sylwiap-w29 25.10.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 ...Mam nadzieje, że będziemy się wspierac )) a ja bardzo chętnie, pozdrawiam budującą sąsiadkę ...Niedługo planuję pierwsze zakupy materiału. My chyba zaczekamy z zakupami do wiosny...może jeszcze stanieją...mówią że nie ma potrzeby robić zapasów przez zimę...no zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 26.10.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 A my czekamy na PnB potem w zależności od pogody zdecydujemy.Zapasów też nie robimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marwal 26.10.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 A ja uruchamiam właśnie kredyt i żeby zabrać drugą transzę w grudniu po wysokim kursie franka to musiałbym zrobić zakupy i mieć jakieś faktury z pierwszej transzy. Stal już chyba znacznie staniała, nie wiem czy wiosną bedzie tańsza, poza tym kolega pracuje w składzie budowlanym to może na porotherm mi zrobi depozyt, żebym nie musiał odbierać, generalnie zresztą wspominał, że zimą zawsze było najtaniej, ale po zeszłorocznej akcji z materiałami budowlanymi to trudno coś wyrokować. Pewnie kupię jeszcze drzewo i bloczki betonowe, cement itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 26.10.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 ...że zimą zawsze było najtaniej, ale po zeszłorocznej akcji z materiałami budowlanymi to trudno coś wyrokować. Zimą będzie taniej jeżeli będzie mroźna bo wtedy ludzie nie budują i materiał stoi na składach w nadmiarze, jeżeli będzie łagodna to ceny mają prawo się utrzymać...poczekamy, będziemy obserwować... Na razie kredytu nie bierzemy bo zaczniemy z oszczędności ale trzeba będzie się z tym zmagać w przyszłym roku niestety na razie jeszcze luzik ale myślimy o kredycie z dopłatami od państwa. A mam pytanie. Jakie robicie ściany jednowarstwowe czy dwuwarstwowe? W projekcie mam dwuwarstwową ale budowlańcy i architekt namawiają na tą drugą. Hmm podobno dwuwarstwowa wychodzi taniej i jest cieplej ale ściana nie oddycha i moze sie pojawiać pleśń czy coś tam. No nie możemy się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 26.10.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Hmm podobno dwuwarstwowa wychodzi taniej i jest cieplej ale ściana nie oddycha i moze sie pojawiać pleśń czy coś tam. No nie możemy się zdecydować. Oddychanie ściany i skutki jego braku to jeden z mitów... Jeśli poprzez ścianę zachodzi jakaś wymiana powietrza to jego ilość nie zapewnia nawet minimalnego poziomu wentylacji pomieszczeń. A to właśnie słaba wentylacja sprzyja pojawianiu się grzyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marwal 26.10.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 ...że zimą zawsze było najtaniej, ale po zeszłorocznej akcji z materiałami budowlanymi to trudno coś wyrokować. Zimą będzie taniej jeżeli będzie mroźna bo wtedy ludzie nie budują i materiał stoi na składach w nadmiarze, jeżeli będzie łagodna to ceny mają prawo się utrzymać...poczekamy, będziemy obserwować... Na razie kredytu nie bierzemy bo zaczniemy z oszczędności ale trzeba będzie się z tym zmagać w przyszłym roku niestety na razie jeszcze luzik ale myślimy o kredycie z dopłatami od państwa. A mam pytanie. Jakie robicie ściany jednowarstwowe czy dwuwarstwowe? W projekcie mam dwuwarstwową ale budowlańcy i architekt namawiają na tą drugą. Hmm podobno dwuwarstwowa wychodzi taniej i jest cieplej ale ściana nie oddycha i moze sie pojawiać pleśń czy coś tam. No nie możemy się zdecydować. ja buduję porotherm 30 plus styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.10.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 A mam pytanie. Jakie robicie ściany jednowarstwowe czy dwuwarstwowe? W projekcie mam dwuwarstwową ale budowlańcy i architekt namawiają na tą drugą. Hmm podobno dwuwarstwowa wychodzi taniej i jest cieplej ale ściana nie oddycha i moze sie pojawiać pleśń czy coś tam. No nie możemy się zdecydować. Tylko dwuwarstwowa! Sciana dwuwarstwowa jest znacznie cieplejsza przy podobnej (lub tylko ciut wyzszej) cenie. Ja mam sciane z Porothermu 25 i zamierzam ocieplic 20cm styro. Bede wtedy mial sciane grubosci jednowarstwowej (~45cm) z U = 0,17. Jednowarstwowa to U 0,31, czyli roznica naprawde spora. Wszystko jeszcze zalezy czym zamierzasz ogrzewac. Im drozsze medium tym lepiej miec cieplejsze sciany. Rowniez sposob ogrzewania moze wymuszac lepsze ocieplenie - np. ogrzewanie tylko pompa ciepla lub/i tylko przy ogrzewaniu podlogowym ogranicza wydajnosc kotlowni i mozliwosci oddawania ciepla, tym samym wymusza wieksza energooszczednosc budynku. Tak czy siak - ja polecam sciane dwuwarstwowa. Kosztuje podobnie, a jest "cieplejsza". pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 26.10.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Czy ktoś może wie gdzie w okolicach można kupić doświetlacze piwniczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 26.10.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 My jednowarstwową poro 44 - takie plany na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 26.10.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Wielkie dzięki za fachowe podpowiedzi Czyli jednak dwuwarstwowa przeważa tak jak myśleliśmy wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 27.10.2008 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 ... Będziemy budować w Radlinie... Hej ziomale! A gdzie tak konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek_zory 27.10.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Czy ktoś może wie gdzie w okolicach można kupić doświetlacze piwniczne? ja kupowalem od tego goscia: http://www.allegro.pl/item458755514_doswietlenia_okien_piwnicznych_naswietla.html Można albo dostać kurierem, albo odebrać osobiście w Raciborzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 27.10.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 ja kupowalem od tego goscia: http://www.allegro.pl/item458755514_doswietlenia_okien_piwnicznych_naswietla.html Można albo dostać kurierem, albo odebrać osobiście w Raciborzu. Dzięki za namiar! Mam jeszcze pytanie, czy montowałeś doświetlacz bezpośrednio do muru czy przez ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek_zory 27.10.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Mam jeszcze pytanie, czy montowałeś doświetlacz bezpośrednio do muru czy przez ocieplenie? bezposrednio do muru, ale kolki montazowe sa tak dlugie ze da sie zamontowac przez styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 27.10.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Wielkie dzięki za fachowe podpowiedzi Czyli jednak dwuwarstwowa przeważa tak jak myśleliśmy wcześniej. ja bede na wiosne budowac tak samo jak wy, tyle ze w niedobczycach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 27.10.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 ja bede na wiosne budowac tak samo jak wy, tyle ze w niedobczycach a to niedaleko macie już projekcik i PnB? U nas na razie w toku sprawy...mam nadzieję że zdążymy do wiosny pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 27.10.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 bezposrednio do muru, ale kolki montazowe sa tak dlugie ze da sie zamontowac przez styro. A mozesz powiedziec jak toto sie ma do izolacji przeciwwilgociowej ? Czy otwory pod te naswietla miales wykonane wczesniej ? (czyt. czy masz nad nimi normalne nadproza?). Patent calkiem fajny i niedrogi, mam duze piwnice bez ani jednego okna - z tym ze nie mam tam zostawionych zadnych otworow wiec pewnie montaz bylby klopotliwy (czyt. trzebaby wykonac najpierw nadproze, a potem wykuc odpowiednia dziurke Mozesz napisac, jak to bylo u Ciebie? Dzieki z gory pozdr. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisia30 27.10.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Doświetlacze możesz kupić od ręki w Budozbycie w Rybniku. Też się tym interesowałam, ale w końcu zrobiliśmy takie betonowe murki, można to sobie obejrzeć,( choć niezbyt dokładnie widać bo nie robiłam zbliżeń), klikając na odnośnik w moim podpisie. Jak będziesz potrzebować to zrobię bliższe fotki jak to wygląda u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 27.10.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Doświetlacze możesz kupić od ręki w Budozbycie w Rybniku. Też się tym interesowałam, ale w końcu zrobiliśmy takie betonowe murki, można to sobie obejrzeć,( choć niezbyt dokładnie widać bo nie robiłam zbliżeń), klikając na odnośnik w moim podpisie. Jak będziesz potrzebować to zrobię bliższe fotki jak to wygląda u nas. Dzięki! Zapytam w budozbycie. A te murki, to kotwiliście jakoś w murze czy są oddylatowane? Murowane na jakimś fundamencie? Wyszłoby to napewno taniej, ale nie wiem jak by się za to zabrać... ściana u mnie nie jest zasypana i trzeba by pewnie najpierw zasypać i dobrze zagęscić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucyliu 27.10.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 A ja w środę podpisuję umowę o kredyt, wykopy się kończą, zaczynamy na wiosnę w Chwałowicach. W Chwałowicach?? a gdzie dokładnie budujecie się, jeśli można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts