Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W takim razie nasze zuzycie 6-7m3 (pow. 150m2 kuchenka na prad)na dobe w nowym domku (mieszkamy od 2 m-cy) jest niezle :D

Mam tylko jedno pytanko, czy u Was tez pompa obiegowa pracuje caly dzien?? Tak sie dzieje, gdy na termostacie pokojowym jest ustawiona temperatura 20 stopni, jak zmniejszymy ja na 19 wtedy wylacza sie i pracuje co jakis czas (co pare godz.) Mam piec Viessmann Vitodens 200-W, zdania doradcow technicznych z tej firmy sa podzielone.... :-?

JA mam zdania podzielone,co do uzytecznosci pogodowki.MAm czujnik pokojowy,on szybciej reaguje przy spadku temp. ale to wazne jest ,gdy dom ma mniejsza bezwladnosc cieplna.Czujnik mi zareaguje i zalaczy piec,gdy obniza sie komfort w danym pomieszczeniu.Noca jest to mniej wazne,ale w ciagu dnia,gdy domownicy ,gdy mroz i szybszy spadek temp. wole dzialanie pokojowki.POza tym,majac wm,mam staly naplyw powietrza czystego,sfrednio o temp. 16-17 st.Zatem,ciagle wietrzenie ,a mam non stop pracujaca instalacje,mam swieze powietrze,ale o temp. ok.16 st.Pomieszczenie,delikatnie mowiac schladza sie do owych 16 st.MAm swieze pow. ale i chlodniej,to w nocy,jako tako mnie pasuje-nie lubie spac w temp. ponizej 18 st. ale w ciagu dnia,kociol przy domownikach bytujacych w tym pomieszczeniu,zapewni cieplny komfort szybko,po rekacji czujnika.Tak to odbieram,sprawdzam na wlasnej skorze.Szanuje zdania forumowiczow,zwlaszcza tych technicznych specow,ale mam wlasne obserwacje i doznania ;-).

To tak,jak wcz. serwisant Immergasa,ktory odpalal kociol mego tescia,powiedzial,ze wg. niego glowice termostatyczne sa zupelnie niepotrzebne,gdyz grzejniki powinny dzialac na full,kociol na ustawieniach zadanych szybko dogrzeje pomieszczenia i zapewni komfort,dzieki pelenj mocy grzejnikow oddajacej ciepelko.JA to....z grzecznosci uznalem za ciekawa informacje.Ale mam swoje zdanie.

W takim razie nasze zuzycie 6-7m3 (pow. 150m2 kuchenka na prad)na dobe w nowym domku (mieszkamy od 2 m-cy) jest niezle :D

Nieźle? Punkt widzenia zalezy od ...

U mnie dla domku 200m2 mam zużycie średnie około 2.8m3 przy założeniu że na CWU i gotowanie idzie 1.2 daje to od początku okresu grzewczego 1.6m3 GZ50 na ogrzewanie. Jak dla mnie 6-7m3 to dobry wynik ale w mrozy poniżej -15.

U mnie dla domku 200m2 mam zużycie średnie około 2.8m3 przy założeniu że na CWU i gotowanie idzie 1.2 daje to od początku okresu grzewczego 1.6m3 GZ50 na ogrzewanie. Jak dla mnie 6-7m3 to dobry wynik ale w mrozy poniżej -15.

Tak z ciekawości - jakie rozwiązania konstrukcyjne są użyte w Twoim domu, że posiada on tak małe zapotrzebowanie na ogrzewanie??

Pozdrawiam

Lech

Novement, chyba trochę sobie żartujesz z forumowiczów pytająć czy zużycie gazu 241m3 przez miesiąc to wartość akceptowalana dla Twojego domu zbudowanego przecież, jak piszesz w 1990 r, użytkowanego przez 5 osób i z dwoma kuchenkami gazowymi.

Zużywasz przecież trochę ponad 7m3 sześciennych na dobę co jest wartością bardzo dobrą. Przeczytaj sobie od początku do końca wszystkie posty w tym temacie to zobaczysz, że sporo osób w domach stosunkowo niedawno zbudowanych i lepiej ocieplonych niż Twój, jak zużywa 10m3 gazu na dobę to się bardzo cieszy.

Z tego postu i paru z poprzednich stron wynika, ze niezle... dodam, ze jest to nowy dom, jeszcze nie wygrzany...

Tak z ciekawości - jakie rozwiązania konstrukcyjne są użyte w Twoim domu, że posiada on tak małe zapotrzebowanie na ogrzewanie??

Jest chyba w tym wątku opis. Nie jest to żadna rewelacja technologiczna. Zwykły dom, w miarę dobrze ocieplony, spalający na ogrzewanie w granicach wyliczeń OZC.

lazik coś tu chyba kręcisz. Może spróbuj wymienić licznik gazu w skrzynce bo ten ma złe wskazania, lub ogrzewasz dom tylko przez jedną godzinę dziennie.

Nie wierzę w zużycie gazu około 1,6m3 w domu o powierzchni 200m2 i jak to sam określiłeś bez rewelacji technologicznej.

Proszę przypominj jescze raz dokładnie z czego i jak masz wybudowany dom, a może nie dodaleś, że masz PC, reku i solary ??

jesli założymy - a wiele się nie pomylę - że obecne spalanie wynosi około średniej rocznej, to powiedzmy lazik spali w roku blisko 600m3 GZ50,

to daje wartość opałową rzędu 21 tys. MJ, co odpowiada wartości około 540 L oleju opałowego,

przyjmując 200m2 pow. do grzania, daje to wynik niespełna 3L/m2 rocznie,

czyli lazik ma tzw. dom trzylitrowy,

nawet zupełny laik czytając chocby to forum wie, że zbudowanie takiego domu nie jest możliwe bez zastosowania odpowiednich materiałów i technologii,

jesli założymy - a wiele się nie pomylę - że obecne spalanie wynosi około średniej rocznej, to powiedzmy lazik spali w roku blisko 600m3 GZ50,

to daje wartość opałową rzędu 21 tys. MJ, co odpowiada wartości około 540 L oleju opałowego,

przyjmując 200m2 pow. do grzania, daje to wynik niespełna 3L/m2 rocznie,

czyli lazik ma tzw. dom trzylitrowy,

nawet zupełny laik czytając chocby to forum wie, że zbudowanie takiego domu nie jest możliwe bez zastosowania odpowiednich materiałów i technologii,

Według wyniku z poprzedniego roku który praktycznie pokrywa się z obliczeniami Audytora OZC dom to 12000kwh/rok.

A jak chcecie opis to powtórzę:

pow. użytkowa 170m2 - 200m2 po podłodze (zawsze mi łatwiej zapamiętać ten drugi wymiar ze względu na pamięć ile zapłaciłem za miksokreta)

kubatura - 530m3

Technologia:

Ściana 3W: PTH25 - styro 15cm Lambda 0,032 - PTH 8,5

Okna: Urzędowski Galux ORO z szybami 0,5

Dach: Ursa DF35 - 30-33cm

Podłoga: 15cm styro o Lambda 0,036

Do tego GWC (5 nitek po 20m w układzie Tichlemanna) i rekuperator.

lazik coś tu chyba kręcisz. Może spróbuj wymienić licznik gazu w skrzynce bo ten ma złe wskazania, lub ogrzewasz dom tylko przez jedną godzinę dziennie.

Nie wierzę w zużycie gazu około 1,6m3 w domu o powierzchni 200m2 i jak to sam określiłeś bez rewelacji technologicznej.

Proszę przypominj jescze raz dokładnie z czego i jak masz wybudowany dom, a może nie dodaleś, że masz PC, reku i solary ??

Te same śpiewki słyszałem w poprzednim sezonie grzewczym. To odpowiedzi innego forumowicza opisującego podane wyniki:

sSiwy12:

Co do samego zużycia gazu, to nic nadzwyczajnego, jeśli dom wybudowany jest zgodnie z obowiązującymi przepisami i dochowano „należytej” staranności.

Dalsze oszczędności mogą już wynikać tylko ze zmniejszenia zużywanego CWU.

Wystarczy przeliczyć gaz na kWh (+ sprawność kotła) i sprawdzić zuzycie energii elektrycznej w podobnych domach, ale ogrzewanych elektrycznością lub PCi. Tam takie zużycia są „na porządku dziennym” - a często są niższe. Dlaczego z gazem ma byc inaczej?

lazik,

no i wszystko jasne: nie masz standardowego domu,

z tego co napisałeś zainwestowałeś więcej niż przeciętna i to w prawie każdy element,

żeby było jasne, nie robię ci zarzutu z niskiego spalania ;-) nawet zazdrościłbymci szczerze tego wyniku, ale tylko jeśli mówilibyśmy o standardzie, a tu nie ma to miejsca, czyli jednak trochę kręciłeś ....

Chcesz koniecznie abym od małży dostał fangę w dziób? 8) .W dobrym miejscu postawiłeś przecinek?Z twojego opisu wynika ,że albo podłączyłeś się do sąsiada albo pracujesz w gazowni i masz dodatek w postaci ekwiwalentu.Na moje 185m2 średnie zużycie na miesiąc to 4-5 m3.Dodam ,że przepalam kominkiem by za bardzo nie wychłodzić podłogówki.Regulator obecnie ustawiony na 22,0 stC.Temp.na dole 20,5 stC,a na górze 21,5 stC.Idąc twoim torem myślenia przy -15 stC zużyje go 2X więcej? :roll: 8) Gazu używam tylko do cwu i co.

lazik - w tak ocieplonym domu z gwc i reku to bardzo słaby wynik. U mnie w normalnie ocieplonym domu 190m2 po podłodze tj. na ścianach 12 cm styro 0,038, na podłodze 8 cm styro 0,038, dach 20 cm wełny 0,039, okna standard, bez reku, gwc i solarów średnia za październik wyniosła 1,98 m3. Odliczając 1,2 m3 na wodę to chyba dobre zużycie?

lazik - w tak ocieplonym domu z gwc i reku to bardzo słaby wynik. U mnie w normalnie ocieplonym domu 190m2 po podłodze tj. na ścianach 12 cm styro 0,038, na podłodze 8 cm styro 0,038, dach 20 cm wełny 0,039, okna standard, bez reku, gwc i solarów średnia za październik wyniosła 1,98 m3. Odliczając 1,2 m3 na wodę to chyba dobre zużycie?

....zapomiałem dodać, że głównie paliłem w kominku z PW. ;-), a od tych 190 po podłodze trzeba jeszcze odjąć powierchnię garażu.

tak więc widać, że pomijanie pewnych faktów wkurza innych uczestników forum. Zresztą każdy dom i otoczenie domu jest inne i trudno cokolwiek porównywać.

....zapomiałem dodać, że głównie paliłem w kominku z PW. ;-), a od tych 190 po podłodze trzeba jeszcze odjąć powierchnię garażu.

tak więc widać, że pomijanie pewnych faktów wkurza innych uczestników forum. Zresztą każdy dom i otoczenie domu jest inne i trudno cokolwiek porównywać.

Jak klawo ,że zapomniałeś dodać tego o paleniu głównie KzPłW 8) .Sie tak ogólnie nie wkurzam ale jak ktoś zapomina podać głównego źródła ciepła i opisuje takie oszczędności to chciałoby się ale nie można.... 8) :lol: 8) :lol: