jamaju 30.11.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Niestety znajomy zrobił mi przedwczesnie nadzieję... Okazało się że uchwała dotyczyła dofinansowania do termomodernizacji, a nie dofinansowania do ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 30.11.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Oj, to są bardzo duże rozbieżniości w tych dofinansowaniach... Moja gmina ( Godów ) na kolektory daje.... 1.500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 30.11.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Jak dają to brać. Kiedy ja budowałem to na kocioł z podajnikiem dawali 1500. Ostatnio był program termomodernizacji i dawali do 70% włączając kotły, solary, termomodernizację (nie wiem jak z pompami ciepła). Z tego co wiem, program na 3 lata zakończy się w 11.09 bo środki zostały wyczerpane. W moim sąsiedztwie pojawił się jeden podajnik ale niestety dalej smrodzą mi 4 klasyczne kominy "mułów mułowych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 30.11.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Niestety znajomy zrobił mi przedwczesnie nadzieję... Okazało się że uchwała dotyczyła dofinansowania do termomodernizacji, a nie dofinansowania do ogrzewania niestety tak chyba było. nie ma jeszcze na stronie co prawda protokołu z sesji, ale moje źródło mówi to samo co twoje tzn. że na pewno było o termomodernizacji, ale nie przypomina sobie żeby były poruszane tematy kolektorów...ehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 30.11.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Jak dają to brać. Kiedy ja budowałem to na kocioł z podajnikiem dawali 1500. Ostatnio był program termomodernizacji i dawali do 70% włączając kotły, solary, termomodernizację (nie wiem jak z pompami ciepła). Z tego co wiem, program na 3 lata zakończy się w 11.09 bo środki zostały wyczerpane. W moim sąsiedztwie pojawił się jeden podajnik ale niestety dalej smrodzą mi 4 klasyczne kominy "mułów mułowych". a nie wiecie jak jest z dofinansowaniem w Radlinie do nowej budowy? Trzeba byłoby się zacząć tym interesować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 30.11.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Zadzwoń do urzędu, do "ekologii". Na pewno coś płacą na kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lider6 30.11.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Rybnik do koła daje 2500 zł W radlinie niewiem jak do nowych ale znajomy wymienił kocioł i założył solary koszt 25000 a zapłacił 8200 reszta dofinansowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 30.11.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 do wymiany dofinansowanie jest na pewno, to wiem, ale zadzwonie zapytać jak wygląda do nowej budowy ... jak się czegoś dowiem to napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 01.12.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Dzwoniłem wlasnie do ekologii w Rybniku i niestety do nowych budynkow nie przewiduja nic!!! tylko dla budynkow zasiedlonych w 2004 lub wczesniej....totalna porażka jak dla mnie (no chyba że facet z ekologii byl niedoinformowany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 01.12.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 No i mam dylemat - rozpedzilismy sie z ocieplaniem piwnicy i garazu - mamy przyklejony styropian juz na calosci - teraz pytanie co dalej ?!? Robic te ocieplenie dalej jeszcze teraz czy na wiosne? Jak na wiosne, to moze teraz kupic chociaz sam styropian? (bedzie mozna vat odliczyc zaraz w styczniu )) jak myslicie? No i cały czas myślę czykupic ten Izoterm 036 za 91,87 czy zaszalec i kupic swisspor lambda 031 za 156....ehh te dylematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.12.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 No i mam dylemat - rozpedzilismy sie z ocieplaniem piwnicy i garazu - mamy przyklejony styropian juz na calosci - teraz pytanie co dalej ?!? Robic te ocieplenie dalej jeszcze teraz czy na wiosne? Jak na wiosne, to moze teraz kupic chociaz sam styropian? (bedzie mozna vat odliczyc zaraz w styczniu )) jak myslicie? No i cały czas myślę czykupic ten Izoterm 036 za 91,87 czy zaszalec i kupic swisspor lambda 031 za 156....ehh te dylematy Ja z izotermu zrezygnowalem (swoja szosa mozna go juz kupic za 83 pln - na allegro byly juz takie oferty) bo przycieli w nie powiem co - mial byc za tydzien, a po trzech tygodniach okazalo sie ze nie potrafia zorganizowac transportu, jak juz fachowcy mi rusztowania rozstawiali!! Zrezygnowalem, kase oddali i kupilem zwykly styro z jaworzna grubosci 20cm lambda 0,039. To i tak daje niezly opor przegrody Co do ocieplania.. Troche lipa - jakbys zaczal 2 tyg temu to bys zdarzyl! Sprawdzaj na biezaco na http://new.meteo.pl pogode. U mnie niestety juz jutro w nocy ma byc ponizej 0st C ! To bedzie zabojcze - nie tyle dla kleju pod styropianem (on tam bedzie sie mial jak pod pierzyna;) ale dla kleju na nim (do zatopienia siatki). Jak temp. spadnie ponizej zera, a klej bedzie jeszcze niezwiazany to woda zamarznie i krysztalki lodu rozwala caly ten klej - zostanie kupka niezwiazanego, kruchego gruzu na nim Ogladaj pogode i jak bedzie ze dwa dni powyzej zera to szybko klej Ale to taka troche bezsensowna robota Ja w zeszlym roku jak ocieplalem piwnice (w styczniu dodawalem troche mrowczanu wapnia (do kupienia w lerła merlę jako dodatek przeciwmrozowy do betonu;) i nic mi nie rozwalilo. Ale na parter bym sie bal - piwnice mam i tak w 90% przysypana pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 01.12.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 dla zwykłego styro będziesz miał U=0,17, ja dla lambdy będę mieć 0,14 z tym ociepleniem faktycznie sie wstrzymam, nie ma co szalec...wytrzymie do wiosny....za to na spokojnie tynki zrobie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 01.12.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Nie straszyć przymrozkami.... bo mnie zmroziło, brrrrr ! Ale fakt, że ochłodzenie idzie - za kilka dni. Śledzę prognozy z zapartym tchem. Bo ja właśnie sobie ocieplam, hehe ! Dzisiaj już kładą klej i siatkę. Do jutra skończą. Trzymać kciuki ! Adiqq, ja już bym na Twoim miejscu się wstrzymała... Przeczekaj do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 01.12.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Ale nosi mnie....mam tydzien wolnego, to tylko bym robił i robił Ale podobnie jak miesiąc temu, jak wziąłem trochę wolnego, to mi synek zachorował i nici z ambitnych planów na budowie musiałem z nim zostać, nie mógł isc chory do przedszkola...czekam z niecierpliwoscia na tynki (wegiel juz zwieziony, mogą sobie przymrozki przyjsc ) i zaraz potem startujemy z podłogówką a może i wylewkami jak nie będzie przeciwskazań...robiłbym bo tynkach zaraz poddasze, ale boję się że wełna nasiąknie wodą jak później wylewki będą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.12.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 dla zwykłego styro będziesz miał U=0,17, ja dla lambdy będę mieć 0,14 Racja. W moim wypadku roznica w sezonowym zapotrzebowaniu na energie wyniesie jednak tylko 16335 VS 15779 = 556kWh. Przy pompie ciepla z COP 3,5 w II taryfie to daje roznice 35 pln / sezon. A styropian kosztuje 70 pln / kubiku, a kubikow bedziesz potrzebowal ze 30-35 pewnie = okolo 2k pln roznicy czyli zwrot po 57 latach To sie moim zdaniem nie kalkuluje! Zbyt drogi ten styropian! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.12.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Nie straszyć przymrozkami.... bo mnie zmroziło, brrrrr ! Ale fakt, że ochłodzenie idzie - za kilka dni. Śledzę prognozy z zapartym tchem. Bo ja właśnie sobie ocieplam, hehe ! Dzisiaj już kładą klej i siatkę. Do jutra skończą. Moi koncza dzisiaj Siatke skonczyli zatapiac w zeszlym tygodniu ale jeszcze polozyli druga warstwe kleju na to. Tynki zostawiam do wiosny, zastanawiam sie tylko nad gruntowaniem ale raczej przed zima sie tez z tym wstrzymam. Domek wyglada zupeeeeelnie inaczej Choc jeszcze bez parapetow.. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 01.12.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Ale nosi mnie....mam tydzien wolnego, to tylko bym robił i robił ... To zapraszam do mnie, hahaha ! Przydałaby się nam dodatkowa para rąk do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 01.12.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Nie straszyć przymrozkami.... bo mnie zmroziło, brrrrr ! Ale fakt, że ochłodzenie idzie - za kilka dni. Śledzę prognozy z zapartym tchem. Bo ja właśnie sobie ocieplam, hehe ! Dzisiaj już kładą klej i siatkę. Do jutra skończą. Moi koncza dzisiaj Siatke skonczyli zatapiac w zeszlym tygodniu ale jeszcze polozyli druga warstwe kleju na to. Tynki zostawiam do wiosny, zastanawiam sie tylko nad gruntowaniem ale raczej przed zima sie tez z tym wstrzymam. Domek wyglada zupeeeeelnie inaczej Choc jeszcze bez parapetow.. pozdr. Ooooooooo, to my faktycznie idziemy łeb w łeb ! Ale u mnie już parapety są. Tynki też zostawiam na wiosnę. Tak będzie najrozsądniej. Mój domek też wygląda zupełnie inaczej - podjeżdżam dzisiaj autem i... już z daleka oczom nie wierzę : mój domek jest... ciemno oliwkowy, hihihi ! Ale czad ! Powiem, że nawet fajnie wygląda ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 01.12.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Nie straszcie, z pogodą nam muszą jeszcze dachówki na daszek ) szkoda żeby chłopcy na mrozie robili. I chyba skończymy czapkę i damy sobie spokój na ten rok. A jak myślicie , dachówka kasztan jaki kolor okien , bramy i drzwi ??? Nie mam pomysłu. I jeszcze pytanie czy jest pełna cegła klinkierowa połówkowa ????? Bo mam sprzeczne info z róznych hurtowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 01.12.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Nie straszcie, z pogodą nam muszą jeszcze dachówki na daszek ) szkoda żeby chłopcy na mrozie robili. I chyba skończymy czapkę i damy sobie spokój na ten rok. A jak myślicie , dachówka kasztan jaki kolor okien , bramy i drzwi ??? Nie mam pomysłu. I jeszcze pytanie czy jest pełna cegła klinkierowa połówkowa ????? Bo mam sprzeczne info z róznych hurtowni. Ewus, zapodaj zdjecia... my mamy kasztan robena i do tego okna i brame garazowa zloty dąb - drzwi tez takie bedą. Jak chcesz zobaczyc jak to sie komponuje, to podjedz, w koncu nie masz az tak daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts