Gość Gosc*** 23.08.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 tak jeszcze w kwestii dyskusji - Maciek, jak chcesz dyskutowac jak chłop z chłopem, to zmien nicka na "Maciek"bo skad u licha mam wiedziec czy akurat pod "Maciek&Kamila" pisze Maciek czy Kamila?swoja droga, tez nie lubie agresywnej dyskusji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marwal 23.08.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Kto może się podzielić opiniami na temat pieca z podajnikiem ?? Zastanawiamy się nad tłokowym. Będę wdzięczna za wszelkie za i przeciw Moc jaka nam potrzebna to 15-17KW cześć Mieszkam od kwietnia. Mam zainstalowanego od zeszłego roku takiego tłokowca: http://www.fuego.pl/908_TAURUS_GAUR_25_kW.html Sezon grzewczy w ubiegłym roku trudno mi do końca ocenić, po pierwsze dlatego, że nie mieszkałem a po drugie zdarzało mi się palić w nim eko groszkiem a po trzecie dom nie był ocieplony i nie mieszkany i nie bywałem na tyle często, aby dokładnie pracę kotła obserwować i ocenić . Obok w domu mój brat ma taki kocioł: http://www.fuego.pl/289_SAS_ECO_23_kW.html. Sprawdza mu się od lat dwóch. Pierwotnie miałem kupić taki jak on, lecz okazał się zbyt głęboki i nie pasował mi kompletnie do pomieszczenia. Chciałem kupić albo Taurusa albo Defro. Wybór padł na ten pierwszy. z pierwszych ustaleń mój pracuje kilkakrotnie ciszej od SASa- praktycznie go nie słychać, jest konstrukcją bardziej oszczędną pod kątem prądowym. U brata zdarzyło się kilkakrotne zakleszczenie tłoka, głównie za sprawą śruby, która się czasem zawieruszyła w opale lub zbyt dużych kawałków miału. U mnie się to jeszcze nie zdarzyło - chyba większa szczelina i takie rzeczy przechodzą. Natomiast na tą chwilę brat ma większy spokój z kotłem (stabilna praca) , ja miewałem manewry z moim piecem - zdarzało mu się zgasnąć i generalnie na razie zabierał mi dużo więcej opału niż SAS. Ale to tak naprawdę będę mógł omówić po pełnym sezonie, gdy już jestem tu na miejscu to będę obserwował i opanuję konkretnie ustawienia kotła dla moich potrzeb. Na początku roku przywiozłem 3 t. miału z Chwałowic coś koło 450 zł/t tego bardziej kalorycznego podobno i zobaczę, czy zimę na tym objadę i jakie będzie zużycie. Jedno co mogę powiedzieć. Uprzedzam, że nie są to kotły bezobsługowe - trzeba o nie dbać min. przez regularne czyszczenie przynajmniej raz na 4-5 dni ( i nie tylko popielnik) oraz zasilenie zasobnika co 2-4 dni. Pewnie dużo zależy od opału - miał żeby się dobrze spalał potrzebuje dość wysokich temperatur spalania i zależnie od opału różnie się kształtuje ilość sadzy, której regularne oczyszczanie to rzecz kluczowa. I opał powinien być jak najdrobniejszy jak Wam przywiozą zbyt gruby miał to niektóre tłokowce mogą sobie nie poradzić i będą zacinać tłok - a Wy będziecie te grubsze kawałki młotkiem rozbijali na mniejsze. Aby tego uniknąć najlepiej pojechać z kierowcą na skład na kopalnię i pokazać z której kupki ma Wam przywieźć. A jak chcecie palić ekogroszkiem to nie kupujcie tłokowca bo po co ? Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 23.08.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 tak jeszcze w kwestii dyskusji - Maciek, jak chcesz dyskutowac jak chłop z chłopem, to zmien nicka na "Maciek" bo skad u licha mam wiedziec czy akurat pod "Maciek&Kamila" pisze Maciek czy Kamila? swoja droga, tez nie lubie agresywnej dyskusji.... Tylko, że jak zmieni nick na "Maciek" to może się Kamilka obrazić i już w ogóle będzie pozamiatane Ja mam inny pomysł ... może się Maciek podpisywać pod tym co napisał i będzie wiadomo kto się wypowiadał Ja też oczywiście jestem za tym żeby 100 razy się zastanawiać co i w jaki sposób się pisze bo w świecie wirtualnym wszystko wygląda zupełnie inaczej niż w realu. Ktoś może sobie żartować a inny odbierze jako złośliwą uwagę ale nie będę już się wymądrzać bo o tym każdy wie Dziękuję za wypowiedzi nt. kotłów i na pewno wezmę pod uwagę. Musimy w tym tygodniu wybrać co chcemy mieć w kotłowni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 23.08.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 cześć Mieszkam od kwietnia. Mam zainstalowanego od zeszłego roku takiego tłokowca: http://www.fuego.pl/908_TAURUS_GAUR_25_kW.html Sezon grzewczy w ubiegłym roku trudno mi do końca ocenić, po pierwsze dlatego, że nie mieszkałem a po drugie zdarzało mi się palić w nim eko groszkiem a po trzecie dom nie był ocieplony i nie mieszkany i nie bywałem na tyle często, aby dokładnie pracę kotła obserwować i ocenić . Obok w domu mój brat ma taki kocioł: http://www.fuego.pl/289_SAS_ECO_23_kW.html. Sprawdza mu się od lat dwóch. Pierwotnie miałem kupić taki jak on, lecz okazał się zbyt głęboki i nie pasował mi kompletnie do pomieszczenia. Chciałem kupić albo Taurusa albo Defro. Wybór padł na ten pierwszy. z pierwszych ustaleń mój pracuje kilkakrotnie ciszej od SASa- praktycznie go nie słychać, jest konstrukcją bardziej oszczędną pod kątem prądowym. U brata zdarzyło się kilkakrotne zakleszczenie tłoka, głównie za sprawą śruby, która się czasem zawieruszyła w opale lub zbyt dużych kawałków miału. U mnie się to jeszcze nie zdarzyło - chyba większa szczelina i takie rzeczy przechodzą. Natomiast na tą chwilę brat ma większy spokój z kotłem (stabilna praca) , ja miewałem manewry z moim piecem - zdarzało mu się zgasnąć i generalnie na razie zabierał mi dużo więcej opału niż SAS. Ale to tak naprawdę będę mógł omówić po pełnym sezonie, gdy już jestem tu na miejscu to będę obserwował i opanuję konkretnie ustawienia kotła dla moich potrzeb. Na początku roku przywiozłem 3 t. miału z Chwałowic coś koło 450 zł/t tego bardziej kalorycznego podobno i zobaczę, czy zimę na tym objadę i jakie będzie zużycie. Jedno co mogę powiedzieć. Uprzedzam, że nie są to kotły bezobsługowe - trzeba o nie dbać min. przez regularne czyszczenie przynajmniej raz na 4-5 dni ( i nie tylko popielnik) oraz zasilenie zasobnika co 2-4 dni. Pewnie dużo zależy od opału - miał żeby się dobrze spalał potrzebuje dość wysokich temperatur spalania i zależnie od opału różnie się kształtuje ilość sadzy, której regularne oczyszczanie to rzecz kluczowa. I opał powinien być jak najdrobniejszy jak Wam przywiozą zbyt gruby miał to niektóre tłokowce mogą sobie nie poradzić i będą zacinać tłok - a Wy będziecie te grubsze kawałki młotkiem rozbijali na mniejsze. Aby tego uniknąć najlepiej pojechać z kierowcą na skład na kopalnię i pokazać z której kupki ma Wam przywieźć. A jak chcecie palić ekogroszkiem to nie kupujcie tłokowca bo po co ? Pozdrawiam Marcin konstruktywnie i na temat !! nie wiem czemu ale ja chyba bardziej preferowalabym "bezobslugowosc" za cene tanszego opalu ... chociaz nie wykluczam zmiany zdania za jakis czas!! acha i w temacie kotlow polecam pofatygowanie sie do firmy PROSAT lub na http://www.kotly.com jest tam kilku specjalistw z ktorymi warto pogadac w temacie doboru kotla do indywidualnych potrzeb ... ps maciek my jacys dziwni chyba ... moze to ta stresogenna praca ?? chociaz szczerze to czasem dopiero w dyskusji na bok odchodzi "lizidupstwo" a wychodzi prawdziwa natura czlowieka ja akurat bardzo to cenie nawet jesli nie jest sie przy tym slodkim jak miod ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 23.08.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 kobieta to zawsze musi na koniec dodac cos od siebie ;d moja zona nie wypowiadala sie na tym forum ani raz i raczej tego nie zrobi wogole jakos jej nie interesuja sprawy budowlane, cos tam pomaluje na dzialce albo powie jakie chce okno ale na tym sie temat konczy. niech ktos odpowie co z i jak z tym styropianem, albo jak to wygladdalo ceno w tamtym roku, zeby wiedziec czy czekac na spadki albo kupowac bo dobre ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 24.08.2010 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 (edytowane) jesli chodzi o styro - kupowałem gdzies kolo marca chyba...kupowałem przez internet - Izoterm grafiowy 0,036fasada - płaciłem 94zł/m3 (teraz widze cene 118/m3 na alledrogo, ale z innej firm)pod wylewki grafitowany 0,033 :131/m3kupowałem styro dużo - na cały dom - fasada około 40m3, 15m3 pod wylewki i na taras jeszcze kiulka m3. Mi sie opłacilo, wtedym a teraz ceny na składach lokalnych dużo wyższe...z racji na ilosc minimum logistyczne spełniłem bez problemu Edytowane 24 Sierpnia 2010 przez Gosc*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 24.08.2010 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 a co do spraw wazniejszych to czy kupowal kto ostatnio styropian na podlogi? i po ile teraz chodzi m3 styro w regionie? pozdrawiam wszystkich serdecznie Jeżeli masz zamiar zaopatrywać się w styropian w naszych hurtowniach czy też marketach budowlanych to radzę to zrobić ze sporym wyprzedzeniem, bo ostatnio straszny popyt na ten styropian. Pewnego dnia objeździłam wszystkie ww i nigdzie nie kupiłam. Musiałam czekać kilka dni na dostawę. Co do ceny to w zeszłym tygodniu oscylowała ona w okolicach 160 zł/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 24.08.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 kobieta to zawsze musi na koniec dodac cos od siebie ;d moja zona nie wypowiadala sie na tym forum ani raz i raczej tego nie zrobi wogole jakos jej nie interesuja sprawy budowlane, cos tam pomaluje na dzialce albo powie jakie chce okno ale na tym sie temat konczy. niech ktos odpowie co z i jak z tym styropianem, albo jak to wygladdalo ceno w tamtym roku, zeby wiedziec czy czekac na spadki albo kupowac bo dobre ceny u mnie to zupelnie odwrotnie cala organizacja budowy na mnie spoczywa ... maz dostaje liste rzeczy do zalatwienia !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronika2277 24.08.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Witam. Szukam dobrych fachowców do założenia więźby i położenia dachówki (już mam dachówkę) może ktoś ma namiary na takowego w okolicy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 24.08.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 u mnie to zupelnie odwrotnie cala organizacja budowy na mnie spoczywa ... maz dostaje liste rzeczy do zalatwienia !! U nas jest podobnie Jakoś tak ja zawsze o wszystkim pamiętam, potem tylko przypominam mężowi co akurat dzisiaj jest do załatwienia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 24.08.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Witam. Szukam dobrych fachowców do założenia więźby i położenia dachówki (już mam dachówkę) może ktoś ma namiary na takowego w okolicy??? Możesz spróbować u naszego fachowca - Pan Krzysztof, tel. 601 245 648, z Wodzisławia Śląskiego U nas stawia dom, dach dopiero będzie kłaść ale widzieliśmy jego poprzednie roboty, rozmawialiśmy z jego poprzednimi klientami i nie było żadnych zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 24.08.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Wczoraj u nas na budowie pojawił się murarz. Pooglądał, pochwalił naszą robotę i powiedział, że zaczynamy za tydzień. Za postawienie ścian parteru zażyczył sobie 2500 zł. Dużo czy akurat??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutkap 24.08.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Wczoraj u nas na budowie pojawił się murarz. Pooglądał, pochwalił naszą robotę i powiedział, że zaczynamy za tydzień. Za postawienie ścian parteru zażyczył sobie 2500 zł. Dużo czy akurat??? A ile m2 tego masz? Ściany zew. czy wew. też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 24.08.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 A ile m2 tego masz? Ściany zew. czy wew. też? Ok 150 m2. Ściany zewnętrzne i wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutkap 24.08.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Ok 150 m2. Ściany zewnętrzne i wewnętrzne. wg mnie cena jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 24.08.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Ok 150 m2. Ściany zewnętrzne i wewnętrzne. Moim zdaniem też oki ..... cena powiedziałbym nawet bardzo przystępna:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 24.08.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Moim zdaniem też oki ..... cena powiedziałbym nawet bardzo przystępna:] To bardzo mnie to cieszy :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 24.08.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 U nas jest podobnie Jakoś tak ja zawsze o wszystkim pamiętam, potem tylko przypominam mężowi co akurat dzisiaj jest do załatwienia;) u mnie to samo...a do tego sama wszystko załatwiam...mężowi zostawiłam instalacje, choć piec pewnie i tak ja wybiorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 24.08.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Ale to chyba we większości rodzin budujących tak jest, że facet zajmuje się "brudną" robotą a kobieta jest od załatwiania wszystkiego co do tej roboty potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 24.08.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Czy ktoś z Was montował u siebie doświetlacze okien piwnicznych? Jakie najlepiej wybrać, gdzie je kupić, itp. Proszę o podpowiedź, bo właśnie musimy coś takiego kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts