Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, chcę się dowiedzieć, jaką papę dawać na fundamenty i jaki lepik???? Chodzi mi o firmę. Tyle tego na rynku, że nie wiadomo, co wybrać. Co WY dawaliście? Proszę o odpowiedź. Plis

(PS. ponizszy opis dotyczy izolacji poziomej - lawa<>fundament)

Ja dalem 2 x folia fundamentowa (0,5mm). Koszt to ok 90 pln / rolke 60cm szerokosci, 50m dlugosci. W rogach folia byla obcinana na koncu jednego boku i "ciagnieta" na prostopadlym boku od poczatku muru - czyli w kazdym rogu jest 4 x folia, tak samo na wszystkich skrzyzowaniach :)

Bardzo trudno te folie przerwac - lezac pod otworami drzwiowymi przy murowaniu piwnicy byla wielokrotnie (przez 2 miesiace) przejezdzana taczkami, deptana, a pod nia byl piasek, ostre kamyczki, zwir. Nie stwierdzono ani jednej dziurki :) A w czasie testow wyszlo ze jest bardzo elastyczna - proba wbicia np. tepego srubokreta to naciagniecie jej do np 1 cm, dopiero potem sie przerywa.

Ogolnie poki co polecam ;-)

pozdr.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Zamierzam postawić ogrodzenie działki z siatki plecionej ocynkowanej i z pcv. W związku z tym mam pytanie gdzie w okolicach Rybnika, bądź w samym Rybniku można dostać taką siatkę i pozostałe akcesoria potrzebne do postawienia ogrodzenia? Generalnie będzie tego około 75mb.

Dzisiaj odwiedziłem firmę Siatex-|Pol z Rybnika i zaproponowali mi siatkę o śr.3,6mm, wys. 1,5 po 16zł za mb. Do tego słupki z oprzyrządowaniem po około 100zł szt. Robociznę wycenili około 35zł mb.

Wydaje mi się to trochę drogo (same materiały) w OBI i Praktilerze widziałem siatkę troszkę cieńszą ale po około 9zł mb. Gołe słupki po 26zł. Nie było gotowych podmurówek więc nie mam pojęcia ile powinny kosztować.

Nie wiem też jak ta cena za robociznę wygląda na tle innych firm bądź fachowców.

Proszę o podpowiedź i ewentualne namiary.

O :)) o kosztach płotu tez przeczytam bo musimy ze 150 na razie zrobić.

A i pytanie czysto organizacyjne.

Gdybyśmy budowe zaczęli na wiosne, warto już teraz np kupować materiały, czy czekac do wiosny, a teraz tylko zaklepywać??

Co myślicie o oknach:

http://www.ms.pl/index.php/cenniki/okna_tytanowetermo_z_szyba_supertermo_u_0_6

bo mi się jakby podoba zamysł -

Gdybyśmy budowe zaczęli na wiosne, warto już teraz np kupować materiały, czy czekac do wiosny, a teraz tylko zaklepywać??

Co myślicie o oknach:

Ja kupowałem z wyprzedzeniem ale to była końcówka 2004 i początek 2005. W sumie mi się opłaciło ale nie wiem czy dużo na tym ugrasz.

Co do okien to nie czuję za bardzo stosunku do typowych cen okien. Typowy wkład szybowy miewa U=1. Czyli przepuszcza tyle ciepła co 3 m2 przeciętnej ściany. Pamiętaj też, że profil zajmuje czasem 30% powierzchni okna a ten profil o którym piszesz ma 1,1 czyli 4xściana. Z tą wiedzą i wiedzą co do różnic cenowych w oknach i wiedzą nt kosztów ogrzewania można próbować skalkulować czy to się opłaca. Ja mam okna 3 komorowe białe :-)

piejar .... kupiłam 2 tygodnie temu 2 tony po 585 ....i byłam święcie przekonana że wczoraj pozostałe dwie se kupię też po tamtej cenie ...ale jak mi zaśpiewała 610 to mi gały wyszły :o ...no ale nie czekam dłużej bo teraz idzie w góre z dnia na dzień :evil:

oj, nie bałdzo ...nie bałdzo .... :lol:

gaz...szczerze wątpię żeby ceny stały w miejscu :wink:

prąd ... zarżnięcie finansowe

zwykły piec na węgiel .... może i tak, ale codzienna obsługa jest uciążliwa a i tez nie wiem jakie są ceny zwykłego węgla :roll:

są jeszcze piece "na wszystko" ...ale nic o tym nie wiem ...coś mi śmignął taki temat na wymianie doświadczeń ...poszukaj sobie i poczytaj :roll:

oj, nie bałdzo ...nie bałdzo .... :lol:

gaz...szczerze wątpię żeby ceny stały w miejscu :wink:

prąd ... zarżnięcie finansowe

zwykły piec na węgiel .... może i tak, ale codzienna obsługa jest uciążliwa a i tez nie wiem jakie są ceny zwykłego węgla :roll:

są jeszcze piece "na wszystko" ...ale nic o tym nie wiem ...coś mi śmignął taki temat na wymianie doświadczeń ...poszukaj sobie i poczytaj :roll:

Zapomnialas o pompach ciepla - ja takowe ogrzewanko w mojej chacjendzie przewiduje, nawet juz pierwsze 100m kolektora gruntowego mam zakopane ;-)

pozdr.

Zgadza się ale ten układ też zużywa sporo energii elektrycznej. Słyszałem, że pod 2 tys PLN/rok ale nie wiem czy to prawda.

Prawda :) Ale oczywiscie wszystko zalezy od wielu czynnikow, jak to z ogrzewaniem bywa. 2 tys pln / rok to i tak nadal wielki komfort - zaleta nad np. weglem jest to ze rozbijasz sobie koszt na caly rok i placisz "haracz" po te ~300 pln / 2 m-ce, a nie musisz jednorazowo kupic wegla za 2-3k pln :)

A sa ludzie ktorzy schodza do 100 pln / mc liczac tylko w sezonie! Ale to trzeba miec juz bardzo energooszczedna chaupke :) Ja daje 20cm styro na sciany i 30cm welny w dach ale mam spore przeszklenia, niezbyt energooszczedne okna (wykuszowe, na szczescie od poludniowo-zachodniej i poludniowo-wschodniej strony) i sporo okien polaciowych (9) :-))

pozdr.

Co myślicie o oknach:

Ja kupowałem z wyprzedzeniem ale to była końcówka 2004 i początek 2005. W sumie mi się opłaciło ale nie wiem czy dużo na tym ugrasz.

Co do okien to nie czuję za bardzo stosunku do typowych cen okien. Typowy wkład szybowy miewa U=1. Czyli przepuszcza tyle ciepła co 3 m2 przeciętnej ściany. Pamiętaj też, że profil zajmuje czasem 30% powierzchni okna a ten profil o którym piszesz ma 1,1 czyli 4xściana. Z tą wiedzą i wiedzą co do różnic cenowych w oknach i wiedzą nt kosztów ogrzewania można próbować skalkulować czy to się opłaca. Ja mam okna 3 komorowe białe :-)

Witaj Piejar

ale ja myślałam, że normalne profile mają więcej.

Cena na początku też mi się wydawała super, teraz widzę, że można taniej.

Ja celem jakby ocieplenia w zimie i wychłodzenia latem - chcę rolety.

Projekt na czysto się rysuje i zbieramy się do wyliczeń materiałów - ilościowo i wstepnie kosztowo.

Ogrzewanie dalej jednak gaz - jak gazownia odmówi bedziemy się zastanawiać.

I teraz jeszcze o oknach - czy jeszcze istnieje różnica w cenie okien o standardowych wymiarach i nietypowych według zamówienia ???

małe pytanko ... chodzi o wyroby betonowe - akcesoria do budowy zjazdu z działki na drogę publiczną, a konkretnie ścianki oporowe do rur przepustowych fi 400.

trudno znaleźć właściwy zakład a jak już znajdę, to okazuje się, ze nie produkują przejazdowych ścianek oporowych do rur przepustowych fi 400.

zna ktoś jakieś nowe betoniarnie? ja sprawdzałem już w Domrok w Gliwicach i Ufex w Ornontowicach-Bujakowie.

Seba mocno spóźnione STO LAT!

A my nadal nic nie robimy. Ale w następnym tygodniu chcemy spotkać się ze znajomą ekipą, żeby wycenili nam mniej więcej budowę domu wg. projektu, który nam pasuje.

Trzeba też wybrać się do architekta. Ile kosztuje adaptacja projektu?

My chcemy wprowadzić sporo zmian i zastanawiam się czy taniej będzie kupić projekt, wprowadzić zmiany czy dać architektowi do zrobienia.

Powiedzcie mi co jest potrzebne to PNB? Wiadomo, projekt, mapki z wodociągów i energetyki i co jeszcze?

A jak z uzbrojeniem? Ile się na to czeka?

Ewelinka a jak Wasza budowa?

Seba mocno spóźnione STO LAT!

A my nadal nic nie robimy. Ale w następnym tygodniu chcemy spotkać się ze znajomą ekipą, żeby wycenili nam mniej więcej budowę domu wg. projektu, który nam pasuje.

Trzeba też wybrać się do architekta. Ile kosztuje adaptacja projektu?

My chcemy wprowadzić sporo zmian i zastanawiam się czy taniej będzie kupić projekt, wprowadzić zmiany czy dać architektowi do zrobienia.

Powiedzcie mi co jest potrzebne to PNB? Wiadomo, projekt, mapki z wodociągów i energetyki i co jeszcze?

Witaj

Według moich doświadczeń jak dużo chcecie zmienić to lepiej rysowac od podstaw :)).

Mamy za sobą już uzgodnienia branżowe i mapki do celów projektowych (zaklepaliśmy termin u geodetów jeszcze przed kupnem działki)

Teraz się rysuje projekt na czysto i do PnB nam jeszcze potrzebne zapewnienie dostawy prądu i wody, na szkodach opinia Urzędu Górniczego.

Resztę wszystko robi projektantka.

No to chyba tyle.

Chętnie przyjęłabym namiary na w miarę solidną/tania firmę budowlaną.

Oraz taką co dach mi zrobi :)

Niby mam, ale wolałabym porównać ceny i wybrac tę bardziej zaufana ekipę.

....

Ile kosztuje adaptacja projektu?

Nas adaptacja kosztowałaby w jednym biurze projektowym 4000 zł + 2000 zł projekt =6000zł, a mamy robiony indywidualny za 3700 zł .Tak, że nam się opłaciło- jestem zadowolona z projektanta, który jest również naszym kierownikiem budowy. Biuro to liczyło i nie tylko to biuro:

-ażde przesunięcie okna to było 100zł,

- zmiana stropu z terrivy(oryginalny projekt) na lany to kolejne 650 zł i mnóstwo takich pierdułek zaważyło na tym, że mamy indywidualny.

Tutaj znalazłam takie coś:

Budowa przyłączy nie wymaga pozwolenia na budowę czy pozwolenia na przyłączenie ich. Wystarczy zgłosić zamiar staroście, określając przy tym rodzaj, zakres i sposób wykonywania prac budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia lub zastosować się do przepisów branżowych np. prawa energetycznego.

Do zgłoszenia dołącza się:

- oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane

- odpowiednie szkice lub rysunki (m.in. projekt zagospodarowania działki lub terenu wraz z opisem technicznym instalacji wykonanym przez projektanta mającego odpowiednie uprawnienia budowlane)

- pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami (omówione w dalszej części artykułu).

Do wykonywania prac można przystąpić, jeśli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia staroście, nie wniesie on (w drodze decyzji) sprzeciwu. Prace należy rozpocząć nie później niż w ciągu 2 lat od terminu określonego w zgłoszeniu.