Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.Udało mi się znaleśc i zakupić okna na poddasze firmy velux za 729 zł. sztuka pl.Teraz poszukuje i mam nadzieje ża mi może pomożecie znaleść jakąś firmę lub sklepu albo hurtowni co ma tanie ale dobre okna PCV.Chyba teraz ludzie montują pięcio komorowe co nie?Pozdrawiam was i czekam na jakąkolwiek pomoc w namiarach.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coś mi się obiło że Rydułtowy też. Radlin przymierza się do programu redukcji niskiej emisji (do 60% dopłaty) i być może też będą ułatwiali zakup węgla po ludzkich cenach. Póki co jest to melodia przyszłości, martwi mała ilość gospodarstw, które zadeklarowały chęć przystąpienia do programu - zaledwie 165. Jedyna nadzieja, że ludzie się tym zainteresują kiedy program faktycznie ruszy.

Nie orientowalem się jeszcze w tym temacie, ale na stronie jest napisane:

"Po 7 ton węgla typu ekogroszek mają zapewnione mieszkańcy, uczestniczący w programie likwidacji niskiej emisji, którzy otrzymali dotację na modernizację ogrzewania w związku z wymianą kotła węglowo-mułowego na kocioł z mechanicznym lub automatycznym podawaniem paliwa stałego (ekogroszek) mający zaświadczenie z Instytucji posiadającej certyfikat Polskiego Centrum, Badań i Certyfikacji (tzw. Atest). "

http://www.rybnik.pl/index.php?id=223&p=news,11,show,4372

A niby dlaczego? W końcu skoro poniosłeś wszystkie koszty sam to wsparcie tym bardziej się należy. Ja bym na pewno zadzwonił. A Rybnik nic nie dopłaca do nowego kotła?

niektóre przepisy są niedorzeczne: UM Rybnik dofinansowuje do 2500 zł nowe kotły ale tym którzy wprowadzili się przed 2002, solary też dofinansowują ale nie tym którzy budując nowy dom mają ochotę zainwestować w urządzania enarogoszczędne tylko tym którzy juz mieszkają iles tam lat. w końcu jak ktoś stawia chałupe za parę setek to co tam dla niego 8 tyś na nowy kocioł? :evil:

Zgadza się ale ten układ też zużywa sporo energii elektrycznej. Słyszałem, że pod 2 tys PLN/rok ale nie wiem czy to prawda.

Prawda :) Ale oczywiscie wszystko zalezy od wielu czynnikow, jak to z ogrzewaniem bywa. 2 tys pln / rok to i tak nadal wielki komfort - zaleta nad np. weglem jest to ze rozbijasz sobie koszt na caly rok i placisz "haracz" po te ~300 pln / 2 m-ce, a nie musisz jednorazowo kupic wegla za 2-3k pln :)

A sa ludzie ktorzy schodza do 100 pln / mc liczac tylko w sezonie! Ale to trzeba miec juz bardzo energooszczedna chaupke :) Ja daje 20cm styro na sciany i 30cm welny w dach ale mam spore przeszklenia, niezbyt energooszczedne okna (wykuszowe, na szczescie od poludniowo-zachodniej i poludniowo-wschodniej strony) i sporo okien polaciowych (9) :-))

pozdr.

Powiedzcie mi, 2 tyś, ale przez cały rok czy tylko w sezonie grzewczym? I jaki duży dom?

A latem wodę też pompa ogrzewa?

A ile energii zużywa piec z podajnikiem?

nie wiem ale wiem ze od 2 tyg nie moge flotu kupic ...na zapisy i tylko przez jakas firme ktos wymyslił chyba społki weglowe ze założą jakaś cholerna firme której puszcza cały przerób przez łapy oczywiscie nie za free..w zeszłym roku zadzwoniłem i do 3ech dni miałem zadana ilość teraz ...lipa szlag mnie trafi..

Gość Gosc***

cena za SSO:

Dom taki jak w linku

http://forum.muratordom.pl/post2207383.htm#2207383

około 125m2 + piwnica

fundament-3tys

piwnica+strop-9tys

parter+strop-9tys

pietro-5tys

komin-2 tys

dach-12tys

razem:40tys

cena bedzie prawdopodobnie nizsza, o ile, to zalezy od mojego wkładu własnego i moich braci :)

co wy na to? dużo czy mało?

oooo, ja też chcę wiedzieć :D .... może jak będę w pobliżu (czytaj - w Zus w Wodzisławiu :wink: ) to zajrzę na kawulca :lol:

Z parkietami na Popielowie jeden jest..od 5 lat..chociaz jestem przed remontem i jest burdelllo booom boomm na kawke zapraszam kto ma chec hasło murator odzew najlepszy w lasku bolońskim hehe jak nie ma odzewu to nie ja ,..czesto wyjezdzam bo mam klientów w całej Polsce..ale 99% ze raczej to ja bede na sklepie..