaczenia czy masz podłogę czy grzejniki. Wystarczy że grzejniki są na tyle duże że zasilasz je wodą o niskiej temperaturze. Mam i podłogę i grzejniki i na obydwa obiegi bardzo podobną krzywą grzewczą i temperaturę zasilania (ok 30-35). Sprawność kondensata zależy głównie od tego parametru.

Fakt nie dopisałem, ale ja akurat mam krzywą ustawioną na 1.1 (załącznik) czyli w okolicy 0 stopni na zewnątrz mam jakieś 48-49

obraz_2023-02-21_090853895.jpg

Porównując nasze domy wyszło dość sporo gazu, u mnie w podobnym okresie 370m3, temperatura zadana 21,5 stopnia, na kotle 36.

W identycznym okresie zużyłem 413 m3.

Współczynnik konwersji 11,43.

Chyba przyzwoicie zważywszy że bez reku i bez dodatkowych źródeł ciepła.

No to i ja narastająco.

Parametry w sygnaturze.

Październik: 91 m3 (2,8 / dz.) +11,5 st C (zew.)

Listopad: 160 m3 (5,7 / dz.) +4,4 st C (zew.)

Grudzień: 213 m3 (6,9 / dz.) +0,4 st C (zew.)

Styczeń: 192 m3 (6,2 / dz.) +3,5 st. C (zew.)

Luty: 190 m3 (6,8 / dz.) +1,4 st. C (zew.)

Możecie coś więcej opisać jak macie poustawiane grzanie w swoich domach przy podłogowce? Tylko regulatory on/off na temperaturę zadaną, czy może czasowe grzanie w dzień/noc. Jakie histerezy macie? Obecnie szukam optymalnego rozwiązania dla siebie.

Regulator on/off, histereza 0,2 C, okna czasowe w podłogówce bez sensu, za duża bezwładność a i ewentualna oszczędność dyskusyjna.

"Warto czy nie warto ? Oto jest pytanie"

Od lat czytam przeciwstawne opinie czy warto obniżać temperaturę na noc czy nie.

Irytujące jest że większość z nich jest lakoniczna i niczym nie podparta poza intuicją lub gdybaniem. W końcu znalazłem rzetelnie przeprowadzone obliczenia.

Szczegóły tu:

https://www.pieniadzepodkontrola.pl/czy-warto-wylaczac-ogrzewanie-na-noc-ile-mozna-zaoszczedzic-na-okresowym-wylaczaniu-ogrzewania/

W skrócie wnioski są takie. że... to zależy :)

Dom z małymi stratami - NIE WARTO - rys. 1

Dom z dużymi stratami - WARTO - rys. 2

Oczywiście zwracam uwagę że należy to skorygować gdy zasilanie jest tylko niskotemperaturowe bo wtedy dochodzi jeszcze sprawność kotła której tu chyba nie rozważano.

Właściwie to obydwie sytuacje obrazkowo wyjaśniają dwie załączone grafiki.

zmiana_temp_1.jpg

zmiana_temp_2.jpg

Edytowane przez ex67