Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chodziło mi o ogrzewanie z pieca na ekogroszek. Jaka wylewka - miałam na myśli jaki rodzaj betonu oraz w jaki sposób zalewana.

Witam

Wylewki wg norm powinno być 5 cm, to jest taka idealna warstwa na ogrzewanie podłogowe. W takim układzie podłogówka ma najlepszą bezwładność. Wiadomo że czasem wychodzi 4 a czasem 6 lub nawet 7. A jeśli chodzi o rodzaj wylewki - betonu to myśmy dawali wylewki z miksokretu. Warto pogadać z tym kto bedzie ci wylewał żeby zamiast siatki zbrojeniowej dali ci włókna, sąpo prostu lepsze.

pozdrawiam

Hej:)

Ja tez juz na 90% jestem nastawiony na Brassa niewiem moze Bałtycka lub Celtycka czekam na wycene od naszego zaopatrzeniowca,i bedziemy widziec bo teraz to tylko chodzi o cene:)

pozdrawiam

jezeli mogę doradzić to proszę się wybrać do Handlobudu tam bardzo dobrze doradzą

jestem laikiem w kwesti dachówki ale mogę powiedzieć że nie polecam betonowej dachówki może jest tansza o 4000,00 lub czasem nawet mniej a po paru latach betonowa dachówka płowieje i jest prawdopodobieństwo zarastania mchem

Witam stanalem przed wyborem cegieł klinkierowych na moje sprytne dwa kominy i stad pytanie gdzie kupowaliscie i jakie polecacie (niestety z racji ze dach czarny wiec moga byc jedynie szare czy tam czarne )

nie zgadzam się z tobą ja mam cegłe crh kolor etna nie brudzi się jak inne tylko że ja mam okna w kolorze mahoń

Witam

Wylewki wg norm powinno być 5 cm, to jest taka idealna warstwa na ogrzewanie podłogowe. W takim układzie podłogówka ma najlepszą bezwładność. Wiadomo że czasem wychodzi 4 a czasem 6 lub nawet 7. A jeśli chodzi o rodzaj wylewki - betonu to myśmy dawali wylewki z miksokretu. Warto pogadać z tym kto bedzie ci wylewał żeby zamiast siatki zbrojeniowej dali ci włókna, sąpo prostu lepsze.

pozdrawiam

Dokładnie tak będziemy mieli :) ale jeszcze przed więc się nie mądrzę za bardzo.

...

jestem laikiem w kwesti dachówki ale mogę powiedzieć że nie polecam betonowej dachówki może jest tansza o 4000,00 lub czasem nawet mniej a po paru latach betonowa dachówka płowieje i jest prawdopodobieństwo zarastania mchem

nie mogę się zgodzić z tą opinią niestety :) każde inne pokrycie a nawet ceramiczna dachówka może porastać mchem jeżeli w pobliżu jest dużo wysokich drzew a szczególnie od strony północnej. Tak samo ceramiczna dachówka może po latach wyblaknąć od słońca, sama widziałam. Ale taka jest naturalna kolej rzeczy i wszystko się starzeje ;)