Santa_ppc 10.10.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Z wypisem i wyrysem to w rybniku sami nie wiedzą co robić... W naszym przypadku wyglądało to tak, że nasza architekt dowiedziała się w urzędzie miasta, iż wypis i wyrys jest konieczny do pozwolenia, że jest on bezpłatny i do tygodnia do odbioru. Poszedłem po 1,5 tygodnia i się dowiedziałem, że: urząd ma miesiąc na wydanie wypisu i wyrysu, a nie tydzień jak zapewniali wcześniej; i że wcale nie jest on wymagany do dokumentów o pozwolenie(wypis znajdziecie na stronie http://www.rybnik.pl i wyrys w sumie też - wystarczy wydrukować i załączyć, nie potrzeba wam pieczątek urzędu miasta). Jedyne co się zgadzało to to, że było to darmowe. Najlepiej jest dowiedzieć się kto prowadzi naszą sprawę i rozmawiać bezpośrednio z daną osobą. Jesteście wtedy w stanie załatwić sobie wypis i wyrys w 3 dni. Ze swojej strony mam pytanie natury kominowej Kto z was budował komin z cegły, a kto systemowy? Jaki wybraliście systemowy i jak się takie spisują? Mam ogromny dylemat, a czas goni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 11.10.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 taka koza z cegłami szamotowymi? Ja przymierzam sie do kupna takiej...jak tynki wypala na listopad, to kupie na 100% Dokladnie ta -> http://www.allegro.pl/item758369184_758369184.html Do tego trzy kolanka i pare rur i mozna sie grzac Wczoraj bylo na zew. juz dosc zimno (no, to jest pojecie wzgledne;)i po 2-3h palenia na calym parterze i poddaszu bylo juz cieplo, mozna w krotkich rekawkach chodzic pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 11.10.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Kto z was budował komin z cegły, a kto systemowy U mnie komin z cegły i po 2 latach sprawuje się dobrze. Nastawiałem się na grzanie węglem a kominy systemowe o większych przekrojach (pod węgiel) są kosztowne. Z początku miałem problem bo wyłaziły mi żółte plamy na ścianach. Wynikało to prawdopodobnie z wychłodzenia i wykraplania wilgoci na końcu komina. Po uszczelnieniu wyczystki (na dole) problem zniknął. Teraz całe powietrze, nawet w czasie podtrzymania, idzie przez piec, ogrzewa się ii nie wychładza komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 11.10.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Ze swojej strony mam pytanie natury kominowej Kto z was budował komin z cegły, a kto systemowy? Jaki wybraliście systemowy i jak się takie spisują? Mam ogromny dylemat, a czas goni... Do kominka, czy pieca stalopalnego spokojnie wystarczy Ci duzo tanszy, tradycyjny komin murowany. Do czegos nowoczesniejszego (kondensat) lub jezeli planujesz na kominek dawac jakies mocno wydajne DGP czy plaszcz wodny, ktory obnizy znacznie temperature spalin - lepiej wybrac systemowy. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Santa_ppc 11.10.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Generalnie przymierzamy się do systemowych kominów, bo zajmują mniej miejsca niż tradycyjne murowane. Cała rzecz w tym, że ceny wahają się od 4500zł - 10000zł... (dwa kominy 11mb + wentylacje ). Są kominy ceramiczne, są z keramzytobetonu, niektóre dodatkowo ocieplane wełną mineralną. Nie mam pojęcia na który się zdecydować, a chcę uniknąć efektu gorącej ściany i spękanych tynków... Waham się pomiędzy systemami "domus" firmy EFFE2; "rondo" SHIEDEL'A oraz "classic" IBF'U... Palić zamierzam węglem, drzewem itp. gaz i olej odpada. Ktoś posiada komin w w/w systemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiR 11.10.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Z wypisem i wyrysem to w rybniku sami nie wiedzą co robić...(...) Kurcze ja nawet nie pamiętam za ile kazali przyjść Pytali tylko czy odbiorę czy pocztą. Muszę jeszcze załatwić pozwolenie na wycinkę drzew. Ze 2 m-ce ponoć się czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marwal 11.10.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Generalnie przymierzamy się do systemowych kominów, bo zajmują mniej miejsca niż tradycyjne murowane. Cała rzecz w tym, że ceny wahają się od 4500zł - 10000zł... (dwa kominy 11mb + wentylacje ). Są kominy ceramiczne, są z keramzytobetonu, niektóre dodatkowo ocieplane wełną mineralną. Nie mam pojęcia na który się zdecydować, a chcę uniknąć efektu gorącej ściany i spękanych tynków... Waham się pomiędzy systemami "domus" firmy EFFE2; "rondo" SHIEDEL'A oraz "classic" IBF'U... Palić zamierzam węglem, drzewem itp. gaz i olej odpada. Ktoś posiada komin w w/w systemie? ja mam Schiedela, Rondo + do kotła stałego (coś koło 11m) i Rondo do kominka (chyba 8m) plus wentylacje (dużo kanałów), płaciłem około 7500zł, upust bodajże 18% od cennika Schiedel, elementy kupujesz na sztuki, jak zabraknie to możesz dokupić, ja zwracałem trochę kanałów wentylacyjnych, wybrałem Rondo + zamiast Rondo do piwnicy bo będę miał na 99% ten kocioł i zamierzam palić miałem http://www.sas.busko.pl/pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=37&Itemid=55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 11.10.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Z wypisem i wyrysem to w rybniku sami nie wiedzą co robić...(...) Kurcze ja nawet nie pamiętam za ile kazali przyjść Pytali tylko czy odbiorę czy pocztą. Muszę jeszcze załatwić pozwolenie na wycinkę drzew. Ze 2 m-ce ponoć się czeka. ja czekałem miesiąc...trzeba tylko molestować co jakiś czas pana A.W. to będzie szybciej.... Zawsze po wizycie w UM brałem telefon i co jakiś czas dzwoniłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszma 11.10.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Cze. Szukam żwiru 8-16 na wykonanie opaski drenażowej wokół domu. Czy ktoś może mi doradzić gdzie taki żwirek w miarę tanio można nabyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 11.10.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Generalnie przymierzamy się do systemowych kominów, bo zajmują mniej miejsca niż tradycyjne murowane. Cała rzecz w tym, że ceny wahają się od 4500zł - 10000zł... (dwa kominy 11mb + wentylacje ). Są kominy ceramiczne, są z keramzytobetonu, niektóre dodatkowo ocieplane wełną mineralną. Nie mam pojęcia na który się zdecydować, a chcę uniknąć efektu gorącej ściany i spękanych tynków... Waham się pomiędzy systemami "domus" firmy EFFE2; "rondo" SHIEDEL'A oraz "classic" IBF'U... Palić zamierzam węglem, drzewem itp. gaz i olej odpada. Ktoś posiada komin w w/w systemie? Santa_ppc, masz wiadomość na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 12.10.2009 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 ... a chcę uniknąć efektu gorącej ściany i spękanych tynków... Gorąca ściana to nic złego a tynki tradycyjne, przynajmniej u mnie, nie pękają. Za to komin tradycyjny zajmuje mniej miejsca w portfelu . Jeżeli chodzi o wojnę starego z nowym to zachęcam do rezygnacji z wakaflex-ów na rzecz obróbki z blachy. Być może u mnie była to kwestia wykonawcy ale blachy są 4 x tańsze i dopiero one spowodowały ostateczne rozwiązanie problemów z przeciekami po kominach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 12.10.2009 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 13.10.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 A propos kominów : mamy na zbyciu elementy systemów kominowych SCHIEDEL, a dokładnie typ SCHIEDEL RONDO PLUS. Niestety, nasz murarz zamówił za dużo, teraz tę nadwyżkę możemy sprzedać. Są to następujące elementy SCHIEDEL RONDO PLUS : ( podaję wg cen NETTO ) - 23 pustaki kominowe Rondo Plus 12-16. Płaciliśmy za nie 31,65 zł netto, sprzedamy po ok. 25 zł. - 19 pustaków wentylacyjnych pionowych Rondo Plus 2-kanałowych. Płaciliśmy za nie 19,46 zł netto, sprzedamy po ok. 15 zł. - 13 szt. rur ceramicznych Rondo Plus 16. Płaciliśmy za nie 27,60 zł netto, sprzedamy po ok. 22 zł. - wełna mineralna Rondo Plus 16 - muszę dokładnie policzyć ile tam jest. Była kupowana za 48,62 zł netto za mb, sprzedamy po ok. 37 zł. W razie czego proszę o kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiR 13.10.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Z wypisem i wyrysem to w rybniku sami nie wiedzą co robić...(...) Kurcze ja nawet nie pamiętam za ile kazali przyjść Pytali tylko czy odbiorę czy pocztą. Muszę jeszcze załatwić pozwolenie na wycinkę drzew. Ze 2 m-ce ponoć się czeka. ja czekałem miesiąc...trzeba tylko molestować co jakiś czas pana A.W. to będzie szybciej.... Zawsze po wizycie w UM brałem telefon i co jakiś czas dzwoniłem... No słuchajcie dziś rano jakaś pani zadzwoniła, że wypis i wyrys już są. Jestem w szoku, że tak szybko. Odebrałam sobie i chociaż jedna rzecz z głowy. Adrain z bratem pana A.W. osiem lat do klasy chodziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiR 13.10.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ewelinka molestuje Was pani z gazowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 14.10.2009 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Ewelinka molestuje Was pani z gazowni? Ciekawie się zaczyna. Czekamy na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 14.10.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Brrrrrr, zimno... I mam pytanie : gdzie kupujecie dobre drewno do kominków ? Proszę o Wasze rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klajo 14.10.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Brrrrrr, zimno... I mam pytanie : gdzie kupujecie dobre drewno do kominków ? Proszę o Wasze rady. Aga - ja jak na razie nie potrzebuje ale mój szef kupuje spod raciborza , ma kominek z płaszczem wodnym, twierdzi że najlepszy do palenia jest grab i buk, dzisiaj go nie ma ale jutro posle ci namiary na faceta od drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinka 14.10.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Ewelinka molestuje Was pani z gazowni? hej hej nie, a czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 14.10.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 WitamCzy ktoś z obecnych ogrzewa dom pompą ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts