Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ludzieńki pomóżcie ! chcę kupić ytong 36,5 cm.-i w BUDO ZBYCIE zaproponowali mi 13 zł za bloczek . czy to dobra cena i gdzie jeszcze mogę pytać ---bo ja sama nie bardzo się orientuję ---pomóżcie. i czy kupować teraz czy później ?

Przede wszystkim - chcesz budowac sciany zew. z komorczaka grubosci 36cm ? Bedzie malo energooszczednie. Sciana jest za cienka zeby byla ciepla, a za gruba zeby ja ocieplac. Kup cos bardziej "normalnego" (typu porotherm 25) i dociepl styro (15-20cm). Bedziesz miala ze dwa razy cieplejsza sciane :) A jezeli juz rzeczywiscie zdecydujesz sie na sciane 1W grubosci 36,5 to koniecznie spytaj jakiej klasy jest ten beton komorkowy. Wyzszy niz 400 to naprawde zimnosc, zimnosc, brrr ;)

pozdr.

ludzieńki pomóżcie ! chcę kupić ytong 36,5 cm.-i w BUDO ZBYCIE zaproponowali mi 13 zł za bloczek . czy to dobra cena i gdzie jeszcze mogę pytać ---bo ja sama nie bardzo się orientuję ---pomóżcie. i czy kupować teraz czy później ?

13 zł za 36,5 ytonga to dobra cena ja za 30 cm dostałem ofertę 12zł. A próbowałeś poszukać trochę bliżej siebie np w Mikołowie http://www.sagapol.pl/kontakt .Myślę że teraz jest dobry okres na kupowanie materiałów bo są nieco tańsze. W przyszłym tygodniu zamierzam rozejrzeć się za stalą i deskami szalunkowymi.

Ja szukałem dalej i najlepszą cene jesli chodzi o dachówke firmy rupceramika to dostałem w opolskim hadex lubar i całybudozbyt wyceniali prawie o złotówke drożej nie wiem jak z innymi producentami ale na rupa najlepsza cena w obrębie 50 km. Jak ktoś zaineresowany piszcie na priva dam namiary na hurtownie pozd.

Witam!

Mam pytanie gdzie można kupić najtaniej dachówkę i akcesoria dachowe?

Ja szukałem dalej i najlepszą cene jesli chodzi o dachówke firmy rupceramika to dostałem w opolskim hadex lubar i całybudozbyt wyceniali prawie o złotówke drożej nie wiem jak z innymi producentami ale na rupa najlepsza cena w obrębie 50 km. Jak ktoś zaineresowany piszcie na priva dam namiary na hurtownie pozd.

Witam

Spytaj może u Sikory w Czyżowicach, robi dachy i ma hurtownie, czyli istnieje mozliwosc 7% VAT-u. Może akurat będzie mieć dobre ceny,ale niewiem.

pozdrawiam

czy ktoś zna ekipe budowlaną p. Nostera albo p.Jaroszewicza z Rybnika ? jakies doswiadczenia ewentualnie namiary na inne dobre ekipy

dla kupujących przed budową - składy budowlane bez problemu przetrzymują materiały ?

czy do składu budowlanego wystarczy ze dostarcze projekt z wymiarami i charakterystyką co z czego ma być zrobione czy muszę dokłądnie ilosciowo wszystko podać ?

jeszcze nie zaczęłam a już tyle wątpliwości :)

...najlepszą cene jesli chodzi o dachówke firmy rupceramika to dostałem w opolskim...

Kiedyś też chyba tam dostałem najlepszą ofertę na Ruppa. To była hurtownia w jakiejś małej miejscowości na drodze Opole - Racibórz, bliżej Opola. W sumie rozmyśliłem się z Ruppa bo był cięższy a ja miałem taki trochę "ryzykowny" dach.

Gość Gosc***
czy ktoś zna ekipe budowlaną p. Nostera albo p.Jaroszewicza z Rybnika ? jakies doswiadczenia ewentualnie namiary na inne dobre ekipy

dla kupujących przed budową - składy budowlane bez problemu przetrzymują materiały ?

czy do składu budowlanego wystarczy ze dostarcze projekt z wymiarami i charakterystyką co z czego ma być zrobione czy muszę dokłądnie ilosciowo wszystko podać ?

jeszcze nie zaczęłam a już tyle wątpliwości :)

zanosisz projekt, juz oni ci wszystko przelicza, bez obaw. Co do przetrzymywania, to musisz sie pytac, ja osobiscie nie mialem problemu.

Witam,

My chcemy budować z Solbetu (beton komórkowy :D ) i dostaliśmy ofertę na 36cm 96zł za m2 a na 42cm 111zł wychodzi 7szt na m2 gęstość 400 wraz z zaprawą klejową.

Teraz odezwą się przeciwnicy ściany 1W :D

pozdro

Darek

Ktoś wcześniej pytał na forum o porotherm profi i czy ktos budował na nim .

Ja w ubiegłym roku postanowiłem skusić sie do tego matriału i musze powiedzieć że jestem w 100% zadowolony z tego i szybkości budowania na tym . Choć nie zaprzeczam miałem obawy do tej technologi jak i zachowania sie tego materiału po wybudowaniu .Polecam wszystkim i jeżeli ktoś ma pytania co do tego nieznanego sposobu szybkiego murowania to służe pomocą pytać najlepiej na priv pozdrawiam.

Teraz odezwą się przeciwnicy ściany 1W :D

No pewnie. Pustak leiera 25 kupisz po 4 pln, zuzycie 11 szt / m2 = 44 pln / m2. Do tego 20cm styropianu (1m2 = 0,2m3 * 85 = 17 pln) i robocizna 30 pln /m2 + klej i siatka max 10 pln = 100 pln. Z tym, ze sciana U = 0,17, a nie U=0,3 :) Jezeli juz 1W z komorczaka to ytong energo w ktorym sciana ma U=0,19. Nie jest duzo drozszy (o ile pamietam to ok 14-15 pln / szt). Wtedy 1W ma sens :)

pozdr.

Witam,

My też musimy sami zrobić sieć wodociągową jakieś 10k (około 70m) , a nawet dowiedzieliśmy się ze i kanalizacyjną.

I też zastanawiamy się nad studnią.

KiR daj namiary na tego gościa co załatwia wszystko na priv.

Dzięki

pozdrawiam

Darek

Hmmm, a nie próbujecie walczyć z gminą o wybodowanie sieci? Przecież zgodnie z ustawą budowa sieci wodociągowej należy do zadań gminy. Artykuł 14 punkt 2 Ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowego odprowadzania ścieków mówi, że:

Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci. Dla tych co sami wybudowali sieć artykuł 31 tej samej ustawy:

Art. 31. 1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, mogą je przekazywaç odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na

warunkach uzgodnionych w umowie.

2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust. 1, powinny odpowiadać warunkom technicznym określonym w odrębnych przepisach.

3.55) Należność za przekazane urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne może być rozłożona na raty lub uwzględniona w rozliczeniach za zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie

ścieków.

Ja również dostałam odpowiedź z wodociągów, że muszę wybudować nową sieć, bo istniejąca posiada na wąską rurę i nie mogę się już podpiąć. Także musiałabym wymienić ok 180 m istniejącej sieci, podpiąć do niej dwa domy przede mną. O kosztach takiej inwestycji ani nie myślę. Także mam zamiar zwrócić się do gminy o wybudowanie tej sieci. Pewnie nie zrobią tego w tym roku, ani w przyszłym, ale mi się nie spieszy, wykopałam studnię, więc na okres budowy wodę mam, a potem przyda się do podlewania ogródka. To rozwiązanie podpowiedział nam architekt, który był w podobnej sytuacji i wywalczył w Rybniku budowę sieci.

Pozdrawiam

Ja również dostałam odpowiedź z wodociągów, że muszę wybudować nową sieć, bo istniejąca posiada na wąską rurę i nie mogę się już podpiąć. Także musiałabym wymienić ok 180 m istniejącej sieci, podpiąć do niej dwa domy przede mną. O kosztach takiej inwestycji ani nie myślę. Także mam zamiar zwrócić się do gminy o wybudowanie tej sieci. Pewnie nie zrobią tego w tym roku, ani w przyszłym, ale mi się nie spieszy, wykopałam studnię, więc na okres budowy wodę mam, a potem przyda się do podlewania ogródka. To rozwiązanie podpowiedział nam architekt, który był w podobnej sytuacji i wywalczył w Rybniku budowę sieci.

Pozdrawiam

jestem w identycznej sytuacji, napisz prosze jaką dostaniesz odpowiedź z gminy

Witam,

My też musimy sami zrobić sieć wodociągową jakieś 10k (około 70m) , a nawet dowiedzieliśmy się ze i kanalizacyjną.

I też zastanawiamy się nad studnią.

KiR daj namiary na tego gościa co załatwia wszystko na priv.

Dzięki

pozdrawiam

Darek

Hmmm, a nie próbujecie walczyć z gminą o wybodowanie sieci? Przecież zgodnie z ustawą budowa sieci wodociągowej należy do zadań gminy. Artykuł 14 punkt 2 Ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowego odprowadzania ścieków mówi, że:

Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci. Dla tych co sami wybudowali sieć artykuł 31 tej samej ustawy:

Art. 31. 1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, mogą je przekazywaç odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na

warunkach uzgodnionych w umowie.

2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust. 1, powinny odpowiadać warunkom technicznym określonym w odrębnych przepisach.

3.55) Należność za przekazane urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne może być rozłożona na raty lub uwzględniona w rozliczeniach za zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie

ścieków.

Pozdrawiam

dzięki agusia_x

Próbujemy walczyć pisemko będzie, teraz czekamy na drugie warunki bo jedne straciły już ważność (1 rok) może będą lepsze :D

Jeśli chodzi o te zwroty za budowę sieci to jest ale od 20% do 25% całej inwestycji w 50%-wych niższych rachunkach za wodę. Ale musisz mieć rachunki za wybudowanie tej sieci. Miasto może nam wybudować sieć dopiero za dwa trzy lata a tak długo nie mamy zamiaru czekać.

Wodę na działce do budowy mamy z takiej małej studzienki.

pozdro

dzięki agusia_x

Miasto może nam wybudować sieć dopiero za dwa trzy lata a tak długo nie mamy zamiaru czekać.

Wodę na działce do budowy mamy z takiej małej studzienki.

pozdro

Ja z budową dopiero ruszę w lato i potrwa ona zapewne parę lat, więc mi się się spieszy i poczekam nawet gdyby miało to trwać te 3 lata. Wody w studni mam puki co pod dostatkiem więc o to się nie martwię. Zobaczymy co będzie.

jestem w identycznej sytuacji, napisz prosze jaką dostaniesz odpowiedź z gminy

Muszę się w końcu za to zabrać, im prędzej tym lepiej. Napewno napiszę co udało mi się załatwić, może pomogę innym którzy są w takiej sytuacji.

Pozdrawiam