DagaAdam 16.02.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Jak jesteśmy przy dachówkach a jak się ma ceramiczny Roben do Creatona jakościowo i cenowo ?? Nam zaproponowano Creatona ale jeszcze nie mam cen. Creaton jest sporo drozszy - zapewne w okolicy 45-50 pln / m2. Wiec nie ma za bardzo co tu porownywac pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.02.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Aha - dodam jeszcze, ze ja sie w antracycie robena zakochalem z uwagi na to, ze jest tylko delikatnie polyskujacy - generalnie to taki jakby mat z lekka angoba... Nie podobaja mi sie dachowki glazurowane, ktore swieca jak psu jaj**, wiec z marszu niestety odpadla wiekszosc ceramiki pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba77 16.02.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Aha - dodam jeszcze, ze ja sie w antracycie robena zakochalem z uwagi na to, ze jest tylko delikatnie polyskujacy - generalnie to taki jakby mat z lekka angoba... Nie podobaja mi sie dachowki glazurowane, ktore swieca jak psu jaj**, wiec z marszu niestety odpadla wiekszosc ceramiki pozdr. zgadzam sie z przedmówca:) też nie podobają nam się glazurowane ale to kwestia gustu. Własnie dziś oglądałem z żona antracytową Robena, masz juz położoną?? nie umimy trafić na antracyt robena na dachu w całej okazałości, z tego co widziałem na fragmencie expozycji to jest ciemniejsza od antracytów innych producentów i to mi się podoba , jest prawie czarny matowy z delikatnym połyskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.02.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 zgadzam sie z przedmówca:) też nie podobają nam się glazurowane ale to kwestia gustu. Własnie dziś oglądałem z żona antracytową Robena, masz juz położoną?? Bede mial za 2 tyg.. Ale moj sasiad juz ma kompletny Znam tez inny dom w okolicy z ta dachowka. Tylko teraz nic nie zobaczysz - wszystko przykryl snieg Jak przyjdzie lekka odwilz to zapraszam nie umimy trafić na antracyt robena na dachu w całej okazałości, z tego co widziałem na fragmencie expozycji to jest ciemniejsza od antracytów innych producentów i to mi się podoba , jest prawie czarny matowy z delikatnym połyskiem Ten polysk jest wiekszy jak dachowka zamoknie - robi sie tez wtedy bardziej czarny. W sloncu jak jest suchy - robi sie z niego taki aksamitny mat. Dokladnie taki jakiego szukalem pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxim_m 17.02.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 witam. narazie przyglądałem sie temu wątkowi. ale postanowiłem sie przyłączyc. tak wygląda roben czarno brązowy. mysle , ze nie jest przesadnie błyszczący. http://images27.fotosik.pl/301/4af4635bbc33c089m.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 17.02.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam Szukam namiarów na tartak gdzie kupię więźbę w cenach netto?. Jakby ktoś mógł polecić to proszę o info na priva.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnika 17.02.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam Szukam namiarów na tartak gdzie kupię więźbę w cenach netto?. Jakby ktoś mógł polecić to proszę o info na priva. pozdr. Pozwolę zacytować. Też mnie to interesuje, więc jak ktos ma namiary to bardzooooo proszę na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trotek77 18.02.2009 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Witam sąsiadów za miedzy. Szukam sprawdzonej i pewnej ekipy budowlanej do budowy dużej parterówki (poddasze do zadaptowania później) w Mikołowie. Jestem na etapie kompletowania dokumentacji. Planowane rozpoczęcie prac to maj-sierpień 2009 Nie zalaeży mi na wielkiej firmie i specjalnie na zawrotnym tępie. Szukam samodzielnej , sprawnej i w miare taniej ekipy która doradzi w miare potrzeby i bedzie powaznie podchodziła do inwestora ! ) prosze o info na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 20.02.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 A czy ktoś ma sprawdzona hurtownię w Mszanej właściciel Pan Szermuszyn Terrom jak na razie tam znalazłam najtańsze wszystko. Max za 3.10 i Roben plus kasztan za 3.17 z dowozem i rozładunkiem . Tez mieliśmy budować z porothermu 25 ale jednak poważnie zastanawiamy sie nad zwykłym maxem 30 i docieplenie 12 lub 15 . Jak rozmawiałam z fachowcem to powiedział ze to jest mu obojętne z czego robi przyznał racje że przy porothermie fugi są fajnie równe ale jak ocieplamy to i tak za długo na nie nie będziemy patrzeć. Mówi że jak będziemy murować z maxa 30 to lepiej bo będzie łatwiej zbrojenie na strop usadowić obmuruje górę cegłą i nie trzeba będzię szałować. Mam wyceny z paru firm i jak chodzi o Roben ale kasztan to najdrożej w Handlobudzie policzyli Budo Zbyt jest tańszy jak chodzi o rynny z Marley to prawie to samo wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.02.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 A czy ktoś ma sprawdzona hurtownię w Mszanej właściciel Pan Szermuszyn Terrom jak na razie tam znalazłam najtańsze wszystko. Max za 3.10 i Roben plus kasztan za 3.17 z dowozem i rozładunkiem . Tez mieliśmy budować z porothermu 25 ale jednak poważnie zastanawiamy sie nad zwykłym maxem 30 i docieplenie 12 lub 15 . Jak rozmawiałam z fachowcem to powiedział ze to jest mu obojętne z czego robi przyznał racje że przy porothermie fugi są fajnie równe ale jak ocieplamy to i tak za długo na nie nie będziemy patrzeć. Mówi że jak będziemy murować z maxa 30 to lepiej bo będzie łatwiej zbrojenie na strop usadowić obmuruje górę cegłą i nie trzeba będzię szałować. Latwiej dla niego, nie dla Was Generalnie - budujcie z tego co najtansze. Przy cenie max 30 VS porotherm 25 wezcie tez pod uwage zuzycie zaprawy - max jest "krotki" i trzeba uzupelniac spoiny pionowe, wiec zaprawy moze wyjsc ponad 2 x wiecej niz przy porothermie z PW, a zaprawa to wcale niemaly koszt Ja bym wybral porotherm 25, cenowo pewnie wyjdzie na to samo. 5cm wiecej miejsca w srodku przy tych samych rozmiarach zewnetrznych Moze sie ktos smiac ale 5cm przy np. obwodzie sredniego domu to 3-4m2 przestrzeni wiecej w srodku - na niektorych blokach tyle nie maja nawet lazienki pozdr. -- Adam Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka 20.02.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 a ja buduje z porotherm 44 i zero docieplania moze być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka 20.02.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 a przedstawie się jak zaczne budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.02.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 a ja buduje z porotherm 44 i zero docieplania moze być? Wiesz, temat sciana 1W czy 2W to temat rzeka i nie chce zaczynac wojny Dla mnie sciana 1W jest poprostu zimna I jak budujesz ze "zwyklego" Porothermu 44 (nie wersji Si) to juz teraz sciana nie bedzie spelniac warunkow odbioru i przy skladaniu papierow o pozwolenie na budowe - nie powinienes go otrzymac.. No i 44 vs 25 to 19cm roznicy - na obwodzie np. mojego domu = 65mb tracisz az 12m2 - czyli ok 8-9% powierzchni mieszkalnej.. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka 20.02.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 pozwolenie juz dostalam dom mam duzy 200m i o stratę na metrazu się nie martwie,ale...nie do końca jestem przekonana na scianę 1 warstwową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.02.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 pozwolenie juz dostalam dom mam duzy 200m i o stratę na metrazu się nie martwie Czemu nie ? Tym bardziej powinnas.. Energia drozeje pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek_zory 20.02.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Dla mnie sciana 1W jest poprostu zimna I jak budujesz ze "zwyklego" Porothermu 44 (nie wersji Si) to juz teraz sciana nie bedzie spelniac warunkow odbioru [...] Juz dyskutowalismy na temat OZC i ilosci ciepla uciekajacego przez sciany oraz oplacalnosci ocieplania styro o roznej grubosci, wiec prosze mi tu nie siac paniki A co do norm - cos sie zmienilo? Bo mi sie wydawalo, ze norma dla scian 1W to 0,5W/m2K a 2W 0,3W/m2K. Norma dla sciany 1W jest spelniona nawet przez zwykly PTH 38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.02.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Juz dyskutowalismy na temat OZC i ilosci ciepla uciekajacego przez sciany oraz oplacalnosci ocieplania styro o roznej grubosci, wiec prosze mi tu nie siac paniki Hm, nie pamietam tego watku (w tym temacie) ale roznice miedzy sciana z porothermu 44 (U=~0,3), a np. porothermu 25 + 20cm styro (U=~0,15) sa spore. Przy elewacji ~200m2, zakladajac srednia temperature w sezonie grzewczym ~0C i 4320h, zatem roznica traconej energii miedzy dwoma rodzajami scian to 200 * 4320 * 0,15 * 20 = 2592kWh. Zakladajac ogrzewanie pradem, oszczednosc to 2592 * 0,35 = 907,2 pln / sezon, przy jakims gazie, czy oleju - zapewne ok 500-600 pln Czy to duzo, czy malo ? Niech kazdy sam oceni A co do norm - cos sie zmienilo? Bo mi sie wydawalo, ze norma dla scian 1W to 0,5W/m2K a 2W 0,3W/m2K. Tak - od 1 stycznia 2009: http://www.polskieustawy.com/norms.php?actid=4395&norm=1&lang=48&adate=20090101&head=0 Przypominam, ze "stary" porotherm 44 ma U = 0,31 czyli nie spelnia normy Wienerberger zrobil "nowy" porotherm 44 ktory ma U=0,30, choc na stronach jeszcze nie wszystko zaktualizowali: http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&cid=1077526678644&sl=wb_pl_home_pl&lpi=1119356883967 "Współczynnik przenikania ciepła U=0,31* W/m˛K * zaprawa termoizolacyjna Porotherm TM" Przy normalnej zaprawie ma jeszcze wiekszy wspolczynnik !! Norma dla sciany 1W jest spelniona nawet przez zwykly PTH 38. Niestety, U=0,35 od 1 stycznia wymaga docieplenia Cos mi sie wydaje, ze bedzie to w polsce niedlugo towar nie do kupienia - bo kto by kupowal 38 i ocieplal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 21.02.2009 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Ja jako nowy bywalec tego forum ale mam sporo pytań, na ściany nośne w środku domu mam kamienie 25 czy można tez ewentualnie dac 20 oczywiście za zgoda nadzoru. Z czego najlepiej zrobić działówki bo cena porothermu połówek jest nieciekawa. Czy ktoś ma jakiś namiar na stal w dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.02.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Ja jako nowy bywalec tego forum ale mam sporo pytań, na ściany nośne w środku domu mam kamienie 25 czy można tez ewentualnie dac 20 oczywiście za zgoda nadzoru. Ale z jakiego materialu masz te kamienie ? Z silikatow mozesz dac nawet grubosc 18cm, z innych lzejszych / slabszych materialow raczej 25 to minimum. Ponizej beda juz problemy z np. ukryciem rurki kanalizacyjnej, praktycznie brak mozliwosci robienia roznych bruzd pod instalacje etc Z czego najlepiej zrobić działówki bo cena porothermu połówek jest nieciekawa. Ja robilem z szarego gazobetonu na grubosc 12cm. Jezeli zalezy Ci troche na tlumieniu dzwiekow i wiekszej dzwiekoszczelnosci to celuj we wspomniane wczesniej silikaty - z tym ze murarze i elektryk nie beda zadowoleni - to jest bardzo twardy material i trudno sie go obrabia pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 21.02.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Myślałam że na te wewnętrzne pustak U 220 ewentualnie max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts