mucia 18.01.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Teraz odezwą się przeciwnicy ściany 1W No pewnie. Pustak leiera 25 kupisz po 4 pln, zuzycie 11 szt / m2 = 44 pln / m2. Do tego 20cm styropianu (1m2 = 0,2m3 * 85 = 17 pln) i robocizna 30 pln /m2 + klej i siatka max 10 pln = 100 pln. Z tym, ze sciana U = 0,17, a nie U=0,3 Jezeli juz 1W z komorczaka to ytong energo w ktorym sciana ma U=0,19. Nie jest duzo drozszy (o ile pamietam to ok 14-15 pln / szt). Wtedy 1W ma sens pozdr. Solbet 42cm ma U = 0,25 i my raczej z tego będziemy budować a ten 36cm pójdzie na garaż który jest przy domu i na pomieszczenie nad. A jeśli chodzi o ten mur 2W to tylko pustak (ceramika, beton komórkowy, keramzytobeton) i wełna mineralna. Znam ludzi którzy mają ścianę 2W (pustak i styro) i mówią ze jeśli budowali by jeszcze raz to tylko ciepłą ścianę 1W coś w rodzaju właśnie tego Solbetu albo jak piszesz Ytong Energo lub Porotherm profi. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 18.01.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 A jeśli chodzi o ten mur 2W to tylko pustak (ceramika, beton komórkowy, keramzytobeton) i wełna mineralna. Za drogo. To juz rzeczywiscie wolalbym jakas wypas 1W z U <0,2 Znam ludzi którzy mają ścianę 2W (pustak i styro) i mówią ze jeśli budowali by jeszcze raz to tylko ciepłą ścianę 1W coś w rodzaju właśnie tego Solbetu albo jak piszesz Ytong Energo lub Porotherm profi. A to czemu ? Maja problemy z elewacja ? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
insah 18.01.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Witam!Mam do sprzedania tanio 6,5 kubika deski szalunkowej w dobrym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 18.01.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Znam ludzi którzy mają ścianę 2W (pustak i styro) i mówią ze jeśli budowali by jeszcze raz to tylko ciepłą ścianę 1W coś w rodzaju właśnie tego Solbetu albo jak piszesz Ytong Energo lub Porotherm profi. A to czemu ? Maja problemy z elewacja ? pozdr. Powinieneś wiedzieć co się będzie działo z taką elewacją za kilka lat ( no chyba że nie będzie się działo ). Zazwyczaj pąka ( robią się szczeliny) , odpada ten cienko warstwowy tynk, może dlatego że źle zrobione a może po prostu już się tak robi. Taki tynk musi być naprawdę dobrze zrobiony a styro frezowane. Jakoś jeszcze zwykłego tyku (ciężkiego ) który by odpadł od ściany nie widziałem. Może się mylę, ale dużo ludzi narzeka na takie elewacje i my dlatego chcemy budować tę ścianę 1W. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 18.01.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Witam my mamy właśnie Leier 25 i styropian 15, koszty całkiem przystępne .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 18.01.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Powinieneś wiedzieć co się będzie działo z taką elewacją za kilka lat ( no chyba że nie będzie się działo ). No wlasnie.. Blok w ktorym mieszkalem byl ocieplany dobre 10 lat temu i elewacja wyglada jak nowa. Kumpel ocieplal z 8 lat temu i elewacja wyglada jak nowa (tylko ja czasem karcherem umyje). Dobrze zrobiona nie ma prawa pekac. Peka jak wykonawca sie nie zna na robocie - brak listwy startowej, zle wtopiona siatka, brak dodatkowych wzmocnien we wszystkich narozach, brak kolkowania w narozach / nadprozach i tak dalej. 1W za to b. latwo skopac pod wzgledem termicznym - nadproza, wieniec, prawidlowe murowanie drogimi zaprawami etc. Zazwyczaj pąka ( robią się szczeliny) , odpada ten cienko warstwowy tynk, może dlatego że źle zrobione a może po prostu już się tak robi. Taki tynk musi być naprawdę dobrze zrobiony a styro frezowane. Jakoś jeszcze zwykłego tyku (ciężkiego ) który by odpadł od ściany nie widziałem. Widac malo widziales, bo ja pierwsze slysze o "zazwyczaj pekaniu" tynkow cienkowarstwowych - jakos np. tu na forum nie czyta sie o takich problemach Może się mylę, ale dużo ludzi narzeka na takie elewacje i my dlatego chcemy budować tę ścianę 1W. Narzekaja jak zwykle ci, ktorzy jej nie maja Taka nasza cecha narodowa pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Santa_ppc 18.01.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 No pewnie. Pustak leiera 25 kupisz po 4 pln. Powiedz mi, gdzie dają za 4 pln (chyba że to cena netto;) ) Pytam, bo właśnie się przymierzam do zapłacenia zaliczki na leiera 25, przy czym mi udało się utargować "tylko" 4,95pln (z dostawą i rozładunkiem)... Witam my mamy właśnie Leier 25 i styropian 15, koszty całkiem przystępne .Pozdrawiam Jaką wynegocjowaliście cenę za pustaki i styro i gdzie? (też biorę 25cm i 15 styro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 18.01.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Powiedz mi, gdzie dają za 4 pln (chyba że to cena netto;) ) Pytam, bo właśnie się przymierzam do zapłacenia zaliczki na leiera 25, przy czym mi udało się utargować "tylko" 4,95pln (z dostawą i rozładunkiem)... A chocby tu: http://www.allegro.pl/item877650113_katowice_pustaki_leier_25_thermopor_porotherm.html Transport to 700 pln czyli tir = 1440 = 4,48 pln brutto z transportem Dobrze poszukaj (chocby na allegro) to kupisz spokojnie za 4 pln z dowozem Targuj targuj! Ja targowalem takie ceny w handlobudzie dwa lata temu ze na allegro takich nawet nie bylo!! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 18.01.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Powinieneś wiedzieć co się będzie działo z taką elewacją za kilka lat ( no chyba że nie będzie się działo ). No wlasnie.. Blok w ktorym mieszkalem byl ocieplany dobre 10 lat temu i elewacja wyglada jak nowa. Kumpel ocieplal z 8 lat temu i elewacja wyglada jak nowa (tylko ja czasem karcherem umyje). Dobrze zrobiona nie ma prawa pekac. Peka jak wykonawca sie nie zna na robocie - brak listwy startowej, zle wtopiona siatka, brak dodatkowych wzmocnien we wszystkich narozach, brak kolkowania w narozach / nadprozach i tak dalej. 1W za to b. latwo skopac pod wzgledem termicznym - nadproza, wieniec, prawidlowe murowanie drogimi zaprawami etc. Zazwyczaj pąka ( robią się szczeliny) , odpada ten cienko warstwowy tynk, może dlatego że źle zrobione a może po prostu już się tak robi. Taki tynk musi być naprawdę dobrze zrobiony a styro frezowane. Jakoś jeszcze zwykłego tyku (ciężkiego ) który by odpadł od ściany nie widziałem. Widac malo widziales, bo ja pierwsze slysze o "zazwyczaj pekaniu" tynkow cienkowarstwowych - jakos np. tu na forum nie czyta sie o takich problemach Może się mylę, ale dużo ludzi narzeka na takie elewacje i my dlatego chcemy budować tę ścianę 1W. Narzekaja jak zwykle ci, ktorzy jej nie maja Taka nasza cecha narodowa pozdr. To znaczy ze mało słuchasz ludzi czytasz tylko forum a tu nie wszyscy się wypowiadają. Dobrze wiemy że bardzo dużo ludzi tylko czyta te fora i woli się nie wypowiadać. A zresztą każdy i tak musi wybrać sam i zazwyczaj chwali to co ma żeby się inni z niego nie śmiali że coś poszło mu nie tak Tak na marginesie ja z żoną budujemy sami nasz domek i tylko dach tynki zew. wew. firmy będą robić i myślę że sobie nie "skopiemy" tej ściany 1W I tym dobrym akcentem zakończmy tą dyskusje pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 18.01.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Witam,czy ktoś z Was nie buduje może "domu w ananasach 2"w Rybniku na ulicy Pochyłej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 19.01.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Jaką wynegocjowaliście cenę za pustaki i styro i gdzie? (też biorę 25cm i 15 styro) My braliśmy cały materiał ceramiczny z Lubaru ja sobie bardzo chwale obsługe jak z ceramiki tak ze stali a ta na 1000% mogę polecić z Lubaru . Dzwoniłam zawsze rano i za godzine stal była przygotowana jakie długości i gabaryty chciała doprawdy super, a z pustakami tez super dowóz bez problemu oczywiście z 2-3 dniowym wyprzedzeniem i uprzedzeniem ich ale zawsze na czas. Rozładunek bez problemu gdzie chcieliśmy i ile chcieliśmy , po dogadaniu bez problemu odbierali pozostający materiał. Faktury na czas ja sobie bardzo chwale . Jak chcesz namiar na konkretnych sprzedawców to pisz na privo. a cena to byl zeszły rok i chyba 5,30 ale bym musiała zerknąc do faktur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 19.01.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Jaką wynegocjowaliście cenę za pustaki i styro i gdzie? (też biorę 25cm i 15 styro) My braliśmy cały materiał ceramiczny z Lubaru ja sobie bardzo chwale obsługe jak z ceramiki tak ze stali a ta na 1000% mogę polecić z Lubaru . Dzwoniłam zawsze rano i za godzine stal była przygotowana jakie długości i gabaryty chciała doprawdy super, a z pustakami tez super dowóz bez problemu oczywiście z 2-3 dniowym wyprzedzeniem i uprzedzeniem ich ale zawsze na czas. Rozładunek bez problemu gdzie chcieliśmy i ile chcieliśmy , po dogadaniu bez problemu odbierali pozostający materiał. Faktury na czas ja sobie bardzo chwale . Jak chcesz namiar na konkretnych sprzedawców to pisz na privo. a cena to byl zeszły rok i chyba 5,30 ale bym musiała zerknąc do faktur Witam Co do LUBARu to mamy z żoną mieszane uczucie, dlatego iż pierwszym razem byliśmy po wycenę na miejscu i pokierowano nas do niezbyt doinformanej Pani, która co chwile musiała zasiegać języka kolegi obok, w momencie jak zadawaliśmy jakies techniczne pyt. okej, mogła niewiedzieć. Po kilku dniach zadzwonił do nas gość, który mieszkał obok naszej budowy i on zaproponował nam że może nam dostarczać towar, gdyż jest pracownikiem firmy LUBAR. Ten Pan napewno miał bardzo duże pojecię techniczne i doswiadczenie w tej branży i do konca budowy to on nam załatwiał towar. wiadomo jak w interesach, sprzedający chce jak najdrożej sprzedać a kupujący jak najtaniej kupić, wiec czasami trzeba sie upomniec o swoje. Ogolnie firmę te oceniam w skali od 1 do na - 4. A co do ceny 5.30 ??? to cena brutto, jesli tak to była bardzo dobra. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 20.01.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam Co do LUBARu to mamy z żoną mieszane uczucie, dlatego iż pierwszym razem byliśmy po wycenę na miejscu i pokierowano nas do niezbyt doinformanej Pani, która co chwile musiała zasiegać języka kolegi obok, w momencie jak zadawaliśmy jakies techniczne pyt. okej, mogła niewiedzieć. Po kilku dniach zadzwonił do nas gość, który mieszkał obok naszej budowy i on zaproponował nam że może nam dostarczać towar, gdyż jest pracownikiem firmy LUBAR. Ten Pan napewno miał bardzo duże pojecię techniczne i doswiadczenie w tej branży i do konca budowy to on nam załatwiał towar. wiadomo jak w interesach, sprzedający chce jak najdrożej sprzedać a kupujący jak najtaniej kupić, wiec czasami trzeba sie upomniec o swoje. Ogolnie firmę te oceniam w skali od 1 do na - 4. A co do ceny 5.30 ??? to cena brutto, jesli tak to była bardzo dobra. pozdrawiamy Ja też brałem z Lubaru,wszystko załatwiane na telefon, jestem bardzo zadowolony z współpracy z nimi. Zdażało się, ze jak podjechałem do firmy, bo akurat musialem i rozmawialem z kims innym to ktos czegos nie wiedzial...ale dla mnie to nie był problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aweriwo 20.01.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 CZY JA MOGĘ PROSIĆ O NAMIARY NA TEN LUBAR ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 20.01.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Myśmy natomiast cały towar na budowę brali w Budozbycie w Rybniku, fachowa obsługa + doradztwo, z przechowywaniem materiału też nie było żadnych problemów, ceny przystępne, towar zamawiany na telefon, należności przelewem, terminowe dostawy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 20.01.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 CZY JA MOGĘ PROSIĆ O NAMIARY NA TEN LUBAR ? http://www.lubar.pl/portal/pub/view/00100.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 20.01.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 ponawiam pytanie,czy ma ktoś z okolicy dom posadowiony na płycie fundamentowej???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AManys 20.01.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Proszę o informację czy wiecie, gdzie można kupić poza Castoramą oraz Leroy Merlin płaskie kanały z blach ocynkowanej o wym 150x50 do dystrybucji gorącego powietrza. Z góry dziękuję za wszelkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagunaiii 20.01.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 My kupywaliśmy w hurtowni NOWA jest ona z Libiąża wiem troszke daleko ale w naszym przypadku na porotherm profi dostaliśmy najleprza oferte , a różnica miedzy lubarem czy budozbytem to było cos ok złotówki nie wiem jak na inna ceramike ale mozna zadzwonic i zapytac wszystko załatwia się przez telefon oto numer 509171744 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coen 20.01.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Możecie podać namiar na jakiś sprawnie działający skład opału. Chciałem kupić ekogroszek dobrej jakości obowiązkowo workowany Dzięki z góry ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts