Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Teraz odezwą się przeciwnicy ściany 1W :D

No pewnie. Pustak leiera 25 kupisz po 4 pln, zuzycie 11 szt / m2 = 44 pln / m2. Do tego 20cm styropianu (1m2 = 0,2m3 * 85 = 17 pln) i robocizna 30 pln /m2 + klej i siatka max 10 pln = 100 pln. Z tym, ze sciana U = 0,17, a nie U=0,3 :) Jezeli juz 1W z komorczaka to ytong energo w ktorym sciana ma U=0,19. Nie jest duzo drozszy (o ile pamietam to ok 14-15 pln / szt). Wtedy 1W ma sens :)

pozdr.

Solbet 42cm ma U = 0,25 i my raczej z tego będziemy budować a ten 36cm pójdzie na garaż który jest przy domu i na pomieszczenie nad.

A jeśli chodzi o ten mur 2W to tylko pustak (ceramika, beton komórkowy, keramzytobeton) i wełna mineralna. Znam ludzi którzy mają ścianę 2W (pustak i styro) i mówią ze jeśli budowali by jeszcze raz to tylko ciepłą ścianę 1W coś w rodzaju właśnie tego Solbetu albo jak piszesz Ytong Energo lub Porotherm profi.

pozdro

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jeśli chodzi o ten mur 2W to tylko pustak (ceramika, beton komórkowy, keramzytobeton) i wełna mineralna.

Za drogo. To juz rzeczywiscie wolalbym jakas wypas 1W z U <0,2 :)

Znam ludzi którzy mają ścianę 2W (pustak i styro) i mówią ze jeśli budowali by jeszcze raz to tylko ciepłą ścianę 1W coś w rodzaju właśnie tego Solbetu albo jak piszesz Ytong Energo lub Porotherm profi.

A to czemu ? Maja problemy z elewacja ?

pozdr.

Znam ludzi którzy mają ścianę 2W (pustak i styro) i mówią ze jeśli budowali by jeszcze raz to tylko ciepłą ścianę 1W coś w rodzaju właśnie tego Solbetu albo jak piszesz Ytong Energo lub Porotherm profi.

A to czemu ? Maja problemy z elewacja ?

pozdr.

Powinieneś wiedzieć co się będzie działo z taką elewacją za kilka lat ( no chyba że nie będzie się działo :D). Zazwyczaj pąka ( robią się szczeliny) , odpada ten cienko warstwowy tynk, może dlatego że źle zrobione a może po prostu już się tak robi. Taki tynk musi być naprawdę dobrze zrobiony a styro frezowane.

Jakoś jeszcze zwykłego tyku (ciężkiego :D) który by odpadł od ściany nie widziałem.

Może się mylę, ale dużo ludzi narzeka na takie elewacje i my dlatego chcemy budować tę ścianę 1W.

pozdro

Powinieneś wiedzieć co się będzie działo z taką elewacją za kilka lat ( no chyba że nie będzie się działo :D).

No wlasnie.. Blok w ktorym mieszkalem byl ocieplany dobre 10 lat temu i elewacja wyglada jak nowa. Kumpel ocieplal z 8 lat temu i elewacja wyglada jak nowa (tylko ja czasem karcherem umyje). Dobrze zrobiona nie ma prawa pekac. Peka jak wykonawca sie nie zna na robocie - brak listwy startowej, zle wtopiona siatka, brak dodatkowych wzmocnien we wszystkich narozach, brak kolkowania w narozach / nadprozach i tak dalej. 1W za to b. latwo skopac pod wzgledem termicznym - nadproza, wieniec, prawidlowe murowanie drogimi zaprawami etc.

Zazwyczaj pąka ( robią się szczeliny) , odpada ten cienko warstwowy tynk, może dlatego że źle zrobione a może po prostu już się tak robi. Taki tynk musi być naprawdę dobrze zrobiony a styro frezowane.

Jakoś jeszcze zwykłego tyku (ciężkiego :D) który by odpadł od ściany nie widziałem.

Widac malo widziales, bo ja pierwsze slysze o "zazwyczaj pekaniu" tynkow cienkowarstwowych - jakos np. tu na forum nie czyta sie o takich problemach :-)

Może się mylę, ale dużo ludzi narzeka na takie elewacje i my dlatego chcemy budować tę ścianę 1W.

Narzekaja jak zwykle ci, ktorzy jej nie maja ;-) Taka nasza cecha narodowa :D

pozdr.

No pewnie. Pustak leiera 25 kupisz po 4 pln.

Powiedz mi, gdzie dają za 4 pln (chyba że to cena netto;) )

Pytam, bo właśnie się przymierzam do zapłacenia zaliczki na leiera 25, przy czym mi udało się utargować "tylko" 4,95pln (z dostawą i rozładunkiem)...

Witam my mamy właśnie Leier 25 i styropian 15, koszty całkiem przystępne .Pozdrawiam

Jaką wynegocjowaliście cenę za pustaki i styro i gdzie? (też biorę 25cm i 15 styro)

Powiedz mi, gdzie dają za 4 pln (chyba że to cena netto;) )

Pytam, bo właśnie się przymierzam do zapłacenia zaliczki na leiera 25, przy czym mi udało się utargować "tylko" 4,95pln (z dostawą i rozładunkiem)...

A chocby tu:

http://www.allegro.pl/item877650113_katowice_pustaki_leier_25_thermopor_porotherm.html

Transport to 700 pln czyli tir = 1440 = 4,48 pln brutto z transportem

Dobrze poszukaj (chocby na allegro) to kupisz spokojnie za 4 pln z dowozem :) Targuj targuj! Ja targowalem takie ceny w handlobudzie dwa lata temu ze na allegro takich nawet nie bylo!! ;-)

pozdr.

Powinieneś wiedzieć co się będzie działo z taką elewacją za kilka lat ( no chyba że nie będzie się działo :D).

No wlasnie.. Blok w ktorym mieszkalem byl ocieplany dobre 10 lat temu i elewacja wyglada jak nowa. Kumpel ocieplal z 8 lat temu i elewacja wyglada jak nowa (tylko ja czasem karcherem umyje). Dobrze zrobiona nie ma prawa pekac. Peka jak wykonawca sie nie zna na robocie - brak listwy startowej, zle wtopiona siatka, brak dodatkowych wzmocnien we wszystkich narozach, brak kolkowania w narozach / nadprozach i tak dalej. 1W za to b. latwo skopac pod wzgledem termicznym - nadproza, wieniec, prawidlowe murowanie drogimi zaprawami etc.

Zazwyczaj pąka ( robią się szczeliny) , odpada ten cienko warstwowy tynk, może dlatego że źle zrobione a może po prostu już się tak robi. Taki tynk musi być naprawdę dobrze zrobiony a styro frezowane.

Widac malo widziales, bo ja pierwsze slysze o "zazwyczaj pekaniu" tynkow cienkowarstwowych - jakos np. tu na forum nie czyta sie o takich problemach :-)

Narzekaja jak zwykle ci, ktorzy jej nie maja ;-) Taka nasza cecha narodowa :D

pozdr.

To znaczy ze mało słuchasz ludzi czytasz tylko forum a tu nie wszyscy się wypowiadają. Dobrze wiemy że bardzo dużo ludzi tylko czyta te fora i woli się nie wypowiadać.

A zresztą każdy i tak musi wybrać sam i zazwyczaj chwali to co ma żeby się inni z niego nie śmiali że coś poszło mu nie tak :D

Tak na marginesie ja z żoną budujemy sami nasz domek i tylko dach tynki zew. wew. firmy będą robić i myślę że sobie nie "skopiemy" tej ściany 1W :D

I tym dobrym akcentem zakończmy tą dyskusje :wink:

pozdro

Jaką wynegocjowaliście cenę za pustaki i styro i gdzie? (też biorę 25cm i 15 styro)

My braliśmy cały materiał ceramiczny z Lubaru ja sobie bardzo chwale obsługe jak z ceramiki tak ze stali a ta na 1000% mogę polecić z Lubaru . Dzwoniłam zawsze rano i za godzine stal była przygotowana jakie długości i gabaryty chciała doprawdy super, a z pustakami tez super dowóz bez problemu oczywiście z 2-3 dniowym wyprzedzeniem i uprzedzeniem ich ale zawsze na czas. Rozładunek bez problemu gdzie chcieliśmy i ile chcieliśmy , po dogadaniu bez problemu odbierali pozostający materiał. Faktury na czas ja sobie bardzo chwale . Jak chcesz namiar na konkretnych sprzedawców to pisz na privo. a cena to byl zeszły rok i chyba 5,30 ale bym musiała zerknąc do faktur

My braliśmy cały materiał ceramiczny z Lubaru ja sobie bardzo chwale obsługe jak z ceramiki tak ze stali a ta na 1000% mogę polecić z Lubaru . Dzwoniłam zawsze rano i za godzine stal była przygotowana jakie długości i gabaryty chciała doprawdy super, a z pustakami tez super dowóz bez problemu oczywiście z 2-3 dniowym wyprzedzeniem i uprzedzeniem ich ale zawsze na czas. Rozładunek bez problemu gdzie chcieliśmy i ile chcieliśmy , po dogadaniu bez problemu odbierali pozostający materiał. Faktury na czas ja sobie bardzo chwale . Jak chcesz namiar na konkretnych sprzedawców to pisz na privo. a cena to byl zeszły rok i chyba 5,30 ale bym musiała zerknąc do faktur

Witam

Co do LUBARu to mamy z żoną mieszane uczucie, dlatego iż pierwszym razem byliśmy po wycenę na miejscu i pokierowano nas do niezbyt doinformanej Pani, która co chwile musiała zasiegać języka kolegi obok, w momencie jak zadawaliśmy jakies techniczne pyt. okej, mogła niewiedzieć. Po kilku dniach zadzwonił do nas gość, który mieszkał obok naszej budowy i on zaproponował nam że może nam dostarczać towar, gdyż jest pracownikiem firmy LUBAR. Ten Pan napewno miał bardzo duże pojecię techniczne i doswiadczenie w tej branży i do konca budowy to on nam załatwiał towar. wiadomo jak w interesach, sprzedający chce jak najdrożej sprzedać a kupujący jak najtaniej kupić, wiec czasami trzeba sie upomniec o swoje. Ogolnie firmę te oceniam w skali od 1 do na - 4.

A co do ceny 5.30 ??? to cena brutto, jesli tak to była bardzo dobra.

pozdrawiamy

Gość Gosc***

Witam

Co do LUBARu to mamy z żoną mieszane uczucie, dlatego iż pierwszym razem byliśmy po wycenę na miejscu i pokierowano nas do niezbyt doinformanej Pani, która co chwile musiała zasiegać języka kolegi obok, w momencie jak zadawaliśmy jakies techniczne pyt. okej, mogła niewiedzieć. Po kilku dniach zadzwonił do nas gość, który mieszkał obok naszej budowy i on zaproponował nam że może nam dostarczać towar, gdyż jest pracownikiem firmy LUBAR. Ten Pan napewno miał bardzo duże pojecię techniczne i doswiadczenie w tej branży i do konca budowy to on nam załatwiał towar. wiadomo jak w interesach, sprzedający chce jak najdrożej sprzedać a kupujący jak najtaniej kupić, wiec czasami trzeba sie upomniec o swoje. Ogolnie firmę te oceniam w skali od 1 do na - 4.

A co do ceny 5.30 ??? to cena brutto, jesli tak to była bardzo dobra.

pozdrawiamy

Ja też brałem z Lubaru,wszystko załatwiane na telefon, jestem bardzo zadowolony z współpracy z nimi. Zdażało się, ze jak podjechałem do firmy, bo akurat musialem i rozmawialem z kims innym to ktos czegos nie wiedzial...ale dla mnie to nie był problem.

My kupywaliśmy w hurtowni NOWA jest ona z Libiąża wiem troszke daleko ale w naszym przypadku na porotherm profi dostaliśmy najleprza oferte , a różnica miedzy lubarem czy budozbytem to było cos ok złotówki nie wiem jak na inna ceramike ale mozna zadzwonic i zapytac wszystko załatwia się przez telefon oto numer 509171744