Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam mam taka prosbe ma ktos moze dachowke na dachu firmy Roben kolor kasztan glazurawana?albo harmonica kolor czerwian winna glazurowana ewentualnie futura czerwian winna glazurowana i ktora z tych dachowek bys cie mi mogli polecic?????z gory dzieki i prosze o jakies foto pozdrawiam

W tym temacie szukałes?:

http://forum.muratordom.pl/pokazcie-swoje-dachy,t81343.htm

Daga&Adam będe musiał do Ciebie zgłosić się na jakieś szkolenie :D

Jak robiłeś wszystko sam to byś mi pokazał jak się to je i z czym...

Też myślałem o zbiorniku buforowym gdzieś 1000l

I powiem że miałem takiego pomysła aby pod rurki z ogrzewania podłogowego dać maty elektryczne ale nie wiem czy tak można.

I właśnie dogrzewać dom tymi matami w podłodze jak nas nie będzie przez jakiś czas.

Pooo coooo poooo cooo ?? Jak masz bufor 1000l i podlogowke wodna, to poooo cooo Ci jeszcze drogie maty grzewcze ?? :) Nie taniej, szybciej i prosciej grzaleczka za ~300 pln w zbiorniku buforowym ? :-)

A do siebie zapraszam, ja u siebie zrobilem 100% instalacji - od CO (bufor 1000l + elektryczny Kospel + kominek z PW podlaczony przez wymiennik + 100% podlogowki w calym domu), przez CWU (bojler 300l z zaworem termostatycznym na wyjsciu i cyrkulacja), po instalacje odkurzacza centralnego, a takze m.in. elektryke z oswietleniem sterowanym przez PLC Fateka (i nie tylko oswietlenie - tzw. inteligentny dom). Lada dzien bede ciagnal instalacje wentylacji (rekuperator - brink renovent hr 400 juz wisi) polaczona z GWC "wodnym" z nagrzewnica (100mb rurki juz zakopane). Zaczalem tez kopac kolektor pod pompe ciepla (ale nie ma czasu zeby go skonczyc ;-) i robic jeszcze bede podgrzewany (z ciepla bufora) podjazd :-) Zapomnialbym jeszcze o instalacji TV opartej na multiswitchu do 8-miu punktow w domku.

Troche tych instalacji sie uzbieralo ;-)

pozdr.

... o instalacji TV opartej na multiswitchu do 8-miu punktow w domku.

Dobrze, dobrze... A czy kolega pamiętał żeby w miejscu "domowego centrum audiowizualnego" mieć dwa kable do TV SAT? Coraz powszechniejsze są dekodery sat z dwoma wejściami antenowymi (jedno oglądasz, drugie nagrywasz np n-ka). Ja teraz muszę dziurkę w ścianie zrobić coby "pożyczyć" jeden kabelek z sąsiedniego pomieszczenia :wink: A 8 punktów z multiswitcha powinno wystarczyć. Ja mam 4 i to jest za mało, na szczęście można je rozszerzać.

jutkap

myśle że kominek kupimy na kratce bo tam są dosyć tanie.

Daga&Adam

widze że jesteś gość, na pewno się zgłosze na szkolenie nr. telefonu wysle na priv.

Jednak po takich przemyśleniach chyba kupimy piecyk z podajnikiem tłokowym na miał, groszek itp. a do tego kominek z płaszczem wodnym jako dodatkowe grzanie a nie podstawowe.

Myślałem o takich piecykach z SAS Eco lub Taurus Gaur.

pozdro

Witam!

Czy ktoś może mi polecić dobrego fachowca od tynków gipsowych oraz kafelkarza?

Poszperałam w swoich starych zapiskach i znalazłam dwa namiary na dobrych tynkarzy gipsowych ( z polecenia ) :

1. "MASTERCRAFT" Żory - 032 43 51 477 i 514 149 022.

2. "INSTAL MIX" P. Roland Pawełek z Rudyszwałdu tel. 501-245-511

A ja ponawiam swoją prośbę :

szukam dobrych malarzy.........

Proszę o namiary, znacie kogoś ?

... o instalacji TV opartej na multiswitchu do 8-miu punktow w domku.

Dobrze, dobrze... A czy kolega pamiętał żeby w miejscu "domowego centrum audiowizualnego" mieć dwa kable do TV SAT?

Nie. Przewidzialem, ze trzeba miec tam piec kabli :) Dwa do jednego tunera z PVR, dwa do drugiego tunera z PVR i piaty jako kanal zwrotny, zeby moc ogladac to co w salonie, w kazdym innym punkcie domu :)

pozdr.

jutkap

Jednak po takich przemyśleniach chyba kupimy piecyk z podajnikiem tłokowym na miał, groszek itp.

pozdro

I myślę, że to dobra decyzja.

Ja mieszkam w domu, w którym mam kominek(rekreacyjnie). Teraz budujemy dom i mocno sie zastanawiamy, czy go w ogóle robić. Chcemy w calym domu ogrzewanie podłogowe i jedynie obawiam sie, czy w okresach przejściowych nie byłby wskazany.