Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podziwiam Twoje zdolności. My cały czas sie zastanawiamy nad ewentualna instalacją reku. Czy będę mogła się wprosić na inspekcję poglądowo-szkoleniowa w momencie jak juz będziesz miał zainstalowane - uruchomione reku, ale jeszcze nie pozasłaniane. Nie byłam w domu, w którym działa reku i ciężko kupowac coś, czego się nie widziało, tym bardziej, że koszt tego komfortu jest spory. Ty byłes w domu, gdzie mają reku? Sam liczyłeś przewody, czy ktoś robił Ci projekt?

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy ja też nieśmiało mogłabym się wprosić( a właściwie mój chłop)zobaczyć tą instalację reku??

Gdzie kupowałeś materiały do tej instalacji,jeżeli mogę zapytać??

Pozdrawiam.

:-) Jeszcze instalacji nie ma wiec niestety nie ma co ogladac!! Jak bedzie, to Was wszystkich zaprosze :) Pieknie zrobiona instalacje ma Adiqq robiona przez jakas firme - pytajcie go o szczegoly :-) On ma wszystko na rurach sztywnych. Ja bede robil wiekszosc na rurach typu sonoduct (gietkie), bo ja wszystko bede mial ukryte za przedscianka na poddaszu, wiec nie ma mozliwosci zeby to w jakikolwiek sposob uszkodzic.

Co do projektu - robie sam, w glowie ;-) Tu nie ma za bardzo co liczyc - jest tu na forum muratora kilka watkow nt. projektowania wentylacji i tam juz kompletnie wszystkie zagadnienia zostaly po kilka razy przedyskutowane. Najwazniejsze to przewymiarowac kanaly - predkosci strug beda wtedy na pewno niskie i instalacja bedzie nieslyszalna. U mnie wszystkie wyjscia to fi180, potem rozdzial na fi150, potem na fi125, a w jednym wypadku na fi100. Na kilku najwazniejszych odgalezieniach przepustnice do regulacji i tyle. Potem polozenie wszystkiego, wstepna regulacja bez anemostatow, a potem regulacja dokladna juz na anemostatach. Aczkolwiek uwazam, ze nie ma tu co liczyc z aptekarska dokladnoscia wydatkow. Ja pol roku zyje juz w domu bez wentylacji (bo reku jeszcze nie odpalony, a kanalow wentylacji grawitacyjnej nie posiadam) i dobrze mi sie zyje ;-) Brakuje tylko wyciagow w kibelku / lazience / kuchni. Tu trzeba z glowa kanaly pociagnac i bedzie dobrze :)

pozdr.

:-) Jeszcze instalacji nie ma wiec niestety nie ma co ogladac!! Jak bedzie, to Was wszystkich zaprosze :) Pieknie zrobiona instalacje ma Adiqq robiona przez jakas firme - pytajcie go o szczegoly :-) .

Dziękuje bardzo za mozliwość zobaczenia. Byliśmy u Adigg (pozdrawiam) ale jeszcze na etapie tylko rozprowadzonych rur. Chciałabym zobaczyć jak dziala to reku jak juz jest podłączone i co innego porozmawiać z osobą, która sama sobie to reku montowała. Rozważamy mozliwość samodzielnego montażu, ale na chwilę obecna jesteśmy na etapie stanu zerowego, więc długa droga przed nami. Z drugiej strony to cały czas się zastanawiam, czy warto i to już nawet nie w kontekscie kosztów instalacji ale w kontekscie kolejnego urządzenia w domu, które może się np. zepsuć, ewentualnego zaciągania dymów z sądziedztwa. Kominy i tak będą dwa, bo do kominka i do kotłowni, więc przypuszczam, że dołozymy kanały wentylacyjne a z drugiej strony przygotujemy przepusty w stropie. Także czekam na Twoje doświadczenia i pozdrawiam

Powiedz mi jeszcze z czego masz murowane słupy na tarasie. Myslałam, że będziemy murować z cegły, ale zaciekawiły mnie użyte przez ciebie kształtki. co to jest i jak sie przedstawia cenowo w stosunku do zwykłej cegły

Edytowane przez bdan

Dziękuje bardzo za mozliwość zobaczenia. Byliśmy u Adigg (pozdrawiam) ale jeszcze na etapie tylko rozprowadzonych rur. Chciałabym zobaczyć jak dziala to reku jak juz jest podłączone i co innego porozmawiać z osobą, która sama sobie to reku montowała.

No pewnie. Zapraszam wiec za X dni :-) Szczerze mowiac nie wiem czy teraz wezme sie za skladanie wentylacji czy za ogrodzenie, czy za cos jeszcze innego (trzeba jeszcze milion rzeczy dokonczyc ;-) Ale chyba wezme sie predzej niz pozniej -> wilgoc w lazience troche przeszkadza - reczniki nie chca schnac etc :)

Rozważamy mozliwość samodzielnego montażu, ale na chwilę obecna jesteśmy na etapie stanu zerowego, więc długa droga przed nami.

To jednak najlepszy etap zeby juz sobie instalacje zaplanowac! Kucie XX dziur w gotowym zbrojonym stropie nie nalezy do przyjemnosci :) Ja wiekszosc zostawionych przepustow (zrobionych z rur kanalizacji fi160) wykorzystam, kucia bedzie minimalna ilosc. Wlasciwie to dzisiaj mi tesc juz wykul co trzeba (glowne odprowadzenia z reku :-)

Ja tez bede robil GWC wodne -> mam juz zakopane 100mb rury PE32 i konce wyprowadzone w okolicy rekuperatora.. Ale nagrzewnice bede kupowal i montowal pewnie dopiero na zime :)

Z drugiej strony to cały czas się zastanawiam, czy warto i to już nawet nie w kontekscie kosztów instalacji ale w kontekscie kolejnego urządzenia w domu, które może się np. zepsuć, ewentualnego zaciągania dymów z sądziedztwa. Kominy i tak będą dwa, bo do kominka i do kotłowni, więc przypuszczam, że dołozymy kanały wentylacyjne a z drugiej strony przygotujemy przepusty w stropie. Także czekam na Twoje doświadczenia i pozdrawiam

Ja od poczatku wiedzialem, ze bedzie mechaniczna i mam tylko jeden komin i dwa kanaly wentylacyjne z czego jeden jest calkowicie nieuzywany i zatkany, a drugi uzywam jako tunel do kabli antenowych.

Powiedz mi jeszcze z czego masz murowane słupy na tarasie. Myslałam, że będziemy murować z cegły, ale zaciekawiły mnie użyte przez ciebie kształtki. co to jest i jak sie przedstawia cenowo w stosunku do zwykłej cegły

Ha :) Szukalem tego b. dlugo bo chcialem miec solidne zelbetowe slupy, a szalowane nigdy nie wyszlyby mi tak idealnie prosto. I w koncu znalazlem -> to sa pustaki kupowane w Czechach, a dokladniej w jakiejs hurtowni w Ostrawie. Nie pamietam jak sie nazywaja ale jezeli bardzo Ci bedzie zalezalo to moge poszukac faktury. To sa takie ksztaltki puste w srodku - ma to bodajze 40x30cm. Ustawiasz 3-4 na sobie, na spokojnie poziomujesz i zalewasz srodek (zbrojenie oczywiscie wczesniej trzeba przygotowac:) Problem tylko w tym czym to teraz wykonczyc. Wytynkowac - spoko, ale nie bedzie fajnego efektu moim zdaniem. Obmurowac klinkierem - da sie, ale bedzie duzo ciecia bo wymiar dosc niestandardowy i nijak bez ciecia nie pasuje - bez ciecia wyszlyby monstrualnej wielkosci slupy :) Mozna oblozyc plytkami klinkierowymi... Ale to juz nie to samo co pelna cegla klinkierowa;) No sam jeszcze nie wiem!

A co do ceny - jeden pustak kosztowal bodajze w okolicy 6 pln, za calosc (ok 40 szt.) zaplacilem ok 250 pln o ile dobrze pamietam. Wyszly z tego dwa slupy po ok 3m. W Czechach to sa podobno bardzo popularne pustaki - wszyscy robia z tego slupki ogrodzeniowe obkladajac pozniej jakimis plytkami :)

pozdr.

Witam.Czy może ktos wie gdzie jest jakies skladowisko ziemi w okolicy Kamienia,ewent.Leszczyn.Muszę wywieżc kilka wanien ziemi z dzialki.Pytałam na sąsiednich budowach, nie potrzebują.Za każdą informacje będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam.Joasia:)

Hej, Zapytam mojego sąsiada czy nie potrzebuje, bo wiem, że coś wspominał. Dam Ci znać.

P.S. Jestem z Książenic :)

MI RÓWNIEŻ FIRMA INSTALMEX ROBIŁA CAŁE C.O. I WOD-KAN I JESTEM BARDZO ZADOWOLONY.

PODŁOGÓWKA W CAŁYM DOMU - REWELACJA!!!!

TAK JAK PANI PISZE PEŁEN PROFESJONALIZM, FIRMĘ INSTALMEX MOZNA POLECIĆ Z CZYSTYM SUMIENIEM.

POLECIŁEM FIRMĘ INSTALMEX Z RYBNIA MOJEMU DOBREMU KOLEDZE I RÓWNIEŻ JEST BARDZO ZADOWOLONY.

JAKO JEDYNA FIRMA NA CAŁEJ BUDOWIE DO KTÓREJ NIE MIAŁEM ZASTRZEŻEN, CHCIAŁOBY SIE ŻYCZYĆ KAŻDEMU TAKIEJ FIRMY.

PODAJE NAMIARY NA FIRMĘ INSTALMEX Z RYBNIKA

P.MARCIN - 500108042

http://www.instalmex.pl

A ja polecam firmę "INSTALMEX" z Rybnika.

Mi również ją polecono.

Zrobili mi instalację kanalizacyjną i całe c.o. ( w całym domu podłogówka ).

Robią każdy rodzaj c.o. - wedle życzenia Klienta.

Firma z dużym doświadczeniem, pełen profesjonalizm.

Bardzo słowni, rzetelni, terminowi i... czyści.

:wink:

Moja instalacja wod-kan. już chodzi.

Podłogówka też - wszystko bez zarzutu.

:D :D :D

Podaję telefon :

P. Przemek : 508-299-315.

Witam.Czy może ktos wie gdzie jest jakies skladowisko ziemi w okolicy Kamienia,ewent.Leszczyn.Muszę wywieżc kilka wanien ziemi z dzialki.Pytałam na sąsiednich budowach, nie potrzebują.Za każdą informacje będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam.Joasia:)

a masz to czym wywieźć ? bo ja pytałam ale gość ciężarówka mi powiedział że on do mnie godzine pojedzie w jedną strone ( ?? !! ) i koparki nie ma więc dodatkowo koszt a najlepiej to żeby 3 auta jeździły na zmianę :/ chyba mu sie nie chciało...zapytaj o transport do Niedobczyc jak masz jakies auto...dogadamy się bo ja to chętnie wezme i dorzuce sie do sensownego transportu

Witam wszystkich .

Chce zaczynac budowe w Jankowicach i potrzebuje dobrego murarza albo najlepiej dwoch.Mialem jednego z firma ktory mial mi robic tylko piwnice 11m szerokie i 15m dlogie

i zaspiewal mi tylko za robocizne 22 tys.zl. Czy ta cena jest do wziecia moze ktos napisze co o tym sadzi ?

Samborela ;;; ,,i zaspiewal mi tylko za robocizne 22 tys.zl. Czy ta cena jest do wziecia "---wedłóg mnie za wysoka .Ja za piwnicę 8,25m*10m dałam 5.000zł+ strop 4.000z ł= 9.ooozł. wasz jest 2 razy większy ale u mnie było masa ścian. Jednak nie chcę nikogo wprowadzać w błąd więc popytajcie ,bo słyszałam że ja przepłaciłam.