Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A czy ktoś posiada wiedzę na temat firmy LEX ze Świerklan lub AP z Żor ???

LEX nie znam ale okna z AP miałem przez 15 lat w bloku i nie mogę złego słowa o nich powiedzieć (z potrójną szybą!). Do domu jednak ich nie wziąłem bo byli za drodzy. Wziąłem okna Izoterm z Wiejskiej, 3 kom. profil Rehau.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Gosc***
Witajcie

Czy ktoś może instalował wentylację mechaniczną( Globaltech)?

Mamy kolejny postęp w pracach a mianowicie ławy są już zalane.

Pozdrawiam Wszystkich

Kasia

mam od nich wycenę dla mistrala 400 - około 16500 netto!

do tego GWC 8-10tys w zależności od rodzaju. masakra cenowa

Gość Gosc***
Kurcze, ja mam 100mb wody do podciągnięcia. Daj coś znać (jakieś szczegóły) - to też będę walczyć :) bo koszty spore...

100mb = jeden dzien kopania, ~350 pln za wypozyczenie minikopareczki i dzien w plecy :-) 100mb rury = 500-600 pln. Nie znam tej nowej ustawy ale zeby nie bylo tak, ze zrobia na swoj koszt ale jak postoisz w kolejce i np. potrwa to 2 lata :-) Zalezy, jak bardzo Ci zalezy ;)

pozdr.

ja tam się nie znam na minikoparkach...nie wiem czy dałbym sobie radę :/

ale może faktycznie tak trzeba będzie zrobić...bo jak do tej pory znalazłem to biorą min. 50zł od mb. Wodę i tak będę robić dopiero jak będą piwnice wymurowane - od razu docelowo do piwnicy. DO tego czasu jakoś dam sobie radę...a tak w ogóle to gdzie można wypożyczać taki sprzęt?

witam wszystkich

mam pytanko - jaką cenę macie za wykończenie poddasza (skosów) tj. ocieplenie między krokwie + płyty g-k na stelażu.

Dostałem ofertę 34zeta za 1m2 - oczywiście robocizna.

Jak ktoś może polecic dobrych fachmanów to byłbym wdzięczny.

pozdROWienia

cena przyzwoita, jeśli tylko są dobrzy w tym co robią. Dopytaj się o szczegóły: czy liczą sobie dodatkowo za np wykończenie okien dachowych, taśmy z wkładką metalową itp. Przewidzieli w tej cenie ułożenie drugiej warstwy wełny między krokwiami a stelażem i ułożenie paroizolacji?

ja tam się nie znam na minikoparkach...nie wiem czy dałbym sobie radę :/

30 min zabawy i bedziesz kopal jak stary koparkowy :-) Na poczatku jest lekkie przerazenie jak kabina telepie ale 2-3h bedziesz wyprawial tym takie "pajakowe" akrobacje, ze glowa boli :-) Moge Ci potem pare rad dac jakby co :-) Samo kopanie jest nudne jak flaki z olejem - powtarzasz ciagle te same ruchy, to wchodzi w podswiadomosc i po tych 2h wogole o tym nie myslisz :)

ale może faktycznie tak trzeba będzie zrobić...bo jak do tej pory znalazłem to biorą min. 50zł od mb.

Wow, strasznie drogo. Za 100m zaplacilbys 5 tys pln.. Z wypozyczeniem - nie wiecej niz 350-400 :)

Wodę i tak będę robić dopiero jak będą piwnice wymurowane - od razu docelowo do piwnicy. DO tego czasu jakoś dam sobie radę...a tak w ogóle to gdzie można wypożyczać taki sprzęt?

508 282 179 - gosc jest z Marklowic. Przywiezie Ci ja na dzialke, odwiezie. Ogolnie bardzo fajny gosc, ma tych kopareczek kilka i z terminami raczej nie ma problemow - zwykle na za 2-3 dni sie da pozyczyc :)

pozdr.

Witam wszystkich , już niebawem razem z żoną rozpoczynamy budowę .... w zasadzie to rozpoczeliśmy przygotowania w zeszłym roku , projekt,pozwolenie,prąd itd. itp. :lol: kupiliśmy troche materiałów, puki co leży w depozycie, a teraz czekamy na ładną pogodę by rozpocząć prace związane z wykopem. Ciesze się że spotkałem tu naszą Rybnicka grupę, chetnie podziele się wiedzą i sam skorzystam che che :) wprawdzie buduje w Jejkowicach :oops: ale od urodzenia mieszkam w Rybniku... czyli 31 lat. No cóz taka była działka .. a że okolica ładna i blisko , grzechem było nie kupić. Pozdrawiam jeszcze raz Seba

Witam wszystkich , już niebawem razem z żoną rozpoczynamy budowę .... w zasadzie to rozpoczeliśmy przygotowania w zeszłym roku , projekt,pozwolenie,prąd itd. itp. :lol: kupiliśmy troche materiałów, puki co leży w depozycie, a teraz czekamy na ładną pogodę by rozpocząć prace związane z wykopem. Ciesze się że spotkałem tu naszą Rybnicka grupę, chetnie podziele się wiedzą i sam skorzystam che che :) wprawdzie buduje w Jejkowicach :oops: ale od urodzenia mieszkam w Rybniku... czyli 31 lat. No cóz taka była działka .. a że okolica ładna i blisko , grzechem było nie kupić. Pozdrawiam jeszcze raz Seba

Witam, i powodzenia życzę!

Witam, my również zaczynamy na wiosnę, a przynajmniej mamy taki zamiar. PNB już mamy, rozglądamy się za materiałami, nie wiemy czy już kupować czy jeszcze się wstrzymać i gdzie jest najtaniej?. Budujemy w okolicy Gliwic.

Pozdrawiam wszystkich. :D

Przy dużych zakupach i łatwych do porównania tzn. typowych, bloczki, stal, porotherm trzeba dzwonić i nękać i negocjować, negocjować i jeszcze raz negocjować, :D ja też jestem na początku drogi ale już się przekonałem, że można mieć parę tysięcy w kieszeni, ja większość kupowałem w Budozbycie w Rybniku, np. Porotherm 30 po 4.72, ale w każdym zasadzie składzie byli się w stanie ugiąć i dostosować ceny.

Jak będę niedługo nabywał kominy Schiedela - znowu większy wydatek - to będę porównywał i negocjował, wiem jakie chę, ile, wtedy łatwo jest porównać i prosić o finalną wycenę.

Moim zdaniem trudno na przykład porównywać drobniejsze zakupy, ja zatem takie rzeczy kupuję w jednym składze budowalnym i bazuję na wypacowanym rabacie %, licząc na to że mnie nie orżną za dużo. Osobiście zawodowo prowadzę dział handlowy, ale znowu nie mam czasu żeby znowu porównywać wszystko. :wink:

Dziekuje piejar jamaju basiab67. Ja materiały kupiłem w grudniu najeździłem się troche , nadzwoniłem , wybierałem miedzy lubarem i budo - zbytem. Bloczki betonowe "12" kupiłem po 2,8 brutto , stal po 2180 brutto, ytong 36,5 po 128 brutto m2, ponoć to najlepsze ceny od kilku lat ... a czy dobrze zrobiłem okaże się na wiosne, gdyby człowiek wiedział to zaoszczędził by kupe kasy. więźbe kupiłem po 630 zł impregnowana w Istebnej ( wiem że krążą różne opinie o górskich swierkach ale dach sie jeszcze nikomu nie zawalił :) Negocjować było troche łatwiej bo brat też rożpoczyna budowe wiec wszystko x 2:) z dachówka na razie odpuszczam ... zobaczymy co bedzie

Marwal daj znać jak z kominami też chce je kupić w najbliższym czasie, a co do ceny ostatecznej to wszedzie jest ta sama śpiewka , zawsze mi mówili że super cena, ostateczna, ze cena dla firmy budowlanej itd ale jak przynosiłem niższą wycene z konkurencji zawsze sie przebijali:)też pracuje w handlu tyle że przy oknach , na mnie też działa wycena z konkurencji :p , pod warunkiem że porównuje sie podobny jakościowo materiał

Marwal daj znać jak z kominami też chce je kupić w najbliższym czasie, a co do ceny ostatecznej to wszedzie jest ta sama śpiewka , zawsze mi mówili że super cena, ostateczna, ze cena dla firmy budowlanej itd ale jak przynosiłem niższą wycene z konkurencji zawsze sie przebijali:)też pracuje w handlu tyle że przy oknach , na mnie też działa wycena z konkurencji :p , pod warunkiem że porównuje sie podobny jakościowo materiał

no to mamy okna :lol:

w zamian mogę jakiś sprzęt grająco-odbierający sprawić :D