Ewus1719503518 01.12.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Tak??? My też będziemy mieli robena kasztan ))) i muszę dobrać okna i bramę garazową i nie wiem właśnie jaki. Myślałam o złotym dębie , chętnie bym pooglądała na żywca, musimy sie umówić )). Zdjęcia hehe gołe mury i konstrukcja dachu u nas aktualnie. Musze poszukac znowu opisu jak wstwiac zdjęcia. Pomęczyłam się i jest. http://www.miran.org.pl/ewa/galeria/dom/PB212101.jpg To nasz szkaradek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sergiq77 01.12.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Nie straszcie, z pogodą nam muszą jeszcze dachówki na daszek ) szkoda żeby chłopcy na mrozie robili. I chyba skończymy czapkę i damy sobie spokój na ten rok. A jak myślicie , dachówka kasztan jaki kolor okien , bramy i drzwi ??? Nie mam pomysłu. I jeszcze pytanie czy jest pełna cegła klinkierowa połówkowa ????? Bo mam sprzeczne info z róznych hurtowni. Ewus, zapodaj zdjecia... my mamy kasztan robena i do tego okna i brame garazowa zloty dąb - drzwi tez takie bedą. Jak chcesz zobaczyc jak to sie komponuje, to podjedz, w koncu nie masz az tak daleko U mnie jest dachówka Rupp Ceramika - Braas kolor Teak model 13V Okna mam w kolorze Orzech brama będzie takiego samego koloru Klinkier na kominach to Cyberna firmy Winerberger. Co do klinkieru nie ma połówek trzeba ciąć ale to żaden problem zakładasz do szlifierki tarczę diamentową i cięcie idzie jak po maśle. A ja mam pytanie z czego, o jakich parametrach i jakiej grubości macie ocieplenie poddasza. bo to teraz mnie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 01.12.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Ewus - chałupka śliczności. Co do cegły to na CRH połówkowa jest dziurawka. A to duży problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 01.12.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Ewus - chałupka śliczności. Co do cegły to na CRH połówkowa jest dziurawka. A to duży problem? Piejar dziękuję za śliczności , a co do klinkierki, nie chcemy dziurawki na kominie . Ten komin to moje oczko, mam zamiar go "zrobić" na 100 lat i więcej o nim nie słyszeć. sergiq77 - litości, ko to będzie ciął , tyle cegieł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.12.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Zdjęcia hehe gołe mury i konstrukcja dachu u nas aktualnie. To i ja sie pochwale.. Choc na fotce domek jest dopiero po pierwszej warstwie kleju wiec ma rozne kolory, no i nie ma jeszcze parapetow i rynien spustowych http://szyna.civ.pl/domek.jpg pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 01.12.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Zdjęcia hehe gołe mury i konstrukcja dachu u nas aktualnie. To i ja sie pochwale.. Choc na fotce domek jest dopiero po pierwszej warstwie kleju wiec ma rozne kolory, no i nie ma jeszcze parapetow i rynien spustowych http://szyna.civ.pl/domek.jpg pozdr. Ale cudnie już, "zazdraszczam" koloru tej dachówki haniebnie u nas niestety mógł być tylko odcień czerwieni ((( Jakże inaczej domek wygląda jak "oczodoły" zabudowane i ściana piękna. Daga&Adam mam pytanie - jakiej wielkości okna połaciowe ?? i czy wystarczają jedno na pomieszczenie, bo my mamy w planie wszędzie po 2 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.12.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Ale cudnie już, "zazdraszczam" koloru tej dachówki haniebnie u nas niestety mógł być tylko odcień czerwieni ((( Jakże inaczej domek wygląda jak "oczodoły" zabudowane i ściana piękna. Sciana brzyydka jeszcze!! Juz teraz jest duzo ladniejsza po drugiej warstwie kleju - rownomierny kolorek Daga&Adam mam pytanie - jakiej wielkości okna połaciowe ?? i czy wystarczają jedno na pomieszczenie, bo my mamy w planie wszędzie po 2 szt. My mamy wszystkie 140 x 78. Wysokosc zalezy tez od nachylenia - im nizszy kat dachu, tym musisz miec wyzsze okna (ja zaluje ze nie dalem rozmiaru 160!). Im kat wyzszy to moga byc mniejsze Najlepiej to sobie rozrysowac na kartce w kratke - poczawszy od wszystkich warstw podlog, przez wysokosc scianki kolankowej i wlasciwy kat dachu - chodzi o to zeby moznabylo pod okno wejsc nie walac glowa w gorny glif ale jednoczesnie zeby bylo przez nie widac jak najwiecej z pozycji siedzacej (nie tylko niebo). Niektorzy maja takie wielkie scianki kolankowe ze przez okno widac juz tylko i wylacznie niebo (nawet na stojaco) i nawet nie da sie do klamki dosiegnac! Mi sie to nie podoba. U mnie moge normalnie przez te okna wystawic glowe i wyjrzec A co do pokoi to na pewno wiecej okien niz jedno. Ja mam na gorze jedno okno w lazience, dwa w pokoju ~20m2 i cztery w pokoju ~40-50m2. Dodatkowo jedno nad klatka schodowa / holem pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sergiq77 01.12.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Zdjęcia hehe gołe mury i konstrukcja dachu u nas aktualnie. To i ja sie pochwale.. Choc na fotce domek jest dopiero po pierwszej warstwie kleju wiec ma rozne kolory, no i nie ma jeszcze parapetow i rynien spustowych http://szyna.civ.pl/domek.jpg pozdr. To fakt ale antena już wisi hi hi sergiq77 - litości, ko to będzie ciął , tyle cegieł No ja myślałem że ten kto będzie murował ten komin, wiesz nikt nie mówił że będzie lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 02.12.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 ...nie chcemy dziurawki na kominie . ...mam zamiar go "zrobić" na 100 lat i więcej o nim nie słyszeć. Na moim kominie pełna jest tylko "czapka" reszta jest z cegły "ileśtam" szczelinowej. Jeżeli komin jest po ludzku wymurowany to nie trzeba się bać dziurawki ale jeżeli fugi są za głębokie to może się lać do szczelin cegły. Ja bardziej obawiałbym się obróbek dachowych komina i ich szczelności. U mnie dopiero obróbki z blachy dały efekt. Wakaflex był do d... (być może z winy wykonawcy ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 02.12.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ) z kominem problem bo koledze właśnie "jakimś cudem" wilgoć się pokazała na kominie w pokojach. Stracha mam okrutnego dlatego chcemy dobrze zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.12.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 To fakt ale antena już wisi hi hi No pewnie - Nk'e, internet i tv naziemna + radiowa juz mam (druga antena wisi na kominie - na fotce widac maszt pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 02.12.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Witam.Wczoraj byłam na spotkaniu z architektem, pokazał nam wstępny szkic projektu. Nie zrobił nam przejścia z garażu bezpośrednio do domu. Na początku bardzo się zdziwiłam, no bo jak bez drzwi, ale po chwili doszłam do wniosku, że może to rzeczywiście jest dobry pomysł. Gdyby te drzwi były, to musziały by być w wiatrołapie, bo nie ma innej możliwości. W związku z tym nie było by miejsca na żadą szafę, bo jest on niewielkich rozmiarów. Druga sprawa to to, że będzie daszek nad wjazdem do garażu aż do drzwi wejściowych do domu, więc żadnego chodzenia np. po deszczu nie będzie. Róznica w odległości praktycznie żadna, bo drzwi jakby były to były by praktycznie zaraz obok drzwi wejściowych. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Chyba mnie przekonał, ale chciałabym się upewnić. Ma ktoś zastosowane takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 02.12.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 kumpel tak ma, ale ja osobiscie wole wejscie od srodka...kwestia gustu. Tutaj nie tyle chodzi o deszcz, tylko np zimno zimą (przynajmniej jeśli chodzi o mnie) chociaż może i masz rację, zimy nie takie co kiedyś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 02.12.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 I jeszcze jak się ma przejście to można w samych majtkach przelecieć do garażu a jak nie to...........no w sumie też można,tylko nie wszyscy lubią ha,ha,ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 02.12.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Ewus, Daga&Adam, śliczne domki budujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 02.12.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 ..bo koledze właśnie "jakimś cudem" wilgoć się pokazała na kominie w pokojach. A co ma piernik do wiatraka? Przecież nie budujesz całego komina od ziemi do nieba z klinkiery a (chyba) tylko to, co wystaje nad dach. Jak mu wyszły plamy (tak jak mnie) tzn że miał w kominie za zimno i budowanie z klinkiery nie pomoże bo wilgoć i tak przenika przez fugi a nie przez cegłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 02.12.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 ..bo koledze właśnie "jakimś cudem" wilgoć się pokazała na kominie w pokojach. A co ma piernik do wiatraka? Przecież nie budujesz całego komina od ziemi do nieba z klinkiery a (chyba) tylko to, co wystaje nad dach. Jak mu wyszły plamy (tak jak mnie) tzn że miał w kominie za zimno i budowanie z klinkiery nie pomoże bo wilgoć i tak przenika przez fugi a nie przez cegłę. No dokładnie, to co wystaje ponad dach, sie wystraszyłam tych dziurek, ale jutro jedziemy organoleptycznie zobaczyć tę połówkową dziurawkę )))) Zanabędziemy zapewne jakieś wypasione impregnaty czy inne szkła wodne . A co znaczy w kominie za zimno ????? u nasz wszystkie 3 z wełną w środku. AGA Nr 1 - dziękuję pokaż nam Swój domek )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawed2 02.12.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Ewus, Daga&Adam, śliczne domki budujecie. zgadzam się jest na czym oko zawiesić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 03.12.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 A co znaczy w kominie za zimno ????? u nasz wszystkie 3 z wełną w środku. Mnie zaciągało "fałszywe" zimne powietrze przez wyczystkę i ono chłodziło spaliny z kotła. Najprawdopodobniej dlatego wilgoć ze spalin skraplała mi się na górze komina i wylazły żółte plamy na ścianie. Kiedy uszczelniłem wyczystkę problem zniknął. Jak masz komin z wkładem z nierdzewki to temat Cię nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 03.12.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 A co znaczy w kominie za zimno ????? u nasz wszystkie 3 z wełną w środku. Mnie zaciągało "fałszywe" zimne powietrze przez wyczystkę i ono chłodziło spaliny z kotła. Najprawdopodobniej dlatego wilgoć ze spalin skraplała mi się na górze komina i wylazły żółte plamy na ścianie. Kiedy uszczelniłem wyczystkę problem zniknął. Jak masz komin z wkładem z nierdzewki to temat Cię nie dotyczy. Kominy w wkładem ceramicznym, poprzyglądam się tym wyczystkom, dzięki )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts