seba77 27.02.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 jeszcze nie kupiłem ale mam taką oferte : Rynna 4m continental 125mm grafit 11 szt54,85 brutto za szt kolanko 67o spust.105m grafit 12 szt18,69 brutto za szt hak pcv cont. 125 75 szt5,86 brutto za szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 27.02.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Witam My już chcemy finalizowac zakupy, ostatnie wyceny i decyzje zapadną. Bo mam juz oczopląs . Najbardziej mnie zadziwia wycena dachu Tzn różnice w ilości dachówek, w ilości bocznych/szczytowych dachówek ))) Musze to jakos na rozum ogarnąć (najlepiej z fachowcem od dachu) i przybić zakupy. Rynny mi sie też wahają od 2200 do 33oo , nie sprawdzałam jeszcze czy różnica w cenie czy w ilości. Ciężkie jest życie "budowniczegodomu" Ewuś ja robiłam wyceny w czterech hurtowniach i było to samo....jeśli chodzi o dach to jeszcze w miarę się zgadzały obliczenia...ale mury to była paranoja bo w jednej hurtowni obliczyli mi 1900 a w innej 2500 sztuk dokładnie tego samego materiału....więc wzięłam się za to obliczanie sama jeszcze i wszystko wypośrodkowaliśmy...właściwie to zawsze można dokupić albo zwrócić i nie ma z tym problemu... Na razie mamy porotherm i bloczki fundamentowe a w przyszłym tygodniu dachówka i stal....ceny już raczej nie spadną bo wiosna zbliża sie wielkimi krokami i myśle że ostateczny czas na zakupy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 28.02.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Sylwiap masz rację. Nam wyliczyć mają, ale na mniej, potem się dobierze ) My w przyszłym tygodniu juz chcemy kupic bloczki i porothermy ) Dach już kończymy wyceny i zaraz się biorę za przeliczanie )) NAJWAŻNIEJSZE !!!!!!!! Słyszeliście ten huk ogromy ????? To mnie kamień z serca spadł - mamy ekipę do dachu dziękuję Daga&Adam )) I przyjmuje gratulacje - bo to mi najbardziej spędzało sen z oczu ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 28.02.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 NAJWAŻNIEJSZE !!!!!!!! Słyszeliście ten huk ogromy ????? To mnie kamień z serca spadł - mamy ekipę do dachu dziękuję Daga&Adam )) I przyjmuje gratulacje - bo to mi najbardziej spędzało sen z oczu ))) hihi huku nie słyszałam ale wierze na słowo że był ogromny...my mamy wstępnie obgadane z dachowcem że będzie u nas robił ale jutro będziemy rozmawiać o cenie i terminie....więc jeśli jutro usłyszysz jakiś huk to będzie głaz z mojego serca A ile Wam weźmie za m2? (no i za co bo to też jest ważne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 01.03.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Pozostało mi po budowie 16 rolek wełny Megarock Rockwoola, grubości 15 cm. W rolce są 4m2 wełny. Oddam za 8 zł/metr, jeśli ktoś potrzebuje. Już nieaktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 03.03.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam mam pytanie jak obliczyć ile będę potrzebować cegły zwykłej na kominy i klinkierowej. Gdzieś znalazłam że na komin z dwoma otworami jeden spalinowy drugi wentylacyjny (14na 14) spalinowy schodzi około 94 szt cegły na 1 metr bieżący a na komin z trzema otworami jeden spalinowy i dwa wentylacyjne około 130 na 1 metr bieżący. Czy to obliczenie zgadza się mniej więcej w praktyce. a czy ktoś umie mi coś doradzić na temat cegły klinkierowej na komin jaka lepsza, bo są chyba cegły pełne i dziurawki ale nic mi to nie mówi. Mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś jest zorientowany ile jeszcze oprócz gruch na standardowe elementy potrzebne będzie cementu dodam że schody nie będą wylewane, ani taras i czy pustaki Leier lepiej kłaść na kleju czy zwykłej zaprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek_zory 03.03.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 jak obliczyć ile będę potrzebować cegły zwykłej na kominy i klinkierowej. rozrysuj sobie cegly na jednym poziomie komina - taki widok z gory. I wiesz ile cegiel wchodzi na 7,5cm wysokosci komina (cegla 6,5cm wysokosci + zaprawa). Dalej juz bedzie prosto czy ktoś umie mi coś doradzić na temat cegły klinkierowej na komin jaka lepsza, bo są chyba cegły pełne i dziurawki ale nic mi to nie mówi. na komin tylko pelne cegly, dziurawka w kominie to proszenie sie o problemy Mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś jest zorientowany ile jeszcze oprócz gruch na standardowe elementy potrzebne będzie cementu dodam że schody nie będą wylewane, ani taras tyle ile wazy Twoj samochod + 153kg a tak powaznie, nikt Ci nie powie, bo nikt nie wie do czego ten cement Ci dokladnie potrzebny. Generalnie trzeba to oszacowac na podstawie planowanych prac (ilosci potrzebnego betonu, zaprawy jesli nie kupujesz gotowej). I lepiej kupic mniej niz wiecej. Cement dokupic latwo, a przechowywac dlugo sie nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.03.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam mam pytanie jak obliczyć ile będę potrzebować cegły zwykłej na kominy i klinkierowej. Gdzieś znalazłam że na komin z dwoma otworami jeden spalinowy drugi wentylacyjny (14na 14) spalinowy schodzi około 94 szt cegły na 1 metr bieżący a na komin z trzema otworami jeden spalinowy i dwa wentylacyjne około 130 na 1 metr bieżący. Ale jakiej wielkosci ten spalinowy ? Ja mam wlasnie taki komin: 1 x przewod dymny 27x14cm, 2 x przewod wentylacyjny 14x14. Jezeli o takim kominie piszesz, to na kazda warstwe wchodzi ok 11-12 cegiel, a kazda warstwa z fuga ma wys. 8,3 cm Innymi slowy - kazdy metr wysokosci takiego komina to 12 warstw cegly po 11-12 szt. = 132 - 144 szt. Czy to obliczenie zgadza się mniej więcej w praktyce. a czy ktoś umie mi coś doradzić na temat cegły klinkierowej na komin jaka lepsza, bo są chyba cegły pełne i dziurawki ale nic mi to nie mówi. Cegla pelna to.. cegla pelna;) Bez otworow. Cegla dziurawka to cegla z wydrazonymi otworami w srodku. Na komin bezwzglednie nadaje sie tylko cegla pelna !! Beda Ci starzy majstrzy i sprzedawcy radzic, ze od biedy moze byc dziurawka.. Ze wystarczy dwie-trzy warstwy gorne zrobic z cegly pelnej i bedzie dobrze.. Nie daj sobie wmowic Poszukaj tu na forum hasla "komin cieknie" i poczytaj o problemach ludzi z kominami z dziurawki.. Nie polecam! Dziurawka jest polowe tansza, ale na tak maly komin zuzyjesz jej jakies 200-300szt. Na dziurawce zaoszczedzisz 500-1000 pln ale zawsze bedzie ryzyko, ze pewnego niepieknego (bo deszczowego) dnia deszcz pokaze Ci sie na scianach, od srodka.. Mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś jest zorientowany ile jeszcze oprócz gruch na standardowe elementy potrzebne będzie cementu dodam że schody nie będą wylewane, ani taras i czy pustaki Leier lepiej kłaść na kleju czy zwykłej zaprawie. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to ile pojdzie cementu. Zalezy kto bedzie mieszal i jak duza chaupa Jezeli to sciana dwuwarstwowa (z ociepleniem) to najlepiej (najtaniej) zwykla zaprawa. Jezeli jednowarstwowa - to tylko ciepla, cienkowarstwowa, klejowa, droga pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 03.03.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Dzięki bardzo za info , komin jeszcze raz przeliczę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mgielka 03.03.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam. Również dołączam do grupy, nie tyle budujących, co poszukujących niedrogich, solidnych fachowców i tanich materiałów Kupiliśmy z mężem nowy, częściowo wykończony dom 3 lata temu i zostało jeszcze wiele rzeczy do zrobienia. W związku z tym poszukuję kostki brukowej w niskiej cenie w okolicach Rybnika i namiarów na tanią ekipę, aby ją położyć Mam dosyć spory obszar do połozenia i boję się, że koszt tej przyjemności mnie dobije Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 03.03.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam. W związku z tym poszukuję kostki brukowej w niskiej cenie w okolicach Rybnika i namiarów na tanią ekipę, aby ją położyć Mam dosyć spory obszar do połozenia i boję się, że koszt tej przyjemności mnie dobije Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich serdecznie My kostkę zazwyczaj kupowaliśmy w Artbecie w Wodzisławiu ja na nią nic nie mogę powiedzieć jest trwała nie brudzi się , a fachowcem który nam zawsze kładł solidnie i niedrogo podaję tel. nie wiem czy aktualny 602388373 nazwisko Paduszek ale nie wiem czy to jeszcze aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 04.03.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Gdzie nabyć droga kupna stemple potrzebuję 75 szt - 2,5 mb 75 szt - 3,0 mb Moze ma ktoś odsprzedać ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgus1719501924 04.03.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Pozostało mi po budowie 16 rolek wełny Megarock Rockwoola, grubości 15 cm. W rolce są 4m2 wełny. Oddam za 8 zł/metr, jeśli ktoś potrzebuje. Jestem wstępnie zainteresowany, proszę o kontakt na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elmeros 05.03.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Gdzie nabyć droga kupna stemple potrzebuję 75 szt - 2,5 mb 75 szt - 3,0 mb Moze ma ktoś odsprzedać ???? Ewus a na kiedy potrzebujesz te stemple?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 05.03.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Gdzie nabyć droga kupna stemple potrzebuję 75 szt - 2,5 mb 75 szt - 3,0 mb Moze ma ktoś odsprzedać ???? Ewus a na kiedy potrzebujesz te stemple?? No tak myślę, ze najpóźniej za jakiś miesiąc, wszystko od pogody zależy. Nam na razie płynie wszystko, musimy zalac ławy i wymurowac kamykami , więc myślę, ze miesiąc na to będziemy potrzebowac. A masz na zbyciu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 05.03.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 A może ktos ma deski na zbyciu takie do szałowania stropu też bym była zainteresowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elmeros 05.03.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Gdzie nabyć droga kupna stemple potrzebuję 75 szt - 2,5 mb 75 szt - 3,0 mb Moze ma ktoś odsprzedać ???? Ewus a na kiedy potrzebujesz te stemple?? No tak myślę, ze najpóźniej za jakiś miesiąc, wszystko od pogody zależy. Nam na razie płynie wszystko, musimy zalac ławy i wymurowac kamykami , więc myślę, ze miesiąc na to będziemy potrzebowac. A masz na zbyciu ???? Tak, ale zwolnią mi sie dopiero pod koniec maja, na poczatku czerwca. Wczesniej nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 05.03.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Gdzie nabyć droga kupna stemple potrzebuję 75 szt - 2,5 mb 75 szt - 3,0 mb Moze ma ktoś odsprzedać ???? Ewus a na kiedy potrzebujesz te stemple?? No tak myślę, ze najpóźniej za jakiś miesiąc, wszystko od pogody zależy. Nam na razie płynie wszystko, musimy zalac ławy i wymurowac kamykami , więc myślę, ze miesiąc na to będziemy potrzebowac. A masz na zbyciu ???? Tak, ale zwolnią mi sie dopiero pod koniec maja, na poczatku czerwca. Wczesniej nie da rady. Uuuuuu to za późno (( szkoda ale dziękuję, za chęć pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mgielka 05.03.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 My kostkę zazwyczaj kupowaliśmy w Artbecie w Wodzisławiu ja na nią nic nie mogę powiedzieć jest trwała nie brudzi się , a fachowcem który nam zawsze kładł solidnie i niedrogo podaję tel. nie wiem czy aktualny 602388373 nazwisko Paduszek ale nie wiem czy to jeszcze aktualne bardzo dziękuję za pomoc Na pewno skorzystam z namiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 05.03.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Gdzie nabyć droga kupna stemple potrzebuję 75 szt - 2,5 mb 75 szt - 3,0 mb Moze ma ktoś odsprzedać ???? Ewus a na kiedy potrzebujesz te stemple?? No tak myślę, ze najpóźniej za jakiś miesiąc, wszystko od pogody zależy. Nam na razie płynie wszystko, musimy zalac ławy i wymurowac kamykami , więc myślę, ze miesiąc na to będziemy potrzebowac. A masz na zbyciu ???? Tak, ale zwolnią mi sie dopiero pod koniec maja, na poczatku czerwca. Wczesniej nie da rady. Uuuuuu to za późno (( szkoda ale dziękuję, za chęć pomocy W takim razie czy ja ewentualnie w tym terminie mogę się o te stemple upomnieć bo właśnie zaczynamy dopiero początkiem czerwca ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts