sebo8877 06.12.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 JA Cyganek jedziesz dali po lewej stronie na winklu jakoś knajpa potym dali i tartak po prawej (jadąc w strone Jastrzębia) - tam som obrziny w dobrej cynie. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 06.12.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 te obrziny to z czego są ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.12.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 A drewno na więźbę i deskowanie też mają dobre i tanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 06.12.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 .....a po co Ci deskowanie ? za ta kasa sie impreza firmowo robi prowda Cwierćgorol ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.12.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 No wiecie, kasa na impreze zawsze się znajdzie . Deskowanie będę robić jak zdecyduję się kłaśc gont....na razie się waham.....dachówka ceramiczna kontra gont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 06.12.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 dachówka na to samo wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 06.12.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Gdzie kupujecie drewno do kominka ? tylko suche ..a zresztą mokre tez moze byc jo od somsiada mo swój las, ale teraz je pierońsko chory i nie wiem jak to bydzie dalij a pozatym to w Rudach u Paszendy idzie kupić ino drogo, kiedyś na Allegro facet z Wodzisławia sie ogłoszoł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 07.12.2006 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Daggulka - rozumia Cie ale wiysz że coby to fungowało to nie możesz za fest chopa wnerwiać U mnie dachówka ceramiczna - nie miałem jakichś specjalnych wątpliwości. Problem pojawił się na etapie wyboru modelu i producenta ale to już za mną. Pewno wiesz, że więźba pod gont jest trochę "lżejsza" niż pod dachówki tak że jak sobie zrobisz "gontową" to potem trudno będzie zmienić na dachówkę. Nie dawałbym pełnego deskowania pod dachówkę. Moim skromnym zdaniem nic to nie daje - kolejny materiał który może zgnić w razie draki. Mnie wystarczy folia i wełna. Wczoraj zaliczyliśmy pierwsze palenie w naszej kotłowni. Wreszcie ulga po miesiącu mordęgi. Wszystko funguje tak jak sobie zaplanowaliśmy (oczywiście jeszcze bez podłogówki). Załączam fotę kotłowni na której uwieczniłem moich dzielnych pomocników czyli teścia i tatę. http://www.piejar.republika.pl/images/kociol.jpg Czas też na zmianę stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 07.12.2006 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 kurna mom problem z wodą w piwnicy ściany mokre ...pochopny zakup działki juz mnie q....kosztuje 60 tys. a konca nie widac A drenaż u tiebja jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.12.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 - Co to tych oflizów- bo tak się to nazywo fachowo Wśrod tego mozesz znojśc naprowda wszysko -od brzozy przez brzim , cześśnia, buk, dąb. Ofliz, obrzyn to nic innego jak pocżtek i końcowka pnia z kierego robi sie deski i kańcioki. Je to najczęsciej powiązane w wiązki albo popakowane w paczki (jedna mieści się na zuka - mo tak z 4mp Wychodziło to przy swoim transporcie 40-50 za mp - ojciec poli tym w górnioku :)przesypując flotym. a propos do poloneza miescią sie 3mp, a jako iz człek czerdzujący twierdzi ze tu bydzie z 1mp to najlepiej pojechac do tartaczku małym-pojymnym autkym:) pora razy Co do tej stopki - to chmm- kajś jo już to szłyszołech i jakos bliski to je mojimu sercu Ciesza sie że kotłownia chodzi - zoboczymy w sobota - ale jak nic sie nie zmieniło to sobota 19:00 o clock:) ??? co do tego gontu,dachowki i itp. Jo na dachu mom blachodachówka i mając cokolwiek oinnego oprócz gontu i papy (bo tu bezsprzecznie trza deskowąc na pełno) nigdy bym nie deskował. Na marzec 2006 pełne deskowanie (same deski - zazwyczaj powinny to być 32mm a nie colowe) koszt w porównaniu z folią był droższy o 1000 pln-=ów- do tego trzeba przecież jeszcze doliczyc impregnacja, papa. Jo je zdanio, że dobro folia wk (wierzchniego krycia) jo u siebie mom trójwarstwowo- mocno Marma 3M (koszt na cały dach 600zł) były ulewy i to spore testowołech jom tez w warunkach laboratoryjnych ) do dzisio na budowie jest niom obwiązano szyjka plastikowej flaszki po oranżadzie i wiisi na strych - jeszcze nie ciecze:) Tak więc osobiście uważam że dobrze położona (starannie - dekorza trza dopilnować - bo dobrze jom wywinył na kuminy, dobrze zawinył na pas podrynnowy i do rynny - dobrze zrobił zakładay + taśma na kalenicy) jeżlei te wszystkie warunki sa spełnione folia przeżyje deski tego je żech pewny. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 07.12.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 kurna mom problem z wodą w piwnicy ściany mokre ...pochopny zakup działki juz mnie q....kosztuje 60 tys. a konca nie widac A drenaż u tiebja jest? ano jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.12.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 U mnie to jest tak: w projekcie więźbę mam pod dachówkę i taką robić będę na pewno (bo na tą chwilę nie jestem pewna co na ten dach położę jak przyjdzie czas ). Dachówka-tak.....jeśli tak to tylko ceramiczna (do cementowej nie jestem przekonana). Ceny na tą chwilę zabijają-w zasadzie nie chodzi o samą dachówkę jak o wykończenia czyli gąsiory, dachówki krańcowe....i inne pierdółki. Jeśli zdecydujemy się na dachówkę to oczywiście deskowania robić nie będe tylko folię damy. Gont bitumiczny- ogladałam ostatnio na dachu jednego faceta w Szerokiej-miał taki fajny wzór(takie roztrzepane prostokąciki ) , kolor brąz cieniowany....no , spodobał mi się. Poczytałam o goncie w necie-nie jest źle, gwarancja na 15 lat, żywotność kilka razy dłuższa, w razie jak coś sie spie.... po latach naprawa kosztuje grosze (w porównaniu do dachówki), no i teraz są już takie gonty że bezpośrednio na drewno można kłasć-nie trza papy podkładowej. Największy minus to pełne deskowanie dachu..... ale to i tak się zwróci na etapie wykończeń-w goncie nie ma krańcówek, gasiorów....masz cenę za metr kwadratowy i tylko to cię interesuje. Budowę zaczynamy na wiosnę, kłaść pokrycie będziemy-jak dobrze pójdzie około lipca-sierpnia. Więc mam jeszcze trochę czasu coby się namyśleć. Na razie u mnie wygrywa z plusami gont, ale oczywiście jak mi Roben da super zniżke to nie pogardzę . Piejar....no nie przeginam, nie przeginam....zdaję sobie sprawę że to działa w obie strony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 07.12.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 A drenaż u tiebja jest? ano jest No to jeszcze sprawdź czy w nim nie stoi woda. Ważne też jest, żeby odpowiednio ukształtować teren wokół domu np żeby deszczówka nie spływała do domu tylko od niego. Zakładam, że rynny masz i wodę z rur spustowych odprowadzasz możliwie daleko od domu. U mnie te sprawy uporządkowałem stosunkowo niedawno i mam raczej spokój choć po ostatniej fali deszczów wilgotne trochę wylazło mi na tynk. Przyczynę chyba zlokalizowałem i czekam na następne ulewy. Przez zimę 2005/2006 piwnice miałem kompletnie zalane wodą - lodowisko plus wypierniczony chudy beton. Spotkanie oczywiści aktualne. Godzina OK poza tym możemy ją uzgodnić "operacyjnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 07.12.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Mi pasi i 19.00 i szybsza tez rynien nie ma jeszcze pozakładanych wie ktos do której jest czynny -ten salon kafelek na drodze Rybnik-Zory ? musze cos kupic a nic mi sie nie-podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.12.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Jak dobrze pamiyntom do 18:00 Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 07.12.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Pamietasz jak sie to nazywa ?bo na necie bym se sprawdził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinka 07.12.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Pamietasz jak sie to nazywa ? bo na necie bym se sprawdził się chyba zwie Żorska 200 - czy jakoś tak innej nazwy tam nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 07.12.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Dajcie namiary na sprzedwców pieców na eko groszek ale nie złodzieji zaraz ktoś spyta: a napisałaś list do Mikołaja ? no więc napisałam, i dostałam rózge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.12.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Pamietasz jak sie to nazywa ? bo na necie bym se sprawdził Mosz bo widza że sie nie umisz dac rady http://www.kucza.com.pl/ Zdrowia prz wybieraniu i pozdrowiom Malmuc- godej z Piejarym..Jo mom w ofercie zjeb..sty piec na drewno i wongli - ale bez podajnika Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 07.12.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Synek ,juz to downo mom Elfy mi to podpowiedziały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts