Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trzeba też wybrać się do architekta. Ile kosztuje adaptacja projektu?

My chcemy wprowadzić sporo zmian i zastanawiam się czy taniej będzie kupić projekt, wprowadzić zmiany czy dać architektowi do zrobienia.

warto rozważyć, czy wybrać projekt gotowy, czy dać architektowi ...

u mnie miało być tylko 2500 za adaptację ale doszło - 650 PT wody, 600 bud.gosp, 400 wiata i ... zrobiło się 4150 plus cena projektu (za zmiany typu okno, likwidacja garażu, zwiększenie wymiarów zewnętrznych nie wziął nic)

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te ceny eko-groszku zaczynają mnie niepokoić :/ Byłem nastawiony na kocioł z podajnikiem, ale zaczynam się zastanawiać czy to dobry pomysł... Ale czy jest jakaś sensowna alternatywa??

jest ponoć jakis piec (Żywiec) na ekogroszek oraz na miał (oba idą z podajnika). czy ktoś słyszał może coś o tym wynalazku?

Nas adaptacja kosztowałaby w jednym biurze projektowym 4000 zł + 2000 zł projekt =6000zł, a mamy robiony indywidualny za 3700 zł .Tak, że nam się opłaciło- jestem zadowolona z projektanta, który jest również naszym kierownikiem budowy.

Mi w zeszlym roku projektant z Rybnika robil indywidualny za 2,5k pln (z zalatwieniem czesci papierow do pozwolenia na budowe). Z tym, ze ja przyszedlem, pokazalem mu dokladnie co chce, a on to mial tylko narysowac :) Dom parterowy z poddaszem uzytkowym, w pelni podpiwniczony. Bez projektow instalacji.

Biuro to liczyło i nie tylko to biuro:

-ażde przesunięcie okna to było 100zł,

A to juz jest IMHO paranoja - przesuniecie okna nie wplywa w prawie zaden sposob na konstrukcje i takie cos moze klepnac kierownik budowy. Ja robie okna calkiem inne niz w projekcie, gdybym mial placic 100 pln za kazda zmiane okna, poszedlbym z torbami :-)

- zmiana stropu z terrivy(oryginalny projekt) na lany to kolejne 650 zł i mnóstwo takich pierdułek zaważyło na tym, że mamy indywidualny.

To tez moze klepnac kierownik budowy. Moj "zaprojektowal" (czyt. przekserowal to co do kazdego projektu;) terive, a dopiero w trakcie budowy przeliczyl na monolit i taki zrobilismy. Nie ma nawet sladu w projekcie ze byly jakies zmiany. Ktos to bedzie sprawdzal ? :D Wazne przeciez, ze zgodnie ze sztuka budowlana zrobione.

pozdr.

Witajcie ponownie.Mam pytanie odnosnie okien do poddaszy ponieważ muszę zakupic 6 sztuk o rozmiarze 78x118 i dylemat polega na tym czy wybrac firmę velux czy fakro czy okpol?Cenowo wygrywa okpol ale parametry tego okna są identyczne jak z pozostałymi.Chodzi mi o taki model

http://www.okpol.pl/strona/okna_termo_otv_bh

Za takie okno plus kołnierz do pokryc falistych zapłaciłbym około 830zł za sztuke natomiast velux model GZL 1059

http://www.velux.pl/Produkty/Okna_do_poddaszy/H0015.htm?pid=H0015

plus kołnierz do pokryć falistych wyszedłby mnie około 990 zł za sztuke i tak samo przedstawia sie fakro model FTS-V

http://www.fakro.pl/htmli/77.php

Pomózcie bo każdy grosz sie liczy a nie chcę włożyć jakiegos badziewia.Od tygodnia siedze w necie ale jakos sie nie umiem zdecydować.W was nadzieja na lepsze jutro :)

Dzięki za zainteresowanie ale czy nikt z was nie ma okien firmy Okpol u sia?

Może podzieliłby sie wrażeniami z posiadania takiego okna.Okpol to przecież nie jest byle jaka firma parametry ma takie same jak giganci Fakro czy Velux a cena jest o wiele niższa .Dlaczego czyzby coś było nie tak z ta firmą?Czy wszyscy promuja Fakro i Velux dlatego Okpol jest w tyle?Myslę że to tak jak z Volkswagenem a Skodą .Skoda ma 95% częsci Volkswagena ale czy wybrałbyś Skode czy Volkswagena?Myslę żę te drugie bo ma wyrobioną renomę.Nie wiem co wybrac nadal.Pomocy :(

Dzięki za zainteresowanie ale czy nikt z was nie ma okien firmy Okpol u sia?

W OBI albo Praktikerze (chyba OBI), czy ktoryms markecie byla teraz promocja na okna polaciowe made by OKPOL za 540 pln z kolnierzem :) Nie mam pojecia jaki model ale wymiary chyba takie jak szukasz. Choc ja bym sie je bal kupic ;-) Sam bede niedlugo potrzebowal 9 sztuk wiec pomalu sie zaczynam interesowac.. :-)

pozdr.

Wtam Ziomków. Proszę napiszcie czy u kogoś z Was wylewki robiła firma BARNABAS. Mam od nich oferte wylewek na 13,5 zł tylko robocizna, więc cena jest dla mnie dobra 8) , tylko nie widziałem ich końcowego efektu - CZY RÓWNO ROBIĄ TE WYLEWKI :D

robili u mnie u mojego znajomego - obydwaj jestesmy bardzo zadowoleni

ostatnio nawet facet ktory ma panele klasc poogladal i sie zachwycal " pod panele idealne "

moge wiec spokojnie polecic

Mi projektantka mówiła, że po 700 zł.

no tak mówiła ... tylko że gdzie??? obdzwoniłem trzy tartaki i wszedzie 900 pln (impregnacja zanurzeniowa)

W Rybniku przy ulicy Obwiednia Południowa (ta obwodnica od Wodzisławskiej do ronda chwałowickiego) jest banner z więźbą po 699 (z transportem). Nie odpisałem numeru telefonu.

Co do impregnacji zanurzeniowej to nie ma się co podniecać. Mokre drzewo zaraz po przetarciu łyka niewiele impregnatu bo... jest mokre a kolor nadaje barwnik a nie impregnat, który przeważnie jest bezbarwny. Lepiej przesuszyć na placu i samemu przemalować. Impregnację próżniową robił tartak w Czyżowicach.