Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja lubię...z dużą ilością mleczka.... u mnie to w zasadzie jest mleko z kawą a nie kawa z mlekiem :wink: :lol:

kurcze, oglądam grzejniki na allegro....stronkę wcześniej Sebuś mi napisał, że trzaby przyjąć 100kw na m2 ...tylko Sebusia to ja tu dzis nie widzę... ale może ktoś wie....to już jest z jakimś zapasem? czy jeszcze do tego dodać se 20% na wypadek gdyby było za zimno?

i pytanko.... czy w holu na górze dawaliście grzejnik?

pozdrawiam, smoczyca

acha, to dobrze...ja też tak myślałam, bo na doile to będzie podłogówka w holu i wiatrołapie...a u góry :roll: ...czyli już wiem, grzejnik....dzieki malmuc :D

pozdrawiam, smoczyca

na dole w holu mimo ze mam podlogowke tez dalam jeden grzejnik, ale to takie zabezpieczenie, gdyby podłogówka swirowała :roll:

ja lubię...z dużą ilością mleczka.... u mnie to w zasadzie jest mleko z kawą a nie kawa z mlekiem :wink: :lol:

kurcze, oglądam grzejniki na allegro....stronkę wcześniej Sebuś mi napisał, że trzaby przyjąć 100kw na m2 ...tylko Sebusia to ja tu dzis nie widzę... ale może ktoś wie....to już jest z jakimś zapasem? czy jeszcze do tego dodać se 20% na wypadek gdyby było za zimno?

i pytanko.... czy w holu na górze dawaliście grzejnik?

pozdrawiam, smoczyca

Jestem jestem - te 100-110W/m2 to już jest z zapasem (na cienżkie mrozy) oraz z zapseem na ciepła wodę

sebo8877

dzięki, dzięki.... :D ... a tak se patrzę na te grzejniki aluminiowe ....ciekawe czy to faktycznie takie lepsze od tych panelowych... bo droższe na pewno :lol: ...za "żeberko" czyli element se liczą koło 30 zeta :o

pozdrawiam, smoczyca

dzięki, dzięki.... :D ... a tak se patrzę na te grzejniki aluminiowe ....ciekawe czy to faktycznie takie lepsze od tych panelowych... bo droższe na pewno :lol: ...za "żeberko" czyli element se liczą koło 30 zeta :o

pozdrawiam, smoczyca

A kto Ci kit wcisnąl ze lepsze- może ertetyczniejsze????

Z panelowych dobrte ma Brugman

Sebo8877

Hm... ilekroć o czytam lub rozmawiam o aluminiowych grzejnikach to każdy się rozpływa, że niby tak szybko się nagrzewają i tak długo ciepło trzymają... a ja "łykłam jak pelikan" :lol:

czyli jednak nie lepsze?

pozdrawiam, smoczyca

Witajcie jesteśmy nowymi początkującymi inwestorami zakupiliśmy działkę w rybniku Gotartowicach i chcemy zacząć w tym roku mamy zamiar budować sami z pomocą sprawdzonych murarzy a na razie jeszcze ich nie mamy. Jeżeli macie namiary na jakichś fachowców bylibyśmy wdzięczni za wskazanie kontaktów pozdrawiamy

Iwona i Julian

Hm... ilekroć o czytam lub rozmawiam o aluminiowych grzejnikach to każdy się rozpływa, że niby tak szybko się nagrzewają i tak długo ciepło trzymają... a ja "łykłam jak pelikan" :lol:

czyli jednak nie lepsze?

pozdrawiam, smoczyca

Laska - A czy czekuladowy dort je lepszy od orzechowego??

U sprzedawcy ZAWSZE je lepsze to na czym mo wiynkszy zysk. przeważnie tak jest.

Dyskusja tu co je lepsze - to jest poemat - na 100% jak bydzies zmiala instlacja miedziowo dej se spokój a aluminium-. Mondre głowy godajom ze "żarcie" następuje jedynie na połaoczeniu rura grzejnik - i dlatego stosuje sie tamwkładki mosięzne. alee mi to jakoś nie przemawio - pryndzyj czy poxnik cos sie poddac musi. jak robisz na plastikach (kiere Cio odradzom do kotła na paliwo stałe) to ni mo to znaczynio. som tez grzejniki Al - kiere majom domiyszka miedzi co pozwalo im na bezproblymowo wspołpraca z instalacjom miedzianom.

Najtaniejszo instalacja je na czornych rułach - ale stal juz nie ta co 20-lot tymu. Doś często dzisio instalcje idom w rułach z ocynku - skryncane. Som one pracochłonne i troszka droższe w wykonaniu - natomiast materiał przez pol w porownaniu z miedziom. Plastiki zas potrzebujom szafek układów pompowych do podłogówek - jak ftos mo pom=niżyj 20m2 podłogówki to wg mie jest to inwestycja drogo i nieopłacalno - lepij zastosowąc maty prondowe...

Tak wiync jak widziesz ni ma lepszego i gorszego - wszysko zalezy wiela mosz kasy i co Ci sie podobo.

Jo mom piec na drzewo instalacja w miedzi i grzejniki stalowe Purmo.

Sebo8877

Kurcze, oki Sebuś...przyjęłam do wiadomości :D

teraz zastanawiamy się z jedną forumowiczką która też chce kupic tą Fakorę co ja , dlaczego ten piec ma tylko 2 drzwiczki.....skoro wszystkie piece na eko z podajnikiem mają 3 drzwiczki....doczytałam w schemacie , że mają drzwiczki paleniskowe i popielnikowe....nie maja drzwiczek wyczystkowych :roll: ...cokolwiek to oznacza....facecik od producenta mi nie odpisuje bo ma pewnie full maili do odpisania :wink: ...kuźwa z czym to się je??? :roll:

Sebuś...a Ty miałes do czynienia z tym modelem KZ-eko 20kw? co tam jest grane z tymi drzwiczkami?

pozdrawiam, smoczyca

Dźwierze wyczystkowe słuzom do czyszczynio. Z dtr-ki wyniko mi że som po lewej stonie od drzwiczek popielnikowych :) i nazywajom sie dolny otwór rewizyjny :)

- Fakora Eko różni się od Fakory KZ-R obiegiem spalin i gabarytami - tak wygladoEko mo 4 krotne załamanie na wymiennikach (przez co staje się bardziej wymagającym kotlem co do ciągu) a KZR - mo dwa załamania na wynniennikach - co pozwala mu na mniejszy przekrój.

Dtrka podaje ciąg w Mbar - 0,25KZR -0,35 EKO - to tak mniej wiecej komin 14x27 i 7-8 m - daje taki cug.

BARDZO WAŻNE !!! Fakora wymaga instalicj z zaworem 3- lub 4- ro drogowym - weźcie to pod uwage podczas robienia instalacji. jest to nic innego jak brak zabezpieczenia przed zimnym powrotem (mało który kocioł dzis je ma) :) Koszt w całej instalacji znikomy a gwarancja zachowana

Sebo8877

Dzięki za porady....kuźwa, ja Ci się nie wypłacę :lol: ... ale tam- rozliczymy sie na najbliższym zjeździe :wink:

Tak czytam i czytam i kuźwa...jakbym chińskie litery czytała...jakiś cug, jakieś wymiary :roll: ..ja wiem ino tyle, że komin u mnie ma wysokość 8,30m a otwór spalinowy ma przekrój 14*25, pozostałe otwory w kominie 14*14 ...tyle z projektu wyczytałam :wink: .

Jezzzzu....juz wiem, dlaczego kobiety to przeważnie albop księgowe, albo sprzedawaczki... a nie hydrauliki albo elektryki.... przeca u mnie zero jakiejś wyobraźni technicznej :oops: .

Pozdrawiam, smoczyca.

Dzięki za porady....kuźwa, ja Ci się nie wypłacę :lol: ... ale tam- rozliczymy sie na najbliższym zjeździe :wink:

Tak czytam i czytam i kuźwa...jakbym chińskie litery czytała...jakiś cug, jakieś wymiary :roll: ..ja wiem ino tyle, że komin u mnie ma wysokość 8,30m a otwór spalinowy ma przekrój 14*25, pozostałe otwory w kominie 14*14 ...tyle z projektu wyczytałam :wink: .

Jezzzzu....juz wiem, dlaczego kobiety to przeważnie albop księgowe, albo sprzedawaczki... a nie hydrauliki albo elektryki.... przeca u mnie zero jakiejś wyobraźni technicznej :oops: .

Pozdrawiam, smoczyca.

Krótko - mosz dobry kumin do tej fakory :)

Sebo8877

Piejar faktycznie długo też nie zaglądał...kurcze, Graszka na wakacjach...jakieś pustki tu ostatnio :roll: ...ino ja na posterunku codziennie Sebusia molestuję o szczegóły techniczne :lol: .

Dzisiaj cięzki dzień...kontroli ZUS ciąg dalszy :roll:

A jutro zamiast iść jak co roku na zakładową imprezę mojego małża to kuźwa kanalizację zewnętrzną będziemy robić :( ... chciało się budowy to teraz mam :lol: .

Piejar.... toż się zamalujesz na śmierć... trochę oddechu trza złapać :D , na forum poprzebywać :wink: .

pozdrawiam, smoczyca