DagaAdam 13.10.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 i jeszcze z innej beczki: jak szałuje się strop piwnicy to stemple można postawić na ziemi ,czy też należy najpierw wylać tzw "chudziak" czy jakoś tak ---jak to było w waszych przypadkach Ja nie lalem chudziaka. Ale mialem bardzo dobrze zageszczone podloze - generalnie ok 40cm piasku wsypane jesienia, przelezalo to ok 6 miesiecy (przez zimesiadlo do 30-35cm i na wiosne calosc zageszczalem mechanicznie "stopa" - siadlo dodatkowo z 5 cm. Nie zalewalem z kilku powodow: - nie mialem juz na to czasu - chudziak lany z gruchy wyszedlby mnie ok 3 tys pln, a chudziak lany z betoniarki wyszedlby mnie 500 pln + ze dwa dni swojej roboty - wolalem zostawic go na kolejny rok, a nuz jeszcze siadzie pare cm Pod kazdym stemplem bylo cos podlozone. Teraz w planach na przyszla wiosne mam wniesc betoniarke do piwnicy i poprostu wybierac warstwe ~5-6cm piasku prosto do betoniarki, do tego cement, wymieszac i wylac spowrotem na glebe. Calosc na biezaco rownac do poziomu i tyle Pamietaj, ze chudziak nie spelnia zadnej roli konstrukcyjnej i faktyczny chudziak typu B7,5 to praktycznie ostry piasek bez dodatku zwiru. Ja mam calosc zasypane swoim piaskiem do ktorego sie dokopalem obok domu - jest fajny ostry z drobnym zwirem Ale to i tak nie ma wiekszego znaczenia - to jest tylko warstwa wyrownujaca, zeby bylo na czym polozyc izolacje przeciwwilgociowa / termiczna A. Mialem jeszcze dwa powody - ostrzegal mnie przed nimi kierbud: - cienki, niezbrojony chudziak moze popekac pod punktowym naciskiem stempla (szczegolnie jak podloze bylo slabo zageszczane) - dom po wymurowaniu parteru + zalaniu dwoma stropami i zrobieniu dachu moze troche siasc z lawami (w koncu to czasem w sumie pareset ton). W chudziaku nie robisz dylatacji, wiec na brzegach moglby popekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek_zory 13.10.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Teraz w planach na przyszla wiosne mam wniesc betoniarke do piwnicy i poprostu wybierac warstwe ~5-6cm piasku prosto do betoniarki, do tego cement, wymieszac i wylac spowrotem na glebe. Calosc na biezaco rownac do poziomu i tyle robilem identycznie i to chyba optymalny sposob. Jednak musialem troche piachu zrzucac z gory. A co do stempli - byly stawiane na piasku, ale podkladano pod nie bloczki fundamentowe. Nic sie nie zapadlo, strop wyszedl rowny. Wylewanie chudziaka i stawianie na nim bezposrednio stempli jest wg mnie dosc ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.10.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 robilem identycznie i to chyba optymalny sposob. Jednak musialem troche piachu zrzucac z gory. Ekstremisci slyszalem ze mniejwiecej obliczaja ile m2 na worek cementu i poprostu w miare rownomiernie wysypuja cement + zraszaja woda + "mieszaja" zwyklymi grabiami IMHO tez calkiem poprawnie - coprawda beton nie bedzie mial dokladnie dobranych skladnikow, ale to tylko chudziak! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 13.10.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Potrzebuję stemple około 100 -150 sztuk oraz 2 do 3 m2 desek szalunkowychmoże ma ktoś do sprzedaniapozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisia30 15.10.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Może znacie kogoś kto chciałby wziąć (za darmo) drewno takie do palenia w piecu. Mam dużo palet i mniejszych desek a sprzątam na działce. Zależy mi na czasie, jestem z Popielowa, tel.510211901. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 15.10.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Prondowy - co się dzieje z tym ćwierć hanysem i pół gorolem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 16.10.2008 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Prondowy - co się dzieje z tym ćwierć hanysem i pół gorolem ? Przepod. To je jego łostatni post. http://forum.muratordom.pl/post2666880.htm?highlight=#2666880 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 16.10.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Zapytam go przez NK czy u niego wszystko w porządku .... mam nadzieję, że ten brak czasu spowodowany jest konstruktywnym wychowawaniem swojego pierworodnego a nie opuszczeniem nas i zadomowieniem się na innym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 17.10.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Prondowy - co się dzieje z tym ćwierć hanysem i pół gorolem ? Przepod..... możno zaś dostoł jakiś awans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 17.10.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 odpisał i już wiem, że żyje , ma się dobrze ... może niedługo zajrzy na forum bo zaś chce mową chałupe stawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgus1719501924 21.10.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Chodzą po domach kominiarze i dokonują "inspekcji przewodów kominowych" kasując za to w mojej okolicy 12zł za wizytę. Czy może mi ktoś powiedzieć jakie przepisy określają, co w ramach takiej inspekcji ma być wykonane i dlaczego akurat 12zł? Czy np. można domagać się wybrania zawartości wyczystki czy tylko przejechania szczotką przez komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 21.10.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 "Nadejszła wiekopomna chwila" Oddaliśmy wniosek na PnB http://ewa.miran.org.pl/galeria/DOM/ELEWACJA%20FRONTOWA%20%5B640x480%5D.bmp Tylko tak mi sie udaje wkleić (( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 22.10.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Śliczności !Usuń z nazwy spację i nawiasy. Skróć nazwę i tworząc tag "img" wpisz dokładną nazwę pliku zachowując wielkość liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 23.10.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Ostatnio pojawił sie groszek ale z węgla brunatnego czeskiego palił ktoś tym ? Cena bardzo atrakcyjna 450 zł/t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadon 23.10.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Witam wszystkichczy sa tu osoby ktorym ogrzewanie robila firma Natal ( siedziba w Zorach, sklep w Rybniku na miejskiej )szukam zeby porownać doświadczenia, u mnie instaluja i z zadnymi fachowcami nie mam takich jazd jak z nimizapraszam do wymiany informacji czasami to niezly "humor zeszytow " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 24.10.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 odpisał i już wiem, że żyje , ma się dobrze ... może niedługo zajrzy na forum bo zaś chce mową chałupe stawiać Pozdrów tego luloka tam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.10.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 już mu napisałam , że tęsknią tu wszyscy za nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 25.10.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Witam wszystkich budowniczych z Rybnika i okolic Ciekawy wątek i myślę że pomocny więc też się wpisuję. Będziemy budować w Radlinie...projekt zakupiony, jest u architekta...następnie PnB i ruszamy wiosną 2009 Pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 25.10.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Witaj Jesteśmy na tym samym etapie, uzupełniamy braki w papierach - w zależności od pogody zaczynamy juz, albo wiosna. Czyli będziemy wspólnie budować ) I całkiem niedaleko. Mam nadzieje, że będziemy się wspierac )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marwal 25.10.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Hejka A ja w środę podpisuję umowę o kredyt, wykopy się kończą, zaczynamy na wiosnę w Chwałowicach, firma dogadana. Niedługo planuję pierwsze zakupy materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts