Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

Czy ktoś może instalował wentylację mechaniczną( Globaltech)?

Mamy kolejny postęp w pracach a mianowicie ławy są już zalane.

Pozdrawiam Wszystkich

Kasia

mam od nich wycenę dla mistrala 400 - około 16500 netto!

do tego GWC 8-10tys w zależności od rodzaju. masakra cenowa

no wlasnie ja tez zamowilam wycene od global tech i zaproponowali mi mistrala 400 i tez za ryczaltowa kwote 16 500 ciekawe czy maja tylko jedna oferte i przesylaja ja kazdemu bez wzgledu na to jaki byl domek?

w kazdym razie jak wszytsko zliczylam to wychodzi nie 16,5 + 9 za gwc ale jakies 35!!! po pierwsze jesli chce sie miec gwc to trzeba wybrac centrale mistral 400 geo, ktora jest drozsza i oczywiscie drozsze sa sterowniki i przepustnice dodatkowo prace montazowe sa wycenione kosmicznie drogo biorac pod uwage ze nie zawieraja prac ziemnyvh no i wycena nie zawiera czerpni.

Wiec troszke sie zrazilam do tego global- techu tym bardziej ze moja inteligencja poczula sie obrazona jak zobaczylam obliczenia oszczednosci jakie uzyskam po zastosowaniu reku+ gwc- to ze w obliczeniach przyjeto ze do ogrzewania uzywa sie energii elektrycznej mozna uznac za dopuszczalny chwyt marketingowy ale ze zalozyli ze w Polsce panuje klimat syberyjski (200 dni w roku 20 stopni ponizej zera) to juz przesada.

dodatkowo sprawnosc centrali podali 91% kiedy producent podaje 81-90%. Tak wiec jestem troche zniesmaczona ta oferta

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam tez wycene z ASK (http://www.ask-polska.com.pl) - Brink Renovent hr (z bypasem) za 14000 netto (o GWC nic nie napisali, a może zpaomniałem zapytać, nie pamiętam)

Adiqq sam zrob, bedzie z polowe taniej :-) Zaprojektowac pomoze forum ;) Szczegoly wykonawcze ja pewnie bede mial w malym paluszku juz niedlugo to sie chetnie podziele doswiadczeniem, blisko do mnie masz wiec z gory zapraszam jakby co :)

PS. deseczki w tym tygodniu powinny byc poczyszczone i policzone - bede pisal na priv :-)

Moim zdaniem instalacja wentylacji mechanicznej to najłatwiejsza do zmontowania instalacja w nowo budowanym domku. Wszystko można ładnie i dokładnie policzyć w kalkulatorze Kossa, dodatkowo trzeba pamiętać o kilku zasadach przy montażu i zawsze będzie działać. Ja miałem 2 lata temu dwie wyceny od firm z Rybnika, jedna z pro-klima a druga już nie pamiętam, ale jedna wynosiła 14000 netto, a druga prawie 16000 zł netto, i w sumie wszystko zrobiłem sam.

Kanały kosztowały średnio 200 zł za 10m. U mnie poszło w sumie jakieś 60 m kanałów, łącznie z osprzętem i anemostatami i przepustnicami (w tym jedna z siłownikiem) dałem za to około 1500 zł. Projekt zrobiłem sam w kalkulatorze Kossa, jak pokazywałem projekt przy pytaniach o wycenę instalacji (w sumie 3 firmy) to pytali kto mi to robił że tak dokładnie policzone.

Wykonanie kanałów w całym domu zajęło minie samemu jakieś 4 dni łącznie z kuciem dziur w stropach, przy czym pracowałem popołudniami po godzinach własnej pracy.

Rekuperator Mitstral GEO 400 plus sterowanie RC2, plus wstępna nagrzewnica 1,2kW, plus automatycznie sterowanie GWC/czerpnia z przepustnicą automatyczną kosztował mnie 8850 zł brutto (na razie zamówiony bo czekać trzeba 4 tygodnie).

GWC rurowy 70m wykosztuje mnie około 4500 zł, w tym rury, koparka, studnia rewizyjna i czerpnia.

Czyli cała instalacja z GWC = ok 15 tyś zł brutto.

Witajcie

Potrzebuję rady, stoję przed dylematem, nastawiłem się na systemy kominowe Schiedela, i tak do kominka kupię Rondo ale co z robić z kotłownią -tu raczej opalanie węglem może flotem, i mam dylemat: jak węgiel to wystarczyłoby Rondo ale co z opalaniem miałem węglowym - flotem ?

Piszą że potrzebny jest droższy Schiedel Plus.

Czy ktoś z Was używa Rondo zwykłego do opalania miałem itp.

Proszę o jakieś opinie jak to jest u Was ?

Pozdrawiam

Marcin

U mnie kominy murowane z cegły. Systemowe są drogawe przy przekrojach pod 400 cm2 - a takie niby są wymagane do pieców węglowych. Z mojego doświadczenia wynika, że ciąg i tak mocno się tłumi na wlocie do wentylatora albo na czopuchu. Typowy komin z cegły ma 378 cm2 (27x14). Ja obstawiam, że 300 cm2 w zupełności wystarczy dla każdego pieca. Grunt, żeby komin był wysoki i ponad kalenicę oczywiście.

Pewno zaraz się zlecą forumowi poprawiacze :D :D :D

U mnie kominy murowane z cegły. Systemowe są drogawe przy przekrojach pod 400 cm2 - a takie niby są wymagane do pieców węglowych. Z mojego doświadczenia wynika, że ciąg i tak mocno się tłumi na wlocie do wentylatora albo na czopuchu. Typowy komin z cegły ma 378 cm2 (27x14). Ja obstawiam, że 300 cm2 w zupełności wystarczy dla każdego pieca. Grunt, żeby komin był wysoki i ponad kalenicę oczywiście.

Pewno zaraz się zlecą forumowi poprawiacze :D :D :D

a w tym kominie z kotłownii murowanym z cegły przy opalaniu miałem, węglem stosowałeś jakiś wkład do środka ?

Nie stosowałem i żałuję. Gadałem o tym z fachmanami i innymi ale wszyscy mi odradzali. Wrzuć sobie wkład jak masz kasę. Pamiętaj o wygodnej wyczystce - zrób sobie ją np w pomieszczeniu sąsiadującym z kotłownią (po drugiej stronie komina) abyś nie musiał nurkować za piec przy czyszczeniu.

jaka polecilibyscie mi wełne,ktora firma badz rodzaj sa najlepsze?

nie ma czegos takiego jak "najlepsze". Dobry jest Rockwool, welna jest dosc sztywna, dobrze sie uklada, ale diabelnie gryzie. Isover za to jest mieciutki, nie gryzie juz tak bardzo, wymaga jednak rozprezenia przed ulozeniem. Z uwagi na to ze isover jest dosc miekki, trzeba od razu lapac welne sznurkiem. Rockwool nie mial takiej tendencji do spadania.

Ocieplalem poddasze sam, zarowno rockwoolem jak i isoverem (unimata). Subiektywnie - lepiej pracuje sie z isoverem. Przy wyborze patrz na wspolczynnik lambda, ale pamietaj, ze roznicy 0,001 w praktyce nie zauwazysz, chyba ze w cenie.

witam, zaczynam budować dom wiosną- w Czernicy.

W związku z tym mam pare pytań: gdzie w okolicy można kupić najtaniej bloczki fundamentowe, stal zbrojeniową,beton, deski na szalunki, piasek itp.

W tym sezonie chciałbym wybudowac piwnicę + parter ze stropem.

Jaki skład budowlany polecacie?

Ja zamawiałam większość materiałów w Lubarze stal w zeszłym roku więc porównanie ceny odpada ale bloczki betonowe kupowalismy jakieś 2 tyg. temu 2,98 zł/ szt, deski szalunkowe w tartaku w Lyskach tel 032 4300876 400 zł netto/ m3 bardzo miła i fachowa obsługa i było najtaniej.

Pozdrawiam

mam piec na eko groszek

To ja się troszkę podepnę pod wątek. Ciekaw jestem jakie temperatury trzymacie "na kotle"? Znaczy ile jest optymalnie? Niby jest sterownik, ale np. mój sam nie ustawia temperatury tylko mu się ją zadaje.

Warto zmieniać nastawy zależnie od warunków pogodowych na zewnątrz? Dodam, że mam też regulatory temperatury na grzejnikach we wszystkich pomieszczeniach poinstalowane, więc jak się cieplej robi to mi po prostu spada odbiór ciepła z pieca i się robią dłuższe "przestoje".

Są tu jacyś eksperci od kotłów z podajnikami? :)

Nie wiem czy są eksperci ale ja palę trzeci sezon. Jak masz regulatory na grzejnikach to sterowanie pogodowe trochę traci sens. Ja trzymam 58 stopni przy 2 stopniach histerezy. Zbyt wysoka temperatura na kotle to straty, zbyt niska, przy kotle stalowym, to niebezpieczeństwo korozji. Te moje 58 stopni to jakiś tam kompromis. Staram się mieć przynajmniej 50 stopni na powrocie żeby mi kotła nie żarło (bardziej niż musi :wink: )

zainteresowania nie bylo wiec powtorze ;)

Witam wszystkich

mam na zbyciu stemple ponad 70 sztuk

w tym 50 bardzo dobrych grubych , uzyte 2czy 3 razy, dlugosc od 2,2 w gore

reszta jest troche gorsza , do tego trochę krótszych

całość do wzięcia za 300 zł, odbiór osobisty Rybnika Kamień

chętni pisać na [email protected]

gg 110279