Gość Gosc*** 21.08.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 ja złożyłem od razu na moc docelową 17kw. Trochę czekałem, bo ponad rok(12 słupów do zabudowy,zmiana warunkow tecnicznych w trakcie oczekiwania, co dodatkowo opóźniło). Niepotrzenie brałem az 17kw - po co mi az tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.08.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Witam.Właśnie chcę wystąpić o zasilanie docelowe i chciałabym się dowiedzieć ile mniej więcej wynosi moc docelowa? Na stronie Vattenfalla jest kalkulator energii, możesz się pobawić chwilę i policzyć swoje przewidywane zużycie energii. http://www.vattenfall.pl/kalkulatorenergii/ Kluczowa jest odpowiedź na kilka pytań: czym będziesz grzał CWU (lato/zima), czym będziesz podgrzewał obiadek, czy masz jakieś hobby (spawanie, kompresor, tokarka). Rozsądnym rozwiązaniem jest wzięcie mocy, która odpowiada zabezpieczeniom głównym 3x25A => 17kW. Weź pod uwagę, że Twoje zużycie energii będzie rosło z czasem (klima, basen, sauna.... itd) i za pare lat Energetyka niekoniecznie będzie zainteresowana zwiększeniem Twojego przydziału mocy o 10-30% a właśnie tyle zabraknie Ci do szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba77 22.08.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 w sumie to u jezierskiego nie robilem wyceny, dziwi mnie tylko, ze takie frmy jak AP zory, konsum i wiele innych maja tak wysokie ceny a mimo to ludzie tam kupuja okna. okno uchylno przesuwne ma tesciowa i tak u niej jak i na targach trzeba bylo uzyc dosc troche sily aby je otwierac no i ten prog tzn jego brak, jednak na taras sie wychodzi bardzo czesto. z cieplymi ramkami to niby taki bajer ze najcieplejsza ramka jest tylko o 10% niby cieplejsza od zwyklej ramki a to i tak ma bardzo maly wplyw na energocieplnosc calego okna. wogole Danusiu to czekamy na dziennik budowy veka na zorskiej nie bardzo chce sie podjac wykonaniu unoszono przesuwnego okna, nie wiem czemu? Ktos niedoinformowany Was obsługiwał Ramka Oryginalna Swisspacer z włókien jest 50 razy cieplejsza od aluminiowej co nie znaczy że okno bedzie cieplejsze 50 razy! przy super korzystnym stosunku powierzchni ramki do całego wkładu szybowego mozna zmniejszyć straty ciepła do około 8% , przy dużej szybie wyglada to zupełnie inaczej. Wyceniacie okna w salonach dealerów którzy jeszcze niedawno zajmowali sie sprzedażą jeansów na targu, chca zrobić szybka kase na oknach a jeżeli sprzedaż okien przestanie być opłacalna, zaczna wzić złoto z Rosji:)Najczęściej zatrudniaja niekompetentny personel... Pomyslcie co będzie z serwisem okien po paru latach , okna to pól biedy a drzwi przesuwne, pracuje przy sprzedaży okien 13 lat , co roku widze ile powstaje "salonów" okien i ile ich co roku znika..... a klienci po serwis przychodzą do mnie... no cóż z czegoś trzeba żyć a co do okuć Roto bardzo dobra marka ale przereklamowana , okna " chodza bardzo płynnie " ale wymagaja częstej regulacji , wypuscili bubekl w postaci wadliwej moikrowentylacji i do dzis wszyscy producenci go wymieniają , nie wspomne o pekającym bolcu trzymającym ramię rozwórki. no cóż ale nazwa roto się osłuchała....Jest naprawde wiele innych dobrych okuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnika 22.08.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Witam, przymierzam się do odbioru domu i potrzebuję namiary na geodetę , żeby zrobił dokumentację końcową. Może ktoś polecić i ile to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 22.08.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 A ja chcę poinformować , że tzw "brudne roboty" jakby zakończone ) Wylewki sie wylały i teraz sie będziemy wykańczać ) Tralalalala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 22.08.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Ktos niedoinformowany Was obsługiwał Ramka Oryginalna Swisspacer z włókien jest 50 razy cieplejsza od aluminiowej co nie znaczy że okno bedzie cieplejsze 50 razy! przy super korzystnym stosunku powierzchni ramki do całego wkładu szybowego mozna zmniejszyć straty ciepła do około 8% , przy dużej szybie wyglada to zupełnie inaczej. Wyceniacie okna w salonach dealerów którzy jeszcze niedawno zajmowali sie sprzedażą jeansów na targu, chca zrobić szybka kase na oknach a jeżeli sprzedaż okien przestanie być opłacalna, zaczna wzić złoto z Rosji:)Najczęściej zatrudniaja niekompetentny personel... Pomyslcie co będzie z serwisem okien po paru latach , okna to pól biedy a drzwi przesuwne, pracuje przy sprzedaży okien 13 lat , co roku widze ile powstaje "salonów" okien i ile ich co roku znika..... a klienci po serwis przychodzą do mnie... no cóż z czegoś trzeba żyć a co do okuć Roto bardzo dobra marka ale przereklamowana , okna " chodza bardzo płynnie " ale wymagaja częstej regulacji , wypuscili bubekl w postaci wadliwej moikrowentylacji i do dzis wszyscy producenci go wymieniają , nie wspomne o pekającym bolcu trzymającym ramię rozwórki. no cóż ale nazwa roto się osłuchała....Jest naprawde wiele innych dobrych okuć mysle, ze firma oknoplast krakow (gdzie biore kupilem okna) jest na rynku troche dluzej niz Twoje 13 lat pracy bo tworza okna od 1994 i maja bardzo dobre opinie i rekomendacje, oni akurat pracuja na okuciach MACA. niewiem czemu ma sluzyc Twoj post czy sie w nim chwalisz czy zalisz bo w niczym nie jest on pomocny osobom chcacym kupic okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 22.08.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Witam, przymierzam się do odbioru domu i potrzebuję namiary na geodetę , żeby zrobił dokumentację końcową. Może ktoś polecić i ile to kosztuje? Marnika, mapka powykonawcza ( inwentaryzacyjna ) kosztuje od 750 - 1.200 zł. Zależy ile masz tam do naniesienia. Ja zapłaciłam 850 zł. U mnie są wszystkie przyłącza ( woda, gaz, prąd, POŚ ) i garaż wolnostojący. Robiłam u P. Aliny Kustos : tel. 693-301-689 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 22.08.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Ewus, gratki. Miłego i szybkiego wykańczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnika 22.08.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Marnika, mapka powykonawcza ( inwentaryzacyjna ) kosztuje od 750 - 1.200 zł. Zależy ile masz tam do naniesienia. Ja zapłaciłam 850 zł. U mnie są wszystkie przyłącza ( woda, gaz, prąd, POŚ ) i garaż wolnostojący. Robiłam u P. Aliny Kustos : tel. 693-301-689 Dzięki Aga za info. Ewus to gratulacje!!! Teraz się dopiero zacznie dziać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 22.08.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 ja za inwentaryzacje powykonawcza place 500 - budynek+kanaliza. Przylacza mialem zrobione wczesniej przy podlaczaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszma 22.08.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Czołem. Czy ktoś nie potrzebuje kompletnego wyciągu budowlanego? Wyciąg jeszcze stoi na mojej budowie więc można zobaczyć jak sprawnie działa. Tel. kon. 509286204 Łuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutkap 22.08.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Kto może się podzielić opiniami na temat pieca z podajnikiem ?? Zastanawiamy się nad tłokowym. Będę wdzięczna za wszelkie za i przeciw Moc jaka nam potrzebna to 15-17KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 22.08.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 mysle, ze firma oknoplast krakow (gdzie biore kupilem okna) jest na rynku troche dluzej niz Twoje 13 lat pracy bo tworza okna od 1994 i maja bardzo dobre opinie i rekomendacje, oni akurat pracuja na okuciach MACA. niewiem czemu ma sluzyc Twoj post czy sie w nim chwalisz czy zalisz bo w niczym nie jest on pomocny osobom chcacym kupic okna Wydaje mi się że Seba chce powiedzieć że nie należy patrzeć tylko na cenę , ale też zainteresować się jakością obsługi i drobiazgami technicznymi które tak naprawdę decydują o tym które okna są lepsze. Ja dawałem do wyceny okna w 7 czy 8 punktach, ale wcześniej zdobyłem trochę wiedzy na ten temat. W każym razie idąc zamawiać okna lepiej wiedzieć nieco więcej niż to że okno (tak naprawdę tylko szyba) ma współczynnik 1,1 albo 0,6 bo tak jest u każdego producenta. Warto popytać jaką klasę ma profil , jaka jest grubość ścianek profilu, czy jest grzybek antywłamaniowy, co ile cm. montuje się uchwyty w okuciach i parę innych szczegółów. Z tych wszystkich punktów w których byłem tylko w 3 potrafili wyliczyć (nie od razu) współczynnik przenikania całego okna, niektórzy nawet nie rozumieli co do nich mówię. Warto więc zdobyć nieco wiedzy, bo na pierwszy rzut oka u wszystkich producentów okna wyglądają tak samo, różnią się tylko ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 23.08.2010 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Wydaje mi się że Seba chce powiedzieć że nie należy patrzeć tylko na cenę , ale też zainteresować się jakością obsługi i drobiazgami technicznymi które tak naprawdę decydują o tym które okna są lepsze. Ja dawałem do wyceny okna w 7 czy 8 punktach, ale wcześniej zdobyłem trochę wiedzy na ten temat. W każym razie idąc zamawiać okna lepiej wiedzieć nieco więcej niż to że okno (tak naprawdę tylko szyba) ma współczynnik 1,1 albo 0,6 bo tak jest u każdego producenta. Warto popytać jaką klasę ma profil , jaka jest grubość ścianek profilu, czy jest grzybek antywłamaniowy, co ile cm. montuje się uchwyty w okuciach i parę innych szczegółów. Z tych wszystkich punktów w których byłem tylko w 3 potrafili wyliczyć (nie od razu) współczynnik przenikania całego okna, niektórzy nawet nie rozumieli co do nich mówię. Warto więc zdobyć nieco wiedzy, bo na pierwszy rzut oka u wszystkich producentów okna wyglądają tak samo, różnią się tylko ceną. po to sie robi wycene zeby wybrac jak najlepsze okna i w jak najlepszej cenie! oczywiscie z okien sie bardzo dobrze przygotowalem i mam nadzieje, ze wybralem najlepsza opcje dla mnie, seba po prostu skrytykowal wszystkich handlarzy od okien i nic nikomu nie doradzil po za jedna ramka swisspacer i swoimi uslugami naprawczymi! twirdzi ze okucia ROTO to dobra marka jednoczesnie, ze jest do dupy. lepiej jakby napisal ktorzy handlarze sa dobzi a nie z targu w rybniku, ktore okna najczesciej naprawia. najgorsze jest to, ze jak przelecisz dokladnie na forum tematy okien to malo kto chce sie pochwalic zlymi doswiadczeniami i napisac np "ja kupilem okna xxx firmy i sa z nimi problemy, bo si wypatrzyly czy cos tam", Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 23.08.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam, przymierzam się do odbioru domu i potrzebuję namiary na geodetę , żeby zrobił dokumentację końcową. Może ktoś polecić i ile to kosztuje? moj kolega geodeta jest perfekcjonista w tych kwestiach Krzysztof Sokalla telefon jak ktos chce jest na PW dostepny Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez mea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 23.08.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 po to sie robi wycene zeby wybrac jak najlepsze okna i w jak najlepszej cenie! oczywiscie z okien sie bardzo dobrze przygotowalem i mam nadzieje, ze wybralem najlepsza opcje dla mnie, seba po prostu skrytykowal wszystkich handlarzy od okien i nic nikomu nie doradzil po za jedna ramka swisspacer i swoimi uslugami naprawczymi! twirdzi ze okucia ROTO to dobra marka jednoczesnie, ze jest do dupy. lepiej jakby napisal ktorzy handlarze sa dobzi a nie z targu w rybniku, ktore okna najczesciej naprawia. najgorsze jest to, ze jak przelecisz dokladnie na forum tematy okien to malo kto chce sie pochwalic zlymi doswiadczeniami i napisac np "ja kupilem okna xxx firmy i sa z nimi problemy, bo si wypatrzyly czy cos tam", Maciek zauwazyłam, ze od pewnego czasu masz agresywny sposob pisania na FM, wyluzuj trochę bo zachowujesz sie jakbyś zjadł wszystkie rozumy i nie uznajesz żadnej dyskusji. Sorry bo nie chciałam Cie urazić ale niefajnie się czyta Twoje posty..wiem wiem...moge nie czytac....ale chyba nie na tym polega forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 23.08.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Kto może się podzielić opiniami na temat pieca z podajnikiem ?? Zastanawiamy się nad tłokowym. Będę wdzięczna za wszelkie za i przeciw Moc jaka nam potrzebna to 15-17KW ja się chętnie podpinam pod pytanie bo tak samo szukam kotła, jeszcze nie wiem jaki będzie i jakiej firmy...mamy parę na oku ale to taaaaaaaaaki ciężki wybór może ktoś się pochwali co ma w domu i czy jest zadowolony? Na razie bierzemy pod uwagę piece z Defro, Hef .......... a może jeszcze jakieś inne w rozsądnej cenie? Na pewno nie interesuje mnie piec tylko i wyłącznie na sam eko-groszek pozdr. Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 23.08.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 ja się chętnie podpinam pod pytanie bo tak samo szukam kotła, jeszcze nie wiem jaki będzie i jakiej firmy...mamy parę na oku ale to taaaaaaaaaki ciężki wybór może ktoś się pochwali co ma w domu i czy jest zadowolony? Na razie bierzemy pod uwagę piece z Defro, Hef .......... a może jeszcze jakieś inne w rozsądnej cenie? Na pewno nie interesuje mnie piec tylko i wyłącznie na sam eko-groszek pozdr. Sylwia pytałam w temacie o kotłach, polecono mi hks lazar eko-perfekt i skam-p premium, jeszcze sie rozgladam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 23.08.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Maciek zauwazyłam, ze od pewnego czasu masz agresywny sposob pisania na FM, wyluzuj trochę bo zachowujesz sie jakbyś zjadł wszystkie rozumy i nie uznajesz żadnej dyskusji. Sorry bo nie chciałam Cie urazić ale niefajnie się czyta Twoje posty..wiem wiem...moge nie czytac....ale chyba nie na tym polega forum No, już myślałam, że tylko ja jestem jakaś przewrażliwiona ! Brawo Queen odwagę i nazwanie sprawy po imieniu. Zgadzam się całkowicie. Ludzie, trochę więcej sympatii i kultury osobistej do siebie nawzajem. Przecież jesteśmy WSZYSCY jedną wielką, budującą rodziną. Mamy się wspierać nawzajem a nie atakować. Mój Tata zawsze mawiał : "Zanim cokolwiek powiesz ( napiszesz ) zastanów się pięć razy. Żeby niepotrzebnie nie sprawić komuś przykrości". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 23.08.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 No, już myślałam, że tylko ja jestem jakaś przewrażliwiona ! Brawo Queen odwagę i nazwanie sprawy po imieniu. Zgadzam się całkowicie. Ludzie, trochę więcej sympatii i kultury osobistej do siebie nawzajem. Przecież jesteśmy WSZYSCY jedną wielką, budującą rodziną. Mamy się wspierać nawzajem a nie atakować. Mój Tata zawsze mawiał : "Zanim cokolwiek powiesz ( napiszesz ) zastanów się pięć razy. Żeby niepotrzebnie nie sprawić komuś przykrości". nie bylo nic agresywnego w moich postach a przynajmniej jak czytam i pisze na forum to nie odczuwam wzrostu adrenaliny u siebie ;P a czasami trzeba podystkutowac jak chop z chopem ;d a co do spraw wazniejszych to czy kupowal kto ostatnio styropian na podlogi? i po ile teraz chodzi m3 styro w regionie? pozdrawiam wszystkich serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts