daggulka 07.12.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 U mnie jest kąt dachu 45st i ścianka kolankowa 125cm... jeszcze nie mieszkam, ale z tego co już widzę i co sobie rozplanowałam to nie będzie problemów ze skosami... ścianka kolankowa jest na tyle wysoka, że spokojie można sobie pod nią ustawić biurka, łóżka, komody...co chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 07.12.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Widzieliście ile chcą za domy w stanie deweloperskim w Rybniku? za 122 mkw 377 tys, a za ciut większy 455 tys zł. I ludzie to kupują Do zamieszkania jeszcze trzeba włożyć ze 150 tys. Jak to dobrze, że developerką na tym forum zajmujemy się sami. http://www.sagapol.pl/osiedle/index.html podobno wszystko sprzedane http://www.domgliwice.pl/index.html ceny masakra! W Orzepowicach też powstaje osiedle, ceny tez wysokie, ale nie wiem ile domów sprzedali. adiqq a ja myślałam, że Ty już jesteś w trakcie budowy Ile czekałeś na wydanie pozwolenia? I napisz mi proszę po kolei co załatwiałeś. Pytałam Was o kąt nachylenia, bo przeglądamy projekty ciągle. My zdecydujemy się na poddasze raczej chyba, że podskoczę do kogoś i zobaczę jak to w realu wygląda i się zniechęcę KiR - od wczoraj odliczam czas na wydanie pozwolenia Bede informowac na biezaco....Co pokolei zalatwiałem? - najpierw wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego, do tego jest potrzebna jakas mapka(w geodezji do nabycia, nie pamietam nazwy), warunki techniczne przyłącza z wodociągow i energetyki (tam tez chcą mapek, najlepiej przedzwonic, zeby niepotrzebnie nie jezdzic - w wododciagach 1:500, w energetyce nie pamietam + chcieli ode mnie umowe o uzyczenie - dzialka nie jest jeszcze podzielona, wiec poki co zalatwiam na uzyczeniu wszystko, to zaden problem. W zasadzie wszystko sprowadza sie do tych mapek i Warunkow technicznych - reszta to juz robota projektana...ale chodzenia troche jest jak ktos jest zainteresowany,to moge skany projektu zamiescic - specjalnie wybralem sobie taki domek, zeby jak najtaniej przy budowie bylo.... a w lazience skosow nie bede miec [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.12.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 dawaj rzuty...pooglądamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 07.12.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 dawaj rzuty...pooglądamy... chetnie, ale jak wroce z pracy do domu, czyli pozno wieczor lub jutro rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.12.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 ok a najlepiej załóż sobie dziennik budowy ...pooglądamy, skomentujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 07.12.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 wracając do starych czasów miałam super klase i super wycieczki http://photos18.nasza-klasa.pl/dev44/0/037/518/0037518517.jpg a jak było u was? ha ha ha znalazłam akwaryste świat jest mały.....muszę wkleić swoje zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 07.12.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 wracając do starych czasów miałam super klase i super wycieczki http://photos18.nasza-klasa.pl/dev44/0/037/518/0037518517.jpg a jak było u was? ha ha ha znalazłam akwaryste świat jest mały.....muszę wkleić swoje zdjęcie no właśnie gdzie zdjecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiR 07.12.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 dzięki wszystkim za odpowiedzi. Z możliwości oglądnięcia domków chętnie skorzystamy jak mąż upora się z wyjazdami. My mamy sporo ograniczeń w planie zagospodarowania: ... 6) noworealizowana zabudowa nie może przekraczać wysokości 10,0 m licząc od poziomu te-renu do linii kalenicy dachu, przy czym linia oparcia głównych połaci dachu na ścianach ze-wnętrznych nie może być usytuowana wyżej niż 5,0 m od poziomu terenu; modernizowana istniejąca zabudowa nie może przekraczać wysokości 12,0 m licząc od poziomu terenu do linii kalenicy dachu, przy czym linia oparcia głównych połaci dachu na ścianach zewnętrz-nych nie może być usytuowana wyżej niż 8,0 m od poziomu terenu 7) realizacja dachów dwupołaciowych o symetrycznych kątach spadku połaci dachowych 300450 8 ) zakaz realizacji dachów z przesunięciem poziomów ich połaci w kalenicy, 9) zastosowanie pokrycia dachów w kolorze ceglastym lub brązowym z możliwością zastoso-wania dachówek ceramicznych, cementowych, bitumicznych oraz blachy dachówkopodob-nej lub innych materiałów dachówkopodobnych, 10) możliwość realizacji pełnego lub częściowego podpiwniczenia budynków lub możliwość ich realizacji bez podpiwniczenia, 11) możliwość realizacji poddaszy użytkowych, .... Niby dach ma być dwupołaciowy, ale można zmienić, byle nie był taki stożkowy. Myśleliśmy o czteropołaciowym, ale piszecie o pułapkach (połączenie dwóch skosów). Może lepsza byłaby parterówka, ale sporo miejsca zajmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 07.12.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 ok a najlepiej załóż sobie dziennik budowy ...pooglądamy, skomentujemy... dziennik juz jest, nawet udało mi się zdjęcia dodać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 08.12.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 dzięki wszystkim za odpowiedzi. Z możliwości oglądnięcia domków chętnie skorzystamy jak mąż upora się z wyjazdami. Niby dach ma być dwupołaciowy, ale można zmienić, byle nie był taki stożkowy. Myśleliśmy o czteropołaciowym, ale piszecie o pułapkach (połączenie dwóch skosów). Może lepsza byłaby parterówka, ale sporo miejsca zajmie My mamy dom - Emanuela - Dobre Domy ( lub jak kto woli Manuela Archipelag). Czterospadowe mi się nie podobają w środku, dwuspadowe na naszej długiej działce to niezbyt udany pomysł - zostalibyśmy bez ogrodu.Wadą naszego dachu jest ..... cena. Dużo docinek i obróbki blacharskiej. Ale da się wybudować, bo w Rybniku jest ich 5 Dom jest w miarę w kwadracie - o co nam chodziło. Trochę poniosło nas - bo podpiwniczyliśmy - jest trochę wyższy i musimy teraz jakoś to ukryć.Ale piwnica jest super!Sucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiR 08.12.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 a czy zrobienie piwnic to duży koszt? Jakoś tak mi się o uszy obiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.12.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 zazdroszczę Wam tych piwnic... u nas by to nie wyszło piwnica to fajna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiR 08.12.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 dzięki wszystkim za odpowiedzi. Z możliwości oglądnięcia domków chętnie skorzystamy jak mąż upora się z wyjazdami. Niby dach ma być dwupołaciowy, ale można zmienić, byle nie był taki stożkowy. Myśleliśmy o czteropołaciowym, ale piszecie o pułapkach (połączenie dwóch skosów). Może lepsza byłaby parterówka, ale sporo miejsca zajmie My mamy dom - Emanuela - Dobre Domy ( lub jak kto woli Manuela Archipelag). Czterospadowe mi się nie podobają w środku, dwuspadowe na naszej długiej działce to niezbyt udany pomysł - zostalibyśmy bez ogrodu.Wadą naszego dachu jest ..... cena. Dużo docinek i obróbki blacharskiej. Ale da się wybudować, bo w Rybniku jest ich 5 Dom jest w miarę w kwadracie - o co nam chodziło. Trochę poniosło nas - bo podpiwniczyliśmy - jest trochę wyższy i musimy teraz jakoś to ukryć.Ale piwnica jest super!Sucha Domek fajniutki, ale nie na nasza działkę. Po pierwsze dach, po drugie taras muszę mieć z prawej strony domu, garaż po lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 08.12.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 a czy zrobienie piwnic to duży koszt? Jakoś tak mi się o uszy obiło. czy zrobienie piwnic to duży koszt to wkrótce się przekonam na własnej skórze Ale czytałem opinie, że jak do tego piasku trochę dołożysz to wyjdą akurat piwnice. Ja osobiście nie wyobrażam sobie życia bez piwnic, wychowałem się w domu z piwnicami i to jest po prostu coś co musi być. W moim konkretnym przypadku dodatkowo amortyzuję sobie trochę koszty tych piwnic poprzez fakt że mam w nich garaże (działka ma lekki spadek, więc to nawet pasuje) A kotłownie musiałem zamienic, bo nie byłoby dojazdu do zsypu na węgiel. Tak w ogóle to moim marzeniem jest pompa ciepła, ale realnie patrząc, to pewnie wystarczy mi tylko na ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 08.12.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Co do położenia tarasu, czy garażu - od tego sa projekty lustrzane. My mamy właśnie domek postawiony bokiem ( nieatrakcyjnym - co by w oczy nie koliło ) i garaż mamy po stronie lewej od wejścia. Jak będziecie oglądać projekty - to prawie każdy z nich można dostosować, trzeba tylko dopytać w biurze projektowym. Co do kosztu piwnicy - jestem zdania , że jest niższy niż analogiczna powierzchnia nad ziemią. U nas jest spadek, więc musielibyśmy zakopać fundamenty z jednej strony na wysokość 1,10. Piasek oczywiście nie jest za darmo. Koszt piwnicy to tak serio - koszt stropu, tynków i wylewki. Ale masz miejsce na lata. Moi znajomi, którzy nie zbudowali - teraz kombinują z jakimiś piwniczkami na zewnątrz, czy domkami gospodarczymi, ale to nie jest to samo. Takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 08.12.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Akwarysta - dokładnie jest tak jak mówisz. Kuzynka sie kilka? lat temu wybudowała niedaleko moich rodziców - bez piwnicy. I z tego co słyszałem, to będą te piwnice robić.....a to już prawie 10 lat minelo i okazało się że jednak składzik na wino by się przydał, a to, a tamto.......ja osobiście miałem w piwnicy stół pingpongowy kiedyś bardzo mile wspominam ten okres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 09.12.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 My od razu założyliśmy, że będą piwnice i są .Co do kosztów - myślę, że przy stanie surowym może to być ok 20 - 30 kPLN, potem to już zależy od standardu wykończenia, czy ogrzewasz itp. Ja mam ogrzewanie i kafelki na podłodze (najtańsze po 13 PLN/m2). Widząc po stopniu zagracenia moich piwnic nie bardzo sobie mogę wyobrazić jak wyglądałyby nasze wnętrza gdybyśmy musieli całe ten dobytek upchnąć "na pokojach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.12.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Cześć ludziska Jak tam humorki z rana? no wiem, wiem...ja też nie lubie poniedziałków Piejar...pytanko do Ciebie. Pamiętam, że masz tynki cw-tak jak ja. Czy Ty bieliłeś ściany wapnem? Kurcze... w sobotę mój ślubny i pobielił ściany rzadkim wapnem z wodą...porobiły sie pionowe zacieki - nie gdzieniegdzie tylko praktycznie wszędzie . Tak sobie myśle, że to przez to że tynki jeszcze nie wyschły... wygląda to nieciekawie ...takie biało-szare smugi ...boję się że farba mi tego nie pokryje . Kolega w pracy mu poradził żeby pobielił teraz, jak jeszcze te tynki nie doschły i tak zrobił. Też tak miałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 10.12.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Cześć ludziska Jak tam humorki z rana? no wiem, wiem...ja też nie lubie poniedziałków Piejar...pytanko do Ciebie. Pamiętam, że masz tynki cw-tak jak ja. Czy Ty bieliłeś ściany wapnem? Kurcze... w sobotę mój ślubny i pobielił ściany rzadkim wapnem z wodą...porobiły sie pionowe zacieki - nie gdzieniegdzie tylko praktycznie wszędzie . Tak sobie myśle, że to przez to że tynki jeszcze nie wyschły... wygląda to nieciekawie ...takie biało-szare smugi ...boję się że farba mi tego nie pokryje . Kolega w pracy mu poradził żeby pobielił teraz, jak jeszcze te tynki nie doschły i tak zrobił. Też tak miałeś? Dagmara - norma pociógło to w tych miejscach bardzij bo na szczotece było więcej wody. Pomalować teraz to wszystko najzywklejsża farbą emulsyjną najtańszą - potem na to juz ostateczny kolor. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 10.12.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Ja nie bieliłem tylko gruntowałem (unigrunt czy coś w tym stylu) na to biała farba (zwykła akrylowa czy emulsyjna 30 PLN/10 l) i na to kolorowa farba Dulux.Jak malujesz rzadką farbą za pomocą pędzla to zawsze zrobią się zacieki. Gdyby robić wałkiem, to można uzyskać cieńszą warstwę i wtedy nie ma zacieków. Jeżeli zacieki są jedynie "wizualne" (nie są grube - nie odstają od ściany) to nie będzie żadnego problemu. Jaką farbą planujesz malować? Jakieś kolorki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts