Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Projekt jest już po zmianach i adaptacji. Ze względu na to że posiadamy małą działkę 7,5ar(na której znajduję się również budynek gospodarczy) zdecydowaliśmy się właśnie nad podpiwniczeniem pod całością, piwnica urosła o dwa dodatkowe pomieszczenia. Dla trzy osobowej rodzinki myślę że w zupełności wystarczy. :D

Witam

Ja znowu zapytam o wycenę jaką dostałam od firmy

Przypominam chodzi o domek

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-344,384,61,parter.html

A więc Wykonawca napisał:

"Za wykonanie budynku do tzw.stanu "0"-16500zł-jeśli były by to ściany wylewane,15500-jak murowane.Jest to koszt samej

robocizny +koszt sprzętu(koparka do wykopania pod ławy i późniejszego

zasypania).

Prace wliczone do tej ceny to wykop,ławy,ściany fundamentowe i ściany

piwnic,izolacja pionowa i pozioma,ocieplenie,zasypanie i ubicie części

niepodpiwniczonej,szalunek i zbrojenie schodów,stropu i wieńca nad

piwnicą,wylanie betonu z gruszki.

Za wykonanie całego budynku do SSO-51.800zł.Jest to koszt budowy całego

domu łącznie z więżbą i pokryciem."

I co wy na to, czy to dużo?

Witam

Ja znowu zapytam o wycenę jaką dostałam od firmy

Przypominam chodzi o domek

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-344,384,61,parter.html

A więc Wykonawca napisał:

"Za wykonanie budynku do tzw.stanu "0"-16500zł-jeśli były by to ściany wylewane,15500-jak murowane.Jest to koszt samej

robocizny +koszt sprzętu(koparka do wykopania pod ławy i późniejszego

zasypania).

Prace wliczone do tej ceny to wykop,ławy,ściany fundamentowe i ściany

piwnic,izolacja pionowa i pozioma,ocieplenie,zasypanie i ubicie części

niepodpiwniczonej,szalunek i zbrojenie schodów,stropu i wieńca nad

piwnicą,wylanie betonu z gruszki.

Za wykonanie całego budynku do SSO-51.800zł.Jest to koszt budowy całego

domu łącznie z więżbą i pokryciem."

I co wy na to, czy to dużo?

ja dalem oferte na: http://www.szukajfachowca.pl/zlecenia/budowlane/murarstwo/budowa-domu-jednorodzinnego-9316 , zglasza sie bardzo duza ilosc firm roznego typu, osobiscie wybralem z polecenia firme z rybnika ktora wykona wszystko od kopania fundamentow po polozenie ostatnie dachowki za 46 tys zl, czas okolo 3 miesiecy w zaleznosci od pogody!firma ma caly sprzet od koparki po wszystko. z mojej strony tylko woda, prad i garaz. to moj projekt to http://foto.onet.pl/2v700,u.html

pozdrawiam

Witam . Tak wszyscy piszą ile to zaproponowała dana ekipa za wykonanie otóż ja jestem już tym szczęśliwcem który może powiedzieć ile zaproponowali i ile ostatecznie wzięli za wykonanie. Za domek taki jak na fotce i w dzienniku budowy za wymurowanie pod dach wszystko co sie wiąże z cementem i zbrojenie (oprócz ocieplenia fundamentów bo to sami robiliśmy ) dom bez piwnic 10na10 i garaż na dwa samochody 6 na 6 zapłaciłam 26000 ale sporo roboty było naszej załatwianie materiałów i wolne chwile na budowie jako pomoc. Za dach natomiast i to mój sukces budowlany bo myślę że bardzo tanio wraz z podbitką i wykonaniem więźby zapłaciłam 13000 . Co do murarki mogę mieć trochę pretensji ale jak chodzi o dach to jest super .

Chyba zdecydujemy się na Budozbyt, dali nam jak na razie najlepszą propozycję. jedynei beton mają droższy i chyba weźmiemy go z Lubaru.

a doliczyliscie za transport i rozładunek hds mnie tez tak w budozbycie nabrali w ubieglym roku cene za pustak dali lepsza niz lubar ale jezeli dodacie rozladunek i transport to wyjdzie suma tak jak lubar albo i drożej a beton bralem u matuszka najtaniej w okolicy

Wszystko zależy od tego jak się ugadacie. Ja sobie nie wyobrażam sytuacji, w której budozbyt czy lubar kasują mnie za transport i hds, czy też gruchę i pompę.

Póki co mamy wybudowaną piwnicę i zamówiony materiał na ściany na cały dom - wszystko z opcją transportu i rozładunku gratis.

Budozbyt jedynie pobiera kaucję za palety, ale jest to kaucja zwrotna.

Podstawą jest nie rozmawiać z osobami siedzącymi za kasą a tylko i wyłącznie z przedstawicielami. Im zależy by wam towar wcisnąć i oni zawsze pójdą na ugodę i dadzą niższą cenę.

Nie dajcie się nabierać i nabijać w butelkę, wiadomo, że to też ludzie i chcą zarobić, a im drożej wam sprzedadzą, tym większą mają prowizję, co jednak nie znaczy, że nie zejdą z ceny, żeby was przy sobie zachować.

Wszystko zależy od tego jak się ugadacie. Ja sobie nie wyobrażam sytuacji, w której budozbyt czy lubar kasują mnie za transport i hds, czy też gruchę i pompę.

Póki co mamy wybudowaną piwnicę i zamówiony materiał na ściany na cały dom - wszystko z opcją transportu i rozładunku gratis.

Budozbyt jedynie pobiera kaucję za palety, ale jest to kaucja zwrotna.

Podstawą jest nie rozmawiać z osobami siedzącymi za kasą a tylko i wyłącznie z przedstawicielami. Im zależy by wam towar wcisnąć i oni zawsze pójdą na ugodę i dadzą niższą cenę.

Nie dajcie się nabierać i nabijać w butelkę, wiadomo, że to też ludzie i chcą zarobić, a im drożej wam sprzedadzą, tym większą mają prowizję, co jednak nie znaczy, że nie zejdą z ceny, żeby was przy sobie zachować.

witam

świeta racja, myśmy brali towar z Lubaru i cena w wycnie zawierała transport i rozładunek.

tylko jest jeszcze jeden knif, jak zostanie do przywozu kilka palet np.2 i nic wiecej to trzeba czekac na transport łączony lub płacic za niego, tak samo jest ze stalą, jeżeli jest mniej niż za jakąś kwotę to trzeba zapłacic.

W przypadku gruszki jest trocha inna sytuacja np. w przypadku chudziaka, jeżeli jest go mniej niz jakis tam próg, bodajże 3 m3, to wciskaja 22 % VAT, a powyżej dają 7 %. czasami takie przygody bywają, ale jak napisano powyżej każdy sprzedający chce zarobić, także to normalka, grunt to nie dac sie wykiwać.

pozdrawiam