selimm 20.08.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Na którymś z rond widnieje reklama kanaliza w promocji musisz tylko pojeździć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 20.08.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 [quote name="daggulka" czyli ok. 130m z poddaszem bez garażu ..... weszłam do kotłowni, patrzę...a tam kocioł norrrrmalnie rozmiarów kuźwa chyba lokomotywy .... okazało się, że ma kocioł 27kw z jakiejś tam firmy (nie pamiętam) .... i włosy mi stanęły dęba.... po cholerę mu taki kocioł do takiej chatki[/quote] Do dobrze ocieplonego domku 130-140m wystarczy kocioł ok 17kW, można ewentualnie dać 20kW. Jak gość ma kocioł 27kW to też nagrzeje, ale będzie mu żreć węgiel jak smok, a i latem wody ciepłej nie podgrzeje bo bojler mu nie odbierze ciepła z tego kotła i bedzie sie gotować, albo pieć będzie wygasał. Chyba że będzie mieć cały czas gdzieś właczony grzejnik, albo podłogówkę. Poza tym na przewymiarowanym kotle kiepsko działa automatyka, bo kocioł najlepiej pracuje na 40-65% mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.08.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 [quote name="daggulka" czyli ok. 130m z poddaszem bez garażu ..... weszłam do kotłowni, patrzę...a tam kocioł norrrrmalnie rozmiarów kuźwa chyba lokomotywy .... okazało się, że ma kocioł 27kw z jakiejś tam firmy (nie pamiętam) .... i włosy mi stanęły dęba.... po cholerę mu taki kocioł do takiej chatki[/quote] Do dobrze ocieplonego domku 130-140m wystarczy kocioł ok 17kW, można ewentualnie dać 20kW. Jak gość ma kocioł 27kW to też nagrzeje, ale będzie mu żreć węgiel jak smok, a i latem wody ciepłej nie podgrzeje bo bojler mu nie odbierze ciepła z tego kotła i bedzie sie gotować, albo pieć będzie wygasał. Chyba że będzie mieć cały czas gdzieś właczony grzejnik, albo podłogówkę. Poza tym na przewymiarowanym kotle kiepsko działa automatyka, bo kocioł najlepiej pracuje na 40-65% mocy. No dokładnie..... ja jestem baba i wiem czym to grozi a on borok zamiast się dowiedzieć u kilku fachmanów to wziął to co mu wcisnęli ...pewnie na zbyciu mieli . Ja teraz myślę jak obliczyć kaloryfery.... po ile to ma mieć żeberek na pokój...może ktoś wie jak to się oblicza? Pozdrawiam, smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.08.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 No dokładnie..... ja jestem baba i wiem czym to grozi a on borok zamiast się dowiedzieć u kilku fachmanów to wziął to co mu wcisnęli ...pewnie na zbyciu mieli . Ja teraz myślę jak obliczyć kaloryfery.... po ile to ma mieć żeberek na pokój...może ktoś wie jak to się oblicza? Pozdrawiam, smoczyca. A jasne że wiem:) Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.08.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Nooo, Sebuś....to oświeć ciemną babę Pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.08.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Ludzie...przed chwilką rozmawiałam z moim tatusiem który był u tego sąsiada i tamten mu sie przyznał że ten kocioł to ma 35kw a nie 27 ...norrrrmalnie szok kuźwa....a to czymś grozi takie wielkie przewymiarowanie? jakimś wybuchem? bo wiecie....moi rodzice obok mieszkają w swej chatce z drewna pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinka 20.08.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Ja teraz myślę jak obliczyć kaloryfery.... po ile to ma mieć żeberek na pokój...może ktoś wie jak to się oblicza? no co TY żeberka będziesz kupować?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.08.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 No nie żeberka dosłownie ....tylko tak umownie pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 20.08.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Ludzie...przed chwilką rozmawiałam z moim tatusiem który był u tego sąsiada i tamten mu sie przyznał że ten kocioł to ma 35kw a nie 27 ...norrrrmalnie szok kuźwa....a to czymś grozi takie wielkie przewymiarowanie? jakimś wybuchem? bo wiecie....moi rodzice obok mieszkają w swej chatce z drewna pozdrawiam, smoczyca mój szwagierek ma 35 kW i to bez podajnika. Kupił bo mu doradzili. Fakt, że jedną czy dwie zimy przemieszkał w nieocieplonym domu ale teraz ma gorąc do zes..nia. Jak od nich wychodzimy to ocieramy pot z czoła . Daggulka - wg moich obliczeń masz ścianę 0,39 W/m2 - rewelacja to nie jest, ale przez ściany ucieka tylko część (niewielka) ciepła. Jeżeli nie zabije Cię finansowo te 20 kW to se kup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 21.08.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Daggulka - przyjmij te grzejniki po uwatowaniu. 100W na m2 - czyli jak pokój 16 m2 to grzejnik o 70/40 (zasilanie 70C powrót 40C) ma miec 1600 wat. Jak mam polecać siakies grzejniki płytowe to weź Brugmana a z żeberkowych (te alemuliniowe) to weź KFa (krakowska fabryka armatury) I proszę Cię jako kolega rzadnej włoszczyzny (nie myl z tą do zupy z nuglami) Makarony majom dobre yno Ferrari.... Pozdrawiam i dobrych wyborów Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graszka1970 21.08.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Dzień dobry wszystkim zapracowanym Ja jak zwykle po prośbie , tym razem......BEDNARKA na gwałt potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.08.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Chopaki....bardzo dziękuję - jesteście niezawodni jak zwykle . A ja zaraz się urywam z roboty i jadę na włości ....Pan od okien będzie mierzył otwory .... bramy garazowe już zamówione, drzwi także.... nic ino z kasy wyskakiwać . Życzę wszystkim miłego dzionka, pozdrawiam smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.08.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Graszka...kurrrcze ...chociaż bardzo bym chciała to nie pomogę Ci....mi to zrobili moi górale....nawet sama nie wiem skąd wzięli materiał ...chyba coś mi umknęło.... pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 21.08.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Może ktos pomoże ?? http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1982052#1982052 Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.08.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 eeeej, ludzie...co taka cisza???? pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 22.08.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Graszka...kurrrcze ...chociaż bardzo bym chciała to nie pomogę Ci....mi to zrobili moi górale....nawet sama nie wiem skąd wzięli materiał ...chyba coś mi umknęło.... pozdrawiam, smoczyca Bednarka trochę kosztuje, więc nie liczyłbym na to, że ktoś ją za friko dał i zakopał. Moją kupowałem w hurtowni Eltomont (przy elektrowni). Powinni to mieć na 100% 32 739 1868 Dziś przyszło mi płacić za kafelkowanie. Dwie łazienki plus schody plus cały (prawie) parter. Masakra. Załamka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 23.08.2007 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Graszka...kurrrcze ...chociaż bardzo bym chciała to nie pomogę Ci....mi to zrobili moi górale....nawet sama nie wiem skąd wzięli materiał ...chyba coś mi umknęło.... pozdrawiam, smoczyca Bednarka trochę kosztuje, więc nie liczyłbym na to, że ktoś ją za friko dał i zakopał. Moją kupowałem w hurtowni Eltomont (przy elektrowni). Powinni to mieć na 100% 32 739 1868 Dziś przyszło mi płacić za kafelkowanie. Dwie łazienki plus schody plus cały (prawie) parter. Masakra. Załamka. A trzebabyło sie flizy som połozyć - to by Cie tak nie zmasarzyło... sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 23.08.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 A trzebabyło sie flizy som połozyć - to by Cie tak nie zmasarzyło... sebo8877 Ja chopie .... Dużo zrobiyłech som ale w tym tempie skończyłbych za rok. Niestety - mieszkanie sprzedane i trza sie wynosić. Aktualnie kończa kominek i próbuja wyjść z najbardziej "zmazanych" robót. Kole poniedziałku zaczynomy pierwsze malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 23.08.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 ludzie.. to co to jest ta bednarka skoro to tyle kasy kosztuje? mi z fundametów wychodziło takie płaskie żelastwo na jakies 30 cm. w górę ....to o to chodzi? bo sama nie wiem mam czy nie mam ...a jak mnie kiedyś piorun strzeli w chałupę i okaże się, że nie mam .... to co wtedy??? A ja się pochwalę...zamówiłam wczoraj z małżem drzwi i okna w kolorze orzech - już na bank i ostatecznie ...za jakieś 3-4 tygodnie będe miała domek zamknięty . No , to teraz czas zastanawiać się nad następnymi duperelami.....etap drzwi i okien zamknięty . Pozdrawiam, smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 23.08.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Podejrzywom że chodzi ci o uziymyni chałupy Bednarka Cynkowno - tu widać jak to wyglado. http://www.cynkmal.pl/bed_oc.html Musisz to zakopać sporo w ziymia (abo wbic) Jak bednarka do murowanio (np ściana działowo na 6cm) to jest to bednarka stalowo - co 4-to warstwa cegły są przekładane paskiem blachy (robi sie to po to by ta 6-tka miała sztywność) sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts