DagaAdam 26.11.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 możesz miec np. jeden na deszczówke a drugi na czystą wodę od sąsiada, to mi sie wydaje dobre rozwiązanie Woda z deszczowki jest czysciutka!! A rynny warto podstawic - ja tak zebralem dobre 5000l wody na ktorych wiekszosc chaupy zostala wymurowana Mam chate z deszczu pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 27.11.2009 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 jak masz problemy z woda, to zbieraj deszczowke. Mi tez sasiad proponowal, ale nie chcialo mi sie...mialem nieograniczony dostep do jego garazu gdzie byl kurek z woda Tak w ogole to mam 2 zbiorniki do sprzedania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiR 27.11.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Dzięki serdeczne za oświecenie Wody za bardzo nie mam jak póki co zbierać, bo moja działka jest golutka. Ale wydaje mi się, że sąsiad przede mną ma studnie, zawsze można się do niego uśmiechnąć Co do sieci to szczegółów nie znam. Wczoraj zadzwoniłam do gościa i powiedział, że jednak w drodze, ale dopracowują umowę i w przyszłym tygodniu powinnam znać szczegóły. A jeśli w drodze to prosta polna droga jest. Może nie będzie tak drogo jak myślę. Może sąsiad się dorzuci. Do UM się wybieram zapytać o jakieś dofinansowanie, ale nie liczę na cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 27.11.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 A jeśli w drodze to prosta polna droga jest. Może nie będzie tak drogo jak myślę. Może sąsiad się dorzuci. Do UM się wybieram zapytać o jakieś dofinansowanie, ale nie liczę na cuda. Jak w drodze polnej to drogo byc nie powinno. Ale nalatasz sie niepotrzebnie duuuuuzo wiecej (zgoda i oplaty za zajecie pasa drogowego, zastepczy projekt ruchu drogowego, powiadomienie policji i strazy i takie tam). Niestety wymagaja tego nawet jak ta droga prowadzilaby tylko do Twojego domku i rosly na niej metrowe chwasty Polska... Ale znam przypadki kiedy mimo wszystko udalo sie przymknac oko - takze usmiechac sie ladnie do pana w urzedzie pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 27.11.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 możesz miec np. jeden na deszczówke a drugi na czystą wodę od sąsiada, to mi sie wydaje dobre rozwiązanie Woda z deszczowki jest czysciutka!! A rynny warto podstawic - ja tak zebralem dobre 5000l wody na ktorych wiekszosc chaupy zostala wymurowana Mam chate z deszczu pozdr. u nas jest to sama heh ... dom na deszczu zbudowany, od sąsiada braliśmy tylko dwa razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 27.11.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 A jeśli w drodze to prosta polna droga jest. Może nie będzie tak drogo jak myślę. Może sąsiad się dorzuci. Do UM się wybieram zapytać o jakieś dofinansowanie, ale nie liczę na cuda. Jak w drodze polnej to drogo byc nie powinno. Ale nalatasz sie niepotrzebnie duuuuuzo wiecej (zgoda i oplaty za zajecie pasa drogowego, zastepczy projekt ruchu drogowego, powiadomienie policji i strazy i takie tam). Niestety wymagaja tego nawet jak ta droga prowadzilaby tylko do Twojego domku i rosly na niej metrowe chwasty Polska... Ale znam przypadki kiedy mimo wszystko udalo sie przymknac oko - takze usmiechac sie ladnie do pana w urzedzie pozdr. u mnie tego nie wymagali - ale w moim przypadku była to droga prywatna - nie bylo jej na żadnej mapie. metrowe chwasty rosły :) Ale i tak potrzebowałem zgode na zajecie pasa drogowego do wykonania zjazdu Jak ktos potrzebuje, to moge podeslac skany wymaganych dokumentow i cala droge postepowania - mozna bez problemow zrobic to samemu bez zadnych kosztow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elmeros 28.11.2009 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Witam.Ostatnio pytałem Was o okna i chciałbym podziękowac za wszystkie opinie aczkolwiek dalej nie wiem co wybrac. Najciekawszym profilem wydaje mi sie veka choc aluplast tez nie wygląda najgorzej.Mam mętlik w głowie, a wydawało sie to takie proste wybrac okna heh....Idac dalej chciałbym Was podpytac o bramy garażowe, jakie macie,czy jestescie zadowoleni lub nie, kogo polecacie lub nie. Ja zastanawiam sie nad grosem aczkolwiem nie miałem jakiegos konkretnego porównania z innymi bramami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 28.11.2009 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Ja mam Normstahla 5x2,25 Na razie jestem zadowolony, ale brame uzywam tyle co nic poki co Brat ma z grosa i tez zadowolony. Drugi brat ma z Hormana juz 10 lat i tez jest zadowolony Wyslij zapytanie ofertowe do roznych firm i pierwsze porownanie juz bedziesz miec - cenowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sergiq77 28.11.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Na pierwszy strop ok 5t, na drugi ok 4t. Na lawy ok 1t. W sumie te 10t. Kupowane srednio po ok 2,5k pln / tone = 25k pln za same preciki Bloczki 12-stki po 2,5-2,7. Wszedzie pozdr. Mnie na cały dom wyszło niewiele ponad 3 tony... U mnie poszło na całość (ławy + 2 stropy + schody do piwnicy i wyjściowe z domu) około 5t. Z tym że ja kupowałem stal w 2008r ze średnią wtedy ceną 3000 za tonę. Extremum to było dokupienie brakującej tony za 4200. Więc jak teraz czytam że ktoś wydał na zbrojenie 9000 tys. to mi się śmiać chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 28.11.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 U mnie poszło na całość (ławy + 2 stropy + schody do piwnicy i wyjściowe z domu) około 5t. Z tym że ja kupowałem stal w 2008r ze średnią wtedy ceną 3000 za tonę. Extremum to było dokupienie brakującej tony za 4200. Więc jak teraz czytam że ktoś wydał na zbrojenie 9000 tys. to mi się śmiać chce. Mogę się wczuć w Twoją sytuację na pewno te 9000 to nic w porównaniu z Twoimi wydatkami my kupowaliśmy średnio po 1900 a teraz poność jeszcze taniej się kupuje, tak bywa. A co w sprawie okien możecie polecić, bo ostatnio wszystkie pomorcie co oglądałam i tak nie były zachęcające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 28.11.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Idac dalej chciałbym Was podpytac o bramy garażowe, jakie macie,czy jestescie zadowoleni lub nie, kogo polecacie lub nie. Ja zastanawiam sie nad grosem aczkolwiem nie miałem jakiegos konkretnego porównania z innymi bramami. Jeśli zdecydujesz się na Normstahla to super ceny ma gość w Gliwicach na Chorzowskiej 32 - wystawia też aukcje na allegro. Kupiłem ok. 1000 zł taniej niż u najbliższego dealera. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 28.11.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 teraz mi to mowisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 28.11.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Zna ktos moze wiecej szczegolow nt. dofinansowania miasta Rybnik do kolektorów? ponoc maja nawet 80% płacic...wtedy to sie bedzie opłacać...w gazetach pisali ze rybnik sie o to stara, ale wie ktos cos wiecej? od kiedy to bedzie i kto bedzie mogl skorzystac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 28.11.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Zna ktos moze wiecej szczegolow nt. dofinansowania miasta Rybnik do kolektorów? ponoc maja nawet 80% płacic...wtedy to sie bedzie opłacać...w gazetach pisali ze rybnik sie o to stara, ale wie ktos cos wiecej? od kiedy to bedzie i kto bedzie mogl skorzystac? Witam Jak cos wiecej chcesz wiedziec, to najlepiej podjechac lub zadzwonic do Wydziału Ekologi w UM Rybnik, My staramy sie w Gaszowicach ale póki co są na etapie ustalania regulaminu dofinansowan, wiem jedno ze np. w Gaszowicach program ten powiazany jest z dofinansowaniem do kotłow EKO. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiR 28.11.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 A jeśli w drodze to prosta polna droga jest. Może nie będzie tak drogo jak myślę. Może sąsiad się dorzuci. Do UM się wybieram zapytać o jakieś dofinansowanie, ale nie liczę na cuda. Jak w drodze polnej to drogo byc nie powinno. Ale nalatasz sie niepotrzebnie duuuuuzo wiecej (zgoda i oplaty za zajecie pasa drogowego, zastepczy projekt ruchu drogowego, powiadomienie policji i strazy i takie tam). Niestety wymagaja tego nawet jak ta droga prowadzilaby tylko do Twojego domku i rosly na niej metrowe chwasty Polska... Ale znam przypadki kiedy mimo wszystko udalo sie przymknac oko - takze usmiechac sie ladnie do pana w urzedzie pozdr. u mnie tego nie wymagali - ale w moim przypadku była to droga prywatna - nie bylo jej na żadnej mapie. metrowe chwasty rosły :) Ale i tak potrzebowałem zgode na zajecie pasa drogowego do wykonania zjazdu Jak ktos potrzebuje, to moge podeslac skany wymaganych dokumentow i cala droge postepowania - mozna bez problemow zrobic to samemu bez zadnych kosztow o matko! żartujecie chyba. Droga jest prywatna (w części moja). Ciekawa jestem czy będzie cała ta papierologia potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 28.11.2009 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 o matko! żartujecie chyba. Droga jest prywatna (w części moja). Ciekawa jestem czy będzie cała ta papierologia potrzebna. Jak prywatna to chyba nie! To sie tyczy tylko drog "urzedowych" Prywatna to Twoja i se robisz na niej co chcesz! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 29.11.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 o matko! żartujecie chyba. Droga jest prywatna (w części moja). Ciekawa jestem czy będzie cała ta papierologia potrzebna. Jak prywatna to chyba nie! To sie tyczy tylko drog "urzedowych" Prywatna to Twoja i se robisz na niej co chcesz! pozdr. niby robisz co chcesz, ale zgodę na wykonanie zjazdu potrzebujesz! bez tego nie dostaniesz PnB! Ja jeszcze miałem taki problem, że moja droga przechodzi przez pas zieleni (4m tylko ale przechodzi) - ZM chyba w planie zagospodarowania - nie chcieli się zgodzić(bo to zielen przeciez!) do momentu aż moja projektantka przyjechała do nich z fragmentem ustawy w której jak byk pisze że zieleń za wyjątkierm niezbędnej infrastuktury. Wtedy dali zielone światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lider6 29.11.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Wysłany: Sob, 28 Listopad 2009 20:07 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Zna ktos moze wiecej szczegolow nt. dofinansowania miasta Rybnik do kolektorów? ponoc maja nawet 80% płacic...wtedy to sie bedzie opłacać...w gazetach pisali ze rybnik sie o to stara, ale wie ktos cos wiecej? od kiedy to bedzie i kto bedzie mogl skorzystac? Ostatnio rozmawiałem z "wysokim" pracownikiem UM i powiedział mi, że kwestię decyzji o zwiększeniu dofinansowania z obecnych max.3300 musi podjąć rada miasta tak więc wynikało z rozmowy, że z dofinasowaniem rzędu 80% nie byłoby problemu poza jedną uchwałą. Pytanie tylko czy obecnie Rybnik pójdzie w takie coś jeżeli dalej na głowie ma kanalizację. PS. Ślędzę temat na bieżąco i wydaje mi się że bez nacisku społeczeństwa takie dofinansowanie będzie jeszcze długo w sferze naszych marzeń pomimo tego, że wszystkie okoliczne miasta mają już dużo większe dopłaty radlin 80%, Rydułtowy podobnie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 29.11.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 lider6 - byłbym jak najbardziej za szkoda tylko że nie dofinansowują też pomp ciepła....a jak to wygląda u sąsiadów Rybnickich - dają kasę tylko na kolektory czy może na inne rzeczy tez? A tak w ogóle - to macie jakiś pomysł na "nacisk społeczny" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 29.11.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Uchwała odnośnie dofinansowania w Rybniku była podjęta na ostatniej sesji RM w środę. Powinienem jeszcze dziś poznać trochę szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts