Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

KiR - wreszcie zaczynacie :)

mnie elektryk kosztował praktycznie koszty materiału - ale to znajomy był. Skrzynke swoja przywiozł - a jak ostatnio mi jeszcze cos dorabia, to ją wziął do następnego klienta :)

Elektryk miał dziś przyjść, zobaczyć, powiedzieć ile skasuje. To też mój znajomy, ale mąż nie zapytał na razie o cenę. Skrzynkę mam starą, jeszcze z budowy rodziców, z 10 lat ma chyba, ale mam nadzieję, że spasuje.

A jeszcze tak z ciekawości, czy budowę lepiej "przezimować" w stanie surowym otw. czy zamykać i robić instalacje itd.?

A jeszcze tak z ciekawości, czy budowę lepiej "przezimować" w stanie surowym otw. czy zamykać i robić instalacje itd.?

my w planie mielismy zostawic na zime SSO ale jak dostaniemy kredyt na dokonczenie budowy (co wcale nie jest takie proste) to bedziemy wstawiac okna przed zimą i grzebac w srodku

W Tamirze w Pszyczynie (i pewnie w innych dużych dobrych hurtowniach też) są wystawki Icopala i możesz kawałek tej papy dotknąć, spróbowac przełamać, a nawet powąchać. Zapewniam, że nie śmierdzi - ani teraz, ani wcześniej, po położeniu, a przed styropianem. W dzienniku masz kilka zdjęć jak to było przy kładzeniu.

Wcześniej smarowałem Siplast Primerem i to zrobiło na mnie b.duże wrażenie - dobrze się smaruje, szybko schnie, nie śmierdzi (żadnego smarowania w masce) i faktycznie głęboko penetruje. Generalnie potwierdzam to co pisze luks6, za wyjątkiem folii. Gdybym robił raz jeszcze - zrobiłbym to samo, w życiu nie dałbym tylko folii jako izolacji, to chyba nieporozumienie, chudziak to nie guma lub szklana tafla, żeby tej foli nie poprzecinać.

bdan - spróbuj się potargować, może uda się kupić taniej. Fakt faktem kasa idzie na coś czego nie widać, to nie kamień elewacyjny czy ładne drzwi... Z drugiej strony jeśli dom na górce, teren suchy i przepuszczalny, a układający papę zrobi to dobrze - może faktycznie można szukać tańszego rozwiązania. Pozdr.

Suche zimowe powietrze ładnie wysuszy dom i na siłę np. w listopadzie nie wstawiałbym okien i szczelnych drzwi. Kluczowa jest odp na pytanie czy masz ten czas, czy nie. Jeśli masz- niech schnie. Pozdr.

Witamy ponownie :) my znów z zapytaniem mianowicie czy ktoś z Was zaopatrywał się w komin przez internet ?? na allegro jest szeroka oferta kominów gotowych i są dużo tańsze niż w naszych rodzimych firmach budowlanych. Posyłam link, napiszcie co o tym myślicie :) pozdrawiamy

http://www.allegro.pl/item1091749884_9_2m_fi_200_went_komin_kominy_promocja.html

Witamy ponownie :) my znów z zapytaniem mianowicie czy ktoś z Was zaopatrywał się w komin przez internet ?? na allegro jest szeroka oferta kominów gotowych i są dużo tańsze niż w naszych rodzimych firmach budowlanych. Posyłam link, napiszcie co o tym myślicie :) pozdrawiamy

http://www.allegro.pl/item1091749884_9_2m_fi_200_went_komin_kominy_promocja.html

My i jestesmy bardzo zadowoleni :)

jak chcesz zebysmy Cie nie wykopali to przelec caly temat "Rybnik!!!! chyba tez budujecie" :)

daj namiar na takie tanie okno, mi wszedzie mowili ze kolo 15 000 pln za to okno, tez bedemial 2,9 x2,15 m

To nie tajemnica Oknoplas okna z Krakowa załatwiałam z gościami z Rybnika firma Aveko ale gadałam z włacicielam

My zostawilismy SSO z dachem :).

Ale my nie mamy cisnienia.

NO takie mamy plany, przykryć, zabić dechami okna i drzwi, poczekać i ruszyć w marcu.

Dziś poszedł kompletny wniosek kredytowy. Ciekawa jestem c o z tego wyjdzie...

Dziś mieli wykosić nam działkę (w sobotę też), ponoć sprzęt poległ, w tym tygodniu ma być robota wykonana. Ciekawe.....

Przymierzamy się do izolowania ław. W projekcie mamy 2x papę na lepiku. Czy pod tą papę smarować ławę dysperbitem? Różne opinie w internecie krążą.

A gdzie kupować papę i lepik?

My mamy posmarowane dysperbitem i na to daliśmy folię fundamentową 1,1 mm kupioną w łodzi ..... babka bardzo miła przesyła dotarła po 3 dniach..... po foli mogę stwierdzić ze jest bardzo wytrzymała, papa by się już dawno potargała bo układaliśmy palety z kamieniami na ławach, a na foli nie widać żadnych uszkodzeń

My mamy posmarowane dysperbitem i na to daliśmy folię fundamentową 1,1 mm kupioną w łodzi ..... babka bardzo miła przesyła dotarła po 3 dniach..... po foli mogę stwierdzić ze jest bardzo wytrzymała, papa by się już dawno potargała bo układaliśmy palety z kamieniami na ławach, a na foli nie widać żadnych uszkodzeń

A mogę prosić o namiary na babkę z Łodzi??

A powiedzcie mi, czy izolacja pozioma ław musi być połączona z izolacją pionową ścian fundamentowych?? Czy wystarczy, że położę folię/papę tylko pod szerokość bloczków fundamentowych?

I jeszcze jedno, czy ściany fundamentowe smaruje się dysperbitem z dwóch stron czy tylko z zewnątrz? Nigdzie tak naprawdę o tym nie piszą

Edytowane przez agusia_x

witam

proszę o namiary na ew projektantów łazienek (z cenami) ew czy gdzieś w sklepach w okolicy za symboliczną złotówkę lub za samą chęć zakupu u nich np płytek i armatury są jakieś możliwości zaprojektowania łazienek

może ktoś gdzieś "wykorzystał" tak jakiś sklepik :)