AGA NR 1 24.02.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Proszę napiszcie ile kosztowała was robocizna / całość wykonania instalacji c.o. i wod-kan. Mam wrażenie, że wyceny które dostałęm są chyba za wysokie, a już negocjowałem. Dom 150m2 dół podłogówka, góra tradycyjnie, piwnica 3 grzejniki, piec z podajnikiem cena 31000 + 5000 za wod-kan w tym robocizny ok 6000zł za całość. Lider6, nie dogadałeś się jednak z tym INSTALMEXEM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lider6 24.02.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 dalej ich badam jest narazie jedną z wóch opcji, ze wskazaniem na nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 24.02.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Już kiedyś pytałem ale nikt mi nie odpowiedział Czy ktoś z szanownych forumowiczów ogrzewa domek tylko za pomocą kominka z płaszczem wodnym i jak go wyszła tegoroczna zima? która myśle że się już skończyła. Bo my mamy pomysła aby właśnie tylko kominkiem z płaszczem wodnym grzać domek. Gazu nima a wyngiel też trza kupić. Więc może piękny kominek pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 24.02.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Czy ktos kupował bloczki betonowe w Dombudzie w Warszowicach, tam byłaby najkorzystniejsza cena ale nie wiem jak z jakością. Będę wdzięczna za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 24.02.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Już kiedyś pytałem ale nikt mi nie odpowiedział Czy ktoś z szanownych forumowiczów ogrzewa domek tylko za pomocą kominka z płaszczem wodnym i jak go wyszła tegoroczna zima? która myśle że się już skończyła. Bo my mamy pomysła aby właśnie tylko kominkiem z płaszczem wodnym grzać domek. Gazu nima a wyngiel też trza kupić. Więc może piękny kominek pozdro Ale ten kominek z p.w. miałby być docelowo JEDYNYM ogrzewaniem domu ? Czy tylko tymczasowo - na czas budowy, coby się trochę ogrzać ( siebie i robotników ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 24.02.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Więc może piękny kominek Kotłownia w salonie... Kusząca perspektywa. Znajomi tak mają i niespecjalnie się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 24.02.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Już kiedyś pytałem ale nikt mi nie odpowiedział Czy ktoś z szanownych forumowiczów ogrzewa domek tylko za pomocą kominka z płaszczem wodnym i jak go wyszła tegoroczna zima? która myśle że się już skończyła. Bo my mamy pomysła aby właśnie tylko kominkiem z płaszczem wodnym grzać domek. Gazu nima a wyngiel też trza kupić. Więc może piękny kominek pozdro Ale ten kominek z p.w. miałby być docelowo JEDYNYM ogrzewaniem domu ? Czy tylko tymczasowo - na czas budowy, coby się trochę ogrzać ( siebie i robotników ) ? Kominek z p.w. miałby być jedynym ogrzewaniem domu. My raczej nie będziemy mieli robotników. Budujemy sami ja i żona, nawet fundamenty kopaliśmy sami łopatami bez koparki jedyni robotnicy będą do dachu, bo żona się boi że spadne. No chyba my będziemy się grzać. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 24.02.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Więc może piękny kominek Kotłownia w salonie... Kusząca perspektywa. Znajomi tak mają i niespecjalnie się sprawdza. Czyli co masz na myśli piejar że szybko będą brudne ściany i wszędzie sadze? Ja myślałem aby zainstalować odkurzacz centralny do sprzątania kominka może się sprawdzi. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 24.02.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Do odkurzacza centralnego zachęcam - mam i sprawdza się.Co do kominka - chodzi mi o to, że grzanie chałupy kominkiem przez całą zimę nie jest takie romantyczne jak może się wydawać. Pewno będzie to kilka (naście?) kubików drzewa do wniesienia do salonu (skąd, którędy?) no i wybieranie popiołu co kilka dni. Znajdźcie kogoś kto tak się grzeje powiedzmy dwa sezony i popytajcie czy to się sprawdza. Ja póki co znam dwa przypadki, że nie. Jeden już zrezygnował (na gaz) drugi mówi, że jakby jeszcze raz... toby tak nie zrobił.Dla równowagi - znam jeden pozytywny (EDZIA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 24.02.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Więc może piękny kominek Kotłownia w salonie... Kusząca perspektywa. Znajomi tak mają i niespecjalnie się sprawdza. Czyli co masz na myśli piejar że szybko będą brudne ściany i wszędzie sadze? Ja myślałem aby zainstalować odkurzacz centralny do sprzątania kominka może się sprawdzi. pozdro Chcecie grzać dom JEDYNIE kominkiem z p.w ??? Nie na czas budowy tylko normalnie, już po zamieszkaniu w domu ??? To chyba... fatalny pomysł. Matko, zajedziecie się z tym drewnem w salonie i podtrzymywaniem ognia w kominku, a malować będziecie musieli chyba co rok. Poza tym ( ale kurczę, może się nie znam na kominkach p.w... ) taki kominek da radę porządnie zagrzać cały dom i jeszcze cwu ? Piejar, rozwiń myśl, bo widzę, że wiesz coś więcej na ten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 24.02.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Piejar, w międzyczasie już odpowiedziałeś. A co z mocą takiego kominka ? Da radę porządnie ogrzać cały dom i cwu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 24.02.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Nominalnie pewno da, bo moce typowych kominków nawet marketowych to ok 14 kW. Na dobrze ocieplony dom to wystarcza. Ino że do takiego kominka trzeba pewno znacznie częściej dokładać niż do zwykłego pieca węglowego. Wydaje się fajne ale piec z podajnikiem jest w porównaniu z takim kominkiem wprost bezobsługowy. A co z paleniem z nocy? Zaś co do "kurzenia się" to przy wykorzystaniu obiegu wodnego nie powinno być źle. Gorzej jeżeli grzejemy ogrzanym powietrzem - wtedy kurz krąży. Wiem, wiem - wymyślam i obrzydzam Pewno na forum jest mnóstwo osób, które ćwiczą wariant "wyłącznie kominkowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 24.02.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Rozumiem. Czyli teorytycznie jest to możliwe. No i dobrze, że obrzydzasz bo fatalne pomysły lepiej od razu wybijać z głowy. Też sobie wcześniej pomyślałam właśnie o tym nocnym paleniu... dla mnie ogólnie to porażka. Oj, Mucia - przemyślcie to sobie ze sto razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.02.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Chcecie grzać dom JEDYNIE kominkiem z p.w ??? Nie na czas budowy tylko normalnie, już po zamieszkaniu w domu ??? To chyba... fatalny pomysł. I tak i nie. Fatalny - bo stajemy sie troche takim niewolnikiem CO. Ale to dotyczy takze piecow stalopalnych. Ba, przy piecu na wegiel bedziemy sie musieli czesciej myc niz przy ladowaniu drewna do kominka Drewno powinno tez byc tansze. Fajny - bo mamy tanie ogrzewanie. Ja w tej chwili mam kominek z plaszczem wodnym + bufor 1000l. Przy temperaturach takich jak mamy teraz za oknem (~5 st C) moge napalic raz (~12h - ok 4-5 dokladki) i mam spokoj na kolejne 30-40h Tak czy inaczej nie chce sie.. I dlatego chodzi mi piec elektryczny ktorym jak dotad grzalem przez ~80% czasu Z tym, ze grzanie pradem jest z minimum 5x drozsze od palenia w kominku. Matko, zajedziecie się z tym drewnem w salonie i podtrzymywaniem ognia w kominku, a malować będziecie musieli chyba co rok. Z podtrzymywaniem nie jest zle. Na noc wystarczy wrzucic 4 szt. brykietu z wegla brunatnego i przymknac dolot powietrza. Spokojnie mozna tak "kisic" zar nawet przez 24h. Potem tylko wrzucasz drobniejsze szczapki drewna, odkrecasz dolot powietrza i po 10 minutach masz piekny ogien Szybe trzeba przecierac co 2-3 dni. Poza tym ( ale kurczę, może się nie znam na kominkach p.w... ) taki kominek da radę porządnie zagrzać cały dom i jeszcze cwu ? Sa kominki o mocach 30kW - tym nagrzejesz trzy wspolczesne domy pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek_zory 25.02.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Czy ktos kupował bloczki betonowe w Dombudzie w Warszowicach, tam byłaby najkorzystniejsza cena ale nie wiem jak z jakością. ja tam kupowalem, ale to bylo w czasie wielkiego kryzysu na rynku zaopatrzenia budowlanego w 2007r. Jakosc fatalna, murarze strasznie marudzili ze krzywe. Jak sprawa wyglada teraz - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutkap 25.02.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 My także mamy zamiar ogrzać dom tylko kominkiem z płaszczem wodnym, choć w razie czego mamy przygotowane pomieszczenie na kotłownię. Tak naprawdę zależy to od metrażu jaki chcesz ogrzać. My będziemy mieli około 110 m2 więc myślę, że nie będzie kłopotu. Zdecydowaliśmy się na to rozwiązanie, gdyż teściowie w domu o powierzchni około 75m2 ogrzewają kominkiem bez rozprowadzenia i jest naprawdę ciepło. A mówi Wam to osoba, dla której temperatura w domu musi mieć 24-25 st. Nie uważam zatem, że jest to głupi pomysł, gdyż sama z niego chcę skorzystać. Jaka jest Twoja powierzchnia domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
insah 25.02.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Czy ktos kupował bloczki betonowe w Dombudzie w Warszowicach, tam byłaby najkorzystniejsza cena ale nie wiem jak z jakością. ja tam kupowalem, ale to bylo w czasie wielkiego kryzysu na rynku zaopatrzenia budowlanego w 2007r. Jakosc fatalna, murarze strasznie marudzili ze krzywe. Jak sprawa wyglada teraz - nie wiem. Ja z kolei kupowałem w Dombudzie w zeszłym roku bloczki i beton i moi murarze byli bardzo zadowoleni z jakości.Natomiast cenowo Dombud był rok temu drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutkap 25.02.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Czy możecie polecić jakiegoś murarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 25.02.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 no to 1:1 odnosnie bloczków Dombudu; na chwilę obecną zaproponowali 2,70 za 12-ke. Muyślę, że je wezme i mam nadzieję, że będa w miare proste. Niby ziemia zakryje ale wiadomo Ktos ma jeszcze jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 25.02.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 ...przy piecu na wegiel bedziemy sie musieli czesciej myc niz przy ladowaniu drewna do kominka Przy piecu z podajnikiem trzeba ładować raz na 4 dni do raz na miesiąc (latem). Przeważnie ładuję węgiel raz na tydzień w sobotę, przed porannym prysznicem więc nie muszę brać żadnego extra. Nie wiem czy już mieszkacie bo nie śledzę tak dokładnie ale widzę, że wypowiada się praktyk. Tylko zaskakuje mnie to korzystanie z grzania elektrycznego przez 80%(?) czasu. W tym układzie czy opaca się inwestować w kominek "grzewczy"?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts