Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a orientujesz sie kto w regionie wypozycza lub swiadczy usługi takimi zageszczarkami 200-300 kg ???

Pewnie - w 602 850 823 - w Niedobczycach naprzeciwko zabki. Gosc taki troche burakowaty ale najczesciej obsluguje jego zona :-) Maja tez transport i obslugujacego - nie pamietam za ile ale naprawde nie wychodzi to drogo :)

pozdr.

Ech,

Daga&Adam,

Ty to jesteś nieoceniony na tej naszej Grupie.

;)

Co do zasypywania fundamentów.... gliną... :(

Pisaliśm to już tutaj kiedyś ( ale Forumowicz niestety nie chciał się dać przekonać ), że gliną absolutnie nie zasypuje się fundamentów.

Kochani, tutaj nie szukamy oszczędności !

Było o tym setki razy na FM, mam też artykuł w którymś z MURATORÓW - opisujący historię jednego z Inwestorów.

Niewesołą niestety.

Co do tej podbudowy pod kostkę...

to mi teraz daliście do myślenia.

Właśnie przymierzam się do kostki, ciekawe co mój wykonawca zaproponuje...

Najpierw wysłucham.... a potem go "zagnę", hihihihi !

;) ;) ;)

Kolorowych !

Gość Gosc***
Pewnie - w 602 850 823 - w Niedobczycach naprzeciwko zabki. Gosc taki troche burakowaty ale najczesciej obsluguje jego zona :-) Maja tez transport i obslugujacego - nie pamietam za ile ale naprawde nie wychodzi to drogo :)

pozdr.

Ja tez u nich brałem rok temu.

Z tego co pamietam, to 20zl/godzine, jak na cały dzien to 70zł. +paliwo - tyle płacilem za mniejsze sprzety

Gość Gosc***

Co do wiekszosci tzw. majstrów - to niestety ich wiedza jest ograniczona....

mnie np usiłowali przekonac ze 5cm styropianu to jest dosyc a juz 10 to full wypas. I tak zrobilem po swojemu i dałem 20.

czy np nie wykonanie ciaglosci izolacji - dla dachu dwuspadowego trzeba zostawic np. 10cm na styropian i mamy ciaglosc z ociepleniem ze scian i dachu, ten sam temat - za murlata 99% ma wymurowanego pustaka i scietego - tam tez powinien byc styropian lub welna (dla ciaglosci izolacji)

Przykłady można mnożyć...a argumenty że "oni zawsze tak robili" to do mnie nie przemawiają...znaczy się zawsze robili zle

a tej gliny to juz nawet komentowac nie bede.....

my pod chudziaka wrzucalismy tylko gline z wykopow :) moj majster twierdzi, ze wszystkie budowy tak robi no i oczywiscie mam na to gwarancje! na tym jest megamocny beton b-20 a pozniej przyjdzie jeszcze bardziej twarda wylewka z plastryfikatorami. najlepiej sie dogadac z inwestorami ktorzy zaczynaja kopac fundamenty i za dobra "flaszke" oddaja kazda ilosc gliny, piachu czy czego tam maja (oczywiscie jak kopia pod piwnice). piach sie strasznie zle ubija bo sie rozchodzi a o ubijaniu warstwami to wogole chyba mozemy zapomniec bo taka operacja trwalaby pewnie z miesiac ?! tak mi sie wydaje :)

dzisiaj procz tego ogladalismy lazienki glownie na zorskiej w gotartowicach i hermesie, juz widzimy, ze jest tyle pieknych kachli i bez bolu glowy przy wyborze sie nie obejdzie

tyle ze w hermesie ceny sa o ponad polowe nizsze! gdzie ewentualnie proponujecie zajrzec za pieknymi lazienkami?

pozdrawiam

Ad 1 Piasek zageszcza się idealnie , warstwy nie większe niż 30 cm + zagęszczarka mozna jeszcze polewać wodą - 1 dzień pracy 3 osoby + koparka, jeżeli ktoś ma zamiar wsypać piasek do wykopu i go udeptać to lepiej wrzuci gline:) ale też bym ją uwibrował

Ad 2 łazienki kupowałem w Eurostylu (hermes 1 pietro) wynegocjowałem najniższe ceny a objechałem tego troche łącznie z Katowicami , Gliwicami , mają wszystkich wiodących producentów płytek , wspominałem już wcześniej o dobrych cenach na armature hansa i groego, projekt gratis- eurostyl.rybnik.pl

łazienka 1.jpg

łazienka2.jpg

Edytowane przez seba77

Witam

A co do kociolka to jeśli mogę poradzić to lepiej dołożyć i kupic cos z gubszej blachy niż ELEKTROMET, będzie dłużej służył.

pozdrawiam

ja slyszalam bardzo dobre opinie o elektrometach !! ale chetnie poslucham innych :)

ktos pytal o wegiel z chwalowic - jakosciowo nie ma duzej roznicy /podam nie na swoim kotle ale na pewnym i dobrze wyregulowanym/ sezon 09.2008/04.2009 na julianie - 4,5 tony sezon 10.2009/05.2010 na chwalowicach 5 ton bez kawalka ale mrozy nieporownywalne!!/

ja slyszalam bardzo dobre opinie o elektrometach !! ale chetnie poslucham innych :)

ktos pytal o wegiel z chwalowic - jakosciowo nie ma duzej roznicy /podam nie na swoim kotle ale na pewnym i dobrze wyregulowanym/ sezon 09.2008/04.2009 na julianie - 4,5 tony sezon 10.2009/05.2010 na chwalowicach 5 ton bez kawalka ale mrozy nieporownywalne!!/

witam

Ja nie tweirdzę że ELEKTROMET jest zły, jest dobry jako kocioł, mają także dobre bojlery i inne rzeczy. Tani a dobry kocioł to także PER-EKO, u kolegi który mieszka pod Warszawą pracują dwa takie juz kilka lat bez zarzutów. Mi chodziło głównie o grubość blachy w części wewnętrznej, standartowo to 6 mm a są także piece trochę droższe z blachy 8 mm.

A co do jakości węgla to własnie ja pytałem, dziekuję za odpowiedź.

Szukam własnie opini na temat jakości EKO GROSZKU z Chwałowic i z Juliana, bo szczerze mówiąc niewiem jaki zakupic na nadchodzący sezon, bo słyszałem z kolei od znajomego który sprzedaje piece CO że masę ludzi narzekało tego roku na Chwałowicki że źle sie pali.

Zastanawiam sie czy kupic na miejscu z Chwałowic czy dołożyć do transportu i ściągać z Juliana.

Jeśli jesli ktos ma jakies doswiadczenie z tym rodzajem opału to proszę o odpowiedź.

Dziekuje

Do wszystkich podobnie jak jak zaczynających wkrótce stan surowy, jakie dla porównania macie ceny na poszczególne materiały: ;)

ja mam na razie tak (zaznaczam że dopiero zaczynam zbierać wyceny i jeszcze nie zacząłem negocjacji, także pewnie jeszcze trochę do urwania):

Bloczek betonowy 38x25x12 - 2,85 zł brutto / szt.

Bloczek betonowy 38x25x14 - 3,15 zł brutto

Porotherm 25 P+W Wienerberger - 5,72 zł

Porotherm 11,5 P+W Wienerberger - 5,56 zł

Pręt żebrowany fi 8 mm - 2.928 zł / tona

Pręt żebrowany fi 10 mm - 2.750 zł / tona

Pręt żebrowany fi 12 mm - 2.750 zł / tona

Pręt żebrowany fi 16 mm - 2.650 zł / tona

Pręt gładki 6 mm - strzemiona - 3.050 zł

Pozdrawiam

Do wszystkich podobnie jak jak zaczynających wkrótce stan surowy, jakie dla porównania macie ceny na poszczególne materiały: ;)

ja mam na razie tak (zaznaczam że dopiero zaczynam zbierać wyceny i jeszcze nie zacząłem negocjacji, także pewnie jeszcze trochę do urwania):

Bloczek betonowy 38x25x12 - 2,85 zł brutto / szt.

Bloczek betonowy 38x25x14 - 3,15 zł brutto

Porotherm 25 P+W Wienerberger - 5,72 zł

Porotherm 11,5 P+W Wienerberger - 5,56 zł

Pręt żebrowany fi 8 mm - 2.928 zł / tona

Pręt żebrowany fi 10 mm - 2.750 zł / tona

Pręt żebrowany fi 12 mm - 2.750 zł / tona

Pręt żebrowany fi 16 mm - 2.650 zł / tona

Pręt gładki 6 mm - strzemiona - 3.050 zł

Pozdrawiam

o ile bloczki 38x25x12 są z betonu B-20 i i na fakturę to na teraz chyba dobra cena. porotherm 25 kl. 150 kilka tygodni temu można było dostac za 5,60. nie mam pojęcia jak teraz z prętami, trochę potaniały http://www.puds.pl/ics/3/6/2010/21/2010 ale to nie jest chyba trwała tendencja