DagaAdam 21.02.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Myślałam że na te wewnętrzne pustak U 220 ewentualnie max Troche grubawe, szkoda miejsca pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek_zory 21.02.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 roznica traconej energii miedzy dwoma rodzajami scian to 200 * 4320 * 0,15 * 20 = 2592kWh. Zakladajac ogrzewanie pradem, oszczednosc to 2592 * 0,35 = 907,2 pln / sezon, przy jakims gazie, czy oleju - zapewne ok 500-600 pln Czy to duzo, czy malo ? Niech kazdy sam oceni no tak, tylko wszystko zalezy od tego czym ogrzewasz no i od powierzchni scian. W moim przypadku roznica o ktorej piszesz to niecale 200zl/rok. Zbyt malo, zeby sie babrac z jakims styro Co oczywiscie nie znaczy, ze innym sie to nie oplaca. Po prostu kwestia mocno indywidualna. http://www.polskieustawy.com/norms.php?actid=4395&norm=1&lang=48&adate=20090101&head=0 a to nowosc - zniknelo rozroznienie scian 1W i 2W. Cos mi sie wydaje, ze w nastepnej aktualizacji beda takie parametry, ze sciana 1W bedzie niemozliwa do wykonania. Niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi klinkier 22.02.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 polećcie silikaty w naszych okolicach, chciałbym to zobczyć, hurtownie lub domki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.02.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 polećcie silikaty w naszych okolicach, chciałbym to zobczyć, hurtownie lub domki Cieeeeezzzkooooo... Jak chcesz budowac - to kupuj np tu: http://www.allegro.pl/item561399633_cegla_t_24_silka_silikat_silikaty_pustak_bloczek.html Najlepiej jeszcze jak sam sobie transport zalatwisz - fabryka jest gdzies na wschodzie - ja bylem juz prawie zdecydowany na ~dwa tiry i transport sobie zalatwilem za 1,5k pln / kurs ale ostatecznie zrezygnowalem, bo jakby np. zabraklo materialu to ciezko byloby lokalnie go dokupic.. Hurtownie z okolicy niektore nawet nie wiedza co to silikaty i beda Ci zwykly beton komorkowy pokazywac, eh pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 22.02.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Tak się zastanawiam nad studnią głębinową. Znacie kogoś kto się czymś takim zajmuje i jakie są orientacyjne koszty wykonania takiej studni? Pomysł jest taki, żeby woda w kuchni była z wodociągu, ale już np. łazienka spokojnie mogłaby być ze studni (koszty - oszczędność powinna być duża) Chociaż słyszałem, że nasze kochane wodociągi robią tak: zabudują czujnik na "studni" i każą płacić kanalizację za zużycie ze studni, ale nawet jeśli, to zawsze to oszczędność na wodzie, a tej idzie mi mnóstwo (teraz na blokach, to co będzie w domu?!?) No i nie musiałbym się sąsiada prosić o wodę na czas budowy - bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 22.02.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 A co sądzicie o thermoporze z Leiera 25 za 5,7 i wychodzi go 11 na metr tak jak porothermu ale jest na promocji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 22.02.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 budowalem z leiera 30 i 25, nie widze roznic co do wienebergera (szczyty mam z niego), jedynie kolor bladszy.generalny dystrybutor w naszym regionie to lubar,czyli cenowo to do niego. edit: kupowalem bo tanszy,roznicy juz nie pamietam ale wiem ze duzo duzo sie oplacalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 22.02.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 polećcie silikaty w naszych okolicach, chciałbym to zobczyć, hurtownie lub domki http://www.grupasilikaty.pl/wojewodztwo_slaskie.php#mapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 22.02.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Dzięki za info w sprawie Leiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 24.02.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Daga&Adam czy można sie dowiedzieć gdzie najlepiej po ten gazobetonowy bloczek sie zgłosić znaczy kto je w regione rozprowadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.02.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Daga&Adam czy można sie dowiedzieć gdzie najlepiej po ten gazobetonowy bloczek sie zgłosić znaczy kto je w regione rozprowadza Gazobeton, czy silikaty ? Gazobeton to inaczej beton komorkowy - to ten sam material Kupisz w kazdej hurtowni - to popularny material. Co innego silikaty.. Choc jak sie dopiero dowiedzialem Handlobud jest partnerem handlowym grupy silikaty wiec juz cos powinni miec w ofercie z ich asortymentu - rok temu mogli sprowadzic ale bylo drogo, nie wiem jak teraz Generalnie - dzwonic, dzwonic, dzwonic.. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruter 24.02.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Witam po zimowej przerwie Jestem na etapie ścian działowych(domek zamknięty), jak tylko skończę będę potrzebował fachowców do instalacji i wykończenia, proszę o namiary na sprawdzone ekipy(ew. ceny) Z tego co ustaliłem: elektryk 1800 za instalacje bez podłączenia gniazdek(zrobię sam) centralne(na dole podłogówka na górze tylko w łazience, w 3 pokojach grzejniki) i instalacje wod-kan, cena z piecem na groszek(ślimak), grzejniki henrad około 21tys. I pytanie dodatkowe lepiej ślimak czy tłok do groszka? oczywiście na PID. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 24.02.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Chodzi mi o ten ze ścian działowych bo jak sobie poszukałam to nie trzeba ich tak dużo na metr kwadratowy , bo cena połówek z innych materiałów jest stosunkowo wysoka ne mówiąc że bardzo wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruter 24.02.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Gazobetonu na metr kw wchodzi ok. 8 sztuk, jutro kupuję po 4,09 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.02.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Podzielcie sie prosze namiarami na tynkarzy! Chodzi o tynki cementowo-wapienne LUB gipsowe. Prosze tylko o sprawdzone ekipy - jezeli mieliscie takie u siebie i jestescie zadowoleni - dajcie namiary !! Tutaj lub na priva - wystarcza same nr tel. Dzieki! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 25.02.2009 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witajcie Mam pytanie. Ile biorą u nas za robociznę dachu. Interesuje mnie wieźba i położenie dachówki. Rynny i podobne sprawy zostawiamy sobie na później. Czy około 40-45 zł/m2 to będzie normalna cena? Za kilka dni będziemy gadać z dachowcem i wdzięczna byłabym za opinie na ten temat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elmeros 25.02.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witajcie Mam pytanie. Ile biorą u nas za robociznę dachu. Interesuje mnie wieźba i położenie dachówki. Rynny i podobne sprawy zostawiamy sobie na później. Czy około 40-45 zł/m2 to będzie normalna cena? Za kilka dni będziemy gadać z dachowcem i wdzięczna byłabym za opinie na ten temat. Pozdrawiam Witam wszystkich Rybniczan. Równiez dokładam sie do pytania gdyż jestem na takim samym etapie. A wiec mój cieśla zaproponował mi cene 55 zł za m2, w tym wieżba, folia,łaty,kontrłaty,kompletne orynnowanie, kompletne ułozenie dachówki, obróbki blacharskie. Z tego co sie orientowałem to niezła cena. Ale moze ktos ma namiary na tanszego ale zarazem dobrego i godnego fachowca od dachów? A tak na marginesie, buduje sie w Boguszowicach Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.02.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Mam pytanie. Ile biorą u nas za robociznę dachu. Interesuje mnie wieźba i położenie dachówki. Rynny i podobne sprawy zostawiamy sobie na później. Nie mozecie rynien zostawic na pozniej - najpierw sie montuje rynny, okapy, wroblowke, a dopiero pozniej dachowke - w standardowy sposob inaczej sie nie da ! Podbitke mozna zostawic na pozniej. Czy około 40-45 zł/m2 to będzie normalna cena? Za kilka dni będziemy gadać z dachowcem i wdzięczna byłabym za opinie na ten temat. 40-45 to naprawde bardzo dobra cena. Nizej nie zejdziesz! W wiekszych miastach ceny dochodza do 100, a nawet 150 pln / m2 wiec tylko sie cieszyc pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnika 25.02.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witam, ma ktoś namiary na rzeczoznawcę, który ma oszacować wartość domu po jego wybudowaniu? Potrzebne mi to jest do zaciągnięcia kredytu, taki bankowy rzeczoznawca bierze 900 zł, więc szukam tańszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczescie_100 25.02.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Może polecicie solidną firmę do docieplenia dachu i całego budynku? z góry dziękuję za wszelkie namiary. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts