Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie, powiedźcie co jest nie tak.

Mam kocioł kondensacyjny Vitodens200. Kiedy pracował w trybie c.o. i c.w.u - było OK. Wczoraj przestawiłam tylko na grzanie c.w.u + załączona cyrkulacja w określonych porach dnia.

Po jakimś czasie sprawdziłam temperaturę wody na kotle - wskazywało 65 stropni. Nastawienie żądanej temperatury c.w.u. było dużo niższe.

Dlaczego kocioł tak mi się rozbujał?

Czy można nad nim zapanować, żeby nawet w porywach podgrzewania wody nie przekraczać 57 stopni C?

marta

Mam kocioł kondensacyjny Vitodens200. Kiedy pracował w trybie c.o. i c.w.u - było OK. Wczoraj przestawiłam tylko na grzanie c.w.u + załączona cyrkulacja w określonych porach dnia.

Po jakimś czasie sprawdziłam temperaturę wody na kotle - wskazywało 65 stropni. Nastawienie żądanej temperatury c.w.u. było dużo niższe.

Czy można nad nim zapanować, żeby nawet w porywach podgrzewania wody nie przekraczać 57 stopni C?

marta

Witaj

Oczywiście że można - wszystko zależy od tego jaką temp zadaną dla ciepłej wody ustawisz w kotle - dla przykładu temp zadana to 50 stopni .

Adres kodowy 60: kodowania 2 opisuje max temp z jaką kocioł będzie grzał wodę powyżej zadanej tempertaury w zasobniku .

Defaultowo adres kodowy 60: wynosi 20 - czyli 60: 20 - czyli dla zadanej temp na podgrzewaczu 50 stopni kocioł podczas podgrzewania wody bedzie grzał wodę max do 70 stopni - w pierwszej fazie podgrzewania - podczas grzania ciepłej wody kocioł równiez moduluje i jak temp w zasobniku zacznie sie podnosić to kocioł obniży swoją moc odpowiednio do narastania temp w zasobniku .

Wartość adresu kodowego 60: możesz swobodnie ustawiać - jeżeli nie chcesz aby kocioł podczas podgrzewu zasobnika "wyskoczył" z zakresu kondensacji zmniejsz ta temperaturę - zakres zmian to od 5 do 25K .

Oprócz tego możesz zmienic histerezę regulatora dla podgrzewania zasobnika adresem kodowym kodowania 2 - jest to adres 59: , defaultowo ustawiona jest wartośc 59: 0 - czyli 2,5K dla żądanej nastawy temperatury w zasobniku .

Propan z Gaspolu

Kwota z dzierżawą butli Kwota za gaz Cena 1m3 Ilość m3

kwi-08 151,63 133,33 8,46 15,8

maj-08 76,13 57,83 8,46 6,8

cze-08 47,81 29,51 8,46 3,5

lip-08 63,7 45,4 8,46 5,4

sie-08 61,03 42,73 8,46 5,1

wrz-08 73,27 54,97 9,38 5,9

paź-08 105,18 86,88 9,38 9,3

lis-08 407,65 389,35 9,38 41,5

gru-08 309,42 291,12 9,38 31,0

sty-09 297,69 279,39 9,38 29,8

lut-09 230,24 211,94 9,38 22,6

mar-09 226,1 207,8 9,38 22,2

2049,85 1830,25 198,7

plus 7m3 grabu do kominka (bez płaszcza wodnego)

Adres kodowy 60: kodowania 2 opisuje max temp z jaką kocioł będzie grzał wodę powyżej zadanej tempertaury w zasobniku .

.... .

Serdecznie dziakuje tez za to info. Wlasnie zastanawialem sie co zrobic w ustawieniach mojego Vitodens 200 aby wode CWU od czasu do czasu podgrzac do temp 70 stopni aby wybic bakterie te na L... . Rozumie wiec ze przy ustawieniach domyslnych kodowania i ustawieniu temp CWU na 60 stopni to kociol w pierwszym etapie ogrzeje wode do temp 70 stopni ? bo przy tej temp mozna wybic bakterie L... czy jednak musze zmienic kodowanie w adresie 60 ?

Druga sprawa czu jest mozliwosc w obecnych temp na zewnatrz ustawic kocial tak aby wlaczal CO tylko na wieczor i noc bo w dzien nie ma potrzeby lwaczac ogrzewania. Chodzi mi oto czy jest to mozliwe aby w godzinach np od 6:00 do 19:00 bylo tylko CWU a od 19:00 do 6:00 CWU + CO Czy jednak musze robic to recznie codzieniie?

Serdecznie dziakuje tez za to info. Wlasnie zastanawialem sie co zrobic w ustawieniach mojego Vitodens 200 aby wode CWU od czasu do czasu podgrzac do temp 70 stopni aby wybic bakterie te na L... . Rozumie wiec ze przy ustawieniach domyslnych kodowania i ustawieniu temp CWU na 60 stopni to kociol w pierwszym etapie ogrzeje wode do temp 70 stopni ? bo przy tej temp mozna wybic bakterie L... czy jednak musze zmienic kodowanie w adresie 60 ?

Jak chcesz podgrzać wodę do temp 70 stopni to po prostu ustaw temp zadaną na zasobniku właśnie na 70 stopni - i nic ponadto - nic nie zmieniaj w kodowaniu 2 .

Zmiana adresu kodowego 60: nie ma żadnego wpływu na ustawioną temperaturę zadaną w zasobniku . Określa ona tylko temperaturę / w stosunku do zadanej w zsaobniku / z jaką kocioł bedzie grzał wodę która to płynąc przez wężownicę bedzie ogrzewała wodę zawartą w zasobniku .

Druga sprawa czu jest mozliwosc w obecnych temp na zewnatrz ustawic kocial tak aby wlaczal CO tylko na wieczor i noc bo w dzien nie ma potrzeby lwaczac ogrzewania. Chodzi mi oto czy jest to mozliwe aby w godzinach np od 6:00 do 19:00 bylo tylko CWU a od 19:00 do 6:00 CWU + CO Czy jednak musze robic to recznie codzieniie?

Załączyć i wyłaczyć grzanie c.w.u lub c.o + c.w.u można tylko ręcznie - ale możesz u siebie tak zaprogramować automatykę i timer grzania c.o że bedzie grzał w tych interwałach czasu w jakich chcesz .

Włączasz ręcznie grzanie c.o + c.w.u .

Aby kocioł grzał c.w.u w pożądanym przez Ciebie czasie progarmujesz grzanie c.w.u w tych godzinach .

Jednocześnie programujesz grzanie c.o - ustawiasz temp zredukowaną na np 10 stopni , temp dzienną na pożądaną przez Ciebie do jakiej ma kocioł grzać pomieszczenia i czas pracy c.o. z temp dzienną od 19.00 - 6.00 .

I tyle .

Kocioł bedzie grzał c.w.u w okresie który Cię interesuje i jednocześnie w tym okresie bedzie miał zadaną temp zredukowana c.o 10 stopni - więc nie bedzie wogóle grzał przy naszych temp na zewnatrz - ale o godz 19.00 przełaczy sie na grzanie pomieszczeń z temp dzienną i zacznie grzać Ci pomieszczenia.

Potem o godz 6.00 kocioł przełączy grzanie pomieszczeń na temp zredukowaną i się wyłączy .

Jak chcesz podgrzać wodę do temp 70 stopni to po prostu ustaw temp zadaną na zasobniku właśnie na 70 stopni - i nic ponadto - nic nie zmieniaj w kodowaniu 2 .

Zmiana adresu kodowego 60: nie ma żadnego wpływu na ustawioną temperaturę zadaną w zasobniku . Określa ona tylko temperaturę / w stosunku do zadanej w zsaobniku / z jaką kocioł bedzie grzał wodę która to płynąc przez wężownicę bedzie ogrzewała wodę zawartą w zasobniku .

No tak ale ja wlasnie moge max temp dla CWU na wyswietlaczu w Vitodens 200 ustawic 60 stopni i dlatego moje pytanie czy musze cos zmienc aby mogl taka temp ustawic/uzyskac.

Dziekuje bardzo za podpowiedz jak rozwizac programowanie grzania CO w obecnych temp. Bardzo sie to przyda!

Masz rację - max temp wody ciepłej można ustawić 60 stopni .

Jeżeli chcesz pozbyć się bakterii Legionella to spokojnie 60 stopni wystarczy - ale jak podaja fachowe publikacje czasami dobrze jest podgrzać wodę do 70 stopni .

Można to zrobić i w Twoim kotle :D

Adres kodowy 56: w kodowaniu 2 - odpowiada za ustawienie max temp wody w zasobniku - defaultowo ustawione jest 56: 60 - czyli 60 stopni .

Ustaw wartość 56: 70 i jednocześnie zmień wartośc adresu kodowego 60: 5 / defaultowo jest 60: 20 / . Wówczas kocioł powinien podgrzać wodę w zasobniku do 70 stopni .

Jednak należy pamiętać że być może wtyk kodowy Twojego kotła nie umożliwia takiego zabiegu - ale niestety nie wiem jaki masz w Twoim kotle .

Zawsze jednak przestrzegam przed bezmyślnym zmienianiem parametrów kodowania 2 !

Zużycie gazu CO i CWU, KUCHNIA:

Styczeń - 344 m

Luty - 255m

Marzec - 212m

Przy stawce: 2,09 /gaz+ opłaty pozostałe/ za metr daje kwotę: 1694zł.

Piec Vaillant - AquaPlus /nie kondensat/.

Sterownik: pokojowy VRT 390.

CO:

Pon-Piątek 8 godz. na dobę 21,5-22St.C

16 godz. na dobę 20St.C

Sob-Nie: 14 godz. na dobę 21,5-22St.C

8 godz. na dobę 20St.C

CWU: Identycznie, 60St.C - cyrkulacja.

Optymalne nastawy kotła:

Moc zredukowana dla CO do 20kW.

Wybieg pompy CO: 15 minut.

Blokada palnika: 20 minut

Temp. max wody na kotle: 65St.C.

Dom zamieszkany od grudnia 2008r. Tynki i posadzki: II półrocze 2008r.

Parter 120m

Poddasze jeszcze niezabudowane: 120m /po zabudowie skosów ok. 50m użytkowej/ - temp: 12-16St.C.

Izolacja: Ściany 15cm z grafitem, podłoga 13cm, dach wełna 25cm.

Okna: 3 szybowe.

Wentylacja: grawitacyjna

Wilgotność w mieszkaniu: 50-60%.

Wentylacja: Nawiewniki ścienne firma Aereco.

Największe straty ciepła: wentylacja.

Podsumowanie zimy, bo i rachunek w koncu gazownia przysłała ;) :

CO I CWU

Nowy dom. Zamieszkany od listopada.

Porotherm 25 plus styro 15 cm, plus wełna 16+10cm.

Kubatura ponad 500m3 + ogrzewany garaz. (kaloryfery + podłogówka w kuchni i łazienkach)

Temp noc : 20,5, dzień 21,5

Dedietrich Mcr24 kondensat + pogodówka.

Wyszło 575 zł za miesiąc średnio i 8 m^3 gazu dziennie średnio.

Do tego okazjonalne palenie w kominku - ok. 2 kubiki drzewa (raczej tegoroczne)

Grudzień i styczeń - 1181 m3 (czyli ok. 2k z opłatami)

To pierwsze dwa miesiące grzania mojego domu (1130 m3 kubatura). Pierwszy sezon - chyba tragedii nie ma, co ? W końcu przeżyłam - 20.

W domu jak dla mnie cały czas za ciepło :) Ale tam nie mieszkam tylko sobie czasem posiedzę, za to w koszulce :)

Ciąg dalszy :

luty i marzec - ok. 1000 m3 - rachunek 1700 pln

Wczoraj zakończyłam grzanie w chałupie :) Generalnie jestem zadowolona - przy wodzie lejącej sie po oknach nie jest to zły wynik :)

Od 1 grudnia do 31 marca czyli 121 dni - 1211 m3 co daje równo 10m3/dzień

(CO + CWU)

Do tego 1,5 m3 drewna - kominek rekreacyjny

Pierwszy sezon grzewczy

Powierzchnia ponad 200 m2, 17 grzejników, kubatura ok 500 m3, ogrzewanie podłogowe 70 m kw. Ściany 30cm+12 styro. Poddasze wełna 15+8 cm+folia alu. Wentylacja grawitacyjna 2 kominy

Piec De Dietrich MCR 6-24 kw kondensat, zasobnik 100, pogodówka

Temp w domu od 20-21 w pomieszczeniu referencyjnym

Pozdr

M

Dom o pow.grzanej ok.230m2 z czego użytkowa 195m2

Za rok od 10.03.2008 do 09.03.2009 wyszło 1900m3 gazu

Czyli ok.3500 złotych

Zaznaczam,że jest w tym codzienne gotowanie na płycie gazowej.

Daje to jakieś 40-50m3 miesięcznie.

Czyli na CO+CWU poszło ok.1400m3 gazu

Temperatura w całym domu 20-21 stopni.

marta

U mnie jest to samo.

Wyłączyłem dzisiaj CO i mam 68 stopni na kotle,temp.wody ustawiona na 46 stopni.

Widać ten typ tak ma

marta

U mnie jest to samo.

Wyłączyłem dzisiaj CO i mam 68 stopni na kotle,temp.wody ustawiona na 46 stopni.

Widać ten typ tak ma

Ten typ tak nie ma .

Przy defaultowych ustawieniach kotła tak będzie : temp zadana zasobnika 46 stopni + 20 stopni różnicy pomiedzy temp zadaną a temp wody w kotle + 2,5K histerezy = 68 stopni .

Aby było inaczej - trzeba przeprogramować niektóre nastawy pracy kotła .

Ten typ tak nie ma .

Przy defaultowych ustawieniach kotła tak będzie : temp zadana zasobnika 46 stopni + 20 stopni różnicy pomiedzy temp zadaną a temp wody w kotle + 2,5K histerezy = 68 stopni .

Aby było inaczej - trzeba przeprogramować niektóre nastawy pracy kotła .

No własnie, tylko czy jest sens zmiany parametrow pracy kotła?

Przy wyłączonym c.o. i samej c.w.u kocioł by zagrzac baniak 120 litrow do temp. 45 stopni sam sie rozbujał do 70 stopni.

Nie zdażył wody nagrzac bo przekroczył max. temp zasilania jaka mu zapodałem na 70 stopni własnie, po chwili przerwy zaczął grzac wode ponownie.

Nie spodobało mi sie to, wiec nastepnego dnia zmieniłem mu nastewe tak byc c.w.u grzał z mocą minimalna tj. 3,3 kW.

Nagrzanie baniaka 120 litrow zajeło mu co prawda 1,5 h ale temp. zasilania nie przekroczyła 50 stopni.

Która strategia grzania c.w.u jest w sezonie letnim lepsza?