Elmeros 02.03.2010 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 WitamPosiadam na zbyciu 150 sztuk stempla budowlanego o długości 2,60m.Zainteresowanych zapraszam na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 02.03.2010 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Witam. Mam pytanie.Czy ktoś budował z Leiera 25 P W z Lubaru? Albo może wiecie cos na temat jakości tego pustaka... Jesteśmy na etapie jego zamawiania,mąż jest przekonany ale ja chyba za duzo po necie czytam i mam wątpliwości. Elo Chcesz cały dom budowac z 25 ??? a jak masz na projekcie??? Uważaj bo churtownie często zamieniają 30 na 25 bo na nim więcej zarabiają a potem mozesz mieć problemy z odebraniem i świadectwem energrtycznym:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 02.03.2010 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 ...Leiera 25 w Lubarze,ale słowackiego.Słyszałam,że jest lepszy od polskiego... Słowacki lepszy od polskiego, koreański lepszy od czeskiego (Hyundai), niemiecki lepszy od słowieńskiego (VW) generalnie jak tylko jest z zagranicy to lepsze niż polskie. No... chyba że z Chin. Bery i bojki. Różnicę wyczulibyście może przy budowie 8 czy 9 piętra. Przy budowie parterówki czy domu z poddaszem nie oprzecie się o żadne krytyczne parametry wytrzymałościowe. Jak nie ma dużo popękanych to są dobre. Niektórzy jeszcze sprawdzają czy im pustak dobrze dzwoni czy nie dzwoni. Jak dzwoni (czyli dobry ) to będą mieli trudniej z kuciem . Swój dom zbudowałem z MAX-a prod. Leier-a, kupowanego po 1,65 brutto. Na forum ktoś wtedy pisał że z takiego materiału to nie zbudowałby nawet garażu. Mądry taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.03.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Chcesz cały dom budowac z 25 ??? a jak masz na projekcie??? A co za roznica? Z 25'tki mozna wybudowac 3-4 pietrowy budynek. Spokojnie kazdy domek "wytrzyma". Kierbud tylko niech sie zgodzi i pieczec wbije, ze material sie nadaje. Uważaj bo churtownie często zamieniają 30 na 25 bo na nim więcej zarabiają a potem mozesz mieć problemy z odebraniem i świadectwem energrtycznym:] Jeden kit na czym wiecej zarabiaja - wazne co inwestora w ostatecznym rozrachunku wychodzi mniej Spojrz na zapotrzebowanie na m2 na 30-tke i na 25-tke, o ile pamietam to jest tam spora roznica (bodaj 16 VS 10 szt / m2) ! A swiadectwo energetyczne? Niby czemu mialby byc problem? Na to przyjdzie ocieplenie, ktore w 98% bedzie odpowiedzialne za U tej sciany, pustak ma tu najmniejsze znaczenie! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 02.03.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 A swiadectwo energetyczne? Niby czemu mialby byc problem? Na to przyjdzie ocieplenie, ktore w 98% bedzie odpowiedzialne za U tej sciany, pustak ma tu najmniejsze znaczenie! pozdr. Mam namysli grubość ściany. Im cieńszy pustak tym grubsze ocieplenie a to co zaostrzędzisz na pustaku oddasz na styropian, żeby utrzymać parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 02.03.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Mam namysli grubość ściany. Im cieńszy pustak tym grubsze ocieplenie a to co zaostrzędzisz na pustaku oddasz na styropian, żeby utrzymać parametry. Aby utrzymać parametry potrzeba zwiększyć grubość ocieplenia o 2cm - koszt max 2zł/m2. Różnica w cenie 1m2 ściany z pustaka 25 i 30 jest chyba większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.03.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Mam namysli grubość ściany. Im cieńszy pustak tym grubsze ocieplenie a to co zaostrzędzisz na pustaku oddasz na styropian, żeby utrzymać parametry. Liczyles to kiedys, czy tak Ci sie tylko wydaje ? Tak na szybko uzywajac np tego kalkulatora liczymy: U sciany z porothermu 30 i 15cm styro = 0,1976 U sciany z porothermu 25 i 15cm styro = 0,2261 Zeby przy pustaku 25 osiagnac U 0,1976 wystarczy zwiekszyc grubosc styropianu do 18cm. Czyli 3cm. W moim przypadku elewacja ma 150m2 * 0,03 = 4,5m3 styropianu * 85 = 382 pln wiecej. I ani grosza wiecej (majster nie wezmie wiecej za polozenie 3cm grubszego styro, nie pojdzie Ci wiecej kleju, kolkow etc - wszystko identycznie). Roznica w zakupie pustakow 25 VS 30 moze wyniesc nawet 2-3k pln. Ze juz nie wspomne, ze w przypadku 25-tki mozesz przykleic o 5cm grubsze ocieplenie i sciana bedzie wygladac tak samo (nie jak zamek w malborku Aha - dolicz sobie jeszcze koszt dodatkowej zaprawy jaka murarz musi zuzyc na postawienie muru z 30-tki - dokladnie 20% wiecej. Znowu dobrych paredziesiat, jak nie set pln pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 02.03.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 no przyznaje ci racje myliłem się ... ale powiec mi jak w takim przypadku wypada instalacja satelity??? na kat grubym styropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.03.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 no przyznaje ci racje myliłem się ... ale powiec mi jak w takim przypadku wypada instalacja satelity??? na kat grubym styropianie? Stelaz mocujesz oczywiscie do sciany przed ocieplaniem. Bez znaczenia czy dasz potem 10, czy 50cm styro Ja mam 20cm styro i jak widac talerzyk sobie wisi: http://szyna.civ.pl/mila.jpg Stelaze sa takie ze i przy pol metra styro nie ma problemu pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 02.03.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 ładny dom:] dzięki za info:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.03.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 ładny dom:] dzięki za info:] Dzieki Jeszcze bez tynkow, parapetow, rynien spustowych, klinkieru, tarasu, bruku, trawy i roslin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 02.03.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 no przyznaje ci racje myliłem się ... ale powiec mi jak w takim przypadku wypada instalacja satelity??? na kat grubym styropianie? Stelaz mocujesz oczywiscie do sciany przed ocieplaniem. Bez znaczenia czy dasz potem 10, czy 50cm styro Ja mam 20cm styro i jak widac talerzyk sobie wisi: http://szyna.civ.pl/mila.jpg Stelaze sa takie ze i przy pol metra styro nie ma problemu pozdr. jaki pięęęękny dom !! jaki masz kąt nachylenia dachu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leon123 02.03.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Witam. Mam pytanie dotyczące pracowni projektowej "Malachit" z Rybnika(oferują ponoć również wykonanie mapek kierownika itp.)Korzystał może ktoś z ich usług? Jeśli tak to proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka168 02.03.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Witam. Mam pytanie.Czy ktoś budował z Leiera 25 P W z Lubaru? Albo może wiecie cos na temat jakości tego pustaka... Jesteśmy na etapie jego zamawiania,mąż jest przekonany ale ja chyba za duzo po necie czytam i mam wątpliwości. Tez mamy z Lubaru 25 jak każdy pustak odrzutów trochę jest ale ogólnie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.03.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 jaki pięęęękny dom !! jaki masz kąt nachylenia dachu ?? Dzieki dzieki, piekny on bedzie jak sie go dopiero dopiesci A dach ma 35 albo 36 st pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 02.03.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Piejar dlatego napisałam,że "słyszałam,iż słowacki lepszy od polskiego",a jaki będzie to się okaże jak dom z niego powstanie.Ja nie mam żadnego zdania na ten temat-narazie. Ponawiam prośbę o namiary na koparkę w okolicy Ochojca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olek.k 02.03.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Witam szukam firmy do badań gruntu pod kątem wykonania przydomowej oczyszczalni ścieków, potrzebne mi to do zgody z gminy na budowę oczyszczalniPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Santa_ppc 02.03.2010 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Piejar dlatego napisałam,że "słyszałam,iż słowacki lepszy od polskiego",a jaki będzie to się okaże jak dom z niego powstanie.Ja nie mam żadnego zdania na ten temat-narazie. Ponawiam prośbę o namiary na koparkę w okolicy Ochojca. Namiary poszły na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 03.03.2010 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Mam Leiera 25 z Lubaru - jest kruchy jak to pustak, troche wiecej odrzutow może niz z porotermu, ale cena dużo bardziej atrakcyjniejsza. Zostało mi 40-50 sztuk. Można podjechac,zobaczyc, wykonać jakies proby itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_malecki 03.03.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Witam Buduje ktoś domek w Orzepowicach?? Jaka tam jest kategoria szkód górniczych?? Dzwoniłem na KWK "Rydułtowy" i pan był bardzo zdziwiony, że tam jest teren górniczy. A w wypisie jak byk, że teren górniczy. Czekam na odpowiedz z kopalni, ale kto wie ile im zejdzie ) A ma może ktoś do sprzedania deski szalunkowe w dobrym stanie??? Pozdrawiam wszystkich budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts