Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to chyba "nadejszła" wiekopomna chwila

i czas kupować materiały.

Uważacie , że juz niżej nie spadną ???

Bo z reguły w marcu już ida do góry ??

Zaczynający jak zamyślacie z tymi materiałami ???

Ewuś my się rozglądamy za materiałami...mamy wyceny z Handlobudu, Budo zbytu, będziemy mieli z Lubaru i jeszcze szukamy. Ceny właściwie w miarę porównywalne. A gdzie Wy kupujecie?

Czy mógłbyś napisać więcej szczegółów dotyczących jakie mat kupujesz i jakie masz zaproponowane ceny.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to chyba "nadejszła" wiekopomna chwila

i czas kupować materiały.

Uważacie , że juz niżej nie spadną ???

Bo z reguły w marcu już ida do góry ??

Zaczynający jak zamyślacie z tymi materiałami ???

Ewuś my się rozglądamy za materiałami...mamy wyceny z Handlobudu, Budo zbytu, będziemy mieli z Lubaru i jeszcze szukamy. Ceny właściwie w miarę porównywalne. A gdzie Wy kupujecie?

No, ceny porównywalne :))

Ale chyba z Lubaru będziemy brać

Najwięcej 44, potem 25 i trochę 38 i 30

No i beton do zalewania , że o dachu nie wspomnę.

ale nie wiem jeszcze co na dach więc sie nie wyceniam na razie .

Czy mógłbyś napisać więcej szczegółów dotyczących jakie mat kupujesz i jakie masz zaproponowane ceny.

Mogłabym :lol: wstępne ceny bez negocjacji...

Porotherm Winerberger 25 P+W cena brutto

Handlobud: 6,19

Budo-zbyt: 6,13

Lubar: 6,53

Thermopor Leier 25 P+W cena brutto

Lubar: 5,60 (w innych popytam)

Bloczek betonowy 38X25 cena brutto

Handlobud: 3,09

Lubar: 2,98

Budo-zbyt: 3,67

Mogłabym :lol: wstępne ceny bez negocjacji...

Porotherm Winerberger 25 P+W cena brutto

Handlobud: 6,19

Budo-zbyt: 6,13

Lubar: 6,53

Thermopor Leier 25 P+W cena brutto

Lubar: 5,60 (w innych popytam)

Bloczek betonowy 38X25 cena brutto

Handlobud: 3,09

Lubar: 2,98

Budo-zbyt: 3,67

ja kupuję wszystko w Budozbycie, handluję z PH, dostaję stały rabat

z większych zakupów które robiłem to Porotherm 30 po 4.72zł/szt

jakby coś to namiar na priv

a bloczki to porównujcie: te tańsze najczęściej są na wyskokość 12 cm - strzelam że to Hanlobud i Lubar, i droższe Budozbyt wysokość 14cm,

przeliczcie pieniądze dokładnie bo 14cm wyjdzie znacznie mniej no i mniej malty :lol: , trzeba wyliczyć na daną wysokość ile trzeba jednych i drugich i ich ceny

ja zakupiłem 1200szt. bloczków w Jankowicach w Prefrowie w betoniarni po 3,50 szt, 14 cm wysokości, tych jeszcze nie ruszyłem są w depozycie do wiosny,

natomiast obecnie mam ściany piwnic wymurowane pod jedną cześcią domu z bloczków kupowanych w Budozbycie też 14cm wysokości - powiem Wam towar pierwsza klasa na dodatek klasa 20, bloczki jak malowane :)

ale to brutto czy netto :o taniocha...

a bloczki to porównujcie: te tańsze najczęściej są na wyskokość 12 cm - strzelam że to Hanlobud i Lubar, i droższe Budozbyt wysokość 14cm,

przeliczcie pieniądze dokładnie bo 14cm wyjdzie znacznie mniej no i mniej malty :lol: , trzeba wyliczyć na daną wysokość ile trzeba jednych i drugich i ich ceny

zgadza się to wysykość 14 cm...

Na razie badamy, siedze z kalkulatorem w rękach i licze :-? Decyzja musi zapaść niebawem o którą hurtownie się zaczepić :lol:

Zadna taniocha. Poro 30 wchodzi na m2 16 szt, w porownaniu do 10 szt. przy poro 25 !! Czyli przy tej cenie poro 30 masz m2 za 75 pln, a przy poro 25 za nawet te 6,2 = 62 pln. Przy czym za 6,2 pln to ja kupowalem poro 25 pol roku temu - w tej chwili powyzej 5,5 nawet nie probuj kupowac -> w Handlobudzie widocznie ze zlymi osobami rozmawiasz albo nie potrafisz negocjowac ;)

Na razie badamy, siedze z kalkulatorem w rękach i licze :-? Decyzja musi zapaść niebawem o którą hurtownie się zaczepić :lol:

IMHO to slabo negocjujecie.. Dam Ci dobra rade - zrob pare wydrukow tanich materialow z allegro. To dziala na handlowcow ;-) Oprocz tego klam w zywe oczy, ze konkurencja daje Ci ~5-10% taniej. Dostaniesz jeszcze wiekszy rabat ;-)

pozdr.

IMHO to slabo negocjujecie.. Dam Ci dobra rade - zrob pare wydrukow tanich materialow z allegro. To dziala na handlowcow ;-) Oprocz tego klam w zywe oczy, ze konkurencja daje Ci ~5-10% taniej. Dostaniesz jeszcze wiekszy rabat ;-)

pozdr.

Tak się zrobi :oops: :oops: :oops: rzeczywiście na allergo nawet poniżej 5.5 zł widze takie same porothermy ...

dzięki :wink:

Zadna taniocha. Poro 30 wchodzi na m2 16 szt, w porownaniu do 10 szt. przy poro 25 !! Czyli przy tej cenie poro 30 masz m2 za 75 pln, a przy poro 25 za nawet te 6,2 = 62 pln. Przy czym za 6,2 pln to ja kupowalem poro 25 pol roku temu - w tej chwili powyzej 5,5 nawet nie probuj kupowac -> w Handlobudzie widocznie ze zlymi osobami rozmawiasz albo nie potrafisz negocjowac ;)

pozdr.

Twoje porównanie Porothermów to tak jak porównanie kiełbasy Śląskiej z Salcesonem.

Jakbym chciał porównywać Poro 25 i 30 cm tylko ze względu na cenę to miałoby to sens. Idąc twoim tropem doszlibyśmy do wniosku, że najtaniej byłoby budować z najtańszego pustaka, bo za metr kwadratowy wyjdzie najtaniej.

Ale to nie jest ten sam materiał. Ja chcę budować z 30, taki mam projekt, osobiście uważam że ściana 30 jest najbardziej optymalna. Tu będą różne zdania i z tym nie dyskutuję. Gdybym chciał taniej kupiłbym Porotherm 25.

Ale nie można porównywać cen róznych materiałów tak jak robisz to Ty. Zatem Porotherm 30 po 4.72 to moim zdaniem nie drogo. Nie rozumiem również wiecznego porównywania czegoś co było i jest pod kątem cen. Ceny też się zmieniają i nie wszystko można podpisać Twoimi nadzwyczajnymi zdolnościami negocjacyjnymi 8) albo ich braku u innych osób. Ale po przeczytaniu wielu Twoich postów dochodzę do wniosku, że tą przypadłość masz we krwi. :roll:

pozdr.

Tak się zrobi :oops: :oops: :oops: rzeczywiście na allergo nawet poniżej 5.5 zł widze takie same porothermy ...

dzięki :wink:

Daga@Adam:

Tak się również składa , że zawodowo prowadzę dział handlowy i negocjuję zakupy dziennie po kilka razy głównie z dostawcami. Niestety również czasami z klientami, którzy żadają szefa bo on da nam więcej. A najbardziej wredny typ klienta to klient kłamca, jemu nigdy nie sprzedam taniej jak przypuszczam, że kłamie.

Osobiście nie napiszę, że cena zakupu materialów budowlanych mnie nie interesuje i negocjuję je zdrowo.

Ale osobiście nie mam we krwi takiego zachowania jak Ty. Nie mam bo wiem jak nie znoszę osobiście takiego rodzaju klienta.

Kłamania i oszukiwania dla pary groszy. Jak mówi przysłowie: chciwy dwa razy traci. Oby nigdy nie obróciło się to przeciwko Tobie.

Bowiem równie ważne oprócz ceny są dla mnie takie aspekty jak: stała współpraca, wiarygodność, szybka realizacja, elastyczność w każdym aspekcie.

Twoje porównanie Porothermów to tak jak porównanie kiełbasy Śląskiej z Salcesonem.

Jakbym chciał porównywać Poro 25 i 30 cm tylko ze względu na cenę to miałoby to sens. Idąc twoim tropem doszlibyśmy do wniosku, że najtaniej byłoby budować z najtańszego pustaka, bo za metr kwadratowy wyjdzie najtaniej.

A czy nie o to wlasnie chodzi ? Zalety 25 w stosunku do 30 to:

1. Mniej zuzytej zaprawy

2. Szybsze murowanie

3. Wiecej miejsca w domu

4. Dla purystow -> mniejszy mostek cieplny na styku sciany fundamentowej (tudziez stropu) ze sciana kondygnacji :)

5. Wiecej miejsca na ocieplenie

No nie wiem, chyba ze Ty chcesz sie potem chwalic sasiadom, ze masz dluzsza.. znaczy szersza, sciane oczywiscie ;-)

Ale to nie jest ten sam materiał. Ja chcę budować z 30, taki mam projekt, osobiście uważam że ściana 30 jest najbardziej optymalna. Tu będą różne zdania i z tym nie dyskutuję. Gdybym chciał taniej kupiłbym Porotherm 25.

No rzeczywiscie moznaby dluuuuuuuugo dyskutowac, bo nie wiem co masz na mysli piszac "optymalna". Budujesz sciane 2W, a wiec sciana pelni *tylko i wylacznie* role nosna. Wiec nie ma *zadnego* znaczenia, czy budujesz z 25, czy 30. Ja tam wole dac +5cm ocieplenia wiecej do porothermu 25 zachowujac wszystkie wymiary zewnetrzne, niz 5cm mniej do porothermu 30, majac zdecydowanie cieplejsza sciane. 30stka nie ma zadnych innych zalet :) No ale nie chcesz dyskutowac to nie, Twoj dom, Twoj wybor, Twoja sciana, nic mi do tego ;)

BTW. Tez mialem w projekcie 30stke :) Chcialem budowac z silikatow 18cm, ale trzebaby z daleka sprowadzac, zadna lokalna hurtownia tym nie handluje.

Ale nie można porównywać cen róznych materiałów tak jak robisz to Ty.

Zatem Porotherm 30 po 4.72 to moim zdaniem nie drogo. Nie rozumiem również wiecznego porównywania czegoś co było i jest pod kątem cen. Ceny też się zmieniają i nie wszystko można podpisać Twoimi nadzwyczajnymi zdolnościami negocjacyjnymi 8) albo ich braku u innych osób. Ale po przeczytaniu wielu Twoich postów dochodzę do wniosku, że tą przypadłość masz we krwi. :roll:

A ja nie rozumie, czego Ty nie rozumiesz ;) Budujemy chaupy - to chyba logiczne, ze szuka sie jak najtanszych materialow. Jezeli Ciebie ceny nie interesuja to gratuluje - musisz byc milionerem :)

pozdr.

Tak się również składa , że zawodowo prowadzę dział handlowy i negocjuję zakupy dziennie po kilka razy głównie z dostawcami. Niestety również czasami z klientami, którzy żadają szefa bo on da nam więcej. A najbardziej wredny typ klienta to klient kłamca, jemu nigdy nie sprzedam taniej jak przypuszczam, że kłamie.

To nic nie zarobisz :)

Osobiście nie napiszę, że cena zakupu materialów budowlanych mnie nie interesuje i negocjuję je zdrowo.

Ale osobiście nie mam we krwi takiego zachowania jak Ty. Nie mam bo wiem jak nie znoszę osobiście takiego rodzaju klienta.

Kłamania i oszukiwania dla pary groszy. Jak mówi przysłowie: chciwy dwa razy traci. Oby nigdy nie obróciło się to przeciwko Tobie.

Bowiem równie ważne oprócz ceny są dla mnie takie aspekty jak: stała współpraca, wiarygodność, szybka realizacja, elastyczność w każdym aspekcie.

Akurat ja nie musze klamac i oszukiwac - poki co wiekszosc materialow na stan surowy (bloczki, pustaki, dechowka, cement i inne drobniejsze) kupuje w Handlobudzie u jednego przedstawiciela i jakos wszyscy sa zadowoleni - i hurtownia, i przedstawiciel i ja. Towar mam na telefon z dostawa w ten sam lub nastepny dzien, fakturka z terminem platnosci, rabat wiekszy niz wszyscy (sasiedzi tez tam kupuja wiec wiem ile placa ;-), ceny praktycznie "allegrowe". Moze zmien robote bo cos za nerwowy jestes :)

pozdr.

Kończąc całą dyskusję na wszystkie tematy :D

Podałeś zalety 25cm i się z nimi zgadzam, najlepiej jednak zatem gdyby ściany z Porothermu miały po góra 15 cm i ze 25 cm styropianu, w końcu to tylko są ściany nośne a to nic takiego :) , dziwi mnie zatem czemu jeszcze takich ścian zewnetrznych na 15 cm nie budujemy, w końcu zimy stulecia co roku mimo ocieplania klimatu. D Styropian najważniejszy.

Ja brałem także pod uwagę montaż rolet i to że prowadzenie niektórych elementów instalacji w 30 jest o niebo wygodniejsze. Ale tu pewnie masz inne zdanie. Natomiast ja zwrócilem fakt na to co jest widoczne, iż ty nie informujesz po ile kupujesz, zatem nie jesteś pomocny, żeby każdy sobie rozważył swoje oferty i zobaczył jakie jest pole do poprawy, tylko z każdego Twojego postu wynika (archiwum), że każdy przepłaca dookoła bo nieudacznie negocjuje, zatem zawał na miejscu jakby któryś z Twoich sąsiadów dostał lepszy rabat od Ciebie. Oj biada sąsiadowi. 8)

A o kłamaniu w żywe oczy to nie ja pisałem ... A teraz piszesz że tak nie robisz :D

Tak jak Ty masz dobrze w Handlobudzie jak mam w Budozbycie. Tylko ciekawy jaki ten rabat, bo ceny wyjściowe już znaczenia nie mają :wink:

KONIEC.

p.s. dziś napiszę co po ile kupiłem, żebyś mógł napisać ile to taniej było u Ciebie

Kończąc całą dyskusję na wszystkie tematy :D

Podałeś zalety 25cm i się z nimi zgadzam, najlepiej jednak zatem gdyby ściany z Porothermu miały po góra 15 cm i ze 25 cm styropianu, w końcu to tylko są ściany nośne a to nic takiego :) ,

Dokladnie tak! Doszedles do sedna sprawy ale zapomniales ooo ....

dziwi mnie zatem czemu jeszcze takich ścian zewnetrznych na 15 cm nie budujemy, w końcu zimy stulecia co roku mimo ocieplania klimatu. D Styropian najważniejszy.

.... wytrzymalosci. Gdyby porotherm byl na tyle wytrzymaly, ze wersja 11cm nadawalaby sie do budowy scian nosnych - to niby czemu by ich tak nie budowac ?? :)

Ja brałem także pod uwagę montaż rolet i to że prowadzenie niektórych elementów instalacji w 30 jest o niebo wygodniejsze. Ale tu pewnie masz inne zdanie.

OK, moze wiec w Twoim wypadku rzeczywiscie to mialo sens. Ja sie wcale nie czepiam - przeciez nie zmuszam nikogo do budowania z poro 25, pokazuje tylko zalety tegoz :) Co do rolet to ja bede mial schowane w calosci nad podbitka, wiec jak widac poro 25 nie ogranicza Cie w tej kwesti :-) Pozatym skrzynki roletowe na okna standardowych wielkosci maja ~ca 16cm i montuje sie w nadprozach, w 25cm spokojnie sie zmieszcza.

Natomiast ja zwrócilem fakt na to co jest widoczne, iż ty nie informujesz po ile kupujesz,

W takim razie zle patrzysz.. Co do cen - jest inny watek i tam regularnie podaje, radze, wklejam wykresy etc. Tutaj tez nie jeden raz podawalem ceny materialow.

zatem nie jesteś pomocny,

No coz, pare osob z tego watku ma odemnie numery do solidnych i tanich ekip (murarze, ciesle, dekarze, kierbud) a takze do mojego kumpla z handlobudu i o ile wiem niektorzy zaczeli sie u niego zaopatrywac. Wiec nie pisz prosze, ze nie jestem pomocny bo mijasz sie delikatnie mowiac z prawda ;)

żeby każdy sobie rozważył swoje oferty i zobaczył jakie jest pole do poprawy, tylko z każdego Twojego postu wynika (archiwum), że każdy przepłaca dookoła bo nieudacznie negocjuje, zatem zawał na miejscu jakby któryś z Twoich sąsiadów dostał lepszy rabat od Ciebie. Oj biada sąsiadowi. 8)

Piszac, ze mozna taniej - zachecam ludzi do lepszych negocjacji, oszczedzajac ich pieniadze. Wiesz jak to jest - ktos obskoczyl pare hurtowni i wynegocjowal cene towaru X na Y pln, wiec wydaje mu sie ze nizej juz sie nie da. Potem czyta forum, gdzie np. ja pisze, ze kupilem o 5% taniej. Wtedy dociera do niego, ze mozna jeszcze zbic 5% i warto o to powalczyc ;) I to nie sa jakies groszowe sprawy, bo w skali nawet stanu surowego mozna oszczedzic pare tysiakow.

A o kłamaniu w żywe oczy to nie ja pisałem ... A teraz piszesz że tak nie robisz :D

Bo nie musze. Mam kumpla, ktory daje mi ceny jak dla duzych wykonawcow - nieosiagalne dla szarego klienta. I zeby nie bylo ze sie tylko wymadrzam - pare osob stad dostalo numer do niego (to zadna tajemnica zreszta) i powolujac sie na mnie jako na ich znajomego, mam nadzieje dostali tez podobne rabaty :) Kumpel przy okazji jakiejs rozmowy smial sie ze mial atak telefonow z internetu z "jakiegos forum" :D

Tak jak Ty masz dobrze w Handlobudzie jak mam w Budozbycie. Tylko ciekawy jaki ten rabat, bo ceny wyjściowe już znaczenia nie mają :wink:

Ja zawsze pisze o cenach ostatecznych, a nie uzyskanych rabatach. Chyba, ze mowimy o konkretnym towarze gdzie mozna znalezc cennik na stronie producenta i od niego liczymy rabacik (czyli np. moje ostatnie zakupy - dachowka robena).

p.s. dziś napiszę co po ile kupiłem, żebyś mógł napisać ile to taniej było u Ciebie

Nerwus jestes, wyluzuj bo Ci zylka peknie! Nie podnieca mnie porownywanie cen - jezeli o nich pisze, to tylko i wylacznie z checi pomocy dla tych, ktorzy zakupy maja dopiero przed soba.

pozdr.

Nie wiem czy wiecie, że handlowcy i wykonawcy też czytują to forum :D :D :D.

Wtrącę i ja swoje 3 grosze. Ściana 15 cm - chyba jednak byłaby za słaba. To tak jakby zbudować ścianę z cegły na 12 cm - bałbym się w to kopnąć butem. Prowadzenie instalacji to faktycznie jest jakiś argument za zmianą 25->30.

Z mojego doświadczenia:

1. przy ścianie 2W trzeba budować tanią ścianę nośną a "ciepło" zapewnić odpowiednią warstwą styropianu. Nie wiem ile teraz kosztuje MAX ale to był przeważnie najtańszy budulec dla 2W.

2. nie ma się co łamać czy dawać 12 czy 13 czy 15 cm styro i liczyć ile kosztuje ten styropian. Różnica tych 3 czy 5 cm między 10 a 15 cm czy 12 a 15 to pryszcz przy całych kosztach ocieplenia (robocizna!).

3. te niekończące się dyskusje i dylematy "co lepsze", grube czy cieknkie, poryzowane czy nie, mają tak naprawdę niewielkie znaczenie. Zobaczycie że jak staną te ściany to Wasze dylematy staną się dla Was ważne jak zeszłoroczny śnieg. Przyjdzie czas na dachówkę, kafelki itp itd.

Powiem szczerze, że ja jestem kiepskim negocjatorem. Jak nie dostaję tego co chcę to wychodzę. Nie będę się prosił :wink: Jeżeli ten przedstawiciel nie chce zarobić to zarobi inny. Ja materiał i tak kupię.

:D Aleście się unieśli :D

Tak z racji wyjaśnienia te ceny które podałam parę dni temu to tylko ogólny ogląd objazdu po hurtowniach. Żadnych negocjacji jeszcze nie bylo. Na razie chce wiedzieć ile mniej lub więcej wyniesie mnie stan surowy otwarty bo od tego chyba najlepiej zacząć :) A zresztą hurtownicy sami mówili że to w większości ceny katalogowe i można jeszcze z nich zejść. Więc nastawiam się jednak na mniej a Wasze wskazówki są bezcenne :wink: Dzięki !!!

Pozdro :wink:

:D Aleście się unieśli :D

Tak z racji wyjaśnienia te ceny które podałam parę dni temu to tylko ogólny ogląd objazdu po hurtowniach. Żadnych negocjacji jeszcze nie bylo. Na razie chce wiedzieć ile mniej lub więcej wyniesie mnie stan surowy otwarty bo od tego chyba najlepiej zacząć :) A zresztą hurtownicy sami mówili że to w większości ceny katalogowe i można jeszcze z nich zejść. Więc nastawiam się jednak na mniej a Wasze wskazówki są bezcenne :wink: Dzięki !!!

Pozdro :wink:

a tam zaraz unieśli :wink:

nic takiego :D