Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

....zapomiałem dodać, że głównie paliłem w kominku z PW. ;-), a od tych 190 po podłodze trzeba jeszcze odjąć powierchnię garażu.

tak więc widać, że pomijanie pewnych faktów wkurza innych uczestników forum. Zresztą każdy dom i otoczenie domu jest inne i trudno cokolwiek porównywać.

Jak klawo ,że zapomniałeś dodać tego o paleniu głównie KzPłW 8) .Sie tak ogólnie nie wkurzam ale jak ktoś zapomina podać głównego źródła ciepła i opisuje takie oszczędności to chciałoby się ale nie można.... 8) :lol: 8) :lol:

Post był przemyślany. Wiele osób na tym forum podaje średnie miesięczne czy kwartalne zużycie rzucając tylko tekstem - kominek rozpalany tylko w weekendy na kilka godzin. Rozpalając kominek w piątek wieczorem na 3 godziny, sobotę i niedziele podobnie, od piątku wieczorem do poniedziałku zużycie gazu na CO=0.

Rok temu paliłem codziennie w kominku, to gaz odpalał się tylko w największe mrozy, jak dom trochę sie bardziej wychładzał. Mógłbym wtedy napisać: Zużycie na CO średnio 0,2 m3 na dobę, dom średnio ocieplony, palę w kominku tylko dla przyjemności. Nie skłamałbym, ale jednocześnie ile rzeczy by było niedopowiedzianych.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

....zapomiałem dodać, że głównie paliłem w kominku z PW. ;-), a od tych 190 po podłodze trzeba jeszcze odjąć powierchnię garażu.

tak więc widać, że pomijanie pewnych faktów wkurza innych uczestników forum. Zresztą każdy dom i otoczenie domu jest inne i trudno cokolwiek porównywać.

Jak klawo ,że zapomniałeś dodać tego o paleniu głównie KzPłW 8) .Sie tak ogólnie nie wkurzam ale jak ktoś zapomina podać głównego źródła ciepła i opisuje takie oszczędności to chciałoby się ale nie można.... 8) :lol: 8) :lol:

Post był przemyślany. Wiele osób na tym forum podaje średnie miesięczne czy kwartalne zużycie rzucając tylko tekstem - kominek rozpalany tylko w weekendy na kilka godzin. Rozpalając kominek w piątek wieczorem na 3 godziny, sobotę i niedziele podobnie, od piątku wieczorem do poniedziałku zużycie gazu na CO=0.

Rok temu paliłem codziennie w kominku, to gaz odpalał się tylko w największe mrozy, jak dom trochę sie bardziej wychładzał. Mógłbym wtedy napisać: Zużycie na CO średnio 0,2 m3 na dobę, dom średnio ocieplony, palę w kominku tylko dla przyjemności. Nie skłamałbym, ale jednocześnie ile rzeczy by było niedopowiedzianych.

No to amen

Moich doświadczeń ciąg dalszy. Aby uniknąc ciągłych załączeń i wyłączeń kotła podwyższyłam temp zasilania na kotle do 70o. W ten sposób kocioł pracuje tak jak powinien( w każdym razie tak mi się wydaje).Rozgrzewa grzejniki na max one oddaja ciepło i regulator włącza i wyłącza piec jak temp w pomieszczeniu osiagnie 20oC Zmieniło się to o tyle, że pracuje kocioł raz na pewien czas (średnio załącza się raz, dwa na godzinę pracuje 10min) to lepsze niż wcześniej. Gazu zużywa też 7m3. Po nocnej temp 18o, rozgrzewa temp wody i tu pracuje najdłużej ok o,5h póżniej raz dwa razy po 10min. jesli chodzi o zawory przy grzejnikach to są zwykłe (o-z), wydaje mi się ,ze moja instalacja jest najprymitywniejsza, we wszystkich pomieszczeniach wystepuje jednakowa temp, pewnie ilośc grzejników jest dobrze dobrana.Zmniejszylam ciśń do 1,8bar. Czekam na serwsanta.Pozdrawiam wszystkich którzy podzielili się ze mną swoimi spostrzezeniami.

Tak czytam wasze "stany liczników" i przerazenie mnie bierze...

Za 2 tygodnie startuje z ogrzewaniem domu na gaz ...

Mamy miec kondensata Vaillanta na dole 2 grzejniki oraz 45m2 podłogówki

góra 10 m2 podlogowki 94 m2 na grzejnikach - 6 grzejnikow

Mur 38 porotherm , 8 cm styropian Fasada 040 - 2,00 RD [m2K/W]

Poddasze 15 cm super mata - λD = 0,033 W/mK

Na przekładkę 10 cm uni mata - λD = 0,039 W/mK

Styropian pod wylewkami - 10 cm parter - 2,70 RD [m2K/W]

Góra 4 cm 1,05 RD [m2K/W]

W pokoju nad garażem 10 cm 2,70RD [m2K/W]

Okna Oknoplast Platinium

Juz załuje ze nie ocieplilem sciany pomiedzy garazem a częścią użytkową na parterze bo roznica temperatur bez włączonego ogrzewania jest ogromna.

Nie wiem chyba straty największe na bramie garażowej

witam

a ja mam taka sytuacje

dom pow calkow 300m2 uzytkowa 220

sciany porotherm 24 plus styropian 12 cm

poddasze uzytkowe wełna 15+10 cm

wnetylacja mechaniczna z odzyskiem

temp regulowana w kazdym pomieszczeniu z podzialem na godziny, generalnie w wiekszosci temp 21,5st (przez 12h) i 20st (przez 12h) w łazience ok 24st (przez 6h w ciagu dnia)

100m2 podłogówki reszta grzejniki

Kocioł kondensat Dedietrich 24 z zasobnikiem 120l, brak regulacji pogodowej poniewaz jest regulacja w kazdym pomieszczeniu, temp na CO 60st. na podłogówce nie wiem ale ok 40st

zycie gazu 3 m3 dziennie wraz z ciepla woda (gaz z butli - koszmarnie drogi)

dodam ze nie ma mrozow

Co sadzicie o tym wyniku, liczylem na mniejsze zuzycie

Juz załuje ze nie ocieplilem sciany pomiedzy garazem a częścią użytkową na parterze bo roznica temperatur bez włączonego ogrzewania jest ogromna.

Nie wiem chyba straty największe na bramie garażowej

A jest szczelna ? Z ociepleniem ? Zamontowana " w środku" tak, że nieco zachodzi na nią ocieplenie elewacji ?

grudzień i styczeń 2008 - 1181 m3 (rachunek ok. 2.000)

To pierwsze dwa miesiące grzania mojego domu (1130 m3 kubatura, 300 mkw, antresola, ceramika 24 + 15 styropian, poddasze 30 cm wełny)).

Pierwszy sezon - chyba tragedii nie ma, co ? W końcu przeżyłam - 20.

W domu jak dla mnie cały czas za ciepło :) Ale tam nie mieszkam tylko sobie czasem posiedzę, za to w koszulce :)

luty i marzec 2009 - ok. 1000 m3 (rachunek 1700 pln)

W marcu zakończyłam grzanie w chałupie, ale znów włączyłam, bo przyszło zimno :) Generalnie jestem zadowolona - przy wodzie lejącej sie po oknach nie jest to zły wynik :)

kwiecień i maj 2009 ( grzanie wyłączone pod koniec maja) - zużycie 255 m3 (rachunek 512 pln )

Kolejne rachunki tylko woda - nie mieszkamy, więc jakieś grosze.

październik i listopad 2009 - 590 m3 - ok. 1000 pln. Było wygrzewanie wylewki przed położeniem drewna ( i pozbywanie się wilgoci - więc dużo wietrzenia )

A myśleliście o tym, żeby pierwszy sezon grzewczy rozpoczynać latem np. pod koniec sierpnia kiedy w domu jeszcze jest ciepło od upałów na zewnątrz ?

Zamiast nagrzewać dom w październiku, gdzie temperatura w środku wynosi ok. 10 C i wszystko jest wychłodzone, to przez kilka dni w sierpniu porządnie nagrzać dom, a później systematycznie co kilka dni powtarzać.

Może w ten sposób zużycie energii byłoby mniejsze ?

A myśleliście o tym, żeby pierwszy sezon grzewczy rozpoczynać latem np. pod koniec sierpnia kiedy w domu jeszcze jest ciepło od upałów na zewnątrz ?

Zamiast nagrzewać dom w październiku, gdzie temperatura w środku wynosi ok. 10 C i wszystko jest wychłodzone, to przez kilka dni w sierpniu porządnie nagrzać dom, a później systematycznie co kilka dni powtarzać.

Zuzycie będzie większe.

A czy gazownia o tym wie ? :)

Pierwszy sezon grzewczy to niestety zawsze masakra :)

Zacząłem grzac w tym sezonie 03.10 przy stanie licznka 814 m3.

Dzis licznik wskazuje 946 m3 czyli zuzycie wyniosło 132 m3 na 50 dni.

Co 2 dzien spalam w małej kozie troche budowlanych odpadow i innych takich niskoenergetycznych i szybkopalacych sie drewnianych kawałkow (czas palenia to 2-3 godziny) - ciepło ogrzewa 2/3 dołu ale do gory juz nie dolatuje -stąd koniecznosc palenia gazem coby dzieciakom zimno nie bylo.

Od wszkazania nalezalo by jeszcze odliczyc 1 m3 na dobe na gotowanie i ciepla wode.

Na początku stycznia 2009 - stan licznika 340 m3. Sprawdzałam wczoraj - 972 m3 (czyli zużycie I-XI lekko ponad 600 m3).

Przy podpisywaniu umowy gazownia "przydzieliła" mi taryfę W3, ale chyba nie dociągnę do progu 1200 m3/rocznie.

Dom mały, parterowy - ogrzewamy 97 m2, beton komórkowy + 15 cm styropianu, pod wylewką 10 cm, na stropie 20 cm ocieplenia. Rekuperator. Kominek. Kocioł kondensacyjny + sterowanie pogodowe.

Dom w Kwirynowie o pow. ~450m^2, kub. ~1325m^3

OCB~=20,9kW

Qh~-33600kWh/rok

Od 22.10.2008 do 15.10.2009 zużycie gazy za kwotę ~4430PLN

Kotłownia: kocioł kondensacyjny mocy od 4,4 do 21,6kW, zbiornik buforowy 1000l z przepływowym przygotowaniem c.w.u. (do 25l/min), kolektory próżniowo-rurowe CPC o pow. czynnej 9m^2, ogrzewanie ścienne oraz podłogowe, reku z gwc.

Mieszkanie 2-poziomowe w szeregowcu 85 metrów (po podłodze 94m). Nad górnym poziomem strych nieużytkowy z wełną wyłożoną na stropie (ok. 35cm). Piec Vaillant TurboTec 24KW ze sterowaniem ciągłym przez regulator pokojowy i mocą grzania zmniejszoną do 14KW (blokada palnika na max, by włączał się jak najrzadziej). Temperatury ustawione: nocna 21, dzienna 22.

Od 04.10.09 do 30.11.09 zużycie wyniosło 201 m3 (86 m3 w październiku i 115 m3 w listopadzie). Daje to średnią ok. 3.5 m3 na dobę. Sporo ale podejrzewam, że dużo ciepła ucieka mi przez źle ocieplone skosy.