Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...przy piecu na wegiel bedziemy sie musieli czesciej myc niz przy ladowaniu drewna do kominka :)

Przy piecu z podajnikiem trzeba ładować raz na 4 dni do raz na miesiąc (latem).

Moze i tak.. Jaka masz pojemnosc zasypu (kg) ?

Przeważnie ładuję węgiel raz na tydzień w sobotę, przed porannym prysznicem :wink: więc nie muszę brać żadnego extra. Nie wiem czy już mieszkacie bo nie śledzę tak dokładnie ale widzę, że wypowiada się praktyk. Tylko zaskakuje mnie to korzystanie z grzania elektrycznego przez 80%(?) czasu. W tym układzie czy opaca się inwestować w kominek "grzewczy"?.

Pewnie, ze sie oplaci :) W tym sezonie nie palilem duzo w kominku bo nie mialem sezonowanego drewna. W przyszlym mysle bede duuuuzo wiecej (lezy i schnie 20m3 :-) Majac takie tanie i wysokotemperaturowe zrodlo ciepla zrobie sobie m.in. podgrzewany podjazd :) Ja sobie instalacje robilem sam, wiec ten kominek mnie znowu AZ tak duzo nie kosztowal :) Kominek z cala instalacja (wymiennikiem, naczyniami etc) wyszedl mnie w granicy 9k pln.

pozdr.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...przy piecu na wegiel bedziemy sie musieli czesciej myc niz przy ladowaniu drewna do kominka :)

Przy piecu z podajnikiem trzeba ładować raz na 4 dni do raz na miesiąc (latem). Przeważnie ładuję węgiel raz na tydzień w sobotę, przed porannym prysznicem :wink: więc nie muszę brać żadnego extra. Nie wiem czy już mieszkacie bo nie śledzę tak dokładnie ale widzę, że wypowiada się praktyk. Tylko zaskakuje mnie to korzystanie z grzania elektrycznego przez 80%(?) czasu. W tym układzie czy opaca się inwestować w kominek "grzewczy"?.

A ja bym wziął pod uwagę możliwość wyjazdu zimowego na przykład na narty. I stopień wychłodzenia domu po takim wyjeździe.

Aha, druga rzecz - nie pamiętam dokładnie, ale kiedyś prawo budowlane nie zezwalało na kominek jako jedyne źródło ciepła w budynku. Musiał być jeszcze jakiś kocioł - gazowy lub węglowy. Nie wiem czy to jeszcze obowiązuje, ale warto sprawdzić.

A jednak postanowiłem zalozyc temat Rybnik. Moze okaze sie on pomocny dla budujacych w tym rejonie. Ja buduję w Orzepowicach i chetnie poslucham waszych doswiadczen z okolicznymi firmami. A propo szukam solidnych od co i wod-kan

Witajcie Rybniczanie,

Cos widze zapomniany ten topik ale może uda sie go wskrzesić - w końcu idzie sezon budów :D

Ja zaczynam sie w tym roku budować (mam nadzieję w tym miesiącu - wciąż czekam na pozwolenie) w Orzepowicach również...fajna okolica :) Narazie mam ściągnięty humus i wyczekuje upragnionego pozwolenia. Zrobiłam też rozeznanie po okolicznych składach budowalnych - na pewno budujemy ścianę jednowarstwową z BK. Raczej będzie to Solbet Kolbuszowa na ściany zewnętrzne i Termorex B-sko Biała na garaż oraz ściany wewnątrz. Aha budujemy systemem gospodarczym - czyli tato, brachol i mężulo :D Pozdrawiam wszystkich

WITAM POLECAMY BUDOWE Z BETONU KOM. H+H

TANIO I SZYBKO (WIELKIE PUSTAKI)

MY KUPILIŚMY W HANDLOBUDZIE

663-828-858 - NAMIAR NA PRZEDSTAWICIELA

pytanie laika :) mam projekt ale bez wykazu (dokładnie ilość) materiałów (ilość betonu,pustaki, drewno, dachówka) - czy w składzie budowlanym sami to sobie dokładnie przeliczą ? czy to jest odpłatne ? ceny negocjowaliscie później jak rozumiem...i czy lepiej czekać na miejscu na wycene czy zostawić i czekac na odzew

NAM WSZYSTKO POLICZYLI GRATIS W HANDLOBUDZIE

DZWONISZ DO PRZEDSTAWICIELA PODJEŻDZA,ALBO WYSYŁASZ MEILEM

PODAJESZ TYLKO Z JAKICH MATERIAŁÓW CHCESZ BUDOWAĆ,(KILKA OPCJI)

TEL.663-828-858 - NAMIAR NA PRZEDSTAWICIELA

POZDRO

Jurto ma zamiar odwiedzić hurtownie w celu zapytania ofertowego na materiały (bloczki, stal, beton, dachówka) Okolice hurtowni to Rybnik, Jastrzębie, ew. Pszczyna. Do jakich hurtowni najlepiej zajrzeć (Budozbyt, Lubar, .......)

Jakie ewent. polecac

JAK JEDZIESZ Z RYBNIKA

ODWIEDŹ PO KOLEI BUDOZBYT, LUBAR, HANDLOBUD

MY AKURAT BUDUJEMY Z HANDLOBUDEM OBJEŻDZIŁEM WSZYSTKIE TE SKŁADY BO SĄ NAJWIĘKSZE W OKOLICY, WIĘCEJ NIE JEŹDZZIŁEM BO JAK TO POLICZYSZ TO WIĘCEJ NA PALIWO WYDASZ

W BUDOZBYCIE PYTAJ O TRZNSPORT BO KASUJĄ W ZESZŁYM ROKU 8ZŁ OD ROZŁADUNKU PAL.

LUBAT TYLKO PEŁNE SAM. DO 20 KM

W HANDLOBUDZIE BLOCZKI KUPILIŚMY PO2.77BRUTTO Z TRANS.

BIAŁY BETON KOM. 15ZŁ GRUBOŚĆ 36,5 6.4SZT NA M2

TRANSPORT I ROZŁADUNEK GRATIS

JESTEŚMY ZADOWOLENI

TEL. 663-828-858- NAMIAR NA PRZEDSTAWICIELA

POZDRO

ie salony okien w tych okolicach.

My także mamy zamiar ogrzać dom tylko kominkiem z płaszczem wodnym, choć w razie czego mamy przygotowane pomieszczenie na kotłownię.

Tak naprawdę zależy to od metrażu jaki chcesz ogrzać. My będziemy mieli około 110 m2 więc myślę, że nie będzie kłopotu. Zdecydowaliśmy się na to rozwiązanie, gdyż teściowie w domu o powierzchni około 75m2 ogrzewają kominkiem bez rozprowadzenia i jest naprawdę ciepło. A mówi Wam to osoba, dla której temperatura w domu musi mieć 24-25 st.

Nie uważam zatem, że jest to głupi pomysł, gdyż sama z niego chcę skorzystać. Jaka jest Twoja powierzchnia domu?

Witam ciesze się że ktoś ma takie plany jak my :D

Nasza powierzchnia domku to jakieś 160m2 myśle że ogrzejemy kominkiem z p.w.

Wiem że to może troche niewolnicza praca bedzie z tym kominkiem ale coś cza robić a nie tylko patrzeć w telewizor :lol:

My kotłownie też będziemy mieli i to za ścianą tego kominka, drugi komin też będzie więc naprawde w razie draki można tam normalny piec postawić.

A całe bebechy i tak będą w kotłowni więc nie będzie problemu.

pozdro

Daga&Adam będe musiał do Ciebie zgłosić się na jakieś szkolenie :D

Jak robiłeś wszystko sam to byś mi pokazał jak się to je i z czym...

Też myślałem o zbiorniku buforowym gdzieś 1000l

I powiem że miałem takiego pomysła aby pod rurki z ogrzewania podłogowego dać maty elektryczne ale nie wiem czy tak można.

I właśnie dogrzewać dom tymi matami w podłodze jak nas nie będzie przez jakiś czas.

pozdro

Witam,

w związku z dobiegającą końca budową sprzedam kontener budowlany. Kontener do obejrzenia i odbioru w Nieborowicach k. Gliwic. Cena 500 zł (tablica informacyjna budowy gratis :). Kontener jest solidny, po budowie można go z powodzeniem odsprzedać dalej (tak jak zrobili to moi poprzednicy :)) Nie to co jednorazowy blaszak, który z trudem dotrwa do końca budowy.

http://images46.fotosik.pl/264/e7cca99191f7dd2fm.jpg

Gość Gosc***
Czy ktoś już pisał wniosek do starostwa z prośbą o zatwiedzenie czasowej organizacji rychu na czas pudowy wjazdu?

Jesli tak pomóżcie nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić a niemoge zacząć bez tego robót....:/

daj maila, to ci posle wszystkie dokumenty ode mnie co skłądałem (mam zeskanowane) - dasz spokojnie rade sam zrobic :)

Czy ktos z Was miał doświadczenie z austriackimi pustakami Pexider lub Pichler

Jak z ich jakością w porównaniu do leiera. Cena wyjsciowa dla 25 to 5,20 - pewnie dałoby się coś zbić.

Kto budował Leierem i jakie doświadczenia,; w hurtowni nie polecali Leiera a bardziej ten austriacki, jak Wasze doświadczenia

Czy ktos z Was miał doświadczenie z austriackimi pustakami Pexider lub Pichler

Jak z ich jakością w porównaniu do leiera. Cena wyjsciowa dla 25 to 5,20 - pewnie dałoby się coś zbić.

Kto budował Leierem i jakie doświadczenia,; w hurtowni nie polecali Leiera a bardziej ten austriacki, jak Wasze doświadczenia

w hurtowni zawsze poleca cos na czym beda mogli lepiej zarobic,

ja chcialem budowac z porothermu 44si ale dalem sie przekonac przez mojego boba budowniczego na leiera 30 +styropian 12 cm, w sumie w kazdej hurtowni tez chwalili leiera, ze mniej odpadow i duzo majstrow chwali

pozdro

Maciek

Pozdrawiam, ja wiem że bierzesz Leiera (pisujemy ze sobą :D )

Ja myślę, że wezmę to na co będzie jakorzystniejsza oferta cenowa. Chyba, że dojda sygnały, że absolutnie czegoś nie brać. Dlatego dopytuję

Pozdrawiam serdecznie

Ps. Skąd masz najkorzystniej wycene dachówek

Witam ciesze się że ktoś ma takie plany jak my :D

Nasza powierzchnia domku to jakieś 160m2 myśle że ogrzejemy kominkiem z p.w.

Wiem że to może troche niewolnicza praca bedzie z tym kominkiem ale coś cza robić a nie tylko patrzeć w telewizor :lol:

My kotłownie też będziemy mieli i to za ścianą tego kominka, drugi komin też będzie więc naprawde w razie draki można tam normalny piec postawić.

A całe bebechy i tak będą w kotłowni więc nie będzie problemu.

pozdro

A macie już jakieś wyceny kominków?