Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! dawno mnie nie było bo praca na budowie fajna pogoda w końcu można coś zrobić :) Mam zamiar murować z Porotherm 44 i nie wiem jaką zaprawę wybrać ? podobno ma być jakaś specjalna , która jest dosyć droga. Poradźcie coś :) pozdrawiam

My też budujemy z Porothermu 44, zamowiliśmy zaprawę termoizolacyjną BAUMIT. Nie wiem czy lepsza do innych - po prostu taką nam polecono :) Cena 23,83 zł brutto za 40 l.

Mam pytanie.

Kupiłam już stemple, od kumpla, używane. Nie wiem czy będą mi potrzebne w tym roku, raczej zakończę budowę na ścianach parteru. Jak już to strop zaleję dopiero około września. Kolega z pracy zagadał dziś czy nie wypożyczyłabym mu tych stempli, bo właśnie zabiera się za strop. W sumie nie widzę problemu, tylko zastanawiam się czy takie stemple nie mają jakiegoś okresu użyteczności? Czy wielokrotne użytkowanie nie wpływa jakoś na ich wytrzymałość? Co o tym sądzicie?

Edytowane przez agusia_x

Mam pytanie.

Kupiłam już stemple, od kumpla, używane. Nie wiem czy będą mi potrzebne w tym roku, raczej zakończę budowę na ścianach parteru. Jak już to strop zaleję dopiero około września. Kolega z pracy zagadał dziś czy nie wypożyczyłabym mu tych stempli, bo właśnie zabiera się za strop. W sumie nie widzę problemu, tylko zastanawiam się czy takie stemple nie mają jakiegoś okresu użyteczności? Czy wielokrotne użytkowanie nie wpływa jakoś na ich wytrzymałość? Co o tym sądzicie?

Nie mają okresu użyteczności tylko musisz sobie sprawdzić czy kolega przypadkiem nie będzie musiał ich przycinać - wtedy dla Ciebie mogą okazać się za krótkie itp

Myśmy montowali bramę garażową po tynkach, firmy Normstal , przyzwoita cena, narazie jesteśmy zadowoleni

Mozna montować przed tynkami ale trzeba przygotować wnękę tam gdzie bedzie mocowane prowadzenie, później tynkarz nie dojdzie, Prawda jest taka że lepiej poczekać bo itak wszystko zaciaprają:) Ja zamontowałem wczesniej ale nie tynkuje garażu , u góry dałem styropian 12cm z siatką boki w kafelkach....( sciany z Ytong-u)

Mozna montować przed tynkami ale trzeba przygotować wnękę tam gdzie bedzie mocowane prowadzenie, później tynkarz nie dojdzie, Prawda jest taka że lepiej poczekać bo itak wszystko zaciaprają:) Ja zamontowałem wczesniej ale nie tynkuje garażu , u góry dałem styropian 12cm z siatką boki w kafelkach....( sciany z Ytong-u)

Zalezy od tynkarzy! Ja montowalem bramy przed - chocby z uwagi na to zeby moc zamknac budynek (a trzeba, bo przed tynkami przeciez trzeba zrobic chocby instalacje elektryczna, a kable lubia byc kradzione :). Oczywiscie tak jak piszesz - trzeba otynkowac wewnetrzna strone sciany gdzie bedzie montowana brama - ja ja otynkowalem sam i wyszlo OK ;) Tynkarze wszystko dokladnie obkleili i nie ma sladu - brama nieuszkodzona, nieporysowana, jak nowa :) Tylko naped montowalem w pozniejszym czasie. Fakt, ze tez nie tynkowalem sufitu i tez bede tam kleil styropian wiec moze dzieki temu byl duzo mniejszy syf :-)

pozdr.

Witam. Mam do sprzedania wyciąg budowlany. Składa się z maszyny wyciągowej zasilanej na siłe, masztu z rury stalowej fi 100 łączonej na kołnierz długości ok 5m, i ramie. Wyciąg można zobaczyć u mnie na budowie, jeszcze stoi więc można go wytestować. Jak ktoś by chciał to mogę wysłać zdjęcia. Cena 1500 zł.