sylwiap-w29 31.07.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 My budujemy na Głożynach niedaleko szkoły. w takim razie mamy bardzo blisko budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 31.07.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 w takim razie mamy bardzo blisko budowy to i my jesteśmy blisko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 31.07.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Mam pytanie odnośnie tynków bo niewm które dać czy cementowo wapienne czy z gipsowe z maszyny, mam dylematy i niewiem co wybrać może polecicie mi jakiś fachowców Wydaje mi się że to wszystko zależy od tego jakie tobie się podobają, jedni wolą cementowe-wapienne i ich strukturę a inni wolą gipsowe. Jak masz zamiar kiedyś robic gładzie gipsowe to lepiej od razu zrobic tynki gipsowe. Myśmy robili tynki CW w piwinicy, garażu i łazienkach a pozostałe pomieszczenia gipsowe. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 31.07.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 ja mam wylewke 7cm, ale to wszystko też zależy ile jest styropianu pod wylewka...ja mam 10cm jasne, zgadzam się. wszystko wychodzi podczas układanie styro. 7 cm to taka standardowa wylewka, razem z rurkami, ale jezeli ty masz 7 cm nad rurkami to poprostu podłogówka będzie się troszkę dłużej nagrzewała a po wyłączeniu pieca dłużej będzie "trzymac" ciepło. ale też jest to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 31.07.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 preem82 : ja dostałem takie a nie inne wytyczne od producenta mojej PC cytuje: Na parterze : Na izolacji 10cm należy wylać 7,5cm – 8cm Na izolacji 15cm należy wylać 8,5cm – 9cm Na izolacji 20cm należy wylać 9,5cm –10cm Na piętrze: Na izolacji 5cm należy wylać 7cm – 7,5cm te moje 7-7,5 to sumaryczna grubosc podłogówki...na rurkami jest okolo 5-5,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 31.07.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 a jeszcze odnosnie wylewek, to moze cała instrukcje przekleje, bo jest pouczajaca OGRZEWANIE PODŁOGOWE 1. Składniki • Cement dwójka 300kg/m3 betonu • Kruszywo średnie, najlepiej płukane typu wiślak • Włókno do betonu polipropylenowe w ilościach 600g/m3 betonu (100g/50kg cementu). W celu lepszego rozprowadzenia włókien należy najpierw włókna rozmieszać w wiadrze z wodą, a następnie dodać do zaprawy. • Plastyfikator do ogrzewania podłogowego w ilości 2,5 litry/m3 betonu (0,4L/50kg cementu). Też rozrabiamy w wiadrze z wodą po czym dodajemy do zaprawy plastyfikator Arpomet UV firmy Remedium. • Siatka z drutu o grubości 2-3 mm • Woda 2. Prace wykonawcze Instalacja ogrzewania podłogowego musi być napełniona wodą pod ciśnieniem 4 Bar. Na rozdzielaczach konicznie trzeba założyć zawory bezpieczeństwa na 4Bar. ( Lub podłączyć do wodociągu i kontrolować ciśnienie instalacji 4bar) Pierwszą czynnością jest równomierne przykrycie wszystkich rur ogrzewania podłogowego (ponad rury) 1-2cm zaprawą (chodzi o to żeby siatka była umieszczona w połowie grubości wylewki i nie dotykała rur ogrzewania podłogowego) Następnie układamy siatkę zbrojeniową „na zakładkę” tak żeby jeden rząd zachodził na drugi, po czym wylewamy pozostałą część wylewki betonowej. Po zakończeniu prac betoniarskich należy dotrzeć posadzkę mechanicznie, a następnie w progach i wyznaczonych miejscach zaznaczyć sznurkiem kredowym równą linię i zrobić (np. nożem lub szpachelką) nacięcia dylatacyjne na całej długości i grubości wylewki. Należy uważać na rurki przebiegające w miejscu dylatacji żeby ich nie uszkodzić. Całkowita grubość wylewki: Na parterze : Na izolacji 10cm należy wylać 7,5cm – 8cm Na izolacji 15cm należy wylać 8,5cm – 9cm Na izolacji 20cm należy wylać 9,5cm –10cm Na piętrze: Na izolacji 5cm należy wylać 7cm – 7,5cm 3. Pielęgnacja posadzki Na 2 lub 3 dzień gdy już będzie można chodzić po betonie, należy wylewkę betonową po całości dokładnie zlać wodą i po wsiąknięciu wody przykryć folią malarską (najtańszą po 4zł 20m2). Należy zwrócić uwagę żeby folia dokładnie przylegała do betonu i nie unosiła się samodzielnie powodując niekontrolowane odparowywanie wilgoci. Następnym etapem jest codzienna kontrola wilgoci pod powierzchnią foli. Należy zwrócić uwagę żeby na całości była skroplona wilgoć pod powierzchnią foli, w razie jaj braku należy zdjąć folię, polać posadzkę wodą i ponownie przykryć. Po 2 tygodniach od wylania posadzki należy zdjąć folię i pozostawić beton przez kolejne 2 tygodnie w celu odparowania resztek wilgoci. Nie należy wietrzyć pomieszczeń przez kolejne 2 tyg. Uwaga, bardzo ważne ! 1. Temperatura w pomieszczeniu przez 2 tyg. po wykonaniu wylewki nie może być mniejsza niż +5st.C. W razie potrzeby należy dogrzać pomieszczenie przenośnym piecykiem gazowym lub grzejnikiem elektrycznym. 2. Pod żadnym pozorem nie wolno otwierać drzwi ani okien przez 4 tygodnie od momentu wylania posadzki ! 3. W upalne dni należy zasłonić okna kartonami przed nadmiernym nasłonecznieniem posadzki. Chodzi o to aby wylewka wysychała równomiernie na całej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 31.07.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 ..... te moje 7-7,5 to sumaryczna grubosc podłogówki...na rurkami jest okolo 5-5,5 czyli tak samo jak my mamy tj. przepisowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 03.08.2010 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 witajcie;) wpadłam na kawkę http://images46.fotosik.pl/321/2748c57ad5866182.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 03.08.2010 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 tak po sąsiedzku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 03.08.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 O to ja bardzo chętnie sie z Tobą napiję tylko nie bardzo jak mam wleźć z filizanką na foruma )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smarki 03.08.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 w pogrzebieniu na drodze w kierunku raciborza ( za skrzyzowaniem na lubomie) szukaj szyldu z szambami. Jeśli ktoś mógłby podać namiary telefoniczne na firmę z tej reklamy to będę wdzięczny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 03.08.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 witajcie;) wpadłam na kawkę http://images46.fotosik.pl/321/2748c57ad5866182.jpg a ja na taka popoludniowa jest swiatelko w tunelu ... jutro mam pytac w UM kiedy bedzie decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 03.08.2010 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Super,chociaż kawki się z Wami dzisiaj napiję,bo już byłam zaniepokojona wczoraj,że spadliśmy na trzecią stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 03.08.2010 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Oj jak tu miło się zrobiło przyjemnie tu z Wami posiedzieć Donoszę, że u nas chłopaki szałują dzisiaj strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 03.08.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 pogoda nas nie rozpieszcza:( to sami to musimy robić dlatego tu tak miło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 03.08.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 O to ja bardzo chętnie sie z Tobą napiję tylko nie bardzo jak mam wleźć z filizanką na foruma )) http://www.trendz.pl/files/imagecache/wide2/files/gallery8397filizankakawy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 03.08.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 http://www.trendz.pl/files/imagecache/wide2/files/gallery8397filizankakawy.jpg Jamles Ty tez nas odwiedziłeś , jak miło. Ja nie umiem wklejać tych filiżanek wrrrrrrrrrrrrrrrr Ale napić to się napiję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia8207 03.08.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Oddam glinę kontakt na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga11 03.08.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam wszystkich budujących. Chciałam zapytać czy ktoś miał do czynienia lub słyszał cokolwiek o tynku zewnętrznym TERMO BRAVO?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagunaiii 03.08.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam mam pytanie odnośnie ekip do wylewek czy możecie coś polecić i jeszcze jak cenowo wyglada takowa inwestycja pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts