Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy mocy kotła nie powinno się manipulować. Palinik w kotle ma regulację płynną (modulację) więc sam sobie dostosuje moc w zależności od odbioru energii. Serwisant powinien ograniczać swoje czynności do tych podanych w instrukcji.

Grzejniki aluminiowe perfekt to typ grzejników radiatorowych, w których większa część ciepła jest odprowadzana przez promieniowanie cieplne. Ważne jest więc, aby za takimi grzejnikami znajdował się ekran odbijający to promieniowanie (pod parapetem też) . To też pozwoli zaoszczędzić trochę energii, zwłaszcza w budynku, w którym ściany nie są ocieplone. Jeśli grzejniki zamontowane są we wnękach, to taki ekran staje się wręcz niezbędny.

Grzejników takich nie powinno się zasłaniać firanami, kotarami itp., bo to też ogranicza jego promieniowanie. Odległość grzejnika od ściany nie powinna być mniejsza od 3 cm.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ANDIX możesz troszke wyjasnic kwestie zaleznosci miedzy cisnieniem w obiegu i taktowaniem kotła - bo ja tego nie "widze".

starajac sie ograniczac taktowanie i wykorzystujac zalety podlogowki podzielilem sobie dobe na okresy gdy w ogole nie grzeje i gdy grzeje no-stop.

Nie wplywa to jednak na cisnienie w kotle albo manometr jest do bani.

Po 10 godzinach nie grzania i wychłodzonej wodzie cisnienie jest okolo 1,8 bara a po kolejnych 10 godzinach grzania ciśnienie wzrasta tylko do 2,0 bara.

Wiekszych wahan nie ma. Czy ta różnica w ciasnieniu może miec jakis wpływ na taktowanie kotła?

W podłogówce nie grzejesz wody w całym układzie do 60 stopni. Co najwyżej wężownicę, która ma niewielka ilość wody w swoim układzie (nie jest akumulatorem ciepła)i więc takie jest wskazanie manometru, a nie inne. Nie ma więc to zastosowania do podłogówki, która działa trochę inaczej niż ogrzewanie grzejnikowe.

Piszę aby dalej podzielic się moimi spostrzezeniami. Zaczęłam od odpowietrzania grzejników. Jak je odpowietrzyłam to ciśnienie wody na monometrze spadło do 0,5(czerwone pole).Wcześniej stan pokazywał 1bar. Uzupełniłam stan wody do 2 bar. Moze to zmniejszy czestotliwośc załączeń - może brakowało po prostu wody, co nie znaczy, że niski standard energetyczny budynku ma pewnie największe znaczenie.Przelewanie wody zniknęło.Do przyszłego roku muszę się ratowac wszystkimi możliwymi sposobami. Przygladając się lepiej kotłowi zauważyłam,że nie ma presostatu,w kazdym bądź razie na zewnątrz pieca go nie widac. Zostaje mi jeszcze kryzowanie,jednak nie mam odpowiedniego termometru ale wiem już na czym polega ich ustawienie. Zostają mi jeszcze do przyklejenia ekrany,możecie mi powiedziec czym je najlepiej przymocowac?

Ciśnienie 2 to o wiele za dużo. Wystarczy 1,2. Ocieplenie to podstawa, aby zużywać jak najmniej energii. Dobrze, że poważnie o tym myślisz. Póki co załóż sobie ekrany i wyreguluj grzejniki. Warto byłoby jeszcze przeliczyć straty ciepła i ew. ocieplić górny strop. To spora powierzchnia, więc zysk energetyczny może być b. duzy.

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowym użytkownikiem na forum.

Od tego sezonu zmieniliśmy ogrzewanie na gazowe, dom 2 piętrowy z płaskim dachem, niepodpiwniczony, ściany ocieplone styropianem 10cm, strop zostanie zrobiony na wiosne. Co do grzejników u góry są nowe alumuniowe, na dole stalówki, rury starego typu(dom z 1990r.), w przyszłe lato zostaną wymienione, okna również nowe.

Mamy piec Vaillant atmosferyczny dwufunkcyjny(+sterownik pokojowy w trybie pracy ciągłej), 2 kuchenki gazowe, 5 osób w domu mieszkających na stałe.

Zużycie gazu od 30.09 do 1.11 wyniosło 241m3, co nas kosztowało 390,42 + ok. 60zł abonament(taryfa W3), razem ok. 450zł, czy jest to akceptowalna wartość?

Mam jeszcze kilka pytań, temperatura wody na piecu w CO wynosi 50st.C, cykl grzania jest taki że od poniedziałku do piątku rano od 5.30 do 7.30 i po południu od 16 do 22, w weekend cały dzień temp. 20st.C, w nocy 16,5st.C(temp. eco).

Mam takie pytanie, czy lepiej grzać od 5.30 do 22, lecz w ciągu dnia nie ma nikogo w domu, czy lepiej jest robić w ciągu dnia przerwę. Przypominam że rury są stare i jest w nich bardzo dużo wody i nagrzanie ich trochę trwa. Musimy się przemęczyć jeszcze tą zimę.

Dodam też, że w salonie jest kominek, ale palimy nim tylko w weekend wieczorami.

Pozdrawiam.

Dla Junkersa ustawia sie ciśnienie w sieci od 1-2,5 Serwisanci preferują ustawienie 1,5 jako najbardziej odpowiednie. Z tego, co pisałaś będziesz mieć serwisanta wiec tyle powinien zrobić, aby ustawić Ci optymamalne dla Twojej sieci.

Dla Viessmanna max to 3 bary ... - więc powtarzam 2 bary to wcale nie jest za dużo .

Novement, chyba trochę sobie żartujesz z forumowiczów pytająć czy zużycie gazu 241m3 przez miesiąc to wartość akceptowalana dla Twojego domu zbudowanego przecież, jak piszesz w 1990 r, użytkowanego przez 5 osób i z dwoma kuchenkami gazowymi.

Zużywasz przecież trochę ponad 7m3 sześciennych na dobę co jest wartością bardzo dobrą. Przeczytaj sobie od początku do końca wszystkie posty w tym temacie to zobaczysz, że sporo osób w domach stosunkowo niedawno zbudowanych i lepiej ocieplonych niż Twój, jak zużywa 10m3 gazu na dobę to się bardzo cieszy.

Moje obserwacje:

zuzylem od 07.2009 do dzisiaj na cwu i co 110 m3 gazu ziemnego,2-3 m3 drewna do kominka,solary proznioweod 04.2009 do dzisiaj-odczyt-przepracowaly 1020 h. Kondensata wlaczylem na potzreby cwu pod koniec wrzesnia,dla co,wrz/pazdz.Okresowo dopalam kominkiem,reku dziala od pazdziernika.

Krzychos może źle się wyraziłem, ale wcześniej mieszkałem 10 lat w Niemczech praktycznie nie używając języka ojczystego i mam trochę problemów ze słownictwem. Uważam, że moje zużycie gazu jest dobre, tylko zastanawia mnie jak to wszystko najlepiej ustawić, żeby było jak najbardziej praktycznie, ekonomicznie i żeby nie było zbędnego marnowania energii, aby piec pracował z jak największą sprawnością (np. temperatura wody w CO).

Przeczytałem ten wątek i doszedłem do wniosku, że moim błędem był brak inwestycji w pogodówkę. Średnie zużycie przy aktualnych temperaturach to 9-10m3 i uważam to za dobrą wartość, na początku października było to 5-6m3.

Ponadto mój dom otacza las i jest on położony w dolinie, nie jestem narażony na wiatry, temperatura u mnie na zewnątrz jest zawsze wyższa niż w centrum miasta.

Z tego co czytałem i sam zauważyłem bardzo dużo czynników wpływa na zużycie gazu i nie liczy się tylko wielkość ogrzewanej powierzchni.