Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie odnośnie tynków bo niewm które dać czy cementowo wapienne czy z gipsowe z maszyny, mam dylematy i niewiem co wybrać może polecicie mi jakiś fachowców

Wydaje mi się że to wszystko zależy od tego jakie tobie się podobają, jedni wolą cementowe-wapienne i ich strukturę a inni wolą gipsowe. Jak masz zamiar kiedyś robic gładzie gipsowe to lepiej od razu zrobic tynki gipsowe. Myśmy robili tynki CW w piwinicy, garażu i łazienkach a pozostałe pomieszczenia gipsowe.

pozdr

ja mam wylewke 7cm, ale to wszystko też zależy ile jest styropianu pod wylewka...ja mam 10cm

jasne, zgadzam się. wszystko wychodzi podczas układanie styro.

7 cm to taka standardowa wylewka, razem z rurkami, ale jezeli ty masz 7 cm nad rurkami to poprostu podłogówka będzie się troszkę dłużej nagrzewała a po wyłączeniu pieca dłużej będzie "trzymac" ciepło. ale też jest to ok.

Gość Gosc***

preem82 : ja dostałem takie a nie inne wytyczne od producenta mojej PC :)

cytuje:

Na parterze :

Na izolacji 10cm należy wylać 7,5cm – 8cm

Na izolacji 15cm należy wylać 8,5cm – 9cm

Na izolacji 20cm należy wylać 9,5cm –10cm

Na piętrze:

Na izolacji 5cm należy wylać 7cm – 7,5cm

te moje 7-7,5 to sumaryczna grubosc podłogówki...na rurkami jest okolo 5-5,5

Gość Gosc***

a jeszcze odnosnie wylewek, to moze cała instrukcje przekleje, bo jest pouczajaca :)

OGRZEWANIE PODŁOGOWE

1. Składniki

• Cement dwójka 300kg/m3 betonu

• Kruszywo średnie, najlepiej płukane typu wiślak

• Włókno do betonu polipropylenowe w ilościach 600g/m3 betonu (100g/50kg cementu). W celu lepszego rozprowadzenia włókien należy najpierw włókna rozmieszać w wiadrze z wodą, a następnie dodać do zaprawy.

• Plastyfikator do ogrzewania podłogowego w ilości 2,5 litry/m3 betonu (0,4L/50kg cementu). Też rozrabiamy w wiadrze z wodą po czym dodajemy do zaprawy plastyfikator Arpomet UV firmy Remedium.

• Siatka z drutu o grubości 2-3 mm

• Woda

2. Prace wykonawcze

Instalacja ogrzewania podłogowego musi być napełniona wodą pod ciśnieniem 4 Bar. Na rozdzielaczach konicznie trzeba założyć zawory bezpieczeństwa na 4Bar. ( Lub podłączyć do wodociągu i kontrolować ciśnienie instalacji 4bar)

Pierwszą czynnością jest równomierne przykrycie wszystkich rur ogrzewania podłogowego (ponad rury) 1-2cm zaprawą (chodzi o to żeby siatka była umieszczona w połowie grubości wylewki i nie dotykała rur ogrzewania podłogowego)

Następnie układamy siatkę zbrojeniową „na zakładkę” tak żeby jeden rząd zachodził na drugi, po czym wylewamy pozostałą część wylewki betonowej.

Po zakończeniu prac betoniarskich należy dotrzeć posadzkę mechanicznie, a następnie w progach i wyznaczonych miejscach zaznaczyć sznurkiem kredowym równą linię i zrobić (np. nożem lub szpachelką) nacięcia dylatacyjne na całej długości i grubości wylewki. Należy uważać na rurki przebiegające w miejscu dylatacji żeby ich nie uszkodzić.

Całkowita grubość wylewki:

Na parterze :

Na izolacji 10cm należy wylać 7,5cm – 8cm

Na izolacji 15cm należy wylać 8,5cm – 9cm

Na izolacji 20cm należy wylać 9,5cm –10cm

Na piętrze:

Na izolacji 5cm należy wylać 7cm – 7,5cm

3. Pielęgnacja posadzki

Na 2 lub 3 dzień gdy już będzie można chodzić po betonie, należy wylewkę betonową po całości dokładnie zlać wodą i po wsiąknięciu wody przykryć folią malarską (najtańszą po 4zł 20m2). Należy zwrócić uwagę żeby folia dokładnie przylegała do betonu i nie unosiła się samodzielnie powodując niekontrolowane odparowywanie wilgoci. Następnym etapem jest codzienna kontrola wilgoci pod powierzchnią foli. Należy zwrócić uwagę żeby na całości była skroplona wilgoć pod powierzchnią foli, w razie jaj braku należy zdjąć folię, polać posadzkę wodą i ponownie przykryć.

Po 2 tygodniach od wylania posadzki należy zdjąć folię i pozostawić beton przez kolejne 2 tygodnie w celu odparowania resztek wilgoci. Nie należy wietrzyć pomieszczeń przez kolejne 2 tyg.

Uwaga, bardzo ważne !

1. Temperatura w pomieszczeniu przez 2 tyg. po wykonaniu wylewki nie może być mniejsza niż +5st.C. W razie potrzeby

należy dogrzać pomieszczenie przenośnym piecykiem gazowym lub grzejnikiem elektrycznym.

2. Pod żadnym pozorem nie wolno otwierać drzwi ani okien przez 4 tygodnie od momentu wylania posadzki !

3. W upalne dni należy zasłonić okna kartonami przed nadmiernym nasłonecznieniem posadzki.

Chodzi o to aby wylewka wysychała równomiernie na całej powierzchni.