Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bank -chodzi o drzwi czy o zamki, sprawdź to...

Dzwi docelowe mam 170 szerokości (łaczna szerokość z doświetleniami po bokach) a tymczasowe to 80cm. zamykane na dwie kłódki, reszta zabita dechami na stęplach. Nad drzwiami też musi być jakiś stępel lub krawędziak, zeby drzwi nie dało sie łatwo ponieść i zdjąć z zawiasów.

Swoje tymczasowe kupiłem poprzez forum za 100 zł. (Pozdrawiam Olę i Tomka). Szukaj !

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taa.To ja też zacznę tu zaglądać bo tak lokalnie jest tu i swojsko :wink:

Dzisiaj miałem bardzo miłą i konkretną rozmowę a Agą Nr 1(tak przypuszczam) i to ona mnie zwerbowała.Udzieliła mi wielu cennych informacji i praktycznych porad za co ze szczerego serca dziękuję :)

Swoją budowę planuję rozpocząć w tym roku od fundamentów i prosiłbym o namiary na ludzi od zbojenia i fundamentów.Gdybyście wiedzieli też gdzie można tanio kupić stal czy beton - będę wdzięczny za namiary.Acha budujemy też w Skrzyszowie i tak na upatrego to do Agi mam taki dobry rzut kamieniem przez miedzę :D

Hazard napisał:
Taa.To ja też zacznę tu zaglądać bo tak lokalnie jest tu i swojsko :wink:

Dzisiaj miałem bardzo miłą i konkretną rozmowę a Agą Nr 1(tak przypuszczam) i to ona mnie zwerbowała.Udzieliła mi wielu cennych informacji i praktycznych porad za co ze szczerego serca dziękuję :)

Swoją budowę planuję rozpocząć w tym roku od fundamentów i prosiłbym o namiary na ludzi od zbojenia i fundamentów.Gdybyście wiedzieli też gdzie można tanio kupić stal czy beton - będę wdzięczny za namiary.Acha budujemy też w Skrzyszowie i tak na upatrego to do Agi mam taki dobry rzut kamieniem przez miedzę :D

Taaaaa, to byłam ja - we własnej osobie. :D

Nie ma za co dziękować - budujący powinni sobie pomagać.

Bezinteresownie.

Dużo jest takich ludzi co po prostu chcą pomóc, nawet tu na Forum takich nie brakuje.

W razie pytań służę pomocą.

Apacz 84 napisał:
Jest ktoś moze z Rydułtów? Nasza kochana kopalnia kwk Anna znów szaleje, ziemia się trzsie że ojej... mozna jakoś dodatkowo wzmocnić fundamenty??? zeby mi sie w przysłości chałupa nie rozleciała??? słyszałem coś takiego ze na szkodach robi sie płytę zelbetową o odpowiedzniej grybości zaraz na fundamentach czy ktoś coś wie na ten temat???

W warunkach zabudowy powinieneś mieć wpisane, że należy wykonać zabezpieczenie. Pisze się pismo do kopalni i oni określają kategorię szkód oraz przyśpieszenia przy drganiach. U mnie niby była 1 kat (ponoć kopalnie zaniżają) ale architekt zrobił zabezpieczenia na 3 kat. Przy 3 kat nie miałem płyty ale jedynie poszerzone ławy - zewnętrzny obrys to ławy o szerokości 80 cm. Po wykonaniu zabezpieczeń zgłaszasz się na kopalnię i oni refundują koszty zabezpieczenia. Możesz sobie zrobić płytę jak masz na to pieniądze ale kopalnia i tak refunduje tylko do klasy jaką Ci wskazała. Wiem też, że robi się jakieś zbrojenia krzyżowe (chyba po przekątnej?).

jorgus napisał:
Jak powinno się rozwiązać wentylację kotłowni w piwnicy? Piec na paliwo stałe (ekogroszek).

W kotłowni powinien być napływ powietrza z zewnątrz. Moim zdaniem nie musi być on przy podłodze bo niby dlaczego?. Ważne żeby powietrze do palenia w kotle miało którędy wlecieć. Ja mam napływ pod sufitem i jest OK. Oprócz tego musi być przewód wentylacyjny, co nie stanowi problemu bo i tak od kotłowni pewno pociągniesz dwa przewody dymowe (kocioł i kominek) i pewno dwa wentylacyjne (kotłownia i pomieszczenie z kominkiem).

piejar napisał:
  jorgus napisał:
Jak powinno się rozwiązać wentylację kotłowni w piwnicy? Piec na paliwo stałe (ekogroszek).

W kotłowni powinien być napływ powietrza z zewnątrz. Moim zdaniem nie musi być on przy podłodze bo niby dlaczego?. Ważne żeby powietrze do palenia w kotle miało którędy wlecieć. Ja mam napływ pod sufitem i jest OK. Oprócz tego musi być przewód wentylacyjny, co nie stanowi problemu bo i tak od kotłowni pewno pociągniesz dwa przewody dymowe (kocioł i kominek) i pewno dwa wentylacyjne (kotłownia i pomieszczenie z kominkiem).

Nie wiem dlaczego założyłeś, że mam kominek. Pisałem o kotle w piwnicy mocno zagłębionej w gruncie. Sytuację mam taką, jaką nabyłem z dobrodziejstwem inwentarza (mieszkam w domu wybudowanym i oddanym do użytkowania przez kogoś innego). Jednak parę rzeczy jest w nim, ekhm, do poprawienia/dokończenia i nad tym pracuję.

Ale do rzeczy. Do kotłowni w piwnicy dochodzą u mnie przewody kominowy i wentylacyjny. Wentylacyjny jest pod sufitem, kominowy w około połowie wysokości kotłowni. Kominiarz twierdzi, że powinien być jeszcze nawiew pochodzący z przebicia się przez ścianę piwnicy do otoczenia (którego nie mam). I podobno jego wyjście ma być wyprowadzone "zetką" przy podłodze, żeby wymuszać obieg powietrza nawiew->wentylacja w sytuacji pojawienia się czadu. Co prawda czujnik elektroniczny czadu założyłem i nigdy nic nie zgłaszał ale...

Dlatego pytam czy rzeczywiście muszę dorobić ten nawiew, a jeśli tak to jakich rozmiarów i czy koniecznie z ta "zetką", czy też kominiarz próbuje mi wmówić jakieś głupoty?

piejar napisał:
jorgus - nie wiem czemu nawiew miałby być przy podłodze. Przebij się pod sufitem i już. Ja mam pod sufitem - zgodnie z projektem, odebrane przez kominiarza. Nie wiem co to jest zetka.

Zetka to taka rura z dwoma kolankami. Że wlot jest poziomo nad gruntem przez ścianę, potem kolanko w pion, rura w dół do podłogi i znów kolanko żeby wylot był równolegle do podłogi.

W sieci znalazłem też, że niektórzy zalecają dwa takie wpusty, jeden podpięty rurą spiro bezpośrednio do wentylatora nawiewowego. Ale to już chyba przegięcie jest, nie? :)

jorgus napisał:
Po mojemu to nie znajdziesz takich.

Znajdzie, znajdzie - niech szuka na allegro :) Mi sie udalo wyrwac drewniane drzwi z 1937 z futrynami za psie pieniadze - przypuszczam, ze sa zdecydowanie bardziej antywlamaniowe niz te chinskie badziewie z marketu - futryny to ma z drewna przekroju ~15x10, zero wypaczenia, zero kornikow etc - przedwojenne, super solidne drzwi :-) Z daleka wszyscy mysla, ze to juz docelowe drzwi :p

Jakby co - Adiqq juz je zaklepal ;-)

pozdr.

jorgus napisał:
Zetka to taka rura z dwoma kolankami. Że wlot jest poziomo nad gruntem przez ścianę, potem kolanko w pion, rura w dół do podłogi i znów kolanko żeby wylot był równolegle do podłogi.

W sieci znalazłem też, że niektórzy zalecają dwa takie wpusty, jeden podpięty rurą spiro bezpośrednio do wentylatora nawiewowego. Ale to już chyba przegięcie jest, nie? :)

Dla mnie sprowadzanie tego powietrza na podłogę jest już przegięciem. Ale każdy robi tak jak chce :wink:. Ważne jest żeby zapewnić napływ powietrza dla kotła no i dla palacza.