Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My mamy okna z firmy KOL-DAR z Rybnika. Mamy od nich okna w mieszkaniu, gdzie mieszkamy, mamy i na budowie. Można się dogadać, darmowy pomiar, chociaż tak już chyba jest wszędzie, że gratis pomiar.. Super montaż. Mąż jest bardzo zadowolony z ich usług i okien. Myśmy zamawiali Aluplast ideal 4000 Round line . Super. Parapety też od nich, mają też drzwi DRE, karnisze metalowe.

My mamy okna z firmy KOL-DAR z Rybnika. Mamy od nich okna w mieszkaniu, gdzie mieszkamy, mamy i na budowie. Można się dogadać, darmowy pomiar, chociaż tak już chyba jest wszędzie, że gratis pomiar.. Super montaż. Mąż jest bardzo zadowolony z ich usług i okien. Myśmy zamawiali Aluplast ideal 4000 Round line . Super. Parapety też od nich, mają też drzwi DRE, karnisze metalowe.

Ja też od nich brałam i jestem zadowolona chociaż jeszcze nie mieszkam ale okna wyglądają przyzwoicie (też Aluplast).

Ale radzę wszystkim zrywać od razu po montażu folię ochronną z zewnątrz - ja włączyłam myślenie pod tytułem "im dłużej zostawię tym lepiej dla ram - mniej się wybrudzą i porysują", no i potem cała rodzina bawiła się w zdrapywanie :evil:

A co do drzwi wewnętrznych - w Stoldrewie (niedaleko targu) dają rabaty na Portę.

Jak ten Rogów gra ?....kiedyś tam łaziłem na mecze

Biorąc pod uwagę zmiany w składzie przed sezonem, to całkiem przyzwoicie, (6 miejsce po rundzie jesienne) szczególnie pod koniec rundy, mamy teraz w składzie więcej swoich wychowanków, oni są jeszcze młodzi i mało doświadczeni w grach IV ligowych ale z meczu na mecz jest lepiej.

Co do skrzynki gazowej - w końcu kupiłam w Jastrzębiu w "Hydrauliku".

Nawet niedrogo.

:wink:

Co do zakupów w necie : też jestem Allegrowiczką, kupuję bardzo dużo... ale kurierzy i Poczta Polska ( zwłaszcza ona ) potrafią zawodzić.

Generalnie lepiej uważać z tą "pewną dostawą na drugi dzień".

:(

A mój upragniony gaz w trakcie podpinania, juppi !!!!!!!!!

Wcześniej niż zakładano - miał być dopiero 18-tego grudnia !

Będę mogła W KOŃCU wygrzać moją podłogówkę i kłaść moje podłogi !

Normalnie pełnia szczęścia.

:D :D :D

Witam,

może ktoś potrzebuje pustaki stropowe keramzybetonowe firmy Betard. Mam tego całą palete 72 sztuki (24 deklowane) i luzem ponad 50 deklowanych. Robię porządek na działce i oddam po 1 zł za sztukę - odbiór w Żorach Rogoźnej. W ciągu tygodnia będę miał też ponad 150 stępli od 2,6m do 4 m - myślę, że 5 zł za szukę to nie przesada. W razie zainteresowania proszę o kontakt :)

Będę mogła W KOŃCU wygrzać moją podłogówkę i kłaść moje podłogi !

Normalnie pełnia szczęścia.

:D :D :D

Ja jestem na podobnym etapie - jutro (sroda) mija 3 tyg od wylania posadzek na parterze i moge odpalac podlogowke, a koncze wlasnie powolutku instalacje kominka z plaszczem z buforem 1000 litrowym ;) Mam nadzieje, ze do konca tygodnia albo nawet wczesniej w nim "zahajcuje" :-)

pozdr.

witam,

mam pytanie:

po ostatnich opadach znowu zalało mi piwnice wody jest po kolana, mam zrobiony drenaż ale rura która ma ta wode jest zaślepiona, czy może to być powód że woda dostaje się do piwnicy??

Pytanie drugie jak za izolowac najlepiej podłoge piwnicy żeby woda niewyciskało w piwnicy narazie mam tam wylany chudział około 5-10cm

Czy kłaść na taką podłoge styropian jeżeli tak to ile??

Ewentualnie co robić pokoleji żeby dobrze za izolowac taką podłoge żeby uniknac takiej sytuacji jaka mnie spotkała.

po ostatnich opadach znowu zalało mi piwnice wody jest po kolana, mam zrobiony drenaż ale rura która ma ta wode jest zaślepiona, czy może to być powód że woda dostaje się do piwnicy??

Co to znaczy zaslepiona ?? Drenaz powinien konczyc sie studzienka zbiorcza, a z niej powinno byc odprowadzenie "gdzies" - do studni chlonnej, do sasiada;) etc. Jak masz ta rure zatkana to drenaz nie spelnia *zadnej* roli !

Pytanie drugie jak za izolowac najlepiej podłoge piwnicy żeby woda niewyciskało w piwnicy narazie mam tam wylany chudział około 5-10cm

Czy kłaść na taką podłoge styropian jeżeli tak to ile??

Ewentualnie co robić pokoleji żeby dobrze za izolowac taką podłoge żeby uniknac takiej sytuacji jaka mnie spotkała.

Teraz to juz po ptokach - jedyne co mozesz zrobic to naprawic drenaz i problem powinien zniknac. O izolacjach wszelkiej masci zapomnij - woda i tak wejdzie, izolacja przeciwwodna jakiej potrzebujesz to "szczelna wanienka" i trzeba o niej myslec jeszcze przed murowaniem scian bo ona musi byc polaczona w sposob szczelny z izolacja pozioma. Taka izolacja jest bardzo droga i trzeba BARDZO duzo starannosci przy jej wykonywaniu - woda znajdzie sobie kazda, nawet najmniejsza dziurke :)

Na Twoim miejscu wstrzymalbym sie z kladzeniem styropianu do czasu jak definitywnie nie uporasz sie z problemem tej wody..

pozdr.

a powiedz mi jeszcze jedną rzecz bo będe kopał ażeby ta rure wyprowadzić i nasuwa się takie pytanie dac tam rure drenarską czy zwykłą pcv??

Ale masz ja gdzie wyprowadzic? Rura musi isc caly czas ze spadkiem - cala musi byc ponizej posadzki piwnicy. Jako odplyw jak najbardziej PCV (zwykla kanalizacyjna) - bedzie nawet lepsza, bo bedziesz mial pewnosc ze sie na tym odcinku nie przytka :)

pozdr.

a powiedz mi jeszcze jedną rzecz bo będe kopał ażeby ta rure wyprowadzić i nasuwa się takie pytanie dac tam rure drenarską czy zwykłą pcv??

Ale masz ja gdzie wyprowadzic? Rura musi isc caly czas ze spadkiem - cala musi byc ponizej posadzki piwnicy. Jako odplyw jak najbardziej PCV (zwykla kanalizacyjna) - bedzie nawet lepsza, bo bedziesz mial pewnosc ze sie na tym odcinku nie przytka :)

pozdr.

tak oczywiście mam to gdzie wyprowadzić, a zaślepiłem ją żeby mi ziemi do niej nie naleciało i tak już została:(, tylko jest jeden problem, poniżej podłogi są tylko rury drenażowe natomiast odprowadzająca jest powyżej ławy taka była studzienka

Gość Gosc***
ja właśnie między ważniejszymi robotami robię dren...już 3 miesiąc, bo zawsze jest coś ważniejszego, znam ten ból i żałuję tego....tyle dobrze, że woda mi szybko wsiąka(tzn jak w najniższym punkcie gdzie będzie studzienka mi się nazbiera cała woda + z dachu, to na drugi dzien jej juz nie ma. Piwnica sucha na szczescie :) Taki grunt jest ok dla piwnicy, ale gorzej dla kolektora poziomego :)))