Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja również mam komin murowany z cegły, był kominiarz i nic nie wspominał że taki nie może być.

Odnośnie bram garaqżowych to kupowaliśmy w Knurowie na ul. Niepodległości bramy Normsthal, przystępne ceny, za tydzień mają mi je przywieźć i zamontować (czas oczekiwania to ok. 4-6 tygodni).

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam pytanie związne z kominem.

Wymurowałem komin z cegły pełnej, z kim nie pogadam to kazdy mnie krytykuje i mówią że przy kontroli kominiarskiej kominiarsz mi tego nieodbierze :lol: , czy dzisiaj można tylko robic kominy tylko z wkładów??!!, czy istnieje przepis który mówi jasno że niemożna zrobic komina z cegły??

Możecie sie wypowiedzieć jak to było u was itd

To jakaś bzdura. Nie słyszałem o takim przepisie.

U nas też jest komin z cegły, taki może być, bez obaw :wink: Głupoty Ci gadają, powiedz im, że mają się popukać po głowie :roll:

Prawo budowlanie nie określa materiału, z jakiego ma powstać komin.

Kominiarz też się nie doczepi. Jedyne czego się mogą czepić to przekroju, czyli jak wielki masz otwór. Ale jeżeli masz wszystko ok, to nie martw się takimi tekstami. Kominy systemowe po prostu są łatwiejsze i szybsze w zbudowaniu, no i zajmują dużo mniej miejsca - to cała różnica i komfort za który płacisz.

Kurka,

a ja dalej szukam fachowców do obudowy kominka.

:evil:

Co prawda, mam już pierwsze wyceny, ale...

Ciągle wysyłam te same zdjęcie a wyceny od trzech firm mam następujące :

- 7.600 zł

- 6.000 zł

- 4.800 zł

:o :o :o

Co za rozbieżności.

Wynika z tego, że chyba mam szukać dalej ( czyt. "zjeżdżać coraz niżej z ceną" ), hahaha !

A może Wy macie kogoś wartego polecenia do tego nieszczęsnego kominka ?

:wink:

I jeszcze jedno :

powoli zaczynam myśleć o firmie układającej kostkę oraz do zrobienia tzw. podjazdu ekologicznego.

Oświećcie mnie proszę, jakie są wogóle u nas ceny za układanie kostki ?

No i czy możecie kogoś polecić ?

Czekam jeszcze na wasze opinie w sprawie bram garażowych, gdzie kupić itd

Bardzo Ci polecam mojego sasiada, nr do niego: 697 97 80 30 - Marek. Zrobi Ci taka brame ze mucha nie siada, a zaplacisz duzo mniej niz jakiestam norhmstale czy inne pieronstwo - przy czym segmenty sa dokladnie takie same :) On to robi od lat i niejedna jego brame widzialem, wszyscy ktorym go polecilem sa bardzo zadowoleni (nie tylko z bramy ale przede wszystkim z jej montazu! bo montaz jest nawet wazniejszy od samej bramy :)

Mozesz w rozmowie wspomniec, ze dzwonisz z polecenia Adama - sasiada :)

pozdr.

Kurka,

a ja dalej szukam fachowców do obudowy kominka.

:evil:

Co prawda, mam już pierwsze wyceny, ale...

Ciągle wysyłam te same zdjęcie a wyceny od trzech firm mam następujące :

- 7.600 zł

- 6.000 zł

- 4.800 zł

:o :o :o

A wklej no tu te zdjecie - to jakas wymyslna obudowa czy pare KG na krzyz (tzw. "modna") ? ;-)

pozdr.

A proszę.

Obudowa "modna" - minimalistyczna.

:wink:

Marmuru tyle co kot napłakał.

Dodam tylko, że ma być jeszcze prościej - bez tych bocznych półeczek.

Więc obudowa prosta tak bardzo, że bardziej chyba już nie można.

Zdjęcie zapożyczone z FM, z góry przepraszam właściciela.

http://images36.fotosik.pl/123/5c95bc0cdf5e82f5med.jpg

No i skąd takie wyceny ?

:(

Niestety, to co podoba się nam to jedna rzecz, a to co kupujemy to druga, ceny sprowadzają nas na ziemię, chyba tylko nielicznych stać na to, żeby kupić to co im się podoba. Ja również mam antracyt i nie żałuje :lol: :lol:

To też nie zawsze, ja chciałam antracyt ale plan zagospodarowania swoje

Mamy kasztan robena , a właściwie będziemy mieli

nam też podoba się czarna. P.Z.P. pozwalał na ceglastą lub brązował i na dach dwuspadowy, ale na szczęście zmienił się i chyba od nowego roku wchodzi w życie. Kolor jest dowolny a dach może być czterospadowy.

No i mamy po dwóch chyba miesiącach warunki od wodociągów.

Nie mam siły do takich instytucji. Najpierw napisali, że nie ma możliwości podłączenia wody, że UM ma sieć zbudować. Jak zapytałam czy ja nie mogę to stwierdził gość, że już odeszli od takich praktyk. Kazał zgody sąsiadów pozbierać a jak je doniosłam to stwierdzili, że jednak najlepiej będzie jak sami sobie sieć wybudujemy. Ech… nie można tak było od razu.

...że jednak najlepiej będzie jak sami sobie sieć wybudujemy. Ech… nie można tak było od razu.

Smutna ta Twoja konkluzja. Bo wodociągi Was zrobiły w bambuko (najdelikatniej ujmując) a wy jeszcze jesteście na nich źli, że nie pozwolili Wam zrobić wcześniej instalacji za własne pieniądze. Dziwny jest ten świat :roll:

Gość Gosc***

za rozbuowe sieci beda musiaływodociągi tobie, ewentualnie grupie inwetorów oddac - nie wiem czy już to pisałem tutaj, był wyrok SN w bardzo podobnej sprawie (rożnica taka, że dotyczył kanalizacji) - jest wątek na temat gdzies....

znalazłem

http://forum.muratordom.pl/precedens-zwrot-za-przylacze-wod-kan-od-granicy-dzialki,t112193.htm

i uzasadnienie wyroku

http://www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnienia/ic/III-CZP-0079_07.pdf

tylko broń boże nie podpisywać pisma o nieodplatnym przekazaniu sieci wodociągom, bo wtedy po ptokach (mogą być taki zapisy w umowie) - chociaż w mojej nawet było napisane ze nie przekazuje i z wszelkie awarie itd sa na mojej glowie wtedy...

he he he

mój tata jest kierownikiem w wodociągach ostatnio mieli własnie "problem" czy sami będa budowali sieć czy ma to robić Klient..... może lepiej tego nie będę mu pokazwać ....

na moje szczęscie sieć wodociągowa i kanalizacyjna jest 3 metry od granicy mojej działki... :D

Pozdrawiam...

Tu znajdziecie akty prawne związane z zaopatrzeniem w wodę

http://www.igwp.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=60:zbiorowe-zaopatrzenie-w-wod-i-zbiorowe-odprowadzanie-ciekow&catid=17:branowe-akty-prawne&Itemid=87

Art. 15. 1. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane zapewnić budowę urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych, ustalonych przez gminę w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy oraz miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego, w zakresie uzgodnionym w wieloletnim planie rozwoju i modernizacji, o którym mowa w art. 21 ust. 1.

2. Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci.

3. Koszty nabycia, zainstalowania i utrzymania wodomierza głównego ponosi przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne, a urządzenia pomiarowego - odbiorca usług.

4. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane przyłączyć do sieci nieruchomość osoby ubiegającej się o przyłączenie nieruchomości do sieci, jeżeli są spełnione warunki przyłączenia określone w regulaminie, o którym mowa w art. 19, oraz istnieją techniczne możliwości świadczenia usług.

6) przyłącze wodociągowe - odcinek przewodu łączącego sieć wodociągową z wewnętrzną instalacją wodociągową w nieruchomości odbiorcy usług wraz z zaworem za wodomierzem głównym;

7) sieć - przewody wodociągowe lub kanalizacyjne wraz z uzbrojeniem i urządzeniami, którymi dostarczana jest woda lub którymi odprowadzane są ścieki, będące w posiadaniu przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjnego;

Już kiedyś próbowałem Was buntować :wink: