Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ostatnio na pl.misc.budowanie ktos podawal swoj kosztorys i cene za wykonanie samego stropu 120m2 monolitycznego -> 12k pln ;-)

pozdr.

Za tyle to ja bym sobie sam z ojcem ten strop zrobił bo to żadna filozofia i wcale nie cięzka robota i maksymalnie tydzień szałowania i zbrojenia plus 2 gozny zalewania z gruchy. Tymbardziej że stal możesz już pogiętą i podocinaną zamówić.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ostatnio na pl.misc.budowanie ktos podawal swoj kosztorys i cene za wykonanie samego stropu 120m2 monolitycznego -> 12k pln ;-)

pozdr.

Za tyle to ja bym sobie sam z ojcem ten strop zrobił bo to żadna filozofia i wcale nie cięzka robota i maksymalnie tydzień szałowania i zbrojenia plus 2 gozny zalewania z gruchy. Tymbardziej że stal możesz już pogiętą i podocinaną zamówić.

Oj w tydzien bys tego w zyciu nie zaszalowal i zazbroil. Moj fachman robil doslownie "za czterech" i tylko szalowal tydzien. Pracowal od 5-18 z przerwa na obiad. Ekipy u sasiadow po 4 ludzi szalowaly poltorej tygodnia :)

Stal pogieta? Wiecej kombinacji i liczenia, a w rzeczywistosci i tak wyjdzie ze trzeba poprawiac ;-) IMHO przyjemniejsze jest zbrojenie, niz szalowanie. Ale bez doswiadczenia mozna sie ostro naciac - szczegolnie jak sie np. zapomni wsadzic druta w obnizona belke i trzeba rozbierac pol stropu zeby to zrobic, bo fi12 albo fi14 to nie guma haha :-)

pozdr.

niewatpliwym plusem tej ekipy jest fakt, że ich dobrze znam, minus to to, ze ekipa to emeryci+goscie co po szychcie pracuja -->to moze troche wydluzyc budowe....

Ja mialem murarza wlasnie po szychcie. Piwnice murowalismy dwa miesiace, parter wlasnie skonczylismy (20 min temu :-) - trwalo to dokladnie miesiac. Nie da sie ukryc, ze ekipa pracujaca od rana zrobilaby to *znacznie* szybciej. Przypuszczam, ze zamiast 4 miesiecy (bo jeszcze miesiac poszedl na strop), mialbym to gotowe w gora 2 miesiace.

Ale ja na ten rok mam w planach jeszcze drugi strop + dach i koniec. I bardzo fajnie, bo przynajmniej przez te opoznienia zalapie sie na tansza stal na drugi strop :-) Plan i tak zrealizuje, a ~35k w porownaniu do sasiadow bede mial w kieszeni...

pozdr.

A dzisiaj działka się kosi i przygotuje pas do posadzenia 150 szt thujii i cyprysików

Zakupilismy całkiem tanio takie śliczne brzuchte metrówki :)))))

A możesz podać ceny i namiary na te tanie drzewka. Jeszcze przed zimą też chciałam coś posadzić i szukam jakiś okazji.

Z góry dziekuję :D

Jasne, że mogę podać, chociaż juz mnie sprowadzili na ziemię, że takie tanie mogą być chore :((.

Kupiliśmy w tesco w Rybniku na Żorskiej - tuja brabant i cyprysiki kolumnowe

cena 11,99 powyżej 10 szt 9,99 zł/szt.

Nawet jak pare padnie to i tak warto.

Śliczne - takie pampuszki wysokie na metr co najmniej

My kupiliśmy w OBI na wiosnę po kilkanaście thui brabant i cyprysy lawsona glauca. Cyprysy niestety prawie wszystkie zdechły - nie wiemy dlaczego, ale thuje rosną aż miło. Zauważyliśmy jednak, że kilka cyprysów było innych - miały wyraźnie "srebrne" końcówki. Ostatnio trafiliśmy takie same w Auchanie (Racibórz) po 9,99 za sztukę. Te nowe to odmiana columnaris. Póki co są OK ale to za krótko żeby osądzić. Jeżeli masz w balotach (siateczkach) to tak je posadź, nie zdejmuj tej siateczki. Korzenie sobie przerosną.

Witajcie.Mam pytanie odnośnie okien PCV gdzie polecilibyście mi je zakupic oraz jakie kupic?Okolice rybnik żór wodzisławia jastrzębia.Ma ktoś może namiary na doby sklep lub hurtownie albo producenta tych okien w naszej okolicy?Z góry dzięki.Pozdrawiam

Nie polecam w żadnym razie firmy ROTO z Rydułtów partacze jakich mało, okna może i dobrej jakośći ale ekipa do montażu to patatałachy do n-tej potęgi.

Witajcie

Pewnie temat już był wałkowany, ale prośba moja gdzie kupić stal , gdzie drzewo i skąd brać beton z gruchy. Oczywiście jak wszyscy szukam oszczędności :D

Stal i beton kupowałem w Lubarze. Z okolicznych dostawców zaoferowali najlepsze ceny i są najbliżej.

Drewno kupowałem w Czyżowicach, ale nie wiem czy drugi raz bym tam kupił...

Witajcie

Pewnie temat już był wałkowany, ale prośba moja gdzie kupić stal , gdzie drzewo i skąd brać beton z gruchy. Oczywiście jak wszyscy szukam oszczędności :D

Stal i beton kupowałem w Lubarze. Z okolicznych dostawców zaoferowali najlepsze ceny i są najbliżej.

Drewno kupowałem w Czyżowicach, ale nie wiem czy drugi raz bym tam kupił...

Dokładnie dołączam się jeśli chodzi o tartak w Czyżowicach- nie polecam