Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kwiecień 2024 - 19 m3 CO 21,6 C + CWU 45 C, byliśmy przez ponad 2,5 tygodnia na Kubie więc piec nie był właczony.

@blubleblum

* maksymalnej mocy pieca, auto, maksymalnie 24 kW

* maksymalnej temperatury zasilania, pogodówka pomiędzy 0,2-0,3 max chyba 35 C

* w jakich godzinach grzejecie ? 24h na dobe, w zależności kiedy włączy termostat.

* jakie jeszcze ważne ? mam nowy sterownik Euroster SMART 2020 z wifi, chodzi on w trybie PWM czyli uczy się grzania i potem włącza grzanie przed spadkiem temperatury.

01.05.2023 - 01.05.2024 = 864 m3, najlepszy sezon grzewczy od 5 lat :)

Edytowane przez byq84

qrko

W jaki sposób jesteś oddzielony od garażu ? Jaką masz bramę garażową ? Masz kanał ?

@Wszyscy

Dziękuję za odpowiedzi na moje pytanie

Domy około 200m2 i zużycie na CO+CWU w okolicach 1000m3 gazu brzmi dobrze.Myślę, że możecie być z siebie zadowoleni :)

Edytowane przez blubleblum

qrko

W jaki sposób jesteś oddzielony od garażu ? Jaką masz bramę garażową ? Masz kanał ?

Podłoga nad garażem 10cm styro zamiast 5cm jak na reszcie poddasza + garaż i kotłownia ocieplona 5cm grafitu na suficie i ścianie graniczącej z domem. Brama z Wiśniowskiego nie pamiętam modelu ale ta dosyć dobrze ocieplona, przedostatnia pod względem grubości. Kanału nie posiadam.

Prosty wniosek = prosty człowiek i do tego o mentalnosci gołodupca. bardzo wspólczuję :yes:

Dlaczego nikt w końcu nie zablokuje tego typa ?

Żadnych wartościowych postów, sam ferment i ubliżanie innym.

Po ilości postów można stwierdzić, że to jego pomysł na życie.

ZABLOKOWAĆ, ZBANOWAĆ!!!

• Like 2

Odpowiadam na poziomie na jakim jestem atakowany, jestem przeciwnikiem archaicznych systemów grzewczych i nie przyklaskuję marnowaniu energii cieplnej w postaci gazu jaką się tutaj chwalą i podklepują forumowicze. Jestem forumowiczem od 21 lat gdybyś nie zauważył i nie muszę dużo pisac aby mieć tyle postów. Najfajniejsze jest w tym wszystki to że to realia i ksozty uzywania gazu zbanują ciebie i ciekawe czym wtedy blyśniesz no raczej nie intelektem.

Ten archaiczny (jak to nazwałeś) system grzewczy do dzisiaj jest dotowany, jako ekologiczne rozwiązanie, mało tego, jeszcze kilka lat wstecz (kiedy ja zaczynałem budowę w 2016 roku), był wręcz narzucany, jako jedyne słuszne rozwiązanie (obok wchodzących powoli pomp ciepła, które obecnie rugują piece gazowe, ze względów politycznych, nie ekonomicznych). Ponadto pompy ciepła nie w każdym przypadku są opłacalne dla inwestującego, a w przypadku Polski, gdzie prąd wytwarzany jest z węgla, nie są również Eco. Natomiast jeśli miałoby dojść do tego zainstalowanie fotowoltaiki, która przy obecnym systemie rozliczania jest ślepą uliczką, zwrot inwestycji w moim przypadku nigdy nie nastąpi. Nawet jeśli w moim przypadku gaz zdrożej 2-krotnie, i tak nie będzie się opłacało wymienić tego archaicznego systemu. Gdzieś jest granica absurdu, ale nie wszyscy chcą to przyjąć do wiadomości. Dobrego dnia

• Like 1

Ten archaiczny (jak to nazwałeś) system grzewczy do dzisiaj jest dotowany, jako ekologiczne rozwiązanie, mało tego, jeszcze kilka lat wstecz (kiedy ja zaczynałem budowę w 2016 roku), był wręcz narzucany, jako jedyne słuszne rozwiązanie (obok wchodzących powoli pomp ciepła, które obecnie rugują piece gazowe, ze względów politycznych, nie ekonomicznych). Ponadto pompy ciepła nie w każdym przypadku są opłacalne dla inwestującego, a w przypadku Polski, gdzie prąd wytwarzany jest z węgla, nie są również Eco. Natomiast jeśli miałoby dojść do tego zainstalowanie fotowoltaiki, która przy obecnym systemie rozliczania jest ślepą uliczką, zwrot inwestycji w moim przypadku nigdy nie nastąpi. Nawet jeśli w moim przypadku gaz zdrożej 2-krotnie, i tak nie będzie się opłacało wymienić tego archaicznego systemu. Gdzieś jest granica absurdu, ale nie wszyscy chcą to przyjąć do wiadomości. Dobrego dnia

Co było i co będzie narzucane to nie ma znaczenia jezeli nie mysli się przyszłosciowo. Kiedy budowalem dom w 2003 roku świadomie zrezygnowałem z gazu i centralnego ogzrewania i to było bingo. Takie ogzreewanie nie dość że zwiększylo by mi kredyt to musiałbym z pewnoscią co najmniej raz wymienić kocioł i ponsić koszty eksploatacji, To byłyby zmarnowane pieniadze. Pradem wyszło taniej.

w osttanich 5 latach założyłęm nowy bojler cwu 300 l z powietrzną pompą ciepla oraz klimatyzator i PV jednoczesnie dociepliłem słabe elemnety w domu i obecnie całkowite zapotzrebowanie na ciepło to 3000 kwh i 2000 kwh na pozostałe cele.

Czasy i realia się zmieniają oraz definicja domu i jego powierzchnia. A to dopiero początek zmian. Żadne żródło ciepła nie jest tanie ale jest sposób aby dom był tani w utrzymaniu po prostu trzeba zbudowac dom pasywny i żadne ceny ewentualnego dogrzania nie będą potzrebne.

nie wiem jakie były ceny gazu na przestrzeni 20 lat, ale ja wiem że jakbym grzał prądem przez ostatnie 5 lat to wyszłoby dużo drożej :)

Eee bajki odpowiadasz.

Prąd dopiero 2 lata temu wystrzelił w górę.

Właśnie od wtedy mam pv.

Za ogrzewanie domu płaciłem, co prawda tania chińska pompą, nie więcej jak 600zł na rok.

Także Twój wskaźnik o torbach przez 5 ostatnich lat, nie jest prawidłowy.

nie wiem jakie były ceny gazu na przestrzeni 20 lat, ale ja wiem że jakbym grzał prądem przez ostatnie 5 lat to wyszłoby dużo drożej :)

Jeżeli odniesiemy to do samych kosztów eksploatacyjnych to masz rację. Ale jeżeli weźmiemy pod uwagę również koszt budowy konkretnego systemu grzewczego to już niekoniecznie. Centralne wodne+kotłownia wyjdą zdecydowanie drożej niż klimayzator i kilka grzejników elektrycznych+bojler.